Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

'Maximaal vier procent minder'

  •  
05-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-zijlstra_300.JPG
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: 'zelfs 10 procent gaat niet gebeuren'
Een koopkrachtverlies van 10, 20 of zelfs 30 procent is voor de VVD-fractie niet aanvaardbaar. ‘Daarvan kan ik zeggen: dat gaat sowieso niet gebeuren.’
Dat zei Zijlstra in het Radio 1-Journaal. Hij wilde niet ingaan op de verschillende berekeningen die nu rondgaan, maar verwees in plaats daarvan naar het regeerakkoord. Daarin staat dat de hoge inkomens er maximaal vier procent op achteruit gaan. Mocht blijken dat de maatregelen toch een groter effect hebben, dan zullen ze aangepast moeten worden, aldus Zijlstra:
Ik heb aangegeven waarbinnen de VVD-fractie ja heeft gezegd tegen het regeerakkoord. Ik ga niet in op andere berekeningen die rondvliegen. De onrust wil ik wegnemen door de kaders die ik aangeef.
Luister hier het interview met Halbe Zijlstra terug.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos5 nov. 2012 - 9:39

De campagne gaat gewoon verder na de verkiezingen. Dit gedoe gaan we rond veel dossiers zien. Als Zijlstra dit niet heeft doorgesproken met de PvdA komt er weer heibel.

EmielS
EmielS5 nov. 2012 - 9:39

Netto of brutto ? Volgens zorgverglijk punt nl : een 1 persoonshuishouding met inkomen van 68K bruto , houdt daar nu netto ~3400 per maand aan over , en moet straks 2585 premie + 375 eigen risico = 2960 per jaar meer gaan betalen. Dat is gewoon 7.25% van het netto jaarinkomen ! En dit schurkt al aardig richting de 10% , wel even wat anders dan de 0.6% koopkracht nivellering waar we nog geen week geleden mee begonnen !

Bakoe
Bakoe5 nov. 2012 - 9:39

U kunt rustig gaan slapen. Of anders, blijft u rustig verder slapen.

Peterman
Peterman5 nov. 2012 - 9:39

30 % vd beroepsbevolking (ca 2.4 miljoen mensen) wordt geraakt door deze maatregel. Als we nu ipv de ink.afh.zorg die groep eens op laten draaien voor de volledige benodigigde bezuinigingen. 16 miljard/2.4 miljoen is ca 6700 euro pp. dit zou voor ons gezin betekenen dat wij 13.500 euro betalen voor de niet door ons veroorzaakte crisis. Nog niet solidair genoeg ? doen we er nog 1500 euro bij voor dinerbonnen van le garage voor de topinkomens en onbeperkt pepernoten voor de lage inkomens in december. Dit zou ik voor 12 september erg onrechtvaardig hebben gevonden maar aangezien dit nu sowiso realiteit dreigt te worden maar dan elke 5 jr ( 5 maal 3000 p/jr) !! teken ik hiervoor.

TheoJ2
TheoJ25 nov. 2012 - 9:39

Ik heb Zijlstra horen zeggen dat er geen groepen zullen zijn die er meer dan 4% op achteruit gaan. Wat is nu een groep? Dat kon hij niet zeggen. Je zal maar de eenling zijn die er 10% op achteruit gaat.

rgeurtsen
rgeurtsen5 nov. 2012 - 9:39

ha ha die halve Zijlstra in het vorige kabinet werkte hij mee aan maatregelen die meer dan 4 of 5% koopkrchtverlies betekende voor de minima. Dat Frederike en Piet-Jan nu meer moeten inleveren vindt hij een politiek-probleem. Blijkbaar zijn de liberalen niet goed voor hun handtekening - zoals zij altijd de sociaal democraten beschuldigen van teveel zeiken in de partij. May the man bleed to political death.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman5 nov. 2012 - 9:39

Je kunt de inkomensgroepen altijd handig zo samenstellen dat geen enkele groep er meer dan 4% op achteruit gaat. Ondertussen kunnen vele mensen binnen zo'n groep er veel en veel meer op achteruitgaan. Hij hoeft bijvoorbeeld alleen maar de inkomens boven de pakweg 50.000 bij elkaar te vegen: de echt hoge inkomens gaan er riant op vooruit, terwijl de middeninkomens er zwaar op achteruit gaan. Er zal dan een gemiddeld positief getal uit komen. Ik geloof hem pas als hij zegt dat hij persoonlijk bij zal passen bij elk huishouden dat er meer dan 4% op achteruit gaat...

meijerlahn
meijerlahn5 nov. 2012 - 9:39

Het tumult rond de zorgpremie toont aan dat de islam, Europa en nationale identiteit slechts afleidingsmanoeuvres waren. Er is maar één god in Nederland: de koopkracht. Dit werd mooi geformuleerd zaterdag in de Volkskrant in een artikel van Marjon Bolwijn en Jan Tromp. Een belastinginspecteur verklaarde: "Ik voel geen urgentie een deel van mijn inkomen over te dragen aan een bouwvakker of een schoonmaker." Nu begrijp ik ook waarom Nederland voor Obama is. Omdat het niets kost. Eigenlijk staat men rechts naast Romney. De hogere zorgpremie zal sommigen echt benadelen, maar voor velen zal het een paar daagjes minder wintersport betekenen. Of wintersport in een chalet zonder sauna. Ter compensatie bereidt het nieuwe kabinet de Wet Saunavergoeding voor. De verzorgingsstaat is mooi, maar de negatieve neveneffecten zijn duidelijk: onvrede, lethargie, het smoren van innovatie en de overtuiging van de burger recht te hebben op immer gestaat groeiende koopkracht. Arnon Grunberg 5 november 2012

Laroi
Laroi5 nov. 2012 - 9:39

Hallo hallo, Als ik in de oto de radio aanzet hoor ik het, als ik savond thuiskom en de tv aandoe idem dito. Klaag klaag klaag. Het lijkt wel of ik een horde wolven gadesla. Die bovendien allemaal ruim boven modaal verdienen, durf ik te wedden. En wat doen ze daarvoor? Met een rekenmachientje de grenzen afspeuren, vervolgens klagen klagen klagen. Zelfs bij Pauw en Witteman mag een betrouwbaar uitziende Telegraafraaf doodgewoon tien minuten meezingen in dat koor... Geen woord over Griekenland waar ongeveer de gehele bevolking half zoveel te besteden heeft sinds ze bij Europa zijn gaan horen... Geen woord over wat de PvdA heeft moeten slikken... Nee, klaagklaag, het verschil over vier jaar kan wel liefst meer dan vier procent bedragen... het woord -nivelleren- vliegt als een gaswolk over Nederland. en al die commentatoren praten alleen maar over hun eigen portemonnaie, als je het mij vraagt. Dat klaagt wat makkelijker. Als er nieuwe verkiezingen zouden zijn zou de VVD maar liefst elf zetels verliezen, schreeuwden ze. Dat heb je met al die gaswolken. En van de andere kant bekeken: Zo betrouwbaar zijn nu VVD-kiezers! Zodra ze een kwartje meer contributie moeten betalen staan ze in een portiek te janken. En het beroerde daarbij is dat het concert van portiekjankers mede wordt geregisserd door die zojuist genoemde gehele (eigenlijk voornamelijk rechtse) pers (o.l.v. opa Wiegel, die ooit in de middeleeuwen de VVD aan een aantal zetels hielp waar ze nu om moeten lachen...) die dus, zoals ik in de aanhef meldde ongeveer om de tien minuten op Ons Aller Publieke Omroep (ja, die moet ook inleveren, en terecht, want ik wil niet meebetalen aan boer zoekt naaimasjien) de kop opsteekt, en voortdurend gruwelscenario's de wereld insmijt. Want o,o,o,o,o die mensen die nog nooit iets gepresteerd (behalve misschien ziekzijn) hebben zouden eens minder moeten betalen dan al die schreeuwlelijken die van ons geld (de publieke omroep betaalt goed, dacht ik) dat konvooi van gelijkhebbende nietsbeterstebepraten hebbenden mogen begeleiden... Wat een verschrikkelijk stel egoisten....

[verwijderd]
[verwijderd]5 nov. 2012 - 9:39

Kijk eens aan de Volkskrant begint al wat genuanceerder te worden; http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11704/Kabinetsformatie/article/detail/3342694/2012/11/05/Acht-vragen-over-de-koopkracht-en-Rutte-II-is-de-paniek-terecht.dhtml

1 Reactie
Ineses
Ineses5 nov. 2012 - 9:39

Iedereen die een beetje logisch nadenkt wist dit wel. Maar logisch nadenken is een kunst die velen niet meer kennen, zeker niet als het om de portemonnee gaat. Degenen die volgens dit bericht in de Volkskrant meer moeten betalen vergeten dat ze ook een belastingverlaging van 4 % krijgen. Door de media is een hoop paniek gezaaid, met de Telegraaf en RTL voorop.

opmerker
opmerker5 nov. 2012 - 9:39

Wat nu, maximaal 4%? Heb geleerd van de VVD dat volgend jaar het begrotings tekort onder 3% moet komen. Ook mijn pensioenfonds moet korten, wij gaan 6% inleveren. Dan wordt het toch nog 10%, dat gaat "wel" gebeuren.

1 Reactie
bruces
bruces5 nov. 2012 - 9:39

Had je meer premie moeten betalen, was het nu 100% geweest. De AOW is van de staat en staat in het regeerakkoord. Pensioenfondsen zijn niet van de staat en maken geen deel uit van het regeerakkoord.