Joop

Links wint bij Franse regionale verkiezingen

  •  
14-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
insideout300.jpg
Nederlaag voor UMP van president Nicolas Sarkozy. Linkse oppositie had opgeroepen Sarkozy een lesje te leren. Werkloosheid opgelopen tot 10 procent in zijn ambtstermijn
De Franse regionale verkiezingen zijn zondag uitgelopen op een nederlaag van het centrumrechtse kamp van president Nicolas Sarkozy. De Socialistische Partij en andere linkse partijen haalden samen ruim 50 procent van de stemmen binnen.
Volgens prognoses na sluiting van de stemlokalen kwamen het conservatieve kamp niet verder dan 26,7 procent van de stemmen. De opkomst was met minder dan 50 procent historisch laag. Dit meldt De Volkskrant zondag.
De linkse oppositie had opgeroepen president Sarkozy, die de helft van zijn ambtstermijn erop heeft zitten, een lesje te leren. De werkloosheid is in zijn ambtstermijn opgelopen tot meer dan 10 procent en burgers maken zich zorgen over de onveiligheid op straat, toch een onderwerp waarover Sarkozy altijd de hoogste toon opzet. “Zelden is een regionale verkiezing zo landelijk geweest”, stelde de linkse krant Libération in een commentaar.
Lees hier meer

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Klaas2
Klaas214 mrt. 2010 - 20:45

Sarkozy is een populist. Zijn houdbaarheidsdatum is verstreken. De Fransen willen oplossingen in plaats van grote woorden. Ze hebben in de gaten dat dat niet werkt.

Peter502
Peter50214 mrt. 2010 - 20:45

Toch vreemd dat Sarkozy, die toch bepaald niet vies is van het toepassen van staatssteun en protectionisme, nu ineens van die oplopende werkloosheid beschuldigd wordt....misschien was het zonder dat inmiddels wel 15% geweest, wie zal het zeggen. Frankrijk heeft in wezen dezelfde problemen als Griekenland, en een linkse regering zal dat alleen maar erger maken. Niet Sarkozy betere alternatieven heeft...