Sommige vis bevat drie keer zoveel kwik vergeleken met 150 jaar geleden … Stijging vooral te maken met industriële processen
Jarenlang kijken oceanografen met lede ogen naar het verhoogde kwiklevel in onze oceanen. Alleen nu pas wordt duidelijk hoe schadelijk het kwikniveau is. Bovendien is de stijging vooral te wijten aan menselijke activiteiten.
In een wetenschappelijke artikel in Nature schrijven onderzoekers dat jaarlijks zo’n 5000 tot 8000 ton kwik in de zee terecht komt. Kwik is een natuurlijke stof die vrijkomt in het water door natuurlijk processen. Bijvoorbeeld bij een vulkaanuitbarsting, maar ook door menselijke activiteiten zoals het verbranden van steenkool en andere industriële processen. De onderzoekers menen dat vooral het antropogene kwik, het kwik dat vrijkomt door ingrijpen in de natuur door de mens, sterk toeneemt.
De onderzoekers namen gedurende acht jaar in verschillende periodes monsters van het water in de Atlantische, Stille en Grote Oceaan en in de wateren van de Noord- en Zuidpool. De conclusies zijn schrikbarend. Het kwik komt nu ook veelvuldig voor in het oppervlaktewater en de spronglaag, de middelste laag van de oceaan. Ook werd in de Noord-Atlantische Oceaan veel meer antropogeen kwik gevonden dan in de Stille en zuidelijke Grote Oceaan.
Volgens Carl Lamborg, leider van het onderzoek is het zeer aannemelijk dat de meeste vis in de wereld drie keer meer kwik bevat vergeleken met 150 jaar geleden. Doordat het kwik zich snel verspreidt door de voedselketen, zijn het vooral de grote roofdieren die veel kwik bevatten. Vis dat door veel consumenten geliefd is, doordat het bijvoorbeeld een vetarm alternatief is voor vlees, is zo niet meer zo gezond als we denken, meent Lamborg. New Statesman: Ocean and fish mercury levels have soared result human activity study finds