Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Horeca- en andere plekken die besmettingsbron blijken moeten 2 weken dicht

  •  
06-08-2020
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
Geen video? Klik hier
Premier Rutte spreekt eerst zijn medeleven uit met de slachtoffers van de explosie in Beiroet.
Hij stelt dat het virus aan een opmars bezig is en roept toeristen in Amsterdam op drukke plekken te mijden. Volgens Rutte neemt de alertheid van de bevolking af en raken mensen nu vooral in huiselijke kring besmet. “Beperk het aantal mensen bij familiebezoek en houd je aan de basisregels.” Dat geldt ook op het werk en in vrije tijd. Vooral onder jongeren groeit het aantal besmettingen. Hij waarschuwt voor een nieuwe lockdown als dat niet verandert.
Hij doet een oproep aan alle jongeren die zich de afgelopen tijd niet aan de regels hebben gehouden: “Kom niet in de buurt van kwetsbaren en ouderen.”
Op dit moment is het kritieke moment nog niet bereikt maar er gaan nu wel regionale en landelijke maatregelen genomen worden om verdere uitbreiding van het virus tegen te gaan. Hij noemt de experimenten met mondkapjes, inperking van nachtvergunningen, eenrichtingsverkeer in winkelstraten en het beperken van supporters bij wedstrijden.
Hij noemt expliciet het zingen van Feyenoord-supporters bij trainingen en stelt dat het bijwonen van wedstrijden verboden kan gaan worden.
Rutte zegt dat de teugels worden aangetrokken voor de introductieweken voor studenten. Activiteiten moeten voornamelijk online gehouden worden. Alleen voor informatieve bijeenkomsten met kleine hoeveelheden aanwezigen worden toegestaan.
De horecaregels worden aangescherpt. Er mag alleen gezeten worden met reservering. Iedereen moet contactgegevens achterlaten. Het constateren van besmettingen in een zaak leidt tot sluiting voor 2 weken. Dat geldt ook voor musea en andere gelegenheden waar mensen samenkomen.
“Steeds als we verslappen slaat het virus zijn slag”, zegt minister De Jonge. Hij zegt dat er goed in beeld waar het virus zich bevindt en hoe het zich uitbreidt. Vandaag zijn er meer dan 600 nieuwe besmettingen bijgekomen. Toch is de situatie anders dan in maart want er zijn minder ziekenhuisopnamen en een beter zicht op waar besmettingen plaatsvinden en hoe die voorkomen moeten worden via contactonderzoek.
De ‘gereedschapskist’ aan instrumenten wordt per regio aangepast. “Rotterdam vereist andere maatregelen dan gebieden zonder besmettingen.” Hij vertelt dat de mensen in de risicogroepen nu zelf allerlei maatregelen aan het nemen zijn uit angst voor besmetting.
Reizigers uit risicogebieden moeten in quarantaine en dat wordt gecontroleerd door de GGD. Op Schiphol wordt een teststraat ingericht. Gebruik daarvan wordt niet verplicht omdat daarvoor de wettelijke mogelijkheden ontbreken. Vanaf 1 september wordt de app die contacten in kaart moet brengen landelijk uitgebracht. Er wordt eerst nog een test mee gehouden in twee gebieden.
Er komt ook een portal waar mensen zelf testresultaten kunnen checken.
Rutte stelt dat er nog geen sprake is van een tweede golf maar dat de situatie wel zeer zorgwekkend is. Hij roept iedereen op zich aan de regels te houden, van afstand houden tot regelmatig handen wassen. Ook moet iedereen meewerken met GGD-onderzoeken.
Er was verwacht dat met het versoepelen van de maatregelen het aantal besmettingen zou stijgen maar dat gaat nu harder dan gedacht. Rutte herhaalt dat hij zich zorgen maakt over het gedrag van jongeren die zich steeds minder aan de regels houden.
De Jonge vertelt dat door gebrek aan medewerking en toename van het aantal contacten, vooral onder studenten, een bron- en contactonderzoek per besmetting gemiddeld 12 uur in beslag neemt.
Bij Rijnmond reageert de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland met verbazing op de nieuwe regels:
"“Ik ben wederom verbaasd”, reageert Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland en uitbater van verschillende gelegenheden in en om Rotterdam. “Tot vandaag hebben we altijd gehoord dat het verzamelen van gegevens tegen de AVG (de wet rondom persoonsgegevens) is.” Ook vraagt de horeca-ondernemer zich af waarom deze strengere regels alleen gelden in de horeca. “Daar zijn de besmettingen heel laag. Waarom niet in de supermarkt of in het ov? We hebben met elkaar de verantwoordelijkheid die gedragsregels in acht te nemen. Om nu specifiek die horecaondernemer de dupe te laten zijn, lijkt mij niet de goede weg.”"
Op Rijksoverheid worden de nieuwe maatregelen op rij gezet:
Nog steeds leven gelukkig veel mensen de basisregels na. Maar wat ons zorgen baart is dat er ook heel veel mensen zijn die dit niet doen. Dat zien we terug in de recente uitbraken. Als we het tij met elkaar niet keren, dan dreigen we de grip op de verspreiding van het coronavirus weer te verliezen. En verspelen we de winst die we met elkaar in de afgelopen maanden hebben geboekt.
Daarom steunen we de lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het corona-virus onder controle te krijgen en gaan we enkele landelijke maatregelen verscherpen. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen kunnen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen.
De maatregelen die we nu treffen:
Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden en zijn informatief van aard. Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepen, hebben een eindtijd van uiterlijk 22:00 uur en er wordt geen alcohol gedronken. De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten. Fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen zijn niet toegestaan.
De horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enzovoorts) op.
In eerste instantie op Schiphol, maar later ook op andere locaties, zal een teststraat worden ingericht voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst laten reizigers zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine. De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben mogelijkheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt.
De Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot:
– de openingstijden van de horeca beperken; – gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties; – locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten; – parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum; – publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken; – handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren; – grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren.
Zij zullen ook weer strenger gaan handhaven als dit nodig blijkt.\
Update 22:25
De oppositie is niet te spreken over de aangekondigde maatregelen en houding van het kabinet. De NOS meldt :
"PvdA-leider Asscher heeft kritiek op de aanpak. “Het coronavirus rukt steeds verder op, terwijl nog lang niet iedereen getest wordt, er onduidelijkheid is over de ventilatie en ouderen en scholen zich zorgen maken. De GGD geeft aan dat ze het tempo van de besmettingen amper bijhouden. Dat alles los je niet alleen op met een oproep. Het kabinet moet veel ambitieuzer indammen. Anders dreigt een ramp voor economie en gezondheid.”"
SP-leider Lilian Marijnissen: “Een oproep aan jongeren is veel te eenzijdig.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.