Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Gedeeltelijke lockdown 'tot diep in december'

  •  
27-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geven dinsdagavond commentaar op de laatste corona-ontwikkelingen in Nederland. In tegenstelling tot eerdere uitgebreide persconferenties, is nu slechts sprake van een ‘persmoment’. Vooralsnog is er geen sprake van nieuwe coronamaatregelen zoals een complete lockdown. Twee weken geleden werden onder meer de horeca gesloten en de amateursport stilgelegd.
Rutte:
"U herinnert zich dat we twee weken geleden met de gedeeltelijke lockdown een grote hamer uit de gereedschapskist hebben gehaald. We weten uit ervaring dat het effect na twee weken zichtbaar wordt of niet. Dat is het kruispunt waar we staan. Het is nog net te vroeg om conclusies te trekken over het effect en of we op de rem te trappen. We willen het virus verslaan, maar willen ook de economie en de samenleving zo min mogelijk raken."
Minister De Jonge vulde aan dat het maatregelenpakket van 13 oktober waarschijnlijk langer moet worden aangehouden dan de door het kabinet gehoopte vier weken. Mogelijk zelfs tot “diep in december” voor er weer versoepeld kan worden. Volgens De Jonge heeft dat vooral te maken met het gedrag van de bevolking en de bereidheid zich aan de maatregelen te houden. “Als je het vergelijkt met het voorjaar, dan moet het ons lukken de R onder de 1 te houden. […] Maar tot diep in december zijn we daar nog wel even zoet mee.”
Volgende week dinsdag volgt er een nieuwe persconferentie, “tenzij we eerder moeten ingrijpen”, aldus Rutte. Dinsdag maakte het RIVM bekend dat er 10.315 nieuwe coronabesmettingen zijn geregistreerd. Ook waren er 311 nieuwe ziekenhuisopnames.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (91)

Joop Schouten
Joop Schouten28 okt. 2020 - 15:22

Net op het nieuws. '313 opnames op verpleegafdelingen, 57 erbij op de IC. Er zijn nog geen RIVM-cijfers vanwege een storing.' (NOS) Storing?

6 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 okt. 2020 - 16:34

Zie mijn reactie op Robert Follon 28 oktober 2020 at 17:17 hieronder

Max6
Max628 okt. 2020 - 16:43

Volgens nu.nl 18 erbij op de verpleegafdelingen... en 16 erbij op de IC. Er zijn natuurlijk ook elke dag mensen die de afdelingen verlaten (goedschiks of kwaadschiks). 18 en 16 klinkt al weer iets beter dan 313 en 57... gegoochel met getallen ;-)

NoahAmber
NoahAmber28 okt. 2020 - 16:57

@Joop Schouten 28 oktober 2020 at 16:22 Storing? Ja, kan dat dan niet volgens jou?

Piet Helmons
Piet Helmons28 okt. 2020 - 18:47

Aantal besmettingen gaat bepalen of we in totale lockdown gaan en is dus bepalend voor miljarden euro schade. Afgelopen weekend kon men vanwege technische storing al het aantal besmettingen niet bepalen. Nu vandaag weer! We voeren per dag 50 tot 60 duizend testen uit waarvan er rond de 10 duizend positief zijn. Hoe moeilijk moet het zijn om deze getallen handmatig boven water te krijgen?

Robert Follon
Robert Follon28 okt. 2020 - 18:52

[Zie mijn reactie op Robert Follon] Jij weet ook echt álles! Dan weet je waarschijnlijk ook waarom er de volgende dag gewoon de gecorrigeerde/aangevulde cijfers worden gepubliceerd?

Zapata
Zapata28 okt. 2020 - 18:59

@ Schouten. Je hebt er namelijk een heel complex ICT systeem voor nodig om dagelijks de getallen van de regio's te verzamelen en die bij elkaar op te tellen. Moet je toch wat mensen hebben die met een rekenmachine kunnen omgaan, een mail, sms of whatsapp kunnen versturen en iemand die getallen in een Excel sheet kan kloppen. Geen wonder dat zo een complex systeem storingen vertoont.

Joop Schouten
Joop Schouten28 okt. 2020 - 15:17

Dit pappen en nathouden wordt nefast. Door mensen mobiel te houden veroorzaak je besmetting. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Dit is verwijtbaar.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 17:55

Inderdaad Ze schrijven het ook gewoon. Door langer deze semi lockdown vol te houden duurt de ellende op de IC's 2 weken langer. Dat wil dus zeggen dat we in dat geval het voor lief nemen dat al de mensen extra die ernstig ziek worden en sterven in die 2 weken ook maar voor lief nemen. Of zie ik dat verkeerd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 18:03

Het gaat immers om bedden, niet om mensen. Dat gebeurt er immers als de gewenste afname 2 weken langer duurt.

Leontrotsky
Leontrotsky28 okt. 2020 - 14:09

Het zal waarschijnlijk strenger worden en moet ook strenger worden. Rutte CS moeten goed beseffen dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Het beste is een keiharde aanpak en een totale lockdown tot mei 2021 maar ik begrijp heel goed dat men moeite heeft zo hard erin te gaan met de moker want dan zal inderdaad de economie wel lijden. Maar een te zachte aanpak zal zorgen voor nog meer economisch lijden want dan zullen we nog jaren van lockdown naar (semi) lockdown gaan en dat is ook niet wat we moeten willen. We moeten in ieder geval naar een volledig ander sociaal leven. Vakantie en reizen zullen aan banden moeten en contacten tussen personen zullen in het nieuwe normaal sterk moeten worden beperkt. De toekomstige contacten zullen in de huiskamer plaatsvinden in een virtuele omgeving. Het is het beste om nu al heel goed te gaan nadenken over de nieuwe toekomst in een nieuw sociaal normaal, en technische (IT) bedrijven kunnen nu hun R&D afdeling gaan mobiliseren om de technologie van het nieuwe virtuele normaal te gaan vormgeven in produkten van de toekomst. Dit gebeurt ook al op grote schaal maar het is goed om hier op te gaan focussen (naast uiteraard groene technologieën), zodat Nederland straks als Innovatieland de boer op kan gaan met nieuwe groene technologiën voor de groene toekomst voor energie en ook virtuele technologieën voor de virtuele toekomst.

