Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Macron: campagneleiders Brexit zijn 'leugenaars'

  •  
20-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-09-20 om 19.49.37
De leiders van de Brexit-campagne zijn ‘leugenaars’. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd tijdens een persconferentie op de Europese top in Salzburg. Volgens Macron werd de Leave-campagne gevoerd door mensen die het Britse volk ‘makkelijke oplossingen’ voorhielden: ‘En ze stapten de volgende dag op zodat ze geen verantwoordelijkheid hoefden te dragen voor de gevolgen.’
Macron zei ook dat de schadelijke gevolgen van de Brexit niet financieel mogen worden geëxploiteerd door dezelfde personen die ervoor verantwoordelijk zijn: ‘Het zijn dezelfde mensen die om het hardst roepen dat Europa van de ene crisis in de andere belandt.’ Hoewel Macron geen namen noemde, lijkt hij te doelen op Boris Johnson en Michael Gove, die als grootste pleitbezorgers van de Brexit tijdens de campagne honderden miljoenen extra voor de gezondheidszorg beloofden. Een belofte die onmogelijk kan worden nagekomen, zo is inmiddels duidelijk.
Tijdens de persconferentie had Macron ook nog meer slecht nieuws voor de Britse premier Theresa May. Hij benadrukte nog eens dat de Europese Unie geen zogenoemde “blinde deal” zal accepteren; een deal waarbij over de handelsbetrekkingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na het uittreden van de Britten verder kan worden onderhandeld, het fel bekritiseerde ‘Chequers’-plan van May. Volgens May waren er maar twee keuzes: haar deal, of geen deal. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de Britten het moeten doen met die tweede optie.
Bron: The Independent
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.