De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu is tijdens een interview met journalist Tim Sebastian van Deutsche Welle in zijn hemd gezet. Na een gesprek over de verhoudingen tussen de Europese Unie en Turkije beweerde de minister dat de mislukte staatsgreep van 2016 werd gesteund door veel westerse landen. Daar liet Sebastian Cavusoglu niet mee wegkomen. Ondanks herhaaldelijk vragen om dan ook maar één land te noemen dat achter de staatsgreep stond, kon de minister niet meer uitbrengen dan ‘veel Europese landen, bijna allemaal’.
In het interview verweet Cavusoglu Europa verder een dubbele standaard te hanteren wanneer het gaat om democratie en de behandeling van Turkije. Als voorbeeld daarvan noemde de minister Nederland. In maart vorig jaar kreeg Cavusoglu geen toestemming om in Nederland campagne te voeren voor het Turkse referendum. Toen de minister alsnog probeerde naar Nederland te komen, werd besloten dat zijn vliegtuig niet mocht landen. Cavusoglu haalde daarop hard uit en noemde Nederland onder meer een nazi-overblijfsel. Gevraagd naar die opmerking zei de minister in het interview met Sebastian dat er niets beledigends aan die opmerking was en dat het Nederland was dat de Europese democratische normen schond onder de noemer van soevereiniteit:
"Dus hoe kun je dan proberen om Turkije de les te lezen over democratie? Wat geeft jou het recht? Als je denkt dat je het recht hebt om Turkije voor dit en dat te bekritiseren, moet je ook accepteren dat ik elk land kan bekritiseren wanneer het de democratische normen schendt."
Sinds de mislukte staatsgreep zijn in Turkije al meer dan 160.000 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid of het aanhangen van de Turkse geestelijke Gülen, die volgens de Turkse overheid achter de coup zat. Ook zijn honderdduizenden docenten, ambtenaren en legerofficieren ontslagen. Volgens de Verenigde Naties worden onder de noodtoestand die sinds de staatsgreep geldt op grote schaal mensenrechten geschonden, maar Cavusoglu ziet dat toch anders:
"De veiligheid van mijn mensen is belangrijker dan uw opmerkingen en uw begrip. U wilde niet begrijpen wat er in Turkije gebeurde en veel landen in het Westen steunden de staatsgreep."
Wie dat dan waren, dat bleef in het midden. Of, zoals een Turks gezegde luidt: Yalancının mumu yatsıya kadar yanar , oftewel, ‘De kaars van een leugenaar brandt slechts tot de avond valt’.