Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Meer dan 400 Duitsers nemen asielzoekers in huis

  •  
07-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rw300.jpg
Duits stel lanceert website waarmee het vluchtelingen aan Duitsers koppelt die hen wel in huis willen nemen
Net als Nederland heeft ons buurland Duitsland te maken met een groeiend aantal asielzoekers. Het land weet niet zo goed waar het de asielzoekers moet onderbrengen. In de stad Schwerte, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, opperde men daarom maar dat de asielzoekers in de barakken van een oud nazi concentratiekamp moesten verblijven. Mareike Geiling en haar vriend Jonas Kakoschke kwamen met een ander idee: waarom openen we onze deuren niet voor de asielzoekers?
Het koppel lanceerde de website Refugees Welcome, waar asielzoekers worden gekoppeld aan mensen die hun graag in huis willen nemen. Inmiddels hebben al meer dan 400 Duitsers en Oostenrijkers zich aangemeld. Geiling en Kakoschke zelf namen als eerste een vluchteling uit Mali in huis. Dankzij donaties kunnen ze de kosten voor huur en gebruik van alle faciliteiten à 400 euro dekken. Verder koken ze gezamenlijk en verdelen ze de huishoudtaken.
Bezoek hier de Engelstalige website

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Zjenny
Zjenny7 mrt. 2015 - 11:21

Ik zou dat zo meteen doen in het kader van de participatiewet.

Spelchecker2
Spelchecker27 mrt. 2015 - 11:21

Het heeft de smaak van onderduik geven aan bedreigde minderheden in WO2. Mooi initiatief dus.

Peter_K2
Peter_K27 mrt. 2015 - 11:21

Dit is een zeer nobel streven. Ik vindt dat er naar gestreefd moet worden dat ALLE vluchtelingen zo opgevangen gaan worden! Dan kan iedereen laten zien hoe hij over de opvang van vluchtelingen denkt.

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways7 mrt. 2015 - 11:21

Levensgevaarlijk.

Haastig
Haastig7 mrt. 2015 - 11:21

Ja, goed initiatief, mensen worden meteen ondergedompeld in de lokale cultuur en leren er dus makkelijker de gebruiken en taal. Nee, onder de echte asielzoekers wellicht ook mensen met PTSS, depressies ed, waar goedbedoelende, doch onervaren burgers geen raad mee weten... Heel goed selecteren en begeleiden, dit project.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst7 mrt. 2015 - 11:21

Een soort airbnb voor vluchtelingen dus. Je moet wel erg bevlogen zijn om dit lang vol te houden want gasten en vis, blijven drie dagen fris.

EricDonkaew
EricDonkaew7 mrt. 2015 - 11:21

Goed bedoeld hoor, en vanuit het perspectief van de asielzoeker wellicht ook de beste oplossing. Maar er schoot mij net een gezegde binnen: een logé en een vis, zijn na drie dagen niet meer fris. Zeker als je leefruimte en sanitair moet delen, ontstaan er snel irritaties, onder andere ook door andere leef- en kookgewoontes. Ik denk dat het alleen werkt als mensen een groot huis hebben en zo'n asielzoeker een stukje leefruimte kunnen bieden en eigen sanitair. Wellicht een vrije opgang. Anders wordt het voor beide partijen vrijwel zeker een teleurstelling. Maar mensen met een groot huis zijn meestal rechts en niet zo asielzoekersvriendelijk. Dan kom ik toch bij Marcel van Dam uit...

JStokx
JStokx7 mrt. 2015 - 11:21

Goed dat de wereldverbeteraars zelf aan de slag kunnen ipv te schreeuwen naar Teeven!

TruusBeek
TruusBeek7 mrt. 2015 - 11:21

Mogen deze mensen hun wensen uiten of krijgen ze ongezien een vluchteling toegewezen?

1 Reactie
lembeck
lembeck7 mrt. 2015 - 11:21

Jij mag ze wel even uitzoeken, hoor.

Mark Gh
Mark Gh7 mrt. 2015 - 11:21

Privatisering van de asielzoekerscentra. Geinig dat een uitgesproken links platform dit zo toejuicht.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19937 mrt. 2015 - 11:21

Joop uitgesproken links? Of je bent de draad kwijt, of je bent heel jong en hebt je mooi laten indoctrineren (= in het pak laten naaien) door de rechtse spin die ons land al jaren testert. Joop is sociaal-democratisch, en gematigd. Met af en toe een neiging tot populisme, maar dat is gezien de constructie en behoefte aan bezoekers niet werkelijk vreemd. Inderdaad: het gros van de bezoekers houdt niet van neoliberalisme, noch van de VVD. Beiden zijn druk bezig de samenleving die we hebben te ruïneren, en als daar geen kentering in komt, dan zul jij zelf daar ook heel negatieve gevolgen van ondervinden.

Meta Foor
Meta Foor7 mrt. 2015 - 11:21

Nederland heeft hier waarschijnlijk direct een antwoord op: - verhoging WOZ - touristenbelasting heffen - extra riool en afval belasting - korting uitkeringen en toeslagen - virtuele bijtelling inkomsten Klijnsma zit al handenwringend te wachten ...

1 Reactie
Rzuid70
Rzuid707 mrt. 2015 - 11:21

Ik vrees dat je gelijk gaat krijgen.

hjager
hjager7 mrt. 2015 - 11:21

Om dit iniatief te steunen heb ik meteen heel de ledenlijst van de SP en GL toegevoegd op die website zodat ze vast tijd over hebben om de kamers op te ruimen en de gasten hartelijk te kunnen ontvangen.

2 Reacties
PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways7 mrt. 2015 - 11:21

Hahahahhaa, mooie opmerking.

ton14024
ton140247 mrt. 2015 - 11:21

Ik denk dat VVD'ers er meer handel in zien.

Armagaddon
Armagaddon7 mrt. 2015 - 11:21

>>>> Chapeau....zeer bewonderenswaardig initiatief.....en blijkbaar met een opmerkelijk succes..!! >>> Dit zou.....en welgemeend...!! >>> Zou zo uit het partij politieke programma van de voorlopers van het huidige neo(feodaal) liberalisme kunnen komen namelijk het...... SOCIAAL LIBERALISME...!! >>> Het huidige neo(feodaal) liberalisme wist slechts de met verborgen agenda;s voorzien, asociale maatschappelijke participatie te lanceren met de huidige contraproductieve puinhopen... >>>>Opvattingen binnen het sociaalliberalisme[bewerken] Het progressief liberalisme heeft een aantal kenmerken: Bescherming van burgervrijheden Een gemengde economie Sociale voorzieningen die individuele ontplooiing mogelijk maken Toegankelijk onderwijs en gezondheidszorg Aandacht voor duurzaamheid en dierenwelzijn Progressieve opvattingen over ethische kwesties, zoals homohuwelijk, euthanasie, abortus, prostitutie en drugsbeleid Constitutionele hervormingen ten bate van democratisering (In Europa) Voorstander van Europese integratie Versterking van het internationaal recht (multilateralisme) en mensenrechten http://nl.wikipedia.org/wiki/Progressief_liberalisme#Sociaalliberale_partijen >>> Het hier bovengenoemde en voorgaande is in scherpe en flagrante tegenstelling tot de VVD, een zwaar gehandicapte nakomeling en mislukte kloon van het sociaal liberalisme....!!!

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh7 mrt. 2015 - 11:21

D66 als Nederlands voorbeeld van sociaal liberaal? Laat maar.