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter28 okt. 2020 - 15:39

er zullen sneltesten komen ( zijn er al) die straks elke burger heeft , zelfs de stadions kunnen op deze wijze Corona vrij gevuld worden. Verder zijn er diversen vaccins in aantocht . Vaccins waar jij niet in gelooft maar die er tocht echt gaan komen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 18:01

Thuiszitter Wat is straks? Volgens mij pas in december, hoe verzinnen ze het? Die soldaten die daarvoor opgeleid moeten worden hadden ze ook al kunnen opleiden in de tijd dat ze aan het nadenken waren waar ze ze gingen inzetten! Dus waarom in december pas. Ze zetten in andere landen bijna sneller een heel ziekenhuis neer zoals in Madrid.

Thuiszitter
Thuiszitter28 okt. 2020 - 19:25

Minoes - waarom pas in december? je bent het dus met Leontrolsky eens ?

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 13:43

Marc Bonten, arts-microbioloog, schreef een waarschuwend artikel in de NRC. Het huidige onderzoek is omgeven met mitsen en maren. Vaccins kunnen beperkt effectief zijn, ook al werken ze, en dan kan het zijn dat de gewenste kudde-immuniteit niet haalbaar is. Een extra complicatie is dat de effectiviteit afneemt met de leeftijd.

Joop den Uil
Joop den Uil28 okt. 2020 - 13:54

hel en verdoemenis... op TV , radio, media ... Niet meer in restaurants, na 20:00 niet meer in het cafe, geen amateursporten meer of in het zwembad, niet meer in het vliegtuig naar verre landen, .... dat deed ik allemaal toch al niet. Laat ik het zo zeggen: ik heb zelf geen enkele last of voordeel van de superstrenge regels van deze overheid ... en dat mondkapje in de super neem ik dan maar voor lief. Waar maakt men zich eigenlijk druk om.

3 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky28 okt. 2020 - 14:46

Nederlanders zijn verwend met veel te veel vrijheid om zelf te doen wat ze willen en het recht op consumptie en zelf te bepalen wat men koopt. Ook teveel sociale vrijheid om te bepalen met wie en hoeveel mensen men omgaat. Dit moet allemaal veranderen en gaat ook allemaal totaal veranderen, maar eerst moet de Nederlander veranderen en beseffen dat het leven dat men vroeger leidde in de toekomst niet meer zal kunnen. Dit kan niet van de ene op de andere dag maar zal geleidelijk moeten gebeuren.

Robert Follon
Robert Follon28 okt. 2020 - 15:18

[Nederlanders zijn verwend met veel te veel vrijheid om zelf te doen wat ze willen en het recht op consumptie en zelf te bepalen wat men koopt] Zelfs Mao zou hierop zeggen: 'ho-ho-hooo, doe een beetje rustig aan joh!'

NoahAmber
NoahAmber28 okt. 2020 - 16:59

@Joop den Uil 28 oktober 2020 at 14:54 Laat ik het zo zeggen: ik heb zelf geen enkele last of voordeel van de superstrenge regels van deze overheid Ik ookook niet Jopie. Zit me hele leven al in een lockdown. Dus mer er geen bal van

Max6
Max628 okt. 2020 - 12:58

Ach... ik heb me er al mentaal op voorbereid dat we tot het voorjaar in een gedeeltelijke lockdown zullen zitten. Zo lang de kinderen nog een beetje ritme houden: school, (beperkt) sporten en af en toe met andere jongeren kunnen afspreken... gaan we het hier wel redden. Dus ik ben wel tevreden met de huidige aanpak... laat het leven zo goed als mogelijk een beetje doorgaan... en zorg dat de zorg niet totaal overbelast raakt. En dan daar een beetje tussen balanceren... zo nodig wat strenger, en zo mogelijk wat losser.

adriek
adriek28 okt. 2020 - 12:40

"... gedeeltelijke lockdown een grote hamer uit de gereedschapskist ..." Het is wel duidelijk dat Rutte weinig praktijkervaring heeft. De huidige maatregelen zijn eerder vergelijkbaar met het pakken van een brandblusser als de vlammen al uit het dak slaan. We hebben de reproductiefactor van 1.2 naar 1.15 gereduceerd, en blijven hopen dat deze spontaan onder de 1 gaat zakken voor het eind van deze week. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Deze wond blijft nog wel dooretteren tot de zomertijd weer ingaat vrees ik.

r d h
r d h28 okt. 2020 - 10:59

Helemaal gek. Rutte gooit er gewoon een maand bij op. En dan nog een.ik wordt er zelf nu al die ongelukkig van en.het is nog niet eens november. Ik probeer me altijd aan alle maatregelen te houden. Loop zelfs al enkele weken met zn ding op mn bek maar ik denk nu dat we maar met dit virus moeten leren leven. De maatregelen en de spoedwet gaan veel te ver.

