Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Meisje vindt noodkreet van dwangarbeider op kerstkaart

  •  
22-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bbc
Een 6-jarige scholiere uit Londen die een pakje kerstkaarten voor het goede doel opende, las tot haar verbijstering op een van de kaarten een met de hand geschreven noodkreet: “Wij zijn buitenlandse dwangarbeiders in de Shanghai Qinqpu gevangenis in China. We worden gedwongen te werken. Help ons alsjeblieft en waarschuw mensenrechtenorganisaties.” Het bericht verzocht de lezer contact op te nemen met Peter Humphrey, een voormalig journalist die bijna twee jaar gevangen zat in de bewuste gevangenis. De vader van het meisje zocht daarop contact met Humphrey, die met het verhaal naar de Sunday Times stapte.
De ex-journalist nam contact op met ex-gevangenen die bevestigden dat buitenlandse gedetineerden al langer kerstpaketten inpakten voor de bewuste Britse supermarktketen Tesco. Het bedrijf reageerde geschokt en heeft onmiddellijk de relatie geschorst met de fabriek waar de kerstpakketten worden vervaardigd. Tesco zegt dat bij een recente controle niet bleek dat er sprake was van de inzet van dwangarbeiders.
In het verleden zijn vaker boodschappen van gevangenen uit China opgedoken in producten. In 2014 trof een klant van Primark in een broek een boodschap aan van een gevangene die schreef dat ze 15 uur per dag moeten werken en eten krijgen “dat niet eens aan honden of varkens gegeven zou worden”.
De dwangarbeid-praktijken worden bevestigd door Amnesty International. Humphrey vertelde dat hij gedurende zijn gevangenschap bij tijd en wijlen geboeid werd en in een metalen kooi gestopt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Klaas Punt
Klaas Punt22 dec. 2019 - 18:35

Is dit misschien het chinese alternatief voor zakkiesplakken? Een term bekend uit oude spotliedjes, "xxx moet zakkiesplakken, hi,ha,ho".

5 Reacties
jantje
jantje22 dec. 2019 - 21:29

Klaas Punt, dit liedje werd op een boekenbal ergens eind van de jaren '60 vorige eeuw gezongen. Er is toen een dubbel -elpee van gemaakt Daar staan meer liedjes op die op schrijvers sloegen, van Tante Mien, mag ik je Titels even zien. En het liedje die u bedoeld, slaat op Simon Vinkenoog. .. Simon die moet zakkie plakken hi ha ho, omdat ze hem steeds voor hasjies pakken hi ha ho..

jantje
jantje22 dec. 2019 - 21:37

p.s. In China kun je van alles verwachten. Ik denk niet dat hun regering ooit toe zullen geven dat zij verkeerd bezig zijn door gevangenen dwangarbeid te laten verrichten en ze in kleine kooien op gaan sluiten. Dat is gezichtsverlies en dat wordt niet getolereerd in dat land. Hoe zou het toch komen dat al die spullen die bij ons zo goedkoop bij de Action liggen, ook allemaal een sticker dragen met: Made in China.. ? En dan maken ze ook nog winst. Terwijl de Nederlandse winkels met mooie producten noodgedwongen moeten stoppen omdat het niet meer uit kan.

henk-alexander
henk-alexander22 dec. 2019 - 23:52

Je moet eens weten welke bedrijven in Nederland aan afgestraften verdienen - en dat zijn niet alleen de wasknijperproducenten.

madbako
madbako23 dec. 2019 - 9:59

@Jannie 22 december 2019 at 22:37 En dan maken ze ook nog winst. Terwijl de Nederlandse winkels met mooie producten noodgedwongen moeten stoppen omdat het niet meer uit kan. Ook dat zijn producten die voor het overgrote merendeel componenten bevatten die uit China komen. Alleen die Nederlandse winkels vragen er dan meer dan de hoofdprijs voor. Dwangarbeid,[als daar hier al sprake van is] is uit den boze. Maar de kinderhandjes en slaafjes uit India, Vietnam, Cina en meer werken vooral voor ons consumeerverslaafden die alles het liefst zo goedkoop mogelijk willen hebben

Klaas Punt
Klaas Punt23 dec. 2019 - 14:01

Jannie, het werd op het boekenbal gezongen -- maar was al veel eerder ontstaan. In onze gevangenissen werd ook gewerkt, knijpers, zakkies plakken en joost mag weten welke andere activiteiten in de bajes uitgevoerd werden. Daarom kan ik de vondst niet echt als een vreemde zaak omschrijven. Misschien voor die schrijver die al dan niet terecht gevangen zit. Maar dat geldt voor heel veel gevangenen, ook in Nederland.