Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Leiders roodhemden geven zich over

  •  
19-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
flickr-opstand-bangkok-300px.jpg
[Audio] Kogel raakt NOS-correspondent tijdens live radioverslag ... Overgave na gewelddadige aanval Thais leger ... Tanks breken door barricades ... Zeker twee opstandelingen dood, ook een journalist
Het Thaise leger is woensdag met pantserwagens het kampement van de ‘roodhemden’ in het zakencentrum van Bangkok binnengevallen. Daarbij zouden twee opstandelingen zijn gedood en meerdere verwond. Ook journalisten werden getroffen. De leiders van de opstand in Bangkok zeggen dat ze hun verzet staken en zich overgeven.
Er zijn berichten dat bij de strijd zeker een journalist, naar verluidt een Italiaan, is gedood. Een aantal andere journalisten is gewond geraakt, Onder hen is Michel Maas, correspondent voor Volkskrant en NOS. Hij heeft een schampschot opgelopen , maar maakt het goed, zo zei hij op Radio 1.De beschieting van Maas is hier te beluisteren , aan het eind van het fragment. 
Er zijn traangasgranaten afgevuurd op de mensen bij de ingang van de bezette wijk. Ook is er vanaf hoge posities met scherp geschoten. Het is nog onduidelijk of de militairen dieper het kamp zullen binnendringen, zo meldt de Volkskrant. De overheid liet weten dat de belegering nog de hele dag zal duren.Naar schatting zijn er tussen de drieduizend en vijfduizend mensen op het terrein, dat al twee maanden het toneel is van verzet tegen de huidige regering.
Update 9:24 : De leiders van de opstand in Bangkok zeggen dat ze hun verzet staken. Ze hebben aangekondigd dat ze zich aan de autoriteiten zullen overgeven. Volgens een van de leiders worden de protesten tegen de regering Abhisit gestaakt om verder verlies van mensenlevens te voorkomen.
Bekijk ook de fotoreportage bij Reuters.
Foto: plasmastik (Flickr/CC)

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

schreibfieber
schreibfieber19 mei 2010 - 5:54

:( One of my best best friends since childhood lives in Bangkog since many years. She is Italian, married to a Thai and I asked her yesterday how things are going and this is what she responded: "(...) I'm so happy to see that my dear friends worry about me, but don't worry - I and my family are ok but sadly many people die and the situation is getting very ugly and dangerous. This stupid silly government decided to order the military to open fire on the protesters and now in the heart of Bangkok is like an hell for those people and I'm not sure it will be better soon because when you see your friends or your relatives die you can't forget and forgive and go back home. Tthis is what is happening and the government is blind and heartless and only thinks about his own gain. But they will pay for this, not doubt about it. I hope it will be over soon but we have just to wait and pray. Where I live its no dangerous zone but we are out of petrol and gas and we have been stocking a lot of food just in case. I will let you know if there is something more terrible going on (...)

tm2000
tm200019 mei 2010 - 5:54

Tim Tim houdt even zijn mond dicht.

Gavi5
Gavi519 mei 2010 - 5:54

Mijn laatste reactie(07.54) was een reactie op de laatste reactie(00.23) van J.Been.....;-)

AlexScheijbeler
AlexScheijbeler19 mei 2010 - 5:54

Met grote afschuw gevolgd. Dramatisch, verschrikkelijk!

Maarten1984
Maarten198419 mei 2010 - 5:54

En dat alles had voorkomen kunnen worden als de Koning had geïntervenieerd. Tragisch, diep tragisch.

2 Reacties
beleek
beleek19 mei 2010 - 5:54

Door indirect de monarchie aan te vallen zorgde Thaksin ervoor die buitenspel te zetten. Als de koning geïntervenieerd zou hebben, zou dat betekenen dat hij een kant gekozen zou hebben. Wat door die sluwe Thaksin weer te gebruiken was. Er is één schuldig aan deze ellende, dat is Thaksin. Die heeft willens en wetens een tweedeling uitgebuit wat tot het huidige geweld heeft geleid.

Gavi5
Gavi519 mei 2010 - 5:54

Heb toch niet zo het diepgewortelde geloof in een Koning, M., zeker niet in een land waar een 82 jarige koning nog dankbaar vereerd wordt. Voor- en tegenstanders, politieke verdrukkingen en dat in een land dat traumatische ervaringen heeft met coupe's, militaire dictaturen en in het verleden met totalitaire monarchieën, leiden op een dag weer tot bloedige opstanden. En het zijn duidelijk nog steeds de militairen die het voor het zeggen hebben. Doet me denken aan de Falangisten en de rechtse Francoaanhangers, nu, in Spanje, vandaag de dag, die er voor zorgen dat niemand onderzoek doet naar het verleden ....... Deze koning heeft zelf een coupe getolereerd, wat moet je met zo iemand? Een lange historie met wankel evenwicht! En voor de rest leef ik mee met de bevolking die maar de dupe blijft zijn van het gerotzooi van jongetjes met geweertjes en weinig idee van een democratie.