3 Reacties
JanB2
JanB228 okt. 2020 - 11:27

Waren het maar 2 maanden. En was het maar een volledige lock-down.

vdbemt
vdbemt28 okt. 2020 - 12:43

"Helemaal gek. Rutte gooit er gewoon een maand bij op. En dan nog een". Dat doet hij niet 'gewoon'. De situatie verergert. Dan moet er toch iets gebeuren, niet? " ik denk nu dat we maar met dit virus moeten leren leven. " Wat je zegt: leren LEVEN. En niet: maar laten sterven. We zullen pas mét het virus kunnen leven als er vaccinatie(s) en behandelingen zijn. Tot die tijd is het: terugdringen. En dat doen we niet goed. Dus moet het anders (strenger) dan nu. Daar wordt niemand vrolijk van. Maar weer wel als je ziet dat dat gaat werken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2020 - 18:06

vdBemt Dat heb je goed gezegd!

Greendutch
Greendutch28 okt. 2020 - 10:45

elk persmoment tot nu toe door de regering waren mij en heel veel Nederlanders wel duidelijk maar, leuk of niet, ik denk dat het voor het kleinere deel van de mensen die zich zo enorm verzetten, niet te volgen was . Volgens mij moet dit beter om meer begrip, cohesie en loyaliteit te krijgen met de mensen die kwetsbaar zijn en ook hun boodschappen moeten doen of die wél thuis blijven zitten uit angst voor besmetting. heel vernederend om hieraan te denken, dat een regering in tijd van crisis zich moet bezig houden met heropvoeding van groepen viruswaanzinnigen om het zorgpersoneel -voor zover zij nog overeind zijn- veilig hun werk kan blijven doen en om de kwetsbaren te beschermen.

Bouwman2
Bouwman228 okt. 2020 - 9:13

Na elke december komt er nog een en daarna nog een. Net als het altijd weer mei wordt. Im wunderschönen Monat Mai, je weet het, je kunt de Dichterliebe van Robert Schumaan .toch ook wel van meezingen?

1 Reactie
LaBou
LaBou 28 okt. 2020 - 12:16

Eerst reageren, bouwman, dan pas de fles. En niet andersom, zoals bij deze reactie.

Mark Huysman
Mark Huysman28 okt. 2020 - 8:00

Datawetenschapper (en lid RedTeam) Marino van Zelst legt uit waarom er meer maatregelen nodig zijn en waarom Rutte gokt met onze gezondheid: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nu-geen-nieuwe-coronamaatregelen-aankondigen-is-onverstandig-zegt-datawetenschapper-van-zelst/

12 Reacties
Robert Follon
Robert Follon28 okt. 2020 - 8:34

Ik word een beetje moe van dat 'Red Team'. Als ze willen sparren met, of aanvullende kritiek leveren op het OMT: prima. Liever 1 Red Team dan 483 Maurice de Honden... Maar waarvan Marino niet iets weet is virologie/epidemiologie. Hij ziet alleen meer beweging dan in maart, maar de invloed daarvan (dat kleine stukje) op de R0 en de aantallen besmettingen: dat ziet/weet hij niet. Wat hier speelt is geen wetenschappelijke of technische, maar een politieke vraag. Daarbij spelen allerlei politieke overwegingen. Hoe wegen we de voor- en nadelen van een lockdown? In welke mate moeten de rechten van mensen worden ingeperkt? In welke mate laten we ons leiden door draagvlak onder de burgers? Met name Jaap van Dissel (altijd te verkiezen boven Jaap Stronks), het RIVM en het OMT hebben tot op heden de kennis aangedragen, op grond waarvan de regering tot een oordeel kwam. Een enkele keer leek Van Dissel de grens van kennis en beleid te overschrijden. Als hij niet alleen vertelde wat hij van COVID-19 wist, maar ook vertelde wat er zou moeten gebeuren. Maar normaliter hielden Van Dissel én Rutte het onderscheid tussen kennis en beleid scherp in beeld. Van Dissel vertelde wat hij wist en Rutte vertelde wat er ging gebeuren. En zo hoort het ook. Die regel zou het Red Team zichzelf ook moeten opleggen.

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 9:24

@Robertfollon Ja je hebt gelijk, we hadden naar van dissel moeten luisteren. Hij wou de scholen open houden in maart maar onder publieke druk heeft het kabinet deze toen dichtgedaan. Ook de restaurants konden wat hem betreft open blijven. Van dissel is koppig, maar iig geen extreme angstzaaier.

Bouwman2
Bouwman228 okt. 2020 - 9:24

Weet je nou nog niet waarom mesne zich rood verven? Rood is de oorlogskleur hoor. En in het Russisch is rood ook zo ongeveer iets als groot. Het rode leger, is dus het grote leger. En daar waren de mensen bang voor, maar dat bleek niet nodig, de USSR stortte in elkaar. Je kunt beter bang zijn voor Virginia Woolf. .

Bert de Vries
Bert de Vries28 okt. 2020 - 9:34

Follon, kun jij zeggen waarom het OMT weigert om te zeggen op welke wetenschappelijke gegevens het zich baseert? Als waar is wat het OMT zegt, dan kunnen die gegevens niet anders dan publiekelijk bekend zijn. Zolang het weigert om te zeggen op welke gegevens het zich baseert, en Van Dissel dus weigert te zeggen wat hij weet, is er alle reden voor wantrouwen. Tenzij je vindt dat het boven ons gesteld gezag moet worden gevolgd omdat dat gezag boven ons is gesteld. Dat lijkt mij niet het ideaal-model van een democratie, maar meer van de kudde die de leider volgt.

Mark Huysman
Mark Huysman28 okt. 2020 - 9:53

Het RedTeam heeft zowel kritiek op het RIVM/OMT als de regering. Ik zie niet in waarom ze beide niet zou mogen uiten. Kritiek op OMT/RIVM is dat het steeds de effecten van de maatregelen op de R overschat. Kritiek op de regering is dat het telkens streeft naar een situatie die *net* handelbaar is. Zo adviseerde het OMT in september om onder de 1 te komen, het liefst op 0,8. En vervolgens koos Rutte voor een streven naar 0,9. Het is dus de optelsom van te verkeerde inschattingen OMT en verkeerde beleidskeuzes die maakt dat we in de huidige shit-situatie zitten.

Mark Huysman
Mark Huysman28 okt. 2020 - 9:54

laatste zin “te” weghalen

Robert Follon
Robert Follon28 okt. 2020 - 10:02

Kritiek leveren: prima. Aanvullingen: nog beter. Gaan impliceren dat zij het wel weten en RIVM/OMT niet: daarmee ga je denk ik al te ver. Wat het Red Team niet moet gaan doen is vertellen welk beleid gevoerd moet worden en welke maatregelen wel/niet zouden moeten getroffen. Die grens steekt Ramino over, daarbij implicerend dat hij iets ziet dat anderen over het hoofd zien. Het blijkt echter dat die analyse (mobiliteit) gewoon onderdeel is van RIVM/OMT advies: https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=d415ad26-10e4-4f23-a201-c1ae7ab69692&title=Presentatie%20de%20heer%20Van%20Dissel%20-%20directeur%20van%20het%20Centrum%20voor%20Infectieziektebestrijding%20van%20het%20RIVM.pdf

Mark Huysman
Mark Huysman28 okt. 2020 - 11:35

Van Zelst impliceert niet per se dat het OMT/RIVM die mobiliteitskwestie niet ziet. Hij haalt het naar voren om duidelijk te maken dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn. En in deze twitter-reeks laat hij zien dat het OMT/RIVM telkens te positieve inschattingen rond de R heeft gemaakt en dat nu waarschijnlijk ook doet: https://twitter.com/mzelst/status/1321135827712380930 Ik zie niet in niet waarom leden van het RedTeam geen kritiek op het beleid mogen hebben. Ook de verschillende OMT/RIVM leden hebben doorlopend beleidsuitspraken gedaan en daarbij zelfs niet-medische afwegingen benoemd (Van Dissel over bezetting vliegtuigen).

Mark Huysman
Mark Huysman28 okt. 2020 - 11:36

Vandaag heeft Van Dissel trouwens opnieuw een beleidsuitspraak gedaan: volgens hem hadden de maatregelen van maart sneller versoepeld kunnen worden.

Mark Huysman
Mark Huysman28 okt. 2020 - 11:43

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, bevestigt de inschattingen van Van Zelst en vindt ook dat er strengere maatregelen nodig zijn: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederlandse-zorg-ligt-op-koers-voor-een-ramp-waarschuwt-landelijk-netwerk-acute-zorg~b103b988/Van Zelst Dit kabinet is echt het kabinet van de gemiste kansen.

Robert Follon
Robert Follon28 okt. 2020 - 14:27

[Als waar is wat het OMT zegt, dan kunnen die gegevens niet anders dan publiekelijk bekend zijn] Ze zijn lastig te vinden op de RIVM site, maar de bronnen staan er wel degelijk bij. Ook de de OMT presentaties zijn voorzien van bronvermelding. Dus dan is - volgens jou - alles waar. Het is niet dat ik zo 'pro-OMT' ben, maar ik word een beetje moe van iedereen en zijn moeder die het beter meent te weten (en dan ook nog eens denkt dat we allemaal moeten doen wat zij/hij zegt).

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 okt. 2020 - 16:17

Ik wordt een beetje moe van Robert Follon. Wiskundige Bert Slagter stelde in maart/april al dat men niet bij de poorten van het ziekenhuis moet gaan tellen hoeveel patiënten met covid-19 er binnenkomen om de ernst van de situatie in te schatten. Want dan ben je te laat. Wat stelde Jaap van Dissel in augustus? Dit: we slaan pas alarm als er op drie opeenvolgende dagen 120 patiënten worden binnengedragen. Voor mij was het geen verrassing dat dr. Marcel Levi in Buitenhof exact de mening van Bert Slagter van destijds ondersteunt: https://youtu.be/olEKtKJUIig?t=138 En als de tellingen van het RIVM weer eens incompleet zijn vanwege een ''ict-storing'' zoals zaterdag vóór het interview van Levi en vandaag vóór het debat in de Tweede Kamer, dan kan dat toeval zijn, maar na een derde keer niet meer.

Joop Schouten
Joop Schouten27 okt. 2020 - 23:13

Naar het schijnt daalt het aantal besmettingen nu in 4 provincies. Als dit doorzet in allen zijn 'we' langs de rand van de afgrond gegaan zo lijkt me. (...) Als je dit omdraait ...

1 Reactie
JanB2
JanB228 okt. 2020 - 11:33

We hebben 12 provincie's. En dit zet niet door. Althans niet tot de gewenste neergang van de curves. Daarvoor zijn de maatregelen veel te slap en de besmettingshaarden en het aantal besmettingen te talrijk. Waar men zich op verkijkt is dat een verandering van regime welliswaar een verandering in de stijging van het aantal besmettingen op kan opleveren maar dat dit niet automatisch betekent de besmettingsaantallen teruglopen.

Gerygrr
Gerygrr27 okt. 2020 - 22:49

Een opmerking van Hugo de Jonge, die mij opviel ging over de ziekenhuisopnames te verwachten volgende week. Hij stelde, terecht, dat wie volgende week wordt opgenomen, nu reeds ziek is! Dit was voor hem reden om nu nog niet te besluiten tot strengere maatregelen. Ik denk, dat uitstel van maatregelen garandeert, dat er de volgende weken precies dezelfde argumenten gaan gelden! Ondertussen loopt de druk op de ziekenhuizen op. Nu al kunnen ambulances hun patiënten nergens kwijt. Wordt dit een structureel probleem tot aan januari?

