Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

'Laat Sywert van Lienden niet de enige klappenvanger zijn van al dat wanbeleid'

  •  
07-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-06-07 om 14.47.00
De omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lienden heeft ook zo zijn positieve kanten. Dat maakt Ellen Deckwitz duidelijk in haar Druktemakers-column in De Nieuws BV. Immers, dankzij de ruim 9 miljoen euro aan publiek geld die Van Lienden het ministerie aftroggelde in tijden van crisis, is het zo goed als zeker dat de CDA’er een verdere politieke carrière op het Binnenhof wel kan vergeten. Geen toekomstige minister Sywert dus, en met een beetje geluk is hij ook als lobbyist, opiniemaker en in welke rol dan ook voorgoed volledig uit de gratie. Al met al een prima investering: ‘Het kostte 9 miljoen euro, maar dan heb je ook wat.’
Maar de mondkapjesaffaire is volgens Deckwitz slechts het topje van de ijsberg. Want hoe heeft het kunnen gebeuren dat Van Lienden zo makkelijk zo veel geld naar zijn eigen bankrekening kon sluizen? En hoe kan het dat de verantwoordelijke bewindslieden miljarden aan coronauitgaven niet kunnen verantwoorden omdat de bonnetjes ontbreken? Als het aan Deckwitz ligt start de Tweede Kamer straks dan ook niet alleen een parlementaire enquete naar de aanpak van de coronacrisis in het algemeen, maar daarnaast nog een naar de uitgaven in het bijzonder. Want: ‘Laat Sywert van Lienden niet de enige klappenvanger zijn van al dat wanbeleid’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Phil2
Phil28 jun. 2021 - 8:59

Hugo is een aardige, empatische, niettemin bar slechte manager. Een man die gewoonweg uitademt: "Hoe kom ik over? Doe ik het wel goed in de ogen van de mensen en vooral naast gladjanus Rutte?" Een man die nooit uitgaven voor anderen of voor een onderneming écht heeft hoeven verantwoorden. De smoezen die ministerie en minister hanteren: het is crisis en dan moet alles snel gebeuren. Alsof controle dan maar secundair is geworden. Er moeten koppen rollen bij het ministerie.

Poeh, poeh
Poeh, poeh8 jun. 2021 - 7:24

Zodra blijkt dat een jongen of meisje dat bij de overheid werkt en zich daar bezig houdt met de digitale wereld, beschikt over bovenmatige kwaliteiten om die overheid efficiënt te laten werken, wordt van buitenaf flink met de geldbuidel gerammeld om dat talent er weg te kopen. Met als enig doel, zorgen dat door dat wegkopen er een gat valt in de digitale kwaliteit van de overheid, en dat op te vullen met de kennis die het talent meenam. En daar hangt dan een 'gechanteerd' prijskaartje aan, inclusief het je bitter noodzakelijk afhankelijk maken. Prima om uitwassen als Van Lienden stevig aan te pakken als media, maar duik ook eens verder in dit schimmige chantagewereldje.

Division Bell
Division Bell8 jun. 2021 - 6:48

Alles wat de overheid inkoopt kost altijd per definitie te veel geld en duurt veel langer dan noodzakelijk, een private partij had nooit zoveel boven de marktwaarde betaald. Ambtenaren maken altijd elke cent budget op en verzuipen zichzelf in bureaucratie. En dan zou je verwachten dan die bureaucratie dan in ieder geval zorgvuldigheid garandeert, maar nee ze raken dan alsnog de bonnetjes kwijt en niet die van een lullige lunchbonnetje, maar die van miljoenen. Het maakt ook niet uit waar het gebeurd, overal op de wereld is het hetzelfde liedje met overheidsinstanties. Dit is weer een dure les dat je alleen zaken aan de overheid moet overlaten die strikt noodzakelijk zijn.

