Krol gebruikte subsidies jongerenproject als pinautomaat
• 18-04-2014
• leestijd 2 minuten
AD: Zelfs facturen voor de IT-ondersteuning van Henk Krols seksshop Gaytel werden betaald uit het subsidiepotje
Bedrijven van Henk Krol hebben jarenlang rekeningen betaald met subsidiegeld dat door het ministerie van Onderwijs beschikbaar was gesteld voor specifieke projecten ten behoeve van homoseksuele jongeren. Zelfs facturen voor de IT-ondersteuning van Krols seksshop Gaytel werden betaald uit het subsidiepotje, dat meldt het AD vrijdag. Het ministerie van Onderwijs stelde tonnen beschikbaar aan Krols Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) om een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren – 18min.eu – op te zetten. Dat geld werd door Krol vrijwel onmiddellijk aangewend om openstaande rekeningen van zijn bedrijven te betalen.
Het
Algemeen Dagblad beschikt over mails van Krol, die in augustus 2008 aan Roel Derckx van het IT-bedrijf Aleto zou hebben geschreven:
Beste Roel, Tot mijn vreugde kan ik je melden dat het ministerie heeft besloten onze internetactiviteiten te gaan subsidiëren. Daarmee kunnen ook jouw rekeningen worden voldaan. Wat we wel nodig hebben zijn nieuwe facturen. Niet gericht aan de Gay Krant, de Best Publishing Group of Gaytel (de sekswinkel, red.), maar aan de Stichting. Dit om te kunnen voldoen aan de subsidievoorwaarden.”
Die subsidies waren echter niet bedoeld voor alle internetactiviteiten, maar uitsluitend voor de ontwikkeling van
18min.eu , een website die al tijden zo goed als plat ligt. Derckx, die namens Aleto de IT-ondersteuning deed voor alle bedrijven van Krol, bevestigt dat hij alle rekeningen tussen 2008 en 2013 steeds naar SVGK stuurde. Hij dacht dat dit zo was afgesproken was met het ministerie.
Krol gaat in een schriftelijke reactie niet in op de mail, maar schuift de verantwoordelijkheid af op een medewerker en de boekhouder verantwoordelijk voor ‘de financiële kant van de zaak’.
Het AD schetst een beeld van systematische fraude:
De bedrijven van Krol blijken de subsidiepot als een soort pinautomaat te hebben gebruikt. Steeds als Onderwijs het geld overboekte, verdween het geld meteen naar de rekening van de bedrijven.
Dit beeld wordt bevestigd door de curator, die de faillissementen van Krols bv’s onderzoekt:
Gebleken is dat Best Publishing Group (Krols bedrijvengroep, red.) in de periode voorafgaand aan het faillissement met name werd gefinancierd via de SVGK. De curator heeft geconstateerd dat hiervoor geen facturering heeft plaats gevonden.
Krol werd in 2013 onder druk van de overige bestuurders uit de stichting gezet. Bestuurder Peter Derksen:
In strijd met de statuten heeft Henk alles buiten ons om gedaan. Nu mogen wij de rommel opruimen.”
De heer Krol zelf zegt nog steeds er samen met overgebleven bestuurders uit te willen komen:
Het is van belang dat al het goede werk van de SVGK, de jarenlange succesvolle strijd, niet wordt bezoedeld.