Joop

Lubach over blokkeerboeren en de nieuwe hongerwinter

  •  
09-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De militante boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF), volgens Arjen Lubach ‘de F-side van het boerenprotest’, heeft het plan distributiecentra van supermarkten te blokkeren zodat burgers rond Kerst voelen hoe immens belangrijk boeren zijn. Volgens Lubach is dat niet de juiste manier en hij heeft een heel ander, veel praktischer, voorstel.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 17:51

O leuk, we gaan hier gewoon verder: Het is belachelijk van de boeren om zichzelf op de borst te kloppen vanwege de hongerwinter, want feitelijk gedragen ze zich als de Duitse bezetter, die de aanvoer van levensmiddelen naar het westen van Nederland stop zette.

MountEverest
MountEverest9 dec. 2019 - 15:44

De boeren tijdens WOII De 300.000 tot 350.000 onderduikers zaten voor een groot deel op het platte land. Alleen het gereformeerde Gelderse Aalten herbergde er al 2500. Tienduizenden hebben hun leven te danken aan de moed van hun gastheren, die zelf hun eigen leven riskeerden. De onderduik droeg ook nog eens bij aan de oorlogsinspanning van de Geallieerden want tienduizenden mannen bleven gevrijwaard van de Arbeitseinsatz en er werden geallieerde piloten verborgen die naar Engeland gesmokkeld werden (Pilotenlijn). Veel verzetswerk vond ook plaats op het platteland zoals wapendroppings, geheime zenders etc. Verzetsstrijders weken na hun acties vaak uit naar het platteland omdat ze zich daar beter konden verbergen. Al het voedsel dat in bezet gebied beschikbaar, werd lokaal geproduceerd; import was er niet. Dus vrijwel iedereen die op 28 april 1945 in bezet gebied woonde, is gered door de boeren. Tenslotte de kindertransporten. Ongeveer 40.000 kinderen gingen naar de Noordelijke provincies. Stel dat daar 40.000 boeren waren, dan is dat 1 kind per familie. Maar ook voor de achterblijvers was deze actie van levensbelang: als er 1 of 2 monden minder te voeden waren, kon dat net het verschil tussen leven en dood betekenen.

Vox Populi
Vox Populi9 dec. 2019 - 11:50

Ik vind zo'n Farmers Defence Force niet veel verschillen van een notoire motorclub (en daarmee dus erg verwerpelijk en potentieel gevaarlijk). In hoeverre kan zoiets worden bestempeld als een terroristische organisatie? Op het moment dat klimaatactivisten worden aangepakt vanwege een dreigende blokkade o.i.d. (en terecht) dan kunnen leden van Farmers Defence Force die dit soort acties plannen en uitdragen toch gewoon preventief worden opgepakt vanwege ordeverstoring?

de Boer2
de Boer29 dec. 2019 - 10:23

Lubach over worms?

prgrssf
prgrssf9 dec. 2019 - 10:15

Dat worden gouden tijden voor restaurants (in de breedste zin)!