Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lage inkomensgroep mijdt dokter vanwege geldgebrek

  •  
27-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
ANP-huisarts_300.jpg
Huisartsen en apothekers melden dat recepten niet worden opgehaald en laboratoriumonderzoeken worden vermeden
Mensen met weinig geld mijden noodzakelijke zorg omdat ze die niet kunnen betalen. Dat meldt NOS woensdag op basis van wat huisartsen en apothekers hen vertellen.
Sinds 1 januari 2013 is het eigen risico omhoog gegaan naar 350 euro. Bezoeken aan de huisarts worden nog wel door de verzekeraar vergoed, maar als die een recept voorschrijft of een laboratoriumonderzoek wil, staken patiënten met een laag inkomen de behandeling.
NOS:
Volgens een apotheker betalen mensen een doos paracetamol in twee keer. Maagzuurremmers (12 euro) worden vaak niet opgehaald. Huisartsen zeggen dat patiënten geen laboratoriumonderzoek of soa-test willen omdat dat te duur is.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (53)

AnitaToland
AnitaToland27 mrt. 2013 - 15:54

Klopt. Mijn allerliefste schoonzus heeft hetzelfde als ik maar gebruikt de medicijnen niet. Te duur. Behalve dat ze veel pijn moet lijden zal haar gezondheid alleen maar achteruit gaan. Ik zie het somber in. Zal ik dezelfde beslissing nemen als ik mijn baan verlies? Ik vind de pijn nu al niet te harden. Waar blijf de pil van Drion?

sonjalouise
sonjalouise27 mrt. 2013 - 15:54

Sinds 1 januari 2013 is het eigen risico omhoog gegaan naar 350 euro.en niet 250. Iemand met een bijstandsuitkering van 730 euro en chronisch ziek is, dus veel medicijnen gebruikt , betaald de eigenbijdrage met 35 euro per maand een hele hap uit het budget .Dat is een regeling met de verzekering

erikbos
erikbos27 mrt. 2013 - 15:54

Ik vraag me af of deze mensen wel op de hoogte zijn van de compensenatie regelingen. Zowiezo is er voor de minima geen verschil met eerdere jaren. De complete verhoging van het eigen risico is gecompenseerd via de zorgtoeslag. Het verhaal wordt natuurlijk wel anders als het gaat over middelen die buiten het verzekerde pakket vallen.

Sternenstaub
Sternenstaub27 mrt. 2013 - 15:54

"Donald Duck, wo 27 maart 2013 18:26 "Lage inkomensgroep mijdt dokter vanwege geldgebrek" Dat was natuurlijk te verwachten. Sociale paradijzen zijn uiteindelijk onbetaalbaar." Nee, jouw sociaal-darwinistische utopia is onbetaalbaar, en onhaalbaar, een onvermijdelijk dystopia. Maar men doet er, net als in '32, weer eens een gooi naar. En net als toen, houdt ook deze wanstaltige fata morgana nog geen fractie van 1000 jaar stand.

Sternenstaub
Sternenstaub27 mrt. 2013 - 15:54

"Anita Toland, wo 27 maart 2013 17:18 Klopt. Mijn allerliefste schoonzus heeft hetzelfde als ik maar gebruikt de medicijnen niet. Te duur. Behalve dat ze veel pijn moet lijden zal haar gezondheid alleen maar achteruit gaan. Ik zie het somber in. Zal ik dezelfde beslissing nemen als ik mijn baan verlies? Ik vind de pijn nu al niet te harden. Waar blijf de pil van Drion?" Ik kan niet zeggen, ik deel je pijn, maar wel, dat doet me pijn om te horen.

snapdatdan!
snapdatdan!27 mrt. 2013 - 15:54

ja allicht mijden ze dat ,met een eigen risico van 350 euro voor ieder . dus ook de minima ,erger de bijstands mensen ,daar naar toe was deze maatregel er een , van veel verder dan onder de gordel . kots

Sternenstaub
Sternenstaub27 mrt. 2013 - 15:54

"Ginger Ted, wo 27 maart 2013 19:32 "Lage inkomensgroep mijdt dokter vanwege geldgebrek" Staat tegenover dat ze in tegenstelling tot hogeropgeleiden de deur bij de dokter en andere zorgvoorzieningen plat pleegden te lopen vanwege allerlei vaak vermeende lasten. Al met al misschien wel een gezonde ontwikkeling dus. Mankeren ze nu echt eens iets gaan ze toch wel maar niet meer voor iedere dwarszittende scheet." Reageer op Ginger, staat er uitnodigend. Nou, vooruit dan. Drie keer "ze", in een paar lelijke zinnen die zijn doordrenkt van eigenwaan en minachting. Hoe krijg je het voor elkaar? Of de vraag zou moeten zijn, hoe leer je zoiets af? Het antwoord is eenvoudig: door het leven geconfronteerd worden met de absurditeit van je huidige houding. Wat niet is, zal nog komen.