2 Reacties
Robert Follon
Robert Follon28 okt. 2020 - 8:44

Dit structureel probleem is nooit weggeweest. Wellicht had dit van de zomer nog duidelijker gemaakt moeten worden (bijv. bij alle tranen die geplengd zijn bij de teloorgang van 'de nacht' https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-nacht-kan-niet-wachten). Totdat er een behoorlijke immuniteit is opgebouwd en er een goed/snel behandelingsprotocol is, zullen er maatregelen gelden.

Gerygrr
Gerygrr28 okt. 2020 - 14:42

@Robert, De zomer was een rustige periode voor de ziekenhuizen. Personeel kon zelfs met vakantie. Nu zijn alle bedden bezet, zonder verzwaring van de maatregelen sudderen we eindeloos door tot december minimaal. Er wordt nu gevraagd om te solliciteren als buddy om te assisteren in ziekenhuizen. Ondertussen blijven RIVM en regering kennelijk inzetten op het opbouwen van groepsimmuniteit. Echter, dit is zeer discutabel. Met vakantiegangers komen nieuwe virusmutaties binnen. Herbesmettingen komen vaker voor dan verondersteld. We kunnen niet allemaal getest worden, dus herbesmettingen blijven onder de radar.

Aart van de aap
Aart van de aap27 okt. 2020 - 22:27

Gedeeltelijke lockdown, behalve voor nertsen fokkers ? Ook waren er 311 nieuwe ziekenhuisopnames. Op een bevolking van 17 miljoen mensen is dat niet zoveel hé. Maargoed, het zal wel.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt28 okt. 2020 - 15:55

Grapjas. "Ook waren er 311 nieuwe ziekenhuisopnames.Op een bevolking van 17 miljoen mensen is dat niet zoveel hé." Niet als het de enige waren van dit jaar. Maar dat is niet zo, toch? Of heb je een half jaar geslapen?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 okt. 2020 - 22:15

Rutte c.s. trekken zich voorlopig niets aan van het Red Team, KNAW, de opmerkingen van Marcel Levi in Buitenhof 25/10, de opmerkingen van Amerikaanse wetenschappers dat modellen hooguit iets kunnen zeggen over de te verwachten ordegrootte van van alles op termijn (zo waren er volgens een gerenommeerd instituut in maart twee keer zoveel IC bedden nodig dan een ander gerenommeerd instituut voorspelde) en de kritiek op de dubbelrol van RIVM. E.e.a. samengevat door de Groene in 'Nóg meer inzichten'' https://www.groene.nl/artikel/nog-meer-inzichten Waar Rutte kennelijk wel naar heeft geluisterd zijn de woorden van Klaas Knot dat de economie aardig oppakte in het derde kwartaal. Tsja, vandaar die tweede golf, zou ik bijna zeggen. Nee, de EU is er niet voor om hiervoor algemene beleidslijnen te geven.

1 Reactie
JanB2
JanB228 okt. 2020 - 11:26

"modellen zeggen hooguit iets over de te verwachten ordegrootte van van alles op termijn" Precies. Althans in de epidemiologie.

Bert de Vries
Bert de Vries27 okt. 2020 - 22:09

Het grootscheepse falen van het kabinet leidt tot enorme gezondheidsschade en enorme economische schade. De kool en de geit zijn gespaard, de handen zijn in de zakken gebleven en nu wordt de vrucht van nalatigheid geoogst. Intussen wijst het kabinet naar de burger als schuldige. Want als de burger alles goed had gedaan, was het niet zo erg geworden als het nu is. Nou, niet de burger is de schuldige, het kabinet is de schuldige. En het kabinet misbruikt de burger om zich achter te kunnen verschuilen.

Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 21:15

Ze willen en kunnen gewoon niet regeren. Andere, sociaal politiek meer geavanceerde landen, lukt het prima. Die hebben dan ook een veel betere economiesche en maatschappelijke uitkomst.

JanB2
JanB227 okt. 2020 - 20:49

Je kunt niet eens meer van gemiste kansen spreken. Dit is een blunder. De zoveelste.

10 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend27 okt. 2020 - 22:41

Tuurlijk Jan, jij weet het weer het best. Net zoals als met je geneuzel over mondkapjes. Je hebt tig keer “de rest van Europa” als voorbeeld genomen, en al die landen doen het ondertussen minimaal zo slecht als Nederland, zoniet nog slechter. Rutte doet het prima, gewoon de capaciteit van de gezondheidszorg als maatstaf nemen. Alleen aan de knoppen draaien als het noodzakelijk is. Met een beetje mazzel zitten we volgende week weer met het reproductie getal onder de één. En zo niet.. we hebben nog IC capaciteit over, komt allemaal goed Jan.

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 10:59

@hoofdschuddend Volgens mij is Jan B niet meer geheel objectief en laat hij zich leiden door emoties. Heb hem al verscheidene keren dingen horen zeggen als dat het virus voor iedereen gevaarlijk is en hij pleit altijd voor strengere haast dictatoriale maatregelen.

JanB2
JanB228 okt. 2020 - 11:13

@ LBNB Als zich hier iemand aanstelt dan ben jij het.

