Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Marokko laat politieke gevangenen vrij

  •  
15-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-MaroccoPolitiekeGevangenen_300.jpg
Koning Mohammed VI zwicht voor druk mensenrechtenorganisties
De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft aan 190 gevangenen gratie verleend of hun straffen verlicht. Er zijn in totaal 92 politieke gevangenen vrijgelaten. Onder diegenen die vrijgelaten zijn, bevindt zich ook een prominente anti-corruptie activist en een controversiële spreker die was opgepakt omdat hij democratische straatprotesten organiseerde. De meerderheid van de bevrijdde gevangenen was lid van een Islamitische Salafistische strijdgroep.
Mohammed VI zwicht met de gratieverlening voor de druk van mensenrechtenorganisaties. De gevangenen werden vastgehouden op basis van antiterreurwetten of omdat ze actie voerden tegen het regime van de koning. Wikileaks documenten, die in december vorig jaar werden gelekt, maakten duidelijk dat corruptie in alle lagen van de maatschappij voorkomt en zelfs is verergerd onder het bewind van Mohammed VI.
Op 20 februari kende Marokko één van de grootste demonstraties tegen het regime. De demonstranten eisten onder meer de vrijlating van alle politieke gevangenen. De vrijlating van de grote groep politieke gevangenen is een doorbraak sinds Mohammed VI constitutionele hervormingen heeft aangekondigd. De overheid kondigde eerder deze maand aan ook klokkenluiders te bescherming die corruptie aan het licht brengen.  
Naast de 92 vrijgelaten politieke gevangenen kregen 37 tot levenslang veroordeelden strafvermindering, daarvan waren vijf tot de doodstraf veroordeeld. 53 anderen hebben ook strafvermindering gekregen meldt France 24.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

vanderwerff2
vanderwerff215 apr. 2011 - 12:58

Ieder regime met politieke gevangenen is een dictatuur.