Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koning Willem-Alexander spreekt zich uit tegen Brexit

  •  
08-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
willem-alexander

© "© European Union 2016 - European Parliament". (Attribution-NonCommercial-NoDerivatives CreativeCommons licenses creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

De aanstaande Brexit gaat onvermijdelijk nadelige invloed hebben op de im- en export tussen Nederland en het Verenig Koninkrijk. Dat heeft koning Willem-Alexander verklaard tegen Britse journalisten. De handel heeft een jaarlijkse waarde van zo’n 60 miljard euro en is van groot belang voor de Nederlandse economie. Het zou beter geweest zijn als de Britten besloten hadden binnen de EU te blijven, vindt de koning.
Willem-Alexander sprak de journalisten in zijn paleis Noordeinde in Den Haag ter voorbereiding van het staatsbezoek dat hij later deze maand zal afleggen aan Groot-Brittannië. Dat staatsbezoek, het eerste van een Nederlandse vorst in veertig jaar, is mede bedoeld om de onderlinge banden te versterken nu de breuk met Europa aanstaande is. De twee landen zijn immers ‘Noordzee-buren’.
De koning legde uit dat hij weliswaar dol is op Britse humor, Monty Python en de geestige toespraken van getuigen bij de bruiloften die hij mocht bijwonen maar dat het Koninklijk Huis zich toch vierkant opstelt achter Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU inzake de Brexit. Willem-Alexander zei dat hij nog geen bewijs had gezien dat de Britten er in slagen betere deals te sluiten met lidstaten buiten Barnier om. Dat was een van de belangrijkste beloftes van de Brexit-campagne.
Willem-Alexander legt het bezoek op 23 en 24 oktober samen koningin Máxima af. Ze zullen onder meer in Groot-Brittannië woonachtige Nederlanders bezoeken die zich zorgen maken over de persoonlijke gevolgen van de Brexit.
De koning sprak zich in 2016 al eens uit tegen de Brexit in een rede voor het Europees parlement.
Foto: © European Union 2016 – European Parliament. ( CreativeCommons licenses ).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.