Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Minder geweld in gevangenis door vriendelijk personeel'

  •  
12-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-gevangenenbewaarder300_01.jpg
Respectvoller bewaarders en meer verantwoordelijkheid voor de gevangene leiden tot 10 procent minder geweldsincidenten sinds 2008
Gevangenissen zijn een stuk veiliger geworden, meldt NRC Handelsblad maandag. In de afgelopen vier jaar hebben detentiecentra steeds minder te maken met geweldsincidenten waardoor het er een stuk veiliger is geworden. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.
Vergeleken met 2008 is het aantal incidenten met 10 procent gedaald, meldt NRC op basis van berichtgeving van persbureau Novum. De afname zou vooral het gevolg van vriendelijker gevangenispersoneel zijn. Dankzij een speciale training gaan medewerkers “minder autoritair, vriendelijker en respectvoller” met gevangenen om.
“Dat begint al wanneer ’s morgens de celdeuren opengaan. Vroeger zou een medewerker eerder ‘sta op!’ hebben gezegd”, zegt directeur Gevangeniswezen Angeline van Dijk. “Nu is men vriendelijker, zegt eerst goedemorgen en kijkt naar hoe de gedetineerde zich voelt.”
Ook wordt goed gedrag nu beloond met allerlei voorrechten als extra scholing. “De verantwoordelijkheid wordt bij gevangenen zelf gelegd”, aldus Van Dijk.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.