Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Minister Timmermans, geef antwoord

  •  
29-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image

De minister gaat de discussie over illegale aanvallen met drones in Pakistan uit de weg

Nu er een juridisch advies is over de inzet van bewapende onbemande vliegtuigen (drones), wil minister Timmermans van Buitenlandse Zaken hier een brede discussie over. Tot nog toe ging de minister die uit de weg. Dat is onterecht, aangezien de honderden drone-aanvallen inmiddels al duizenden slachtoffers hebben gemaakt, waaronder veel burgers.
Discussie is bijvoorbeeld nodig over de zeer omstreden signature strikes . Dat zijn aanvallen waarbij niet geïdentificeerde individuen op basis van verdacht gedrag doelwit zijn. Een rapport van twee Amerikaanse universiteiten concludeerde in 2012 dat de rechtmatigheid van signature strikes ‘sterk verdacht’ is. Mijn eenvoudige vraag aan minister Timmermans of dergelijke aanvallen in strijd zijn met het internationaal recht werd niettemin ontweken.
De vraag of de Pakistaanse autoriteiten al dan niet toestemming verlenen aan Amerikaanse drone-aanvallen vormt eveneens een goede illustratie van de breedte van de discussie die in Nederland wordt gevoerd. Herhaaldelijk hebben de Pakistaanse autoriteiten aangegeven geen toestemming te geven voor drone-aanvallen in hun land. Vorige maand heeft de Pakistaanse regering de Amerikaanse ambassadeur ontboden en hem verteld dat de drone-aanvallen onmiddellijk moeten stoppen.
Ook deze kwestie werd uit de weg gegaan. De minister verwees naar een vage Amerikaanse verklaring dat er een ‘intensieve veiligheidsdialoog’ tussen de VS en Pakistan zou plaatsvinden. Verder werd gemeld dat het geven van toestemming een bilaterale aangelegenheid is waar het kabinet geen volledig inzicht in heeft. Daarom ziet Timmermans ook geen aanleiding om bij zijn Amerikaanse collega’s aan te dringen op de beëindiging van illegale drone-aanvallen in Pakistan.
De kwestie van het delen van inlichtingen is een ander goed voorbeeld. In een artikel begin dit jaar stelt de New York Times dat Nederlandse troepen in Afghanistan ‘agressieve elektronische onderscheppingsoperaties’ uitvoeren en deze inlichtingen op grote schaal met de VS delen. Deze inlichtingen zouden voor drone-aanvallen in Pakistan gebruikt kunnen worden. De Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) waarschuwt dat het delen van geheime informatie in bepaalde omstandigheden kan leiden tot aansprakelijkheid, indien deze informatie gebruikt wordt voor het op onrechtmatige wijze gericht uitschakelen van een persoon.
Het debat hierover werd door de politiek verantwoordelijken opnieuw volledig geblokkeerd. Op vragen of door Nederland verzamelde inlichtingen inderdaad met de VS worden gedeeld en of deze zijn gebruikt voor Amerikaanse drone-aanvallen werd simpelweg niet geantwoord.
Een brede discussie over bewapende drones moet dus dringend gevoerd worden. De minister van Buitenlandse Zaken zou kunnen beginnen met vragen uit de Tweede Kamer over dit onderwerp naar behoren te beantwoorden.
Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

dino_radja
dino_radja29 jul. 2013 - 8:14

Het is hoog tijd voor een pacifistische minister van defensie. Zelfs een minister met respect voor mensenrechten zou al een verademing zijn.

JoopSchouten
JoopSchouten29 jul. 2013 - 8:14

'Dus; '... Nederlandse troepen in Afghanistan voeren 'agressieve elektronische onderscheppingsoperaties' uit en deze inlichtingen op grote schaal met de VS delen' Ja, 'we' halen graag een bruine arm in de VS en reden genoeg om Timmermans op het matje te roepen en hem alle hoeken van de Tweede Kamer te laten zien.

anjojans
anjojans29 jul. 2013 - 8:14

Ach las laatst dat Fransje de order voor JSF wil cancelleren en daar voor in de plaats droontjes wil gaan kopen,want dan verlies je geen piloten meer! Maar Frans wel onschuldige burgers he?

techneutje2
techneutje229 jul. 2013 - 8:14

[Op vragen of door Nederland verzamelde inlichtingen inderdaad met de VS worden gedeeld en of deze zijn gebruikt voor Amerikaanse drone-aanvallen werd simpelweg niet geantwoord. ] Kamervragen dienen binnen 3 weken beantwoord te worden door de Minister. Als hiermee de voet wordt gelicht, stel ik een burger enquête voor met als titel: 'Kennen onze bewindslieden en parlementariërs de beginselen van onze parlementaire democratie nog?'

Mursili2
Mursili229 jul. 2013 - 8:14

[Ook deze kwestie werd uit de weg gegaan. De minister verwees naar een vage Amerikaanse verklaring dat er een 'intensieve veiligheidsdialoog' tussen de VS en Pakistan zou plaatsvinden] Dat 'intensieve veiligheidsdialoog' is er een van continu wantrouwen gepaard met het wederzijds besef dat beide partijen elkaar achter de rug om zwaar beduvelen als wel als dat deze status quo het best in stand kan worden gehouden.

ColorHugo949
ColorHugo94929 jul. 2013 - 8:14

De superbondgenoot komt overal mee weg. Drones aanvallen, NSA afluisterpraktijken, de wereld gedoogd US aggressieve gedrag. Niemand die er wat van zegt? Mooi dan kan USA er nog een schepje bovenop doen.

JoopdeJong
JoopdeJong29 jul. 2013 - 8:14

Obama lacht Harry van Bommel toe. http://www.youtube.com/watch?v=52JVljZW_cw

1 Reactie
JoopdeJong
JoopdeJong29 jul. 2013 - 8:14

De video is in werkelijkheid iets langer en daarin zegt Obama dat hij, buiten het winnen van de Nobel Peace Prize, ook de Nobel Prize for Physics kan winnen. Het zegt eigenlijk genoeg, hij zet ons compleet voor l*l.