Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Korpsbeheerders: korten op politie leidt tot conflict

  •  
06-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_politie_te_fiets_300.jpg
Van Aartsen: juist meer agenten nodig
De voorzitter van het beraad van korpsbeheerders, Jozias van Aartsen, waarschuwt het kabinet niet te bezuinigen op de politie, reclassering of jeugdzorg.
In de Volkskrant zegt hij dat dat op een breed protest in de samenleving zal stuiten. Van Aartsen spreekt van een ‘handhavingstekort’, niet alleen een tekort aan agenten:
  Afgezet tegen dat brede tekort, zou het onbegrijpelijk zijn om in te leveren op politie, OM, rechterlijke macht, reclassering en jeugdzorg. Die keten vergt echt hele grote prioriteit.
Ook keert hij zich tegen een geplande herverdeling van de politiesterkte:
Er is een rapport in de maak over herverdeling van de politiesterkte. Als de voortekenen niet bedriegen, komen er plannen om met name Amsterdam, Rotterdam en Den Haag fors te laten inleveren. Dat is wat ons betreft een onbegaanbaar pad.
Update: Minister Ter Horst heeft in reactie op het interview met Van Aartsen laten weten dat er niet verder op de politie bezuinigd zal worden.
Flickr cc foto:  Erwin Bolwidt (El Rabbit)

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

max58
max586 feb. 2010 - 9:35

Zie dat toch " een tikkie" anders. Van Aartsens reactie is de zoveelste reactie van allerlei belangengroepen om hel en verdoemenis te prediken aan de vooravond van de grote bezuinigingsoperatie die dit land te wachten staat. Saillant detail is dat dit dreigement wordt geuit door een VVD'er: de partij die vorig jaar al riep om draconische bezuinigingen. Maar not in my backyard! Als mijnheer van Aartsen meent dat hij na bezuinigingen die ongetwijfeld ook een op vele punten falende politieorganisatie ( denk aan het computersysteem) zullen raken, geen verantwoordelijkheid meer dan dragen: prima! Maar dan wel opstappen.

Yggdrasil
Yggdrasil6 feb. 2010 - 9:35

Wanneer er bij groepen of diensten bezuinigingen worden aangekondigd zoals in dit geval bij de politie dan volgt er automatisch reacties over blauw op straat maar altijd over het blauw van de politie. Ik hoor nooit iemand over het grijs binnen de politie. Een brede laag van, in het algemeen, grijze managers die dik betaald allerlei maatregelen "zitten" te verzinnen. Die zelf heel inefficiënt, efficiënt werken promoten. Die zelf vette salarissen innen terwijl ze bezuinigingen binnen de dienst willen, die zelf blijven zitten maar de bezuinigingen afwentelen op de blauwe agenten. Idem voor het onderwijs en vul maar in...............

Klaas2
Klaas26 feb. 2010 - 9:35

Enerzijds maakt de politie-organisatie veel fouten: falend computersysteem, te hoge kosten voor ingehuurde ICT-managers, te veel verdienende korpsbeheerders, te veel papierwerk te weinig blauw, een falend C2000 systeem. Dus de hand in eigen boezem steken zou niet slecht zijn voor de politie. Daarbij denk ik inderdaad ook dat bezuinigingen op de politie nu echt niet kunnen. Ik zou er zelfs voorstander voor zijn om geld in de politie te stoppen. Maar het moet wel uit de lengte of de breedte komen, tenslotte moeten de overheidsuitgaven wel omlaag. Misschien even wachten met het toelaten van nieuwe publieke omroepen? Kruimerls,d at klopt, maar vele kruimels maken een brood

1 Reactie
a.doorgeest
a.doorgeest6 feb. 2010 - 9:35

Uw zienswijze klopt zeer. De Nederlandse politieorganisatie is deels een burocratisch monstrum dat vakundig uitgesaneerd moet worden. Komt een Duitse agent driekwart van zijn tijd buiten - op straat - de gemiddelde Nederlandse agent heeft slechts 25% van zijn tijd over om het veld in te gaan. Wanneer je dit soort dingen slim zou rechtzetten, hoeft er geen cent bij en is dubbele politiecapaciteit op straat ruimschoots te leveren. Ik had gehoopt - als argeloze leek - dat de huidige heroverwegingsoperaties mede gebruikt zouden worden om volstrekt overbodige burocratie in dit land intelligent en netjes weg te snijden. Ik vrees voor het tegendeel. De werkvloer zal aan de geplande bezuinigingsoperaties ten onder gaan en burocratische waterhoofden dreigen niet aangepakt te worden. Dit zou een funeste uitwerking kunnen hebben op de kwaliteit en slagvaardigheid van onze verzorgingsstaat. Laat ik hopen dat mijn zienswijze een onjuiste is...

max58
max586 feb. 2010 - 9:35

Hoor zojuist dat mevr. ter Horst er als de kippen bij was, nadrukkelijk te verklaren dat zij absoluut geen nieuwe bezuinigingen op de politie zal doorvoeren. Hoezo: politiek opportunisme ( in het licht van komende verkiezingen)

1 Reactie
Klaas2
Klaas26 feb. 2010 - 9:35

Het is ook nooit goed. Als ze bezuinigt is ze fout, en als ze niet bezuinigt is ze ook fout. Een helder standpunt weer.