Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Wat ons in een wurggreep houdt

Francisco van Jole over het verband tussen de energiecrisis en de debatcultuur in de Tweede Kamer
Joop

#MeToo: misbruik in de sport, politiek, media en muziekwereld

  •  
24-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11762339656_0d2fd1326a_z
Over de gehele wereld blijven naar aanleiding van de hashtag #MeToo nieuwe zaken over machtsmisbruik en aanranding boven tafel komen. Vrouwen blijken in alle sectoren last te hebben van mannen die ze misbruiken, aanranden, verkrachten of seksueel intimideren.
In Zweden vertelt profvoetballer Alexandra Nord hoe een getrouwde speler uit de Premier League haar naar een hotelkamer lokte en probeerde te verkrachten. Nord was tijdens het uitgaan dronken geworden, en de speler nodigde haar uit om samen wat te eten zodat ze kon ontnuchteren. In plaats daarvan nam hij haar mee naar een hotel, waar ze knock-out ging. Daar werd ze wakker, zonder ondergoed of panty, terwijl de speler naakt bovenop haar lag.
Ook twee Zweedse minister hebben in het kader van #MeToo hun ervaringen gedeeld. Zo vertelde minister Asa Regner hoe een hooggeplaatste EU-politicus haar, aan het begin van haar carrière, uitnodigde om iets te gaan drinken. Regner zei ja omdat ze dacht dat het een professioneel gesprek zou zijn, maar de man nam haar mee naar een donker hoekje ‘en plots waren zijn handen overal’. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallström, deelde op facebook een bericht waarin ze zich aansloot bij de ‘MeToo-beweging’:
‘Ik kan bevestigen dat seksuele intimidatie in de hoogste EU-kringen voorkomt en dat ik het zelf ervaren heb’ aldus Wallström.
Niet alleen in de sport en de politiek, maar ook in de media en in de muziekwereld besloten vrouwen zich uit te spreken. Een van de vrouwen die jarenlang een relatie had met R. Kelly vertelt hoe de omstreden zanger, die al eerder werd aangeklaagd voor seks met minderjarigen, haar systematisch mentaal en fysiek mishandelde, isoleerde, verkrachtte en dwong seks te hebben met andere vrouwen. Dat er over de jaren heen meerdere vrouwen zich uitspraken over verkrachting en misbruik door R. Kelly, lijkt tot nu toe amper effect te hebben op zijn carrière.
De rechts-conservatieve talkshowhost Megyn Kelly, doet naar aanleiding van #MeToo een boekje open over Bill O’Reilly, de wegens een misbruikschandaal ontslagen mediapersoonlijkheid waar ze eerder op Fox News mee samenwerkte. Ze vertelt onder andere hoe het bestuur van Fox de ingediende klacht van Megyn Kelly gewoon negeerde. Kelly zegt over haar ervaringen:
"Dit moet ophouden. Het misbruiken van vrouwen, ze beschamen, ze bedreigen, de represailles, hen het zwijgen opleggen naderhand… Het moet ophouden."
“O’Reilly’s suggestion that no one ever complained about his behavior is false. I know because I complained.” @megynkelly on Bill O’Reilly pic.twitter.com/BO8ifQcJbu
— TODAY (@TODAYshow) 23 oktober 2017
cc-foto:  Cheryl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Kruimeltjes2
Kruimeltjes224 okt. 2017 - 20:15

Dit rijtje kan nog aangevuld worden. Er zijn mij gevallen bekend van sexuele intimidatie in de borstelindustrie, bij een gloeilampenfabriek, in een logistiek centrum. Gelukkig geen verkrachtingen. Door andere leidinggevenden is er opgetreden (behalve in de borstelindustrie, waar de directie de kant van de aanrander koos) en zijn aanranders op staande voet ontslagen. In al die gevallen was er sprake van een machtsverhouding. Dus drie gevallen in bijna 50 jaar. Drie teveel en alledrie met een grote impact op het slachtoffer. Combineer dit met de misbruiken in de kerk(en), kinderdag verblijven en andere plaatsen waar mensen macht over andere mensen hebben (zie b.v. ook de wreedheden die nonnen hebben begaan) dan is beschaving een zeer relatief begrip. Waar macht is komt misbruik voor, niet alleen op sexueel gebied. Gelukkig zijn er ook mensen in een machtspositie, die geen misbruik maken van die positie. We hebben nog een lange weg te gaan.

1 Reactie
Stientje2
Stientje225 okt. 2017 - 9:05

Het verbaast mij altijd weer dat er, als er over "kerken" wordt gesproken, alleen gewezen wordt naar de RK. Over de Gereformeerd/Protestanten kerken hoor je praktisch nooit wat. Terwijl ook daar de nodige ontucht, tot op heden, nog steeds aanwezig is. Hoe kan dat?