Sternenstaub
Sternenstaub27 mrt. 2013 - 15:54

"betalen mensen een dood paracetamol in twee keer" Freudiaanse verschrijving op de Joop-red. Eigen risico is al netjes gecorrigeerd.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 mrt. 2013 - 15:54

[Lage inkomensgroep mijdt dokter vanwege geldgebrek] Ja, en hogere inkomensgroep mijdt dokter om zorgkosten beheersbaar te houden. 1-1

robheus2
robheus227 mrt. 2013 - 15:54

Het huidige zorgsstelsel en de wijze waarop kosten worden doorberekend is volkomen absurd. De mensen met de laagste inkomens in de slechtste banen, en dus de hoogste gezondheidsrisico's betalen de hoogste premie (zelfs absoluut, zij krijgen immer geen 'korting' omdat ze niet op jaarbasis kunnen betalen) en ga dat vervolgens eens omrekenen naar premie kosten naar ration van inkomen, en tenslotte (om de werkelijke lasten te indiceren) naar ratio van VRIJ besteedbaar inkomen. Dan zijn zorgkosten voor lagere inkomens nu al veel te hoog! Nu al mijden veel mensen de zorg uit angst voor het hoge eigen risico. Dat betekent ook meer sterfgevallen doordat mensen niet tijdig medische hulp kunnen inroepen! Maar voor de zorgverzekeraars is dat slechts winst.

insignia
insignia27 mrt. 2013 - 15:54

Als ik hier het gemak leeswaarmee de bevolking ngedeeld wordt in hoger- en lageropgeleid en Bijbehorend lager- en hoger inkomen en dus meer of minder gezondheidszorg nodig dan word ik kriegel. Eens te meer zou ik graag een NHS willen zonderal dat onderscheid wat blijkbaar hier zonder probleem gemaakt kan en mag worden. €350 is te veel voor minimum inkomens. Dan kan je at weer gaan compenseren enz maarwaarom geen systeem met recht op zorg voor iedereen zonderal die poespas. Dat kost geld maar ik beweer dat we at met z'n allen op kunnen brengen. Anders scheert dhr Dijsselbloem het straks toch maar van die spaarrekeningen af. En wat denk je dat ons te wachten staat bij uitbraak van een gevaarlijke volksziekte? Die virussen kijken echt niet naar inkmen hoor.

zonnig
zonnig27 mrt. 2013 - 15:54

ik erger me ook groen en geel aan al die bijstandstrekkers die zo zielig lopen te doen maar onderhand geen poot uitsteken om hun situatie te verbeteren. onderhand hangen ze de hele dag op de bank, rokend, bier drinkend, hebben ze een kat en een grote hand en verwachten ze dat de overheid (dus de werkenden), hen van haver tot gort verzorgen. kom op mensen, neem je verantwoordelijkheid, met de bijstandsuitkering en alle toeslagen, kwijtscheldingen etc. kan je goed leven waar het voor bedoeld is namelijk het bestaansminimum. wil je meer dan ga je echt uit je luie stoel moeten komen om te gaan werken. of denkt u dat Jan Modaal het zo goed heeft. dat is stevig ploeteren hoor. zonder toeslagen of kwijtscheldingen moet je toch maar zien om de eindjes aan elkaar te knopen terwijl je voor dag en dauw de deur uit ben om je een slag in de rondte te werken. denk je dat wij het niet moeilijk hebben omdat wij niet klagen maar onze zorgen zelf proberen op te lossen en niet te verwachten dat de gemeenschap onze problemen oplost.

zonnig
zonnig27 mrt. 2013 - 15:54

ach mens. doe niet zo zielig. je vergeet de zorgtoeslag bij te tellen en de vergoeding van het CAK en alles wat je verder krijgt. pure stemmingmakerij. zegt heel veel.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 mrt. 2013 - 15:54

Daar kon je op wachten natuurlijk. Heel logisch. Nu ben ik benieuwd hoe het kabinet dit gaat 'uitleggen'.