Gavi5
Gavi519 mei 2010 - 5:54

Het item in beelden van twee kanten gezien: gelukkige mensen protesteren niet.......... http://www.boston.com/bigpicture/2010/05/crackdown_in_bangkok.html

1 Reactie
beleek
beleek19 mei 2010 - 5:54

dit beeld laat denk ik ook goed twee kanten van het verhaal zien; "Farang Threatens To Burn Central World Down And Steal Everything From It, 4 days before it happened" http://www.youtube.com/watch?v=i3YqrqhMvco&feature=player_embedded Deze man lijkt me ook niet zo gelukkig, vraag me ook af welke ideologie hij aanhangt. Voorspellen kan ie dan weer wel goed.

Gavi5
Gavi519 mei 2010 - 5:54

Vanuit mijn niet vinex woning nog even dit: Geen enkele Thai zegt iets negetiefs in het openbaar over de koning, dat is gevaarlijk en zoiets wordt er dus íngeramd', dat zijn ook de mensen die m.i. voor NIKS in de gevangenis zitten ( ik heb het niet gehad over een meerendeel), die behoren tot die 1% ( aan die 99% twijfel ik ook, angst is ook in Thailand een goede raadgever) die het niet met die regel eens zijn. Verder denk ik dat je je eens moet afvragen waarom mensen in opstand komen, snappen mensen met zo'n vinex woning dat wel? Ik heb jaren tussen stilzwijgende 'anderen' gewoond, me afgevraagd waarom men niet protesteert, nu begrijp ik en help ik vanuit mijn simpele huurflatje om ook de andere kanten van de strijd te laten zien, simpelweg omdat dat het evenwicht bewaard (soms) en ook omdat ik zo'n snelle internetverbinding heb. Mijn vergelijking met Spanje, de koningsgezinden, de ultrarechtse bewegingen en de gedurende 70 jaar monddood gemaakte 'anderen' die nu pas beginnen te protesteren, nu ze bescherming krijgen van buitenaf, leg ik binnenkort uitgebreid uit. Is dat goed? De Thaise roodhemden (oa) hebben een reden om te protesteren, gelukkige mensen protesteren niet. En onze democratie heeft wel veel van het begrip voor andere politieke situaties weg genomen. Stel dat Beatrix zich hier met van alles gaat bemoeien, dan is het vlug gedaan met de monarchie. Bemoeienissen van een koning(in) brengt de democratie in gevaar. Wil je dan een parlementaire democratie, dan zul je daar voor moeten knokken. Verplaats je dus eens in een Thai die het niet met de opgelegde gang van zaken eens is..........

1 Reactie
beleek
beleek19 mei 2010 - 5:54

"Geen enkele Thai zegt iets negetiefs in het openbaar over de koning, dat is gevaarlijk en zoiets wordt er dus íngeramd'" "aan die 99% twijfel ik ook, angst is ook in Thailand een goede raadgever" Is dat wat je zelf denkt? of heb je dat op één of andere manier geconstateerd. Ik schrijf dit niet meer omdat ik dat zo graag wilt, of vindt dat dat moet. Mij verbaasd het ook nog elke keer. Deze "achtergestelden" demonstreren dan ook helemaal niet tegen de monarchie. De koningliefde van de rode is niet anders als onder andere Thai. Er heerst onder de bevolking wel een gevoel van achtergesteldheid op de Bangkok Thaien. De economische activiteit ligt daar op een heel ander niveau als in de rest van het land. Dat gevoel heeft Thaksin op een slinkse wijze weten te mobiliseren EN vergroten voor zijn eigen gewin en privé-fitties. Thaksin weet op deze gevoelens in te spelen en deze mensen op te zetten tegen de "elite" (komt je dat woord toevallig bekend voor van een nl politicus?) De aanvankelijke support die onder de rest van de bevolking aanwezig was voor de demonstranten verdween toen langzaam duidelijk werd welke agenda de rode leiders voor zichzelf voorstonden, en hun gebruikte tactieken. Je claimt dat Thaksin hun beschermheer is. Ik raad je aan onderstaand stukjes even door te nemen, je zult merken dat juist Thaksin aanstuurde op een autoritair regime waar jij blijkbaar zo tegen bent. http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=27881&cHash=9262c870fd http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=28573&cHash=22192ac846