Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Kloof tussen hoog- en laagopgeleiden in Nederland groeit

  •  
10-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Niet afkomst, maar opleiding bepaalt 'het wereldje' waarin iemand meedraait
In Nederland lijkt er een steeds grotere kloof tussen hoog- en laagopgeleiden te ontstaan. De twee groepen leven langs elkaar heen en komen nauwelijks nog met elkaar in contact. Dat blijkt uit het rapport van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling ‘nieuwe ronden, nieuwe kansen’.
Dinsdag verschenen cijfers van TNS NIPO ondersteunen de conclusie van het rapport. Volgens het onderzoeksbureau is de gedachte dat kinderen het beter zullen krijgen dan hun ouders door sociale stijging aan het verdampen.
Volgens RMO zal er een nieuwe klassenmaatschappij ontstaan ‘waarbij mensen zich begeven in horizontale verbanden, gebaseerd op het onderwijsniveau’. Zo’n driekwart van de respondenten denkt dat de toekomstige generaties het slechter zullen krijgen. Lager opgeleiden maken zich zorgen over de financiële toekomst van hun kinderen.
cc-foto: Elsamu
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

JoopSchouten
JoopSchouten10 aug. 2011 - 9:43

Financieel feodalisme heeft zijn intrede gedaan met dank aan het neoliberalisme.

objectief
objectief10 aug. 2011 - 9:43

Joop is daar een goed voorbeeld van.

eva mulder
eva mulder10 aug. 2011 - 9:43

"Niet afkomst, maar opleiding bepaald 'het wereldje'..." ....sorry, ik kan er maar niet aan wennen dat zulke fouten niet meer uitmaken. Hoe moeilijk is het nou helemaal...

Michiel Online
Michiel Online10 aug. 2011 - 9:43

Wilt U iets goeds doen voor de samenleving, trouwt U dan een zwerver? ...

wowiemina
wowiemina10 aug. 2011 - 9:43

Er word ook zoveel geklungeld met de financiële toestanden in educatie. Docenten die ontevreden zijn over hun salaris, studenten die nauwelijks studiefinanciering krijgen, opleidingen die men binnen de gestelde tijd moet afmaken etc. De regering zou zich wat moeten distantiëren en meer vrijheid moeten toelaten in het switchen van opleidingen bijvoorbeeld en/of de financiën ervan. Neem een voorbeeld aan Zweden zou ik zeggen.

Reprehensionem
Reprehensionem10 aug. 2011 - 9:43

Een oplossing zou ook zijn om arbeidersbanen te verlossen van hun slechte reputatie. http://www.hba.nl Vaklieden zorgen voor zo'n 900.000 banen. Een onmiskenbare bijdrage levert dat aan de economie. Helaas wordt dat niet erkend en zijn de mensen die topinkomens hebben zogenaamd belangrijk voor de economie. Tja en zo blijft het een gegeven dat maatschappijen met meer gelijkheid beter functioneren. www.equalitytrust.org.uk

Echo10
Echo1010 aug. 2011 - 9:43

"Niet afkomst, maar opleiding bepaalt 'het wereldje' waarin iemand meedraait" Dit is toch prima nieuws? Afkomst kun je niets aan doen, opleiding in veel gevallen wel. Dit laat zien dat je zelf nu ook een verantwoordelijkheid hebt voor je latere maatschappelijke positie. Niet mijn ouders of maatschappelijke achtergrond, maar ikzelf bepaal, middels mijn opleiding, het wereldje waarin ik mee wil draaien.

Dehnus
Dehnus10 aug. 2011 - 9:43

Dat klopt en je kan er ook nog in vallen die kloof. Als je van "lagere" afkomst bent en je maakt de Uni af. Dan krijg je dat je eigen eerdere omgeving je wat te kakkerig vind en de andere studenten vinden je te "boers".

grolschje2
grolschje210 aug. 2011 - 9:43

Moet dat overheid nu ook al gaan bepalen met wie je contact mag hebben? Minstens 20% van je kennissen moet een mbo opleiding hebben? Zoiets?

PietPaaltjes
PietPaaltjes10 aug. 2011 - 9:43

Daar zal wel verandering in komen met de InHolland diploma's.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 aug. 2011 - 9:43

Ik ga nog veel om met mensen die minder geschoold zijn en als ik eerlijk ben vind ik dat vaak niet zo heel veel uitmaken. Het is maar waar je het over wil hebben natuurlijk.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 aug. 2011 - 9:43

En als die lageropgeleiden dan ook nog eens in bepaalde buurten wonen waar weinig in wordt geïnvesteerd, kun je op je vingers aftellen dat daar vroeg of laat 'sociale onrust' ontstaat. Zeg maar rellen. Het gaat om mensen die door hun lage opleiding betrekkelijk arm en politiek ondervertegenwoordigd zijn. Die zich als slachtoffer zien van die groep goed opgeleide, welgebekte en goed verdienende burgers die op hen neerzien. Vooral als ze niet meer op de juiste partijen stemmen. Ook de lager opgeleiden willen gezien en gehoord worden. Als dat niet goedschiks gaat, dan maar kwaadschiks. Ik begrijp niet dat deze problematiek niet veel serieuzer op de politieke agenda staat.

Titusbeertsen
Titusbeertsen10 aug. 2011 - 9:43

Zoals al eerder vermeld, de ontwikkeling van verschillende groepen in de samenleving (toch enigszins correlerend met intelligentie) is helemaal niet zo gek, maar dat zullen de meeste socialisten op deze site niet zo leuk vinden denk ik. Talent wordt niet meer verspeeld omdat je toevallig van lagere afkomst bent, waardoor er optimaal van kennis in een samenleving gebruik wordt gemaakt, hoe hard dit ook klinkt. Te denken dat deze groepen volledig zullen mengen is een utopie, men zal altijd gelijkdenkenden opzoeken.

maclofty
maclofty10 aug. 2011 - 9:43

Wat een flauwekul verhaal, er is een heel oud gezegde: "soort zoekt soort" zo was het, is het, en zal altijd zo blijven. Is het niet qua opleiding, dan wel afkomst of streekgebondenheid.

JoopSchouten
JoopSchouten10 aug. 2011 - 9:43

Neoliberale loonslavenhandel in de maak. http://www.telegraaf.nl/binnenland/10351385/__Helft_in_bijstand_kan_werken__.html?p=1,1

Reprehensionem
Reprehensionem10 aug. 2011 - 9:43

Het blijkt dat hoe meer ontwikkeld mensen zijn, des te minder kinderen ze nemen. Gezinnen van bv. Turkse gezinnen, zijn sinds 2001 met 17 procent gedaald, dus ik zou me niet zoveel zorgen maken. Het is dus denk ik beter om mensen die in achterstand verkeren te helpen ontwikkelen, dan hun achterstand in stand te houden door de elite groep steeds kleiner en rijker te maken...

JoopSchouten
JoopSchouten10 aug. 2011 - 9:43

http://www.youtube.com/watch?v=GgHl0QqUxvU

Dewik2011
Dewik201110 aug. 2011 - 9:43

Zo te zien beschouwt iedereen die hier reageert zich tot de "intelligente" groep. Dat kan statistisch helemaal niet, minstens de helft van jullie zijn oliedom. Uiteraard behoor ik ook tot de goedopgeleide groep.

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2011 - 9:43

"De veelbesproken kloof tussen de burger en de politiek is volgens de twee onderzoekers in werkelijkheid een kloof tussen hoog- en laagopgeleiden." En hoe willen we dat "probleem" oplossen? Nog meer laagopgeleiden en dropouts in de Kamer? Me dunkt dat we de laatste jaren al met een tsunami te maken hebben en dat is bepaald geen vooruitgang.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 aug. 2011 - 9:43

:-))))

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2011 - 9:43

alsof een hoge opleiding nog iets voorstelt

1 Reactie
Echo10
Echo1010 aug. 2011 - 9:43

"Niet afkomst, maar opleiding bepaalt 'het wereldje' waarin iemand meedraait" Blijkbaar wel, als je salaris en maatschappelijke positie belangrijk vind.

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2011 - 9:43

In "the early days of historie" was er ook al verschil tussen notabel en werkman. Balkenende begon al met zijn return to the fifties, Rutte gaat nog verder terug, zo rondom de tijd van de 80-jarige oorlog. Dat komt omdat hij beter in geschiedenis is dan in rekenen. Althans, dat denkt hij. Hij is nergens beter in, behalve de bal uithangen, maar dat heeft hij nog niet door. Soort heeft altijd al soort gezocht. Ik merk zelf weinig verschil tussen mijn soorten.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink10 aug. 2011 - 9:43

Hij verkeert naar eigen zeggen heel veel tussen VMBO-ers!

bertvanbaar
bertvanbaar10 aug. 2011 - 9:43

En dat is niet het enige: Ik weet dat het niet POLITIEK CORRECT is maar toch. Er gebeurt wel het volgende: Er is een groep mensen die teveel kinderen krijgen die opgroeien in een voor hen erg nadelige en vervelende situatie; hun ouders bekommeren zich niet om hen (drank, drugs, A-sociaal of geestesziek krijgen kind na kind. Sommige moeders die van soms wel 4 verschillende vaders, 6 kinderen hebben (en die vaders weer bij verschillen moeders) die allemaal uit huis worden geplaatst. Een groot aantal daarvan komt niet goed terecht en overkomt weer hetzelfde. Vroeger zij een goede vriend van mij al (arts) dat de mensheid als een razende aan het degenereren is. En wel om het bovenstaande. Letterlijk zij hij: neuken hoef je niemand te leren, dat kunnen ze als de besten. Daarentegen krijgen zgn. "verstandige" mensen slechts 2 kinderen. Zij zijn dus nogal in de minderheid over een aantal jaren. Nu maken we ons zorgen om al die zgn. allochtonen maar dit is het echte probleem. Ook daardoor wordt die kloof steeds groter. Blijft het probleem dat de gewone kloof erg in stand wordt gehouden door het feit dat we steeds meer mensen die deze steeds snellere wereld niet meer kunnen volgen, arbeids- en levenstechnisch gezien staan zij steeds vaker buiten onze werelden die lijn schuift op. Als er niet meer voor gewoon eerlijk (hand)werk wordt gezorgd, we al dat werk in China of elders laten doen, onze handwerkers buiten spel worden gezet. Ook voor onze wat slimmere medemensen is dat geen prettig vooruitzicht. Als ja baas jouