Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Monumentale overwinning voor Biden

  •  
07-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
online691nlsm

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Joop Schouten
Joop Schouten9 nov. 2020 - 15:05

: )

badgast
badgast8 nov. 2020 - 10:01

Tja. Monumentaal. Misschien in de zin dat de meeste stemmen ooit voor een presidentskandidaat dit keer naar Biden gingen. Maar deze ronde kreeg ook Trump nog meer stemmen dan Obama ooit kreeg bij zijn verkiezingen. En de senaat is niet overtuigend blauw geworden, en dat geldt ook voor het congres. Dus eerlijk gezegd, vind ik het nogal overdreven om te zeggen dat dit een monumentale overwinning zou zijn.

1 Reactie
itsme3
itsme38 nov. 2020 - 20:07

Dit was de eerste keer sinds 1992 (Bush Sr.) dat een zittende president werd verslagen. Eigenlijk sinds 1980 (Carter), want zonder de kandidatuur van Ross Perot en zijn Indepence Party zou Bill Clinton George H.W. Bush nooit hebben verslagen. Dat is behoorlijk monumentaal. Het winnen van de Senaat is voor de Democraten erg moeilijk. De meest achterlijke, dunbevolkte Midwest redneck staat krijgt evenveel senatoren als de staat met de meeste inwoners. Ergo, de Democraten hebben veel meer stemmen nodig om controle te krijgen van de Senaat dan de Republikeinen In iets mindere mate geld dat ook voor het huis van afgevaardigden. Omdat de kiesdistricten in dunbevolkte gebieden kleiner zijn dan in de steden, heeft ook daar de gemiddelde Democraat meer stemmen nodig dan een gemiddelde Republikein. Daarnaast speelt daar ook nog het concept Gerrymandering waarbij de grenzen van de districten zo worden getrokken dat ze voor een van de partijen zo gunstig mogelijk zijn. Helaas zijn de Republikeinen daar een stuk handiger in dan de Democraten.

OlavM
OlavM7 nov. 2020 - 21:17

Tja, het is ongetwijfeld Trumps ambitie geweest aan dit gezelschap te worden toegevoegd. ("I am the greatest president ever, except Lincoln.").

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens8 nov. 2020 - 3:41

@OlavM Mount Rushmoore, South Dakota. Washington staat symbool voor de onafhankelijkheid van de USA, Jefferson voor de groei, Roosevelt voor de ontwikkeling, en Lincoln voor het behoud van de USA. Hier past een Trump natuurlijk niet tussen. For what? Voor het zaaien van verdeeldheid? Eerder zou Biden hiervoor in aanmerking kunnen komen, bij tijd van leven. En wel voor het verbinden van alle Amerikanen. Maar goed, hij moet het allemaal nog bewijzen, let's hope so.

Bouwman2
Bouwman28 nov. 2020 - 8:27

Denk je ook wel eens aan de kinderen Truimp? Je zult maar zo''n vader hebben. Overigens gekldt dat voor iedereen.

GoudenBergen
GoudenBergen8 nov. 2020 - 8:29

Trump heeft het wel geprobeerd: "In August 2020 it was alleged that White House aides made contact with South Dakota Gov. Kristi Noem the previous year about the process of adding additional presidents to the monument in 2019.[72] President Trump denied the accusation on his official Twitter account saying he never "suggested it although, based on all of the many things accomplished during the first 3 1/2 years, perhaps more than any other Presidency, sounds like a good idea to me!"[73] "