Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Milieuactivisten blokkeren kolenoverslag haven Amsterdam

  •  
24-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35333757062_85534b6470_k

© cc-foto: Code Rood

Ruim driehonderd activisten blokkeren sinds zaterdagochtend de kolenoverslag in de haven van Amsterdam. Met deze menselijke blokkade, Code Rood  genaamd, trekken zij een grens tegen klimaatverwoesting door de fossiele industrie. Door de blokkade kunnen er geen kolen worden aan- en afgevoerd van de OBA Bulk Terminal. De overslag is stilgelegd.
Zaterdag is het exact twee jaar geleden dat de rechter in de Urgenda-zaak oordeelde dat de Nederlandse overheid meer moet doen om haar burgers te beschermen tegen klimaatverandering. Omdat volgens Code Rood effectieve maatregelen achterwege blijven, komen zij nu zelf in actie. Een woordvoerder laat weten:
"De overheid doet niet genoeg tegen klimaatverandering. Kolencentrales blijven draaien, de gaswinning gaat door en de fossiele industrie veeteelt viert hoogtij. Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor al het leven op aarde. Als overheden en bedrijven niet in actie komen moeten wij het zelf doen."
De Amsterdamse haven is de grootste benzinehaven van de wereld en de een na grootste kolenhaven van Europa. Het is de bedoeling dat in 2030 de Amsterdamse haven haar poorten sluit voor steenkool. Dat is te laat om klimaatverandering binnen de afgesproken grenzen te houden, vindt Code Rood. Bovendien vinden zij dat ook de overslag van olie moet worden gestopt.
"Wij eisen dat de Amsterdamse haven snel haar poorten sluit voor kolen, olie en benzine. Nederland moet voorop gaan lopen in de transitie naar een duurzame samenleving om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5° C. Wij vinden het ook belangrijk dat er een rechtvaardig overgangsfonds komt voor arbeiders in de fossiele industrie en andere sectoren die geraakt worden door de transitie."
De actiegroep vertrok zaterdagochtend rond kwart voor 9 vanaf de Amsterdamse Contactweg richting het havengebied met overalls en mondkapjes. Bij de kolenoverslag hebben zij vervolgens het hek opengeknipt en zijn zij het gebied op gelopen. De politie is op de hoogte, maar omdat de demonstratie rustig verloopt kunnen de actievoerders voorlopig hun gang gaan.
Update 14.45 uur: Aan het vreedzame karakter van de demonstratie is zaterdagmiddag een einde gekomen, zo meldt het Parool. Zeven betogers werden aangehouden door de politie voor openlijke geweldpleging. Zij zouden beveiligers hebben bedreigd. Ook klommen demonstranten in torens en palen.
De werknemers van de Bulk Terminal manen de actievoerders ondertussen tot voorzichtigheid. ‘In sommige gebouwen gebruiken we 10.000 Volt. Daar moeten ze vanaf blijven, want dat kan levensgevaarlijk zijn. Ook open vuur bij de transportbanden kan levens bedreigen.’
De actievoerders zijn wel nog steeds aanwezig. Zelf zeggen ze ‘voor het donker’ weer weg te gaan.
Foto’s: Code Rood

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Jan Vries
Jan Vries25 jun. 2017 - 14:45

Huisvredebreuk is niet vreedzaam laat dat duidelijk zijn.

Kees Halt
Kees Halt24 jun. 2017 - 18:49

De vervuilingsproblemen lossen vanzelf op als Rutte3 vervuilers gaat laten betalen in plaats van subsidie geven. Kolencentrales extra belasten in plaats van subsidie geven voor biomassa bijstoken, elektrische auto's die nu met subsidie lekker goedkoop rijden op kolenstroom kilometerheffing laten betalen, vervuilende bedrijven die innoveren met schonere productietechnologie belonen met lagere milieuheffing in plaats van innovatiesubsidie te geven die verdwijnt in de winst. De vervuiler laten betalen, dan kapt die er vanzelf mee. Kilometerheffing en alle soorten van milieuvervuiling belasten. Ook het vliegen naar verre vakantiebestemmingen. De uitgespaarde subsidies (en opbrengst milieuheffingen) kunnen beter besteed worden aan zorg en als dat goed draait aan belastingverlaging.

3 Reacties
Karingin
Karingin25 jun. 2017 - 2:09

Daar ben ik het zomaar mee eens. De vraag is alleen of Rutte 3 dat ook echt gaat doen.

joloe
joloe25 jun. 2017 - 10:30

Hoe help ik de economie naar de bliksem ( zo dus )

johannn2
johannn225 jun. 2017 - 14:37

vanderzwet, DE economie ? Déze economie, ja. Hoe help ik het klimaat naar de bliksem ? .

JStokx
JStokx24 jun. 2017 - 18:43

Kan het ook eens zonder aan andermans spullen te zitten en van andersmans terrein te blijven? Leuk ook dat de politie niet ingrijpt terwijl er een hek wordt opengeknipt.