JohnVKR
JohnVKR7 jun. 2021 - 18:26

"Geen toekomstige minister Sywert dus, en met een beetje geluk is hij ook als lobbyist, opiniemaker en in welke rol dan ook voorgoed volledig uit de gratie." Daar heb ik dan ook weer moeite mee. Iedereen maakt fouten. Maar de manier waarop mensen in Nederland daardoor levenslang dreigen te worden gestraft, vind ik ook weer niet acceptabel. Of ze nu Sywert, Bilal of hoe dan ook heten.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jun. 2021 - 18:38

'Maar de manier waarop mensen in Nederland daardoor levenslang dreigen te worden gestraft,' Dat heeft SvL volledig aan zichzelf te danken. Hij kan het bedrag ook gewoon terugstorten en dan mag hij er best een redelijk salaris van aftrekken.

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 jun. 2021 - 7:03

Eens. Iedereen verdient een kans op rehabilitatie. Probleem is wel dat sywert dreigt weg te komen met zijn fraude. Hij glipt hier gladjes door de mazen van de wet. De corrigerende werking van zijn ontmaskering blijft daarom wellicht zeer beperkt. Hoe gaat sywert in de toekomst dan laten zien dat hij zijn lesje geleerd heeft en weer helemaal te vertrouwen is? Ik denk dat hij dat misschien niet gaat doen. Hij heeft immers nu geleerd hoe hij de kluit niet moet belazeren en gaat het de volgende keer veel beter doen. En hij krijgt vast hulp. Er zijn immers genoeg schimmige figuren op hem te wachten om de volgende shady deal te ritselen. Ik voorspel een profijtelijke toekomst achter de coulissen van het forum voor d(?) of desnoods van een van de andere obscuur gefinancierde extremistische putsch-clubjes. Dan hoeft sywert ook niet meer met een huichelachtige giechel 'om niet' te prevelen. Want russisch destabilisatiegeld IS gratis. Daar is niets huichelachtigs aan.

Andreas4
Andreas47 jun. 2021 - 16:47

Ellen D. heeft weer 's helemaal gelijk: Sywert dreigt de bliksemafleider te worden van minister Van Ark en haar incompetente ministerie.

wisdomwij
wisdomwij7 jun. 2021 - 13:59

Een transparante overheid kost heel veel geld. Al die ambtenaren die normaal de documenten van de wob aanvragen zwart maken hebben dan ineens niets meer te doen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt7 jun. 2021 - 18:03

Wat die overheid ons nu kost, die ruim 5 miljard en de 2 miljoen voor Sywert en zijn 2 maten, vind jij dus kennelijk niets. Om het maar niet te hebben over de schadevergoeding aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Ambtenaren die niets meer te doen hebben, kun je ontslaan. Dat maakt een transparante overheid goedkoper.

Eric Minnens
Eric Minnens7 jun. 2021 - 13:36

Het enige waar ik me aan stoor, is: "Volg ons op Twitter!" Volg ons op Twitter? Waarom nou? Ik heb geen Twitter, ik heb geen Facebook, ik heb alleen Joop.nl. Dat moet toch genoeg zijn? Wat heb Twitter nou, los van z'n nadeel, voor voordeel?

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jun. 2021 - 15:45

Mee eens,,,commerciële rotbedrijven als facebook, twitter etc moeten niet gratis gepromoot worden. Zo blijven die juist aan de macht terwijl er eerlijkere alternatieven zijn

Berend22
Berend227 jun. 2021 - 13:11

Het uitmelken van de overheid is idd aan de orde van de dag. Zowel de koop als aankoop kant is hier schuldig. Iemand of iets opluchten omdat het nou eenmaal kan is gewoon schofterig. Iets kopen zonder goed te checken of alles klopt, omdat het toch niet jou geld is, is eveneens onverantwoord. Ofwel werk aan de winkel.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jun. 2021 - 15:46

Nou de overheid helpt die uitmelkers juist - ze leuren met miljarden voor de gluiperige ondernemers .