Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse politicus van Koerdische afkomst redt leven medewerker extreemrechtse AfD

  •  
03-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Serdar_Yüksel_(2014)
In het parlement van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stortte deze week een medewerker van de AfD op de grond terwijl hij weg wilde lopen uit een commissievergadering. Serdar Yüksel, parlementslid voor de sociaaldemocratische SPD en gediplomeerd intensive care verpleegkundige, aarzelde geen moment. Hij rende op de man af, voelde dat er geen polsslag was, constateerde dat het om een hartstilstand ging en begon direct te reanimeren. Een liberale collega van de FPD assisteerde hem. Bij zo’n hartstilstand telt iedere seconde. Na een paar minuten begon de getroffen AfD-medewerker weer tekenen van leven te vertonen. Gealarmeerd ambulancepersoneel voerde hem af naar het ziekenhuis.
De levensreddende actie van de 48-jarige Yüksel is extra bijzonder omdat de in Essen geboren politicus van Koerdische afkomst is. De AfD voert felle campagnes tegen immigranten en hun nazaten. Ook gaat de partij te keer tegen moslims. Yüksel werd na zijn optreden bedolven onder de complimenten. “Het was geen heldendaad. Ik heb alleen gedaan wat vanzelfsprekend is.” Hij nam de gelegenheid te baat om zijn landgenoten op te roepen een cursus EHBO te volgen. “Meld je bij het Rode Kruis of een soortgelijke organisatie aan.” Hij wilde niet voor de camera’s verschijnen omdat het slachtoffer nog op de intensive care lag maar gaf wel een dankbetuiging op Facebook waarin hij benadrukt dat het niet om politiek maar om mensen gaat. Ook vroeg hij aandacht voor het werk van zijn oud-collega’s in de zorg die dagelijks mensen redden zonder dat het in de krant komt.
Het Nederlandse Rode Kruis biedt een overzicht van plaatsen waar EHBO-cursussen te volgen zijn.
Foto: Wikimedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.