2 Reacties
steppewolf
steppewolf27 mrt. 2013 - 15:54

Dat is toch bekend. De VVD zit er niet mee; Goede gezondheidszorg voor de rijken en de onderklasse mag gewoon op straat sterven net als in hun grote voorbeeld: de USA. En de PvdA brabbelt weer wat over eerlijk delen, we moeten de armen ontzien en doet intussen gewoon weer lekker mee met de VVD.

snapdatdan!
snapdatdan!27 mrt. 2013 - 15:54

wie had u gemeend die daarover (deze gegevens) überhaupt een vraag gaat stellen daaro aan ... ? LOL

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 15:54

Dit intereseert de huidige PVVDA regering helemaal niets. het gaat om de economie, mensen doen er niet toe. Langzamerhand wordt de overheid de vijand van de mensen hier in dit land.

1 Reactie
boeie
boeie27 mrt. 2013 - 15:54

De regering komt voort uit de gekozen volksvertegenwoordiging.. de meerderheid van de mensen wil het zo.

holstein7
holstein727 mrt. 2013 - 15:54

natuurlijk hebben deze mensen weinig maar ze maken ook (verkeerde)keuzes, sommigen omdat ze 'beperkt zijn' ze kopen eerder een nieuwe tv, een scooter en nemen niet de medicatie die ze nodig hebben of een xray omdat dit geld kost wat is uitgegeven aan materie. er moet meer aan voorlichting worden gedaan en deze lage inkomensgroepen wijzen op de gevolgen van het niet nemen van mijden van zorg. misschien kan de socialistische partij die voorlichting gaan doen?

1 Reactie
Zjenny
Zjenny27 mrt. 2013 - 15:54

Je denkt werkelijk dat mensen die zorg mijden debiel zijn ipv dat ze er gewoon geen geld voor hebben? Denk nog eens na.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 mrt. 2013 - 15:54

En wat dacht je van de tandarts. Niet alleen hebben zij hun prijzen flink verhoogd, de polis dekt nog maar 80% van de kosten en overstappen naar een uitgebreidere polis of een andere verzekeraar is zo nodig nog duurder.

2 Reacties
sonjalouise
sonjalouise27 mrt. 2013 - 15:54

Erik Bos, Zorgtoeslag is ter compensatie van de premie dat krijgt iedereen met een laag inkomen ziek of niet. De eigenbijdrage wordt niet gecompenseerd

boeie
boeie27 mrt. 2013 - 15:54

Ik poets gewoon mijn tanden... werkt als een tierelier!

wvdstraat
wvdstraat27 mrt. 2013 - 15:54

De genetische selectie is nu echt ingezet. Dat proces strekt overigens veel verder dan alleen de gezondheidszorg, maar zal alle 'zwakkeren' uit-mendelen. Wie door overerving bij voorbeeld een slecht gebit heeft, dikke billen, last van kaalheid of hangborsten, wordt nergens meer aangenomen, tenzij het een postbesteller op 0-uren contract in het donker betreft. Allergie, reuma, migraine, maagklachten, allemaal eigen schuld. De vergoedingen zullen snel worden afgebouwd. "Bent u onvruchtbaar?; dan is er vast meer aan de hand", dus liever niet. "Wilt u nog kinderen?" dan ook liever niet...... "Wilt u even tekenen dat u niet op wintersport of voetbal gaat, want dat risico is te groot" "Ah, u sport niet, dat is ongezond". Of heeft u ooit aambeien gehad? ; "Tsja, dat kunnen we hier niet hebben".....

1 Reactie
boeie
boeie27 mrt. 2013 - 15:54

het socialistische experiment heeft inderdaad lang genoeg geduurd.. we gaan weer terug naar de basis en het gaat weer werken zoals het altijd en overal in de natuur werkt. (of bedoelde u dat niet?) Persoonlijk geloof ik nog wel in gepast socialisme.. het moet alleen wel betaalbaar blijven en mensen moeten nog wel beloond worden voor moeite en talent.

JoopSchouten
JoopSchouten27 mrt. 2013 - 15:54

Ook hier had de SP voor gewaarschuwd. Maar ja, niet luisteren hè? Want SP'ers zijn natuurlijk gevaarlijke communisten, 'populisten' en schreeuwlelijken die alleen maar kritiek hebben ...

2 Reacties
boeie
boeie27 mrt. 2013 - 15:54

U zegt het zelf en heeft dit keer helemaal gelijk.. Ik luister nooit naar mensen die alleen maar kritiek hebben.

robvaniren
robvaniren27 mrt. 2013 - 15:54

De SP had al lang kunnen meeregeren als ze niet zo doorsloegen in hun fanatisme, ideologie en regelzucht. De stemplicht willen herinvoeren, heeft me voor bijna eeuwig van de SP genezen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 15:54

"Lage inkomensgroep mijdt dokter vanwege geldgebrek" Dat was natuurlijk te verwachten. Sociale paradijzen zijn uiteindelijk onbetaalbaar.

1 Reactie
Candide2
Candide227 mrt. 2013 - 15:54

'Sociale paradijzen zijn uiteindelijk onbetaalbaar.' Welke sociale paradijzen hebben er dan ooit bestaan en die vervolgens failliet gegaan zijn? Wel een paar voorbeelden noemen uit dit Melkwegstelsel :-) http://www.youtube.com/watch?v=ilcoP_b87Wg

Sternenstaub
Sternenstaub27 mrt. 2013 - 15:54

"xp joffer, wo 27 maart 2013 17:27 natuurlijk hebben deze mensen weinig maar ze maken ook (verkeerde)keuzes, sommigen omdat ze 'beperkt zijn' ze kopen eerder een nieuwe tv, een scooter en nemen niet de medicatie die ze nodig hebben of een xray omdat dit geld kost wat is uitgegeven aan materie. er moet meer aan voorlichting worden gedaan en deze lage inkomensgroepen wijzen op de gevolgen van het niet nemen van mijden van zorg. misschien kan de socialistische partij die voorlichting gaan doen?" Daar gaan "we" weer, met "deze mensen", "ze" dus, die het zélf verkeerd doen, die te dóm zijn om met geld om te gaan, en "wij" die het beter weten. Neerbuigender kan niet. De Socialistische Partij is de enige politieke partij die nog werkelijk opkomt voor "mensen als deze", en daarmee heeft men in die gelederen de handen tegenwoordig al meer dan vol, dit dankzij de waardeloze rest, die "deze mensen" doorlopend laat stikken. Misschien moet je zélf dan maar voorlichting geven aan "deze mensen", maar pas ná een cursus om dat misplaatste superioriteitsgevoel eerst eens af te leren. Een lid v.d. Socialistische Partij

1 Reactie
lembeck
lembeck27 mrt. 2013 - 15:54

Merci van een ander lid die deze mail ontving vandaag: "Bedankt voor uw e-mail aan de SP Tweede Kamerfractie. Excuses dat uw mail niet beantwoord is, omdat we op dit moment zo ontzettend veel e-mail krijgen kunnen we helaas niet iedereen van een uitgebreid passend antwoord voorzien. Daarvoor hebben we hier helaas niet de mankracht. Helaas zit er een basis van waarheid in het bericht van Wakker Nederland. Dit komt uit een rapport van het CBP, waarbij een idee voor de toekomst van de zorg wordt uitgewerkt. Zoals we de laatste tijd vaker gezien hebben bij het Planbureau is dit ingegeven door een rechtse agenda. Terwijl de zorgverzekeraars en instellingen miljoenen winst opstrijken moeten de burgers meer en meer betalen aan de zorg. Uiteraard zijn wij hier fel tegen. De zorg moet bereikbaar en betaaldbaar blijven voor iedereen en we zitten eigenlijk al ver over de grens van het mogelijke. Op dit moment komt er op Teletekst net een bericht binnen dat mensen met geldgebrek de zorg mijden. Een totaal onwensbare situatie. Met vriendelijke groet, Anouk Pross Medewerker SP Tweede Kamerfractie Kijk ook eens op: www.sp.nl "

GingerTed
GingerTed27 mrt. 2013 - 15:54

"Lage inkomensgroep mijdt dokter vanwege geldgebrek" Staat tegenover dat ze in tegenstelling tot hogeropgeleiden de deur bij de dokter en andere zorgvoorzieningen plat pleegden te lopen vanwege allerlei vaak vermeende lasten. Al met al misschien wel een gezonde ontwikkeling dus. Mankeren ze nu echt eens iets gaan ze toch wel maar niet meer voor iedere dwarszittende scheet.

4 Reacties
snapdatdan!
snapdatdan!27 mrt. 2013 - 15:54

burrp,.. ginger a(a)l ( e)

eeweew
eeweew27 mrt. 2013 - 15:54

Het kan ook zijn dat ze kanker hebben.

toshiba
toshiba27 mrt. 2013 - 15:54

Niet vermeend. Gemiddelde gezondheid van lager opgeleiden is slechter dan hoger opgeleiden. heeft alles te maken met toegang tot gezonde levenstijl. Een welk door de lage inkomenspositie wordt bemoeilijkt. Dus je aantijging is behoorlijk aanmatigend.

JongLinks
JongLinks27 mrt. 2013 - 15:54

Hier verdraait u de waarheid om een groep weg te zetten. Inderdaad gaan laagopgeleiden vaker naar doktoren, maar nergens is vastgelegd dat ze vaker onnodig naar de doktor gaan. Wel is vastgelegd dat mensen met een lager inkomen minder gezond eten, minder sporten en meer stress hebben, dit zijn zeker redenen waarom mensen vaker klachten hebben.

eeweew
eeweew27 mrt. 2013 - 15:54

Het is moeilijk er niet over na te denken, zelfs als je genoeg geld hebt. Ik ben ieder jaar mijn eigen risico kwijt aan laboratoriumonderzoek waar uit komt dat alles goed is. Wat ik nu wel in overleg met de specialist via de huisarts ga laten doen, medisch specialisten betaal je namelijk per jaar (welke idioot heeft dat bedacht?), dus als je er letterlijk 5 minuten bent is je complete eigen risico weg, ik hoop dat het via een artsenlab goedkoper gaat worden. Maar ik heb nu bijvoorbeeld een enkel probleem, ik heb nu een half jaar geleden mijn enkelbanden behoorlijk kapot gemaakt, en ik nu nog last, als ik over een half jaar nog problemen heb zou ik terug willen gaan naar het ziekenhuis en om beeldvorming vragen. Maar een keer een hand geven aan een orthopeed is al mijn volledige eigen risico. En dat is gewoon zo onrechtvaardig dat ik het er bijna uit principe niet voor over heb. Een arts hoort geen 350 euro per 5 minuten te kosten. De huisarts kan hier geen uitkomst bieden, want ik neem niet aan dat die er meer over kan zeggen dat een fysiotherapeut. Als de ziekenhuizen nou eens gaan declareren wat ze daadwerkelijk doen, in plaats van vreemde constructies met jaarabonnementen e.d. dan zijn we al een heel stuk verder.

2 Reacties
boeie
boeie27 mrt. 2013 - 15:54

Je punt is goed: Artsen zijn veel te duur... Blijft vreemd dat je op de studie een loting zet en die mensen vervolgens tot 10 keer modaal gaat betalen..

lembeck
lembeck27 mrt. 2013 - 15:54

Wij krijgen de rekening van het ziekenhuis niet onder ogen, maar ik heb griezelverhalen gehoord over hoe zulke rekeningen in elkaar steken. Echt ALLES wordt er bij gesleept, tot en met narcose aan toe voor een gekneusde enkel. Daarom zijn die rekeningen zo waanzinnig hoog en wordt er bij de zorgvragers gekort. Niet bij de ziekenhuizen.... Mag ik dat gek vinden? Dus met jouw enkel betaal je strakjes veel meer dan strikt noodzakelijk is.

Backtobasics
Backtobasics27 mrt. 2013 - 15:54

Elke keer als ik dit soort berichten leest wordt ik ook misselijk.

1 Reactie
Backtobasics
Backtobasics27 mrt. 2013 - 15:54

leest= lees

Jantje68
Jantje6827 mrt. 2013 - 15:54

Ik heb een hekel aan dit soort manipulatieve berichtgeving. Vanavond een uitgebreid huilverhaal bij het Journaal waarbij je mag raden naar de exacte financiële achtergrond van de betreffende persoon. Welke keuzes heeft hij gemaakt? Is hij een ZZP-er die dacht lekker als zelfstandige flink te gaan verdienen zonder verzekeringen? Ik heb zo een vermoeden. Ja, en dan is er in eens geen werk meer en dan heb je niets, dat klopt. Waarom geen aanvullende verzekering genomen? Vragen vragen vragen

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten27 mrt. 2013 - 15:54

Cherry picking.

frederico
frederico27 mrt. 2013 - 15:54

Vragen vragen vragen? Het aantal mensen dat zich zonder enige keus noodgedwongen als ZZP'er probeert een inkomen bij elkaar te werken en daarmee ver beneden de bijstandsnorm zit (waarvan wil je je dan verzekeren?), is enorm. Wie dat niet ziet zou inmiddels toch echt eens naar de oogarts moeten - en kan dat waarschijnlijk wél betalen....kom je ook nog eens buiten!

lembeck
lembeck27 mrt. 2013 - 15:54

Weet je hoeveel het voor een ZZP-er kost om zich te verzekeren? Wat moet die meneer doen dan? Wel vezekeren plus aanvullend maar zijn gezin geen eten meer geven?

tomaat70
tomaat7027 mrt. 2013 - 15:54

Het beginnen nu echt Amerikaanse toestanden te worden. Als je het niet kan betalen, dan ga je maar dood, een stuk goedkoper voor de samenleving. Wat een land... onze regering moet zich heel diep schamen.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks27 mrt. 2013 - 15:54

Nou blijf toch de realiteit inzien, de Nederlandse zorgen gaan om hele andere dingen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 15:54

Lage inkomens worden al gecompenseerd voor het eigen risico door het CAK. Daarnaast krijg je voor bepaalde medicijnen een jaarlijkse vergoeding als je meer dan een bepaald aantal dagdoseringen gebruikt. Aan het eind van het jaar betaalt het CAK dit uit. De vergoeding kan oplopen tot het volledige eigen risico. Dus dat zielig gehuil over het eigen risico snijdt geen hout. Ga er bij je budgettering ook vanuit dat je eigen risico er doorheen gaat. Lukt dat allemaal niet dan woon je te duur, heb je een auto of doe je andere dingen te duur.

4 Reacties
Candide2
Candide227 mrt. 2013 - 15:54

Die tegemoetkoming is iets van 90 euro per jaar, dat zet echt geen zoden aan de dijk. U loopt weer eens over van de menslievendheid, maar gelukkig wordt u nooit ziek.

lembeck
lembeck27 mrt. 2013 - 15:54

Dank je wel, maar hoe dan ook moet die 350 euro betaald worden en DAT is de drempel waar het om draait.

BettyB2
BettyB227 mrt. 2013 - 15:54

Je krijgt deze vergoeding alleen als je aan hun voorwaarden voldoet Krijgt u bijvoorbeeld medicijnen die niet in hun lijst staan, dan kun u fluiten naar deze vergoeding. En dan betaald u alsnog die 350 euro zonder compensatie

BettyB2
BettyB227 mrt. 2013 - 15:54

"De vergoeding kan oplopen tot het volledige eigen risico." Heeft u daar misschien een link van? Die zou ik dan graag willen delen met heel veel mensen :) De compensatie eigen risico is namelijk vastgesteld op 85,- en per persoon krijg je 1 keer per jaar dat bedrag (als je al in aanmerking komt hiervoor) dus daarmee heb je nooit een volledige vergoeding van het eigen risico. Wel bestaat er een andere compensatie bij het CAK. Echter deze compensatie gaat meer over verblijf in een verpleeghuis o.i.d. en hulpmiddelen. En ook daarmee krijg je geen volledige vergoeding van de gemaakte kosten. Reken maar uit, verblijf van 12 maanden + de eigen bijdrage van eventuele hulpmiddelen en trek er dan 500,- euro van af (dat is het max. bedrag) Begrijp mij niet verkeerd, ik gun het die mensen die dit allemaal kunnen betalen van harte, maar ik kan er niet goed tegen dat vaak juist die mensen doen alsof hun situatie te vergelijken is. Leven met een beperking/ziekte/handicap o.i.d. , van een bijstands uitkering en met de bijkomende kosten en geen zicht op verbetering dat is pas hard werken. Want vergeet niet, mensen zonder handicap o.i.d. hebben nog wel eens een jaartje dat ze niet aan het totaal bedrag van het eigen risico komen, maar die mensen met een handicap o.i.d. wel, jaar in jaar uit!