Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

LIVE Debat omstreden bezuinigingsplan pgb

  •  
02-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Veldhuizen_vanZanten_pgb300_01.jpg
Oppositie, maar ook CDA, VVD en zorgverzekeraars kritisch over plannen staatssecretaris Veldhuijzen-Van Zanten
Staatssecretaris Veldhuijzen-Van Zanten van Volksgezondheid wacht woensdag de Tweede Kamer opnieuw een pittig debat over het persoonsgebonden budget (pgb), waarmee cliënten zelf zorg in kunnen kopen. De oppositie in de Tweede Kamer, maar ook haar eigen CDA, de VVD en nu ook de zorgverzekeraars hebben kritiek op Veldhuijzen-Van Zantens plannen.
In een brief aan de Tweede Kamer licht de staatssecretaris een aantal wijzigingen in haar plan toe, zo schrijft Trouw. Maar de critici nemen hier geen genoegen mee.
Veldhuijzen-van Zanten wil vergoedingsregelingen inbouwen voor mensen die veel en complexe zorg nodig hebben. Onderzoek van het ITS en de Universiteit van Nijmegen toont aan dat de regelingen op veel meer mensen van toepassing zullen zijn dan de staatssecretaris verwacht. Hierdoor zal zij haar bezuinigingen alsnog niet halen.
Naast de 10% van de huidige gebruikers die het pgb sowieso behouden, zal er voor nog ongeveer 15% een uitzondering gemaakt worden via de vergoedingsregeling. De staatssecretaris heeft hier 50 miljoen euro extra voor gereserveerd, maar er zal meer dan het dubbele voor nodig zijn, misschien zelfs drie keer zoveel. GroenLinks wil dit bedrag laten doorrekenen. Ondanks dat het onderzoek van ITS door VWS is aangevraagd staat het niet in de voortgangsrapportage van de staatssecretaris.
Update 15.30
SP-Kamerlid Renske Leijten stelt voor dat de minister haar plannen betreft de pgb in de prullenbak gooit.”Ik stel een nieuw pakket voor waarmee u patiënten, zorgverzekeraars en de oppositie eindelijk weer om de tafel krijgt.”
In het nieuwe plan krijgen huidige pgb’ers de mogelijkheid om te kiezen voor ‘zorg in natura’. Daarmee wordt de groei van het pgb tegengegaan zonder mensen de zorg te ontnemen.
Voor mensen die in de toekomst zorg nodig hebben, wordt eerst bepaald wat de zorgvraag is en wordt de zorg ingezet via de reguliere AWBZ. Wanneer deze zorg niet voor handen is of leidt tot een zware belasting van een persoon en zijn of haar omgeving, komt een PGB alsnog in zicht. Een nieuwe commissie bestaand uit zorgbehoevenden, -aanbieders en het zorgkantoor beoordeelt of de vraag terecht is.
Ook stelt Leijten voor dat in het nieuwe plan wordt opgenomen dat zorgaanbieders niet enkel pgb zorg mogen aanbieden. Nieuwe regels moeten hen ook dwingen reguliere zorg aan te bieden, aldus het SP-Kamerlid. “Op die manier vallen deze aanbieders ook onder de kwaliteitswet die voor andere zorgaanbieders geldt.” Een ander actieplan van Leijten is om fraude met de pgb nu echt aan te pakken.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.