JanB2
JanB228 okt. 2020 - 11:24

@ Hoofdschuddend Natuurlijk werken mondkapjes, mits van goede kwaliteit en goed gebruikt. En dat het slechts één van de maatregelen is die alleen in combinatie met andere maatregelen echt zinvol is ontgaat je kennelijk volledig. Duitsland doet het prima. MET mondkapjes en andere maatregelen. Ik zie hier trouwens nu (!) ook niemand meer zonder zo'n ding in de supermarkt. Die mensen zijn gewoon slimmer dan jij zullen we maar zeggen. Rutte en kabinet leveren gewoon klotewerk. Al weken, zoniet maanden. Nederland zit bij de slechtste jongetjes van de klas. Wereldwijd! "Alleen aan de knoppen draaien als het noodzakelijk is. Met een beetje mazzel zitten we volgende week weer met het reproductie getal onder de één" Vent laat me niet lachen. Bij een exponentieel verlopend proces moet je aan de knoppen draaien nog voordat de noodzaak zich aandient. Ooit meet en regeltechniek gehad? Nee dus kennelijk. En wat die capaciteit van de gezondheidszorg betreft: https://nos.nl/artikel/2354188-kuipers-ziekenhuisopnames-zitten-op-de-lijn-van-het-slechtste-scenario.html Conclusie: dit land gaat vroeg of laat in lock-down. Maar hoe dan ook te laat.

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 12:15

@JanB [Vent laat me niet lachen. Bij een exponentieel verlopend proces moet je aan de knoppen draaien nog voordat de noodzaak zich aandient. Ooit meet en regeltechniek gehad? Nee dus kennelijk. En wat die capaciteit van de gezondheidszorg betreft: https://nos.nl/artikel/2354188-kuipers-ziekenhuisopnames-zitten-op-de-lijn-van-het-slechtste-scenario.] Jan je ziet alleen een exponentieel verband in achterlopende positieve testresultaten waarvan de definitie ook nog eens veranderd is begin oktober ten gunste van meer positieve testresultaten. Voor de rest verlopen alle data lineair. Ernst Kuijpers overdrijft de zaken, omdat hij nou eenmaal voor de belangen van de ziekenhuizen opkomt. Ernst zat er in maart enorm naast en nu weer.

Archie Bunker
Archie Bunker28 okt. 2020 - 13:11

@JanB ....mits van goede kwaliteit en goed gebruikt.... Lekker hypothetisch. Van goede kwaliteit mag niet en goed gebruikt worden ze niet. Ik denk dat hooguit 5% van de dragers ze goed gebruikt. En dan is het nog de vraag of ze de juiste kwaliteit hebben.

JanB2
JanB228 okt. 2020 - 18:26

@ Archie Daar heb je wel een punt natuurlijk.

JanB2
JanB228 okt. 2020 - 18:30

Alles lineair? Er is een uitdrukking: wat krom is recht praten. Dat is precies wat je doet. Een bril helpt hier kennelijk niet meer. Je verdraait de feiten bewust zo lijkt het.

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 20:29

@JanB [Alles lineair? Er is een uitdrukking: wat krom is recht praten. Dat is precies wat je doet. Een bril helpt hier kennelijk niet meer. Je verdraait de feiten bewust zo lijkt het.] Ja alles verloopt lineair behalve de besmettingen. De ziekenhuisopnames nemen al dagen niet meer toe en vlakken al af. Vandaag is de toename instroom/uitstroom +18. Over maximaal een week gaat de uitstroom zeker toenemen(simpel door te kijken naar de instroom 7-11 dagen geleden, dit is namelijk de gemiddelde ligduur) en zal de piek bereikt zijn en een daling zich inzetten.

JanB2
JanB229 okt. 2020 - 13:30

De ziekenhuisopnames vertonen dermate veel ruis (aantallen, ofschoon aanzienlijk, nog te klein voor nette curves) dat er geen sterke uitspraken over mogelijk zijn. De data neigen erchter eerder naar een kromme met toenemende stijging dan naar een rechte.

Sonic2
Sonic227 okt. 2020 - 19:14

Het reproductiegetal nu op 0,88. Zegt de Jonge. Wanneer gaan we dan daar wat van merken? Dan zouden we toch al snel beterschap moeten krijgen. En kan het reproductiegetal wat nu op 1,16 ligt dan al zo enorm veel schade opleveren in de ziekenhuizen. Of ligt dat in werkelijkheid veel hoger? Je kunt er geen chocolade meer van maken.

13 Reacties
LBNB
LBNB27 okt. 2020 - 19:32

@sonic Het RIVM brengt op dinsdag altijd het reproductiegetal van 3 weken terug uit. Daar kunnen we dus nu vrij weinig mee.

Sonic2
Sonic227 okt. 2020 - 20:37

@ LBNB En dat is dus het ingewikkelde. Ik veracht Viruswaarheid. Zit absoluut niet bij de Hond op schoot, maar die cijfers dus en die data. U heeft het over het reproductiegetal. Hoeveel van die 10.000 besmettingen zijn van vandaag? En hoeveel van de ziekenhuisopnames zijn van vandaag? Natuurlijk is ook de wekelijkse trends negatief, maar het maakt nogal wat uit of die cijfers van nu zijn of dat er weer 5 of 10 dagen vertraging op zit. En dan weet ik ook wel dat er vast wel meer besmettingen zijn als die 10.000. Niet iedereen die besmet is laat zich testen.

LBNB
LBNB27 okt. 2020 - 20:54

@Sonic Ik zie wel met leden ogen aan hoe de samenleving naar de verdoemenis wordt geholpen. Ik ben een absolute de hond fan en data-analysten kunnen we nu veel beter gebruiken dan virologen. De ziekenhuisopnames zijn nu up to date, de testresultaten totaal niet. Ik kan er werkelijk waar met mijn hoofd niet bij dat de media deze testresultaten nog presenteren als absoluut dagcijfer zonder verdere context.

LBNB
LBNB27 okt. 2020 - 21:05

@Sonic Om nog even op je vraag antwoord te geven. De ziekenhuisopnames zijn vrijwel allemaal van vandaag. Over de maand oktober is gemiddeld 40% van de dagmeldingen van de afgelopen 4 dagen. 20% van 5 tot 6 dagen geleden en 20% is van 7 tot 8 dagen geleden en nog eens 20% is van nog langer geleden.

Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 21:19

Dat gaat over het doel. Als je doel alleen maar is om het getal net onder 1 te krijgen kun je de ziekenhuizen en mensen langzaampjes blijven laten kreperen. Het doel van beschaafde landen is om het getal besmettingen zo senl modenlijk zo laag mogenlijk te krijgen, zodat testen en tracen weer genoeg vat op het Virus heeft om het in controle te houden, zodat de maatschapij en economie algemeen open kan gaan en blijven.

Archie Bunker
Archie Bunker28 okt. 2020 - 6:55

Reproductiegetal was tot juni gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames. Nu is dat op basis van het aantal positieve tests. Op website rivm staat overigens nog steeds de oude methode vermeld. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/hoe-berekeningen-bijdragen-aan-bestrijding-van-virus Het aantal positieve tests hangt af van o.a. het aantal uitgevoerde tests. Een zeer zwakke basis dus om groei te berekenen als het aantal uitgevoerde tests niet constant is. Verder is kortgeleden de procedure voor analyse aangepast. 1. Waar voorheen 3x een hit op deeltje virus RNA nodig was, volstaat nu 1x om als postief te worden aangemerkt. 2. Voorheen moest er vanaf 30 cycli de amplitude curve worden geraadpleegd nu pas vanaf 35. https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19#samenvatting Van Dissel wordt tijdens een 2e kamer overleg gevraagd waarom. Het verbijsterende antwoord vind je hieronder. https://www.facebook.com/watch/?v=342514640179144 Het is schandalig dat zeer verstrekkende maatregelen worden gebaseerd op zo'n wankele basis.

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 8:19

@archiebunker [Het is schandalig dat zeer verstrekkende maatregelen worden gebaseerd op zo’n wankele basis.] Ja dit is schandalig. Ook het feit dat verstandige mensen mee gaan in deze opklopping en paniek vind ik zorgwekkend.

JanB2
JanB228 okt. 2020 - 12:15

Ik ben een absolute de hond fan en data-analysten kunnen we nu veel beter gebruiken dan virologen. Data-analysten kijken alleen naar data zonder zich te verdiepen in mechanismen en causale verbanden. Maurice de Hond en (ongetwijfeld) ook anderen kwamen door data-analyse een belangrijke route van het virus op het spoor (aerosolen) maar Maurice de Hond ging vervolgens kompleet de mist in bij de duiding en kwam zelfs met adviezen die nergens op sloegen (aerosolen zijn geen reden de 1.5 meter regel op te heffen maar juist om hem aan te scherpen naar grotere afstanden).

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 12:57

@JanB [Data-analysten kijken alleen naar data zonder zich te verdiepen in mechanismen en causale verbanden.] Zij kunnen wel aan de hand van data beter zaken voorspellen dan een viroloog of zorgmanager. [maar Maurice de Hond ging vervolgens kompleet de mist in bij de duiding en kwam zelfs met adviezen die nergens op sloegen (aerosolen zijn geen reden de 1.5 meter regel op te heffen maar juist om hem aan te scherpen naar grotere afstanden).] Hij zei dat het buiten onnodig is om anderhalve meter afstand te houden, is uit de praktijk ook gebleken(BLM wereldwijd, willem2 feest etc). Binnen wou hij 1 meter en goede ventilatie.

Robert Follon
Robert Follon28 okt. 2020 - 14:31

Enige probleem met Maurice de Hond: het is geen data-analyst (sic!). Het is een schreeuwlelijk en een charlatan, dat wel.

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 15:34

@Robertfollon Hij schreeuwt omdat mensen het niet willen begrijpen, een gedeelte van de mensen zal bijna overal toe bereid zijn om van hun angsten af te komen. Zie ook bepaalde reacties. Ondertussen vandaag 313 ziekenhuisopnamen en 298 mensen het ziekenhuis weer verlaten. Wat te verwachten was natuurlijk.

JanB2
JanB228 okt. 2020 - 18:35

Maar goed dat de Hond niet in de luchtbehandelingsbranche zit. Van ventilatie snapt hij geen barst. En data analisten kunnen verassend weinig zonder goede data en zonder goed model. Beiden zijn hier van toepassing.

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 19:41

@JanB [Maar goed dat de Hond niet in de luchtbehandelingsbranche zit. Van ventilatie snapt hij geen barst] Waarom niet? [En data analisten kunnen verassend weinig zonder goede data en zonder goed model. Beiden zijn hier van toepassing.] Je kan de data wel verzamelen en daar zelf conclusies uit trekken.

Dave Velzen
Dave Velzen27 okt. 2020 - 19:11

We gaan het zien, maar gezien het hoge aantal positieve testen van 15 tot 18% hebben we niets onder controle. Behalve dat we te weinig testen en ons bron en contact onderzoek faalt.. De WHO zegt dat je bij meer dan 5% positieve testen. Je te weinig test en je het niet onder controle hebt. We gaan nu in Europa een tweedeling zien van landen die gewoon door kunnen gaan en landen waar het fout loopt. De WHO zegt tegen Europa breng je zaakjes op orde.

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 okt. 2020 - 21:47

Aha. = De WHO zegt dat je bij meer dan 5% positieve testen. Je te weinig test en je het niet onder controle hebt. = Dank. Daar zocht ik naar. Link graag. Ik vroeg me nl. al af of je überhaupt wel meer dan ca. 10.000 besmettingen kan meten - daar blijft het getal op hangen de laatste tijd op hangen - als de testcapaciteit slechts ca. 50.000 per dag is.