1 Reactie
rvb2
rvb224 jun. 2017 - 20:16

kan de vervuiling ook binnen de fabrieken gehouden worden, zonder iedereen met die troep lastig te vallen?

korheiden2
korheiden224 jun. 2017 - 14:33

Het aandeel duurzame energie is nog altijd maar enkele procenten.

1 Reactie
Jantje68
Jantje6824 jun. 2017 - 17:16

Vorig jaar 4,8% naar 4,9% met 17 miljard aan investering http://www.nporadio1.nl/nieuwsshow/onderwerpen/414111-code-rood-sit-in-tegen-de-olie-industrie

korheiden2
korheiden224 jun. 2017 - 14:32

Het aandeel duurzame energie is nog altijd maar enkele percentages. Daarvan is dan ook nog biomassa de grootste component. Het wil bij de naïeve actievoerders van Code Rood maar niet doordringen dat we nog langere tijd (misschien wel altijd) fossiel nodig zullen hebben. Vandaag had de Volkskrant in de bijlage een uitgebreid overzicht m.b.t. opslag en beter gebruik van groene energie. Maar : accu's zijn peperduur en hebben een beperkte capaciteit. Lange kabels vanuit Spanje kosten een fortuin. Ook andere 'oplossingen' zoals Power2Gas of het Plan-Lievense zijn druppels op de bekende gloeiende plaat. Natuurlijk moeten we doorgaan met innovaties en de zorg voor een schoon milieu. Intussen is gas de ideale transitiebrandstof.

1 Reactie
thunderbird2
thunderbird224 jun. 2017 - 23:28

En zo is dat, maar val die dramkopjes niet lastig met feiten...

GeenSJW
GeenSJW24 jun. 2017 - 14:08

Is het daar nu zo stoffig dat ze allemaal mondkapjes moeten dragen, of weten ze bij voorbaat al dat ze rottigheid uit gaan halen?

7 Reacties
Poubelle
Poubelle24 jun. 2017 - 17:57

Stoffig.

Nijntje2018
Nijntje201825 jun. 2017 - 2:45

Beste Paubelle, nee hoor. Het is om onherkenbaar te blijven. Een nicht van mij die in Amsterdam studeert was er bij (even met haar geappt) en stof is niet de reden voor mondkapjes omdat de werknemers die daar werken ze ook niet op hadden. Ze irriteerde zich enorm aan mafkezen uit Duitsland van actiegroep Ende Gelande die zich niet aan de aanwijzingen van de organisatie hielden en dingen gingen vernielen. 95% van de mede actievoerders waren gewoon vreedzaam en luisterden naar de leiding, maar de organisatie heeft helaas een aantal lieden met een eigen agenda toegelaten om mee te doen.

Vuurrood
Vuurrood25 jun. 2017 - 8:25

Niet alleen stoffig maar ook vies en giftig.

joloe
joloe25 jun. 2017 - 10:32

Moet dat spul niet werken dan!

Poubelle
Poubelle25 jun. 2017 - 10:59

Gremdaad. Ik zit in het goederenvervoer en kom regelmatig in Rotterdam of Amsterdam een lading kolen halen. Je mag wel eens komen schoonmaken hoor. Dan zie je hoeveel stof ervan af komt. Met dit weer valt het wel mee, maar op warmere dagen staan de sproeiers continu aan om ervoor te zorgen dat het niet overal heen dwarrelt. Dat sommigen het ook meteen aangrijpen om onherkenbaar rotzooi te trappen is helaas een vervelende bijkomstigheid. Het zorgt er vaak voor dat het grote publiek zich er niet achter wil scharen. Als activisten dat nou eens zouden begrijpen.

Jan Vries
Jan Vries25 jun. 2017 - 14:37

Foto's en herkenbaarheid nu kun je ongestrafd beveiligers moles

Jan Vries
Jan Vries25 jun. 2017 - 14:38

Gremdaad. blijft nog altijd huisvredebreuk.

rbakels
rbakels24 jun. 2017 - 13:51

De gemiddelde Nederlander is - in tegenstelling tot de gemiddelde Duitser - helemaal niet geïnteresseerd in milieu. Dat was alleen maar erger geworden als wonderkind Klaver in het kabinet was gekomen en draconische belastingverhogingen had doorgevoerd om milieuvriendelijk gedrag af te dwingen. Als echte Hollanders vinden we dat milieuvriendelijk gedrag ons niet mag hinderen laat staan iets mag kosten. Ik denk dat de mogelijkheden nog niet uitgeput zijn om kolencentrales milieuvriendelijker te maken. Gelukkig, want steenkool is wel goedkoop. Ik voorzie dat moleculaire biologen binnenkort met kunstplanten komen die op industriële schaal kunstgroente of kunsthout kunnen maken uit de kooldioxide uit kolencentrales. Dan zal er wereldwijd een tekort ontstaan aan CO2. Science fiction? Ik hoorde dat de TU Delft al meedoet aan studentenwedstrijden in de fabricage van kunstmatig leven. Er is nog wel veel debat of het ethisch is om Wilders-stemmers te "repareren" met kunstmatig DNA.

