Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Melden ongewenst gedrag bij Defensie heeft weinig zin

  •  
16-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
42944645344_922447a736_z
De bedrijfscultuur binnen Defensie is er niet een van veiligheid en alles kunnen zeggen. Dit blijkt uit een rapport dat de commissie-Giebels gisteren aanbood aan staatssecretaris van Defensie Barbara Visser. Bij die gelegenheid zei ze: “Dit rapport is een belangrijk stap in het herstel van Defensie. Alle medewerkers van Defensie moet zich veilig kunnen voelen bij elkaar en bij de organisatie. Dit rapport laat zien dat we dat nog onvoldoende op orde hebben.”
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de bereidheid om ongewenst gedrag überhaupt aan te melden erg laag is. Er is simpelweg te weinig vertrouwen dat het zin heeft om een melding te doen. Zo had het doen van een melding voor 92 (oud)medewerkers zelfs nadelige gevolgen. Uit een eerder tussenrapport bleek al dat Defensie verkeerd om was gegaan met een zaak van misbruik op een kazerne in Schaarsbergen. Drie militairen zouden zijn aangerand, mishandeld en verkracht. Toen dit werd gemeld bij hogere militairen, deden die daar aanvankelijk niets mee.
Volgens de commissie-Giebels is er dan ook geen goede interne meldingsprocedure. “Ik betreur zeer wat de melders aangeven te hebben ervaren. Dat is simpelweg niet acceptabel, er is werk aan de winkel”, aldus staatssecretaris Visser.
Cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

cultuur, nieuws, defensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.