Rode druppel
Rode druppel27 okt. 2020 - 19:10

Dit kabinet maakt steeds blunders in de aanpak van corona. Steeds te laat en te zwakke maatregelen hebben dit effect. De economie wordt harder geraakt door aanmodderen dan een korte lockdown. De zorg wordt even ontlast en het kost minder mensenlevens. Dit gaat een ware ramp worden als het dat al niet is.

Truus Boterkoek
Truus Boterkoek27 okt. 2020 - 18:45

Gevalletje van nare beslissingen voor je uit schuiven??

1 Reactie
JanB2
JanB227 okt. 2020 - 20:49

Ja.

White Knight
White Knight27 okt. 2020 - 18:35

"We weten uit ervaring dat het effect na twee weken zichtbaar wordt of niet. " De mediane tijd tussen besmetting en symptomen is 4 dagen, en 97.5% binnen 12 dagen. Maar blijft u vooral hopen, meneer de Jonge. Intussen is de horeca de nek omgedraaid en gaan de sportverenigingen dezelfde kant uit, terwijl dus al bekend is dat dit nauwelijks besmettingsbronnen zijn.

2 Reacties
JanB2
JanB227 okt. 2020 - 21:11

Dat zijn ze wel. Een gezin dat uitkijkt en contacten zoveel mogelijk mijdt maakt een goede kans in zijn geheel onbesmet te blijven. Totdat er eentje een cafe opzoekt en daar besmet raakt. Dan gaat het hele gezin voor de bijl. De horeca is inmiddels al lang berucht om de ketens van besmettingen die daarin hun aanvang namen. Dat is al zo sinds het begin van de eerste golf. Die verspreidde zich door heel Europa mede via superverspreiders in de oostenrijkse horeca. Maatregelen anders dan sluiting hebben geen zin. Ze zijn niet afdoende in een setting waarin gezopen en geroepen wordt of worden zelfs niet opgevolgd. De horeca hoort niet meer voor te komen in de afwegingen om wel of niet over te gaan tot een lockdown. Opgeven die hap. Te lang is er rekening gehouden met een relatief klein deel van de economie bij het uitstellen of afstellen van maatregelen die de volksgezondheid en daarmee de hele economie moeten beschermen. Daarom: een streep door de horeca. Gevalletje van jammer. Komt overal voor in een neoliberaal bestel terwijl in Den Haag en in de media doorgaans geen haan kraait naar een ontslagronde ergens in het land om de winsten op te kunnen peppen zonder dat er iets wezenlijks op het spel staat. Hier staat veel op het spel, heel veel. Teveel om af te zien van een harde sanering. Dus dicht met die hap. Zuipketen zijn zo weer uit de grond gestampt als deze pandemie voorbij is.

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 12:28

@JanB [De horeca hoort niet meer voor te komen in de afwegingen om wel of niet over te gaan tot een lockdown. Opgeven die hap. Te lang is er rekening gehouden met een relatief klein deel van de economie bij het uitstellen of afstellen van maatregelen die de volksgezondheid en daarmee de hele economie moeten beschermen. Daarom: een streep door de horeca. Gevalletje van jammer. ] Ja joh, geef de horeca even op. De plek waar miljoenen Nederlanders wekelijks komen en graag plezier maken. Wat praat jij makkelijk zeg. De evenementen sector moeten we ook maar even opdoeken dan? gevalletje jammer. Je hebt geen enkel oog voor de gevolgen van jouw heilig verklaarde lockdown. Heb je dit bericht uit België trouwens al gelezen? https://www.demorgen.be/nieuws/gentse-dj-slaakt-noodkreet-ik-ken-31-zelfdodingen-in-eventsector~beecf32f/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Dit soort slachtoffers zijn er ook, juist dóór de maatregelen. Daarnaast zijn dit ook nog eens jonge mensen met een heel leven voor zich en niet de gemiddelde 81 jarige die helaas sterft aan covid.

Mark Huysman
Mark Huysman27 okt. 2020 - 18:28

Ha fijn! Voorzetting van het pappen en nathouden. Geen robuuste maatregelen want we willen het virus niet echt indammen maar op een niveau krijgen dat de gezondheidszorg het nog net trekt. En al die zieken en doden…ach…dor hout..

5 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen27 okt. 2020 - 20:38

Vind je het een goed idee om ook 112 dagen in lockdown te gaan, zoals in Australië, om zo het virus uit te bannen? Je moet je natuurlijk wel realiseren dat wij in een werelddeel leven met grotendeels open grenzen.

JanB2
JanB227 okt. 2020 - 21:20

Dat zou een prima idee zijn wanneer de zaak nog verder escaleert. Australiërs kunnen het.

Mark Huysman
Mark Huysman27 okt. 2020 - 21:50

Ik had veel liever gehad dat de regering het in de zomermaanden niet opnieuw uit de hand had laten lopen en een strak test- en traceersysteem had opgebouwd. Maar aangezien men dat niet nodig vond (en zelfs geen verplichte testen op Schiphol implanteerde) liepen de besmettingen in september al weer snel op. Het zou mooi zijn geweest als er toen alsnog snel en robuust was opgetreden maar ook dat zag Rutte niet zitten waardoor we nu in een situatie zitten dat alleen een stevige lockdown nog soelaas biedt. Door nu weer te gaan afwachten en toekijken gaan we mogelijk een heel gevaarlijke situatie in.

Mark Huysman
Mark Huysman27 okt. 2020 - 21:55

implanteerde = implementeerde

Paulus3
Paulus328 okt. 2020 - 7:34

@GoudenBergen "dat wij in een werelddeel leven met grotendeels open grenzen." Dat doet Australie in tijde van niet-COVID ook. Het verschil is dat in tijden van COVID ze andere grenzen stellen. Nationaal, staten, streken, en de regels daarbinnen. Dat is gewoon basis cursus epidimie.