Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Lidmaatschapsgeld

  •  
07-02-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wordt het geen tijd om trots te zijn op ons mooie Nederland, dat alleen maar zo presteert dankzij uw en mijn lidmaatschapsgeld
Bij mij in de stad is een voetbalvereniging. Leden betalen lidmaatschapsgeld en kunnen in ruil daarvoor gebruik maken van de faciliteiten van de vereniging. Er is een regeling dat mensen die wat minder draagkrachtig zijn korting krijgen. Daar wordt wel eens over gemord door een deel van de leden dat niet voor die korting in aanmerking komt, maar in meerderheid vinden de leden het toch belangrijk dat iedereen mee kan doen.
De vereniging heeft een door de leden gekozen bestuur, dat het geld van de vereniging beheert. Daarvan worden de voetbalvelden onderhouden, de douches in de kleedkamers gerepareerd als dat nodig is en er worden nieuwe lampen gekocht als die versleten zijn. Soms roept het bestuur de hulp in van de leden, bijvoorbeeld om bardiensten te draaien in de kantine. Andere klussen zijn te ingewikkeld voor de leden. Om een nieuw pad vanaf de parkeerplaats aan te leggen wil het bestuur dan ook een bedrijf inhuren.
Er is door een aantal leden wel eens voorgesteld om het lidmaatschapsgeld te verlagen. Maar ze wilden tegelijkertijd wel graag een nieuw pad vanaf de parkeerplaats. Want het oude was levensgevaarlijk met al die scheefgezakte tegels. Er waren tenslotte al een aantal mensen gestruikeld. Een had er zelfs zijn been door gebroken. Dat was niet goed vond iedereen. En eigenlijk waren ze toch eigenlijk ook wel trots op hoe mooi hun vereniging dankzij hun lidmaatschapsgeld eruit zag.
Mensen zijn van nature geen individueel levende wezens. Mensen zijn van nature wezens die floreren als ze samen leven. Vandaar dat we ons al vroeg in samenlevingen hebben verenigd.
In ons land betalen de inwoners lidmaatschapsgeld en in ruil daarvoor kunnen ze gebruik maken van de faciliteiten in het land. Er is een regeling dat mensen die wat minder daadkrachtig zijn korting krijgen. Daar wordt wel eens over gemord door een deel van de inwoners die niet voor die korting in aanmerking komt, maar in meerderheid vinden de Nederlanders het toch belangrijk dat iedereen mee kan doen.
Het land heeft een door de inwoners gekozen bestuur, dat het geld beheert. Daarvan wordt het huisvuil opgehaald, de riolering gerepareerd en nieuwe snelwegen aangelegd als dat nodig is. Soms roept het bestuur de hulp in van de inwoners, bijvoorbeeld om mantelzorg te verlenen. Andere klussen zijn te ingewikkeld. Nieuwe snelwegen worden dan ook door professionals aangelegd.
Er is door een aantal inwoners wel eens voorgesteld om het lidmaatschapsgeld te verlagen. Maar ze willen tegelijkertijd wel graag dat hun snelwegen worden gerepareerd. Want sommige oude zijn levensgevaarlijk met al gaten die er zijn ingevroren. Dat heeft tenslotte al tot een aantal ongelukken geleid. Dat is niet goed vindt iedereen.
Nederland presteert bijzonder goed in vergelijking met veel andere landen. We doen het goed op het gebied van onderwijs, levensverwachting en kinderwelzijn. We hebben relatief weinig last van bijvoorbeeld criminaliteit en drugsgebruik. Wellicht dat het goed is om trots te zijn op ons mooie Nederland, dat alleen maar zo presteert dankzij uw en mijn lidmaatschapsgeld.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

JoopSchouten
JoopSchouten7 feb. 2011 - 12:21

Belasting zie ik ook als lidmaatschapsgeld. De Vereniging Nederland heeft sinds 1985 foute besturen met verkeerde voorzitters. Mensen met een heel magere portemonnee worden sindsdien onvoldoende geholpen (...) en die met een goed gevulde, zoals 'het bestuur en voorzitter' hebben wordt steeds dikker. En de samenleving als geheel bestaat hier niet meer... Dit landje mag dan beter presteren dan de meeste anderen en veel cultuur en leuke plekjes hebben maar innerlijk vind ik het foeilelijk.

UitDeDroom
UitDeDroom7 feb. 2011 - 12:21

De contributie kan wel wat omlaag zonder repercussies voor de kwaliteit van het verenigingsleven: -ik zie nog heel wat professionele hondenuitlaters; van de 1 op de 8 mensen tussen 20 en 65 met uitkering krijgt een aanzinelijk deel deze onterecht schat ik in; -er zijn meer dan 2000 man/vrouw in de publieke sector die meer dan de minister-president verdienen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2011 - 12:21

Kleine aanvulling: sommige mensen willen niet het lidmaatschapgeld minderen danwel verhogen maar het anders alloceren.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer7 feb. 2011 - 12:21

Zodat er bv minder snelwegen aangelegd kunnen worden en er meer geld naar alternatieve energievoorzieningen kan. Om maar wat te noemen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2011 - 12:21

Door Nederland te vergelijken met een voetbalclub, bombardeer je dit mooie land tot one-issue-land. Gelukkig gebeurt hier meer. Sommige mensen willen voetballen, anderen gaan liever tennissen... En zo kan ik nog heel veel voorbeelden geven om te tonen dat het regeren van een land net even iets anders is dan het besturen van een voetbalclub. Eén overeenkomst echter kenmerkt zowel het land als de voetbalclub: besluiten worden democratisch genomen.

