Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Links moet vaart maken met politieke samenwerking'

  •  
28-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
timmermans300.jpg
PvdA-Kamerlid Frans Timmermans roept op tot hervormingsbeleid
Frans Timmermans, PvdA-Kamerlid en oud-staatssecretaris, roept linkse partijen op vaart te maken met hun plannen voor politieke samenwerking. Volgens Timmermans vraagt de huidige politieke situatie daarom. Problemen worden niet collectief aangepakt omdat de partijen vaak ‘meer naar elkaar zit te loeren dan naar de inhoudelijke tegenstander’, aldus Timmermans in een opiniestuk in NRC.
Het PvdA-Kamerlid wil dat hervormingsbeleid het uitgangspunt is van de politieke samenwerking. Ook moeten de partijen zich richten op het politieke midden dat niet alleen door ‘rabiaat rechts’ maar ook door ‘verdeeld links’ wordt leeggegeten. Naast het politieke midden moeten de partijen zich echter ook op de SP richten.
NRC:
Timmermans ziet verschillende redenen voor het onvermogen van linkse partijen, tot nog toe, om ‘een gemeenschappelijke vuist’ te maken. Inhoudelijke, zoals ‘de valse tegenstelling tussen individualisme en collectiviteit’. Maar ook electorale. Omdat verschuivingen in de kiezersgunst plaatsvinden tussen partijen die dicht bij elkaar staan, zijn de linkse partijen concurrenten van elkaar.
Timmermans concludeert in zijn stuk:
Praten is prima, maar er moeten ook snel resultaten komen. Resultaten die ik van PvdA en GroenLinks allang verwacht had. Gemeenschappelijk uitgangspunt zijn draagvlak in het midden van de samenleving en hervormingsbereidheid. In het volle besef dat samenwerking over partijgrenzen heen geen recept is om bij de eerstvolgende verkiezingen meer stemmen te halen dan de som der delen.
Maar wel de beste manier om, vanuit verschillende invalshoeken, de mooiste mortel te maken voor de samenleving van morgen.
cc-foto: Roel Wijnants
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.