3 Reacties
Gaitj
Gaitj24 jun. 2017 - 15:12

Zo begaan met het milieu zijn de Duitsers niet. In Duitsland wordt meer dan 25 % van de electriciteit (2014) met bruinkool opgewekt en dat aandeel is stijgende vanwege de Energiewende aldaar. U hoeft mij niet te geloven, dat is openbare informatie die makkelijk te vinden is.

NooT2
NooT224 jun. 2017 - 16:02

@ Frits: u heeft al eens laten weten één en ander in de juridische hoek te hebben gedaan. U bent dus echt wel academisch onderlegd. Maar uit uw reactie blijkt wel een totale onkunde op exact gebied ("Ik denk dat de mogelijkheden nog niet uitgeput zijn om kolencentrales milieuvriendelijker te maken. Gelukkig, want steenkool is wel goedkoop."). Geeft niks, maar ga geen dingen roepen over zaken waar u geen verstand van heeft - net zoals energiedeskundigen zich niet met het juridische discours moeten bemoeien.

johannn2
johannn225 jun. 2017 - 14:47

Frits, Voor de doorsnee Nederlander is iets doen aan klimaat en milieu een hobby voor wereldvreemde wereldverbeteraars. Wat jouw alternatieven betreft: die bestaan goeddeels nog in het fantasie stadium en zullen te laat komen. Dat het gebruik van fossiele brandstoffen op afzienbare termijn sterk teruggedrongen zal moeten worden was niet eens meer een discussiepunt op de klimaattop maar een consensus. .

Geert6
Geert624 jun. 2017 - 13:16

Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor al het leven op aarde. Voor zoogdieren misschien, omdat ze warmbloedig zijn. De meeste insectensoorten komen toch echt in de tropen voor. Dus hoe warmer het wordt, hoe meer insecten.

2 Reacties
General Kenobi
General Kenobi24 jun. 2017 - 14:15

Dus hoe warmer het wordt, hoe meer insecten. Die schijnen dan weer der oplossing te zijn voor wereldhonger. Leuk hoe die dingen op zulke vreemde manieren samenhangen.

Karingin
Karingin25 jun. 2017 - 2:06

O ja? http://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoeveelheid-insecten-neemt-wereldwijd-drastisch-af~a4501150/

Jantje68
Jantje6824 jun. 2017 - 11:58

Triest. Ik hoorde vanmorgen dat het aandeel groene energie vorig jaar van 4,7 naar 4,8% is gegroeid met een investering van 17 Miljard subsidie! Zo kansloos. Deze mensen hebben werkelijk geen idee waar ze het over hebben. Richt een bedrijf op met een groene energie vorm en concurreer alle fossiel weg. Zo gaat dat met elke transitie. Het alternatief moet goedkoper en beter zijn.

6 Reacties
GeenSJW
GeenSJW24 jun. 2017 - 14:06

Met 17 miljard had je 8 miljoen woningen kunnen voorzien van een 1600Wp pakket aan zonnepanelen.

GeenSJW
GeenSJW24 jun. 2017 - 14:07

Toevoeging: Dat is ongeveer genoeg om de helft van het verbruik van een gezin in te dekken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 jun. 2017 - 16:04

'Ik hoorde vanmorgen dat het aandeel groene energie vorig jaar van 4,7 naar 4,8% is gegroeid met een investering van 17 Miljard subsidie!' Bron? 'Deze mensen hebben werkelijk geen idee waar ze het over hebben.' Iets met splinter en balk..

Vuurrood
Vuurrood25 jun. 2017 - 8:28

Geef nu ook eens de cijfers over subsidie verstrekt aan de kolen centrale's. Zo kansloos om iedere keer halve berichten te geven en dan ook nog berichtgeving welke jou goed uitkomt!

Jan Vries
Jan Vries25 jun. 2017 - 14:44

Sjw en wat is het % energieverbruikhuishoudens ( behoudens auto's)op totaal energieverbruik?

korheiden2
korheiden225 jun. 2017 - 16:32

@Vuurrood : altijd komt het argument van de vermeende subsidies voor fossiel weer op tafel. Voor het overgrote deel bestaan deze subsidies uit lagere tarieven voor grootverbruikers en aannames m.b.t. de gezondheidsschade. Niet meegeteld wordt het enorme bedrag dat we met z'n allen aan energiebelasting (waarover ook nog BTW wordt geheven) betalen. Dit bedrag wordt nog jaarlijks hoger. Als wind en zon werkelijk concurrerend zijn zal er een omslag plaatsvinden. Voorlopig hebben we nog fossiele energie nodig.