2 Reacties
Harmen2
Harmen27 feb. 2011 - 12:21

Je mag best eens de metafoor ruimer zien hoor, op deze manier sla je alles dood. Zeker zo'n lief en aardig artikel.

Maarten van den Heuvel
Maarten van den Heuvel7 feb. 2011 - 12:21

Natuurlijk zijn er verschillen tussen het besturen van een voetbalvereniging en een land, maar ik geloof niet dat die wezenlijk zijn voor de vergelijking van belasting en lidmaatschapsgeld.

Pjotrs
Pjotrs7 feb. 2011 - 12:21

Waar kan ik die voetbalclub vinden waar het publiek wordt betaald?

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer7 feb. 2011 - 12:21

Het ligt ongetwijfeld aan mijn denkraam dat ik dit niet vat maar kun je mij uitleggen waarom je tot deze vraag komt?

Maarten van den Heuvel
Maarten van den Heuvel7 feb. 2011 - 12:21

In deze analogie zouden de toeschouwers buitenlandse toeristen zijn die hier hun geld komen uitgeven. Ik denk dat u doelt op die kindertjes die niet mee kunnen doen omdat ze geen voetbalschoenen kunnen kopen en die daarom van de vereniging krijgen. Oftewel, de middelen om mee te doen in de vereniging worden in dat geval betaald door de andere leden. Maar hoe het ook zij, bottomline blijft wat mij betreft dat belasting net als contributie iets positiefs is, omdat het dingen mogelijk maakt.

objectivist
objectivist7 feb. 2011 - 12:21

Een optimistisch stuk en daar houd ik van. Inderdaad, we hebben het hier geweldig. Goed om weer eens te benadrukken. Het glas wordt vaak half leeg gezien maar het zit bijna tot de rand gevuld om niet te zeggen dat het overloopt. Maar met zulke hoge contributie verwacht je ook wat natuurlijk.

1 Reactie
Echo10
Echo107 feb. 2011 - 12:21

Mee eens, we leven in een prachtland (alleen wat weinig zonnige dagen). Problemen zijn relatief klein. Goed om dat eens te benadrukken. Goed perspectief.

b-man
b-man7 feb. 2011 - 12:21

"...een groot deel krijgt geld toe." Wat is voor u het criterium of men geld toe krijgt? Gaat het om iedereen die geen inkomsten- of vermogensbelasting betaald? Of mogen bijvoorbeeld ook mensen die weinig verdienen zeggen dat ze bijdragen via hun productiviteit: de winst, het salaris van de grote netto betalende manager etc. En mensen die een uitkering krijgen via een volksverzekering, en daar belasting over betalen? En mantelzorgers en vrijwilligers, die werk doen waar anders iemand voor had moeten betalen? Maakt het uit of je een auto hebt of het OV gebruikt? Of je je geld aan de kapper (6% BTW) of podiumkunsten (19%) uitgeeft? Enzovoort.

2 Reacties
b-man
b-man7 feb. 2011 - 12:21

Dit is bedoeld als reactie op Piet de Geus, ma 07 februari 2011 16:00

Pjotrs
Pjotrs7 feb. 2011 - 12:21

"Wat is voor u het criterium of men geld toe krijgt?" Dat lijkt me simpel: tel alles op wat je afdraagt (niet stiekem de premies voor je eigen volksverzekeringen meerekenen), trek daar vanaf wat je ontvangt (betaal je niet het volle bedrag voor de volksverzekeringen, dan reken je het ontbrekende deel mee aan de inkomstenkant) en kijk of het saldo positief of negatief is. Zit je onder modaal en ben je kostwinner of heb je kinderen, dan kun je er blind vanuit gaan dat je netto-ontvanger bent.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2011 - 12:21

Fascinerende stelling die v.d. Heuvel hier poneerd. De analogie met de voetbalvereniging is werkelijk zeer verhelderend. Hoe zwaar het me ook valt, ik zal mijn visie ten aanzien van de staat van deze natie, drastisch moeten herzien. En niet alleen de staat van de natie maar ook mijn algehele levensvisie, zo had ik de zaak nooit eerder bekeken. De dingen waar het echt om gaat ; huisvuil, riolering, snelwegen ! Klussen die schreeuwen om professionals. Aanbesteding van nieuwe straaljagers en dat soort dingen ook. Die dingen kosten per stuk toch al gauw zo'n 100 miljoen ! En als je er dan 85 nodig hebt dan wil je een professional. Goddank voor de mantelzorgers (en ik ben blij dat Maarten die ook weet te waarderen), maar...laten we de prioriteiten niet uit het oog verliezen. En daar dank ik Maarten voor, hij heeft me het juiste perspectief laten zien. Eigenlijk ben ik héél blij en héél dankbaar !

1 Reactie
Maarten van den Heuvel
Maarten van den Heuvel7 feb. 2011 - 12:21

Ik ben blij dat ik u er van heb weten te overtuigen dat belasting net als contributie iets positiefs is, dat dingen mogelijk maakt ;-)