Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Lieve des Duivels, Voor u de volgende hints: - wakker worden - nadenken over beschavingen. Volgens mij kent de geschiedenis noch scheiding van overheid en geld, noch van overheid en economie. De machthebber gaf het geld uit en had domweg teveel belang bij bepalen wie er geld mocht verdienen. Verder raad ik u niet mee te gaan in de hysterie over economie of monetair systeem. Welke zaken (maatregelen, wetten of wat dan ook maar) bevorderen de kwaliteit van onze maatschappij en bovenal de kwaliteit van leven? Tja, het artikel van meneer Eickhout.. "Met alleen bezuinigingen los je de crisis niet op". Ten eerste zijn bezuinigingen altijd slecht en ten tweede is dit niet een crisis die je oplost met een techno-fix.
Tja - met alleen bezuinigen kom je er niet - sterker nog - met alleen bezuinigingen kom je er zeker niet. Als reaktie op de crisis van 1929 ontstond een massieve bezuinigingsgolf - met een negatief resultaat zoals we weten - hetgeen uiteindelijk mede zal hebben geleid tot een conflictje in Europa van 39-45. Ene John-Maynard Keynes heeft een studie naar de crisis van 1929 verricht en een boekwerk over geschreven : General Theory of Employment, Interest and Money Vanuit Wikipedia : Keynes legde de nadruk op de vraagkant van de economie, en hij stelde dat de overheid moet investeren in de economie om hiermee herstel te stimuleren. Als de overheid bijvoorbeeld een groot infrastructureel project opstart zal dit leiden tot meer banen en een hogere consumptie, en daardoor weer tot een hogere productiviteit. Door de investeringen van de overheid kan de vraagkant van de economie worden gestimuleerd, wat positieve gevolgen heeft voor de economie. Einde citaat van Wikipedia. Dus, ik denk dat hij gelijk heeft en dat het huidige kabinet de economie volledig kapot bezuinigd door het wegnemen van besteedbaar inkomen (en dus vraag naar economie/consumptie in de Keynesiaanse terminologie). Nou denk ik dat in de jaren 30 toen Keynes dit schreef hij volledig gelijk had - de situatie anno 2012 is echter anders .. in de zin van dat het opschroeven van consumptie een niet te dragen wissel zal gaan trekken op hetgeen de aarde ons kan leveren - niet alleen qua resource gebruik maar ook de gevolgen van het produceren van consumptiegoederen - de belasting van het milieu trekt inmiddels een dusdanig zware wissel op het totale ecosysteem dat ik denk dat we de grens hebben bereikt van wat mogelijk is en ondersteund kan blijven worden. Kortweg - het is mijn overtuiging dat we ons in de eindfase bevinden van onze op kapitalistische (uitputting en uitbuiting) leest geschoeide economie en monetair systeem. Dat de komende decade in het teken zal staan van een overgang naar andere vormen van consumptie gebaseerd op duurzame produktie , we een andere beleving krijgen van consumptie (greed is not good), maar vooral een systeem gebaseerd op welzijn, minder gericht op materialistische welvaart. De economie gebaseerd zal zijn op werkelijke en ook duurzame produktie en niet op luchtfietserij (zoals de banken jaren gedaan hebben , de amerikanen jaren op krediet hebben laten leven , hetgeen nu een klein crisisje heeft opgeleverd)
Kom, kom Bas België is geen ontwikkelingsland! U geeft het zelf al aan; "Inhoudelijke kritiek op het gebrek aan hervormingen om de economie en de begroting van België duurzaam en houdbaar te maken zouden geen kwaad kunnen. De hoge lasten op arbeid, de fragiele financiële sector, het gebrek aan duurzame energievoorziening: er is genoeg werk aan winkel." Laat ik het punt voor punt doornemen, De hoge lasten op arbeid; niet enkel dat, gelijk aan een Nederland de flexibilisering op de arbeidsmarkt, of beter gezegd het ontbreken hieraan. Laat ik zeggen dat de arbeidsmarkt aardig op slot zit, met dank aan onze leiders...Niemand, maar dan ook helemaal niemand heeft een baan voor zijn of haar leven. Beetje raar dat onze leiders wel zo denken... de fragiele financiële sector. Dit is een mondiaal probleem, hoe lossen "wij" dit op?. Juist ja "wij" gaan ons houden aan het stabiliteitspact! Zo win je vertrouwen, anders niet.. het gebrek aan duurzame energievoorziening; Dit moet hand in hand gaan met onze economie. Nutsbedrijven investeren volop in alternatieven! Bezoek de site van de Nuon eens. Ik zou willen zeggen dit is verantwoord duurzaam, heel wat anders dan het GL geluid. Hoe groener hoe beter, maar wie o wie gaat dit nu betalen? Juist ja de consument. Duurzaam is in bij de consument! Kijk naar de verkoop van zuinige consumptie goederen!. Hoe zuiniger hoe beter, lees ook, hoe goedkoper hoe beter!. In dit geval eist GL een zak met geld van de consument. Lees GL neemt plaats op het stoeltje van onze Nutsbedrijven. Nutsbedrijven hier in een Nederland investeren gericht in het product duurzaam, GL eist domweg een een zak met geld afkomstig van de consument. Leuke gedachte, maar economisch gezien niet haalbaar... Kortom, Ook een België (net als een Nederland) moet een stapje terug doen! En dit kan hand in hand gaan met de broodnodige hervormingen! Ps, de top econoom Boonstra zegt in een interview met het ANP. 'In de Verenigde Staten zijn de problemen in feite veel groter dan in de EU. Dat land overleeft alleen omdat het dollars bijdrukt. Ook Japan kijkt aan tegen een torenhoog overheidstekort. Zo bezien is de Europese Unie nog steeds op afstand het beste blok in de wereld,' En zo is het!
Oneens, je hebt gelijk als je wilt proberen uit te komen op hetzelfde welvaartspeil van voor de crisis. En daar zit de denkfout. We moeten eerst een stap terug in welvaart en van daaruit weer groeien, niet met geleend geld proberen de zaak te redden. En dan is snijden juist WEL goed want dan WORDT de pijn ook gevoeld en GAAN we ook echte achteruit. Dat krampachtig gedoe om alles hetzelfde te houden leidt tot veel meer ellende. let maar op. We kunnen de stap terug wel uitstellen maar hij wordt er wel groter van. Dan betalen onze kinderen hem.
Mensen moeten prijzen beter vergelijken. Ook kleine beetjes helpen. Websites zoals http://www.watzdprice.com helpen hierbij. Hier kun je de allerdaagse boodschappen vergelijken.
Ja we weten het Bas, een schuldencrisis los je op door meer schulden te maken.