Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Labels plakken: 285 euro voor een trui met opdruk 'werkloze'

  •  
05-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
chomeur300.jpg
Parijse ontwerper Leon Taïb haalt trui uit collectie na ophef ... Taïb vond opdruk 'werkloze' schattig
Het is niet altijd even makkelijk om als modeontwerper ieder seizoen weer met een nieuwe, verfrissende collectie op de proppen te komen. Maanden denken, tekenen en draperen in de hoop dat het publiek je visie weet te waarderen. Dat lukte het Franse kledingmerk Le Léon dit seizoen in ieder geval niet. Le Léon verkocht truien van kasjmier met het opschrift ‘chômeur’ (werkloze) voor de kleine prijs van 285 euro. En dat schoot bij velen in het verkeerde keelgat.
Le Léon lanceerde op 31 juli een site waarop producten uit de nieuwste collectie besteld kunnen worden, waaronder de kasjmieren truien met, met de hand geborduurde, opschriften. Naast het opschrift ‘chômeur’ staan er ook teksten op als ‘grande gueule’ (grote bek). De keuze voor ‘werkloze’ als opschrift resulteerde in veel verontwaardigde reacties. Vooral Twitter stroomde vol. Gezien de hevigheid van de reacties staakt het kledingmerk nu de verkoop van de truien. Frankrijk heeft te maken met een werkloosheidspercentage van 10,4% dat zich laat vertalen naar 3,28 miljoen werklozen (cijfers van juli 2013).
RTEmagicC_salopette.jpg
Léon Taïeb, de oprichter van Le Léon, zegt gekozen te hebben voor het woord ‘chômeur’ omdat het schattig klonk. Taïeb:
Gezien de hevigheid van de reacties, voelen we ons gedwongen om het in te trekken […] Zo klinkt het woord ‘chômeuse’ al minder lief. Dat is waarom er ook enkel een versie was voor mannen. Ik vind chomêur nu eenmaal hyperschattig klinken.
Eén van de andere opschriften waar veel te doen over is, is ‘salopette’. Hoewel het woord eigenlijk tuinbroek betekent, kan het (vrij vertaald) ook slet betekenen. De ontwerpers mikten in eerste instantie op de laatste betekenis, maar veranderden na alle ophef de omschrijving naar het oncontroversiële tuinbroek.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

HomoRidenti
HomoRidenti5 aug. 2013 - 8:32

Het is de zomer van de beledigde mens.

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2013 - 8:32

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
lembeck
lembeck5 aug. 2013 - 8:32

Nee, de rijke mens die zo'n stikduur ding koopt en dan loopt te flaneren op straat, waar steeds meer werklozen rondlopen, is kennelijk normaal? Sorry, maar alleen het idee al vind ik walgelijk. En het doet me denken aan de posters van Benetton destijds. Smakeloos en beledigend. Waarom zou je zoiets willen maken en waarom zouden mensen zoiets willen dragen? Zegt wel wat over die mensen dan en niet echt iets goeds, vind ik.

Ignorentia
Ignorentia5 aug. 2013 - 8:32

De 'mensen moeten er maar tegen kunnen'-houding wordt naar mijn smaak veel te vaak en te snel aangenomen. Fijngevoeligheid is blijkbaar niet meer van deze tijd. Mensen hebben lak aan elkaar. Beledigen, schelden, hinderen, aan het lot overlaten, op zijn rechten staan, etc. zijn de norm geworden. Het zal wel weer eens veranderen, maar ik weet niet of ik dat nog mee ga maken. De geest is uit de fles.

Ignorentia
Ignorentia5 aug. 2013 - 8:32

Je kunt hier heel makkelijk kwade opzet vermoeden. Met opschriften als 'sletje' en 'werkloze' weet je natuurlijk dat er een rel ontstaat. Goed voor de marketing van je product en je naamsbekendheid in het algemeen. En dan daarna als 'excuus' verklaren dat je chômeur zo schattig vindt klinken? Klinkt als jezelf verrijken over de rug van de 10% Fransen zonder baan.

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2013 - 8:32

Als je niet te beroerd bent om naast je uitkering een beetje bij te verdienen kan je toch makkelijk zo'n trui van 285 euro kopen?

1 Reactie
lembeck
lembeck5 aug. 2013 - 8:32

Dat mag niet. Dat heet zwart verdienen. Als je het netjes WIT doet, levert het je geen rooie cent extra op, omdat het 100% verdisconteerd wordt met de uitkering. Als je goed gelezen had bij andere topics, h ad je dit allang kunnen weten, en toch kom je weer met zo'n merkwaardige opmerking. Is het een oproep om de wet te overtreden? Zelfs dat is volgens mij verboden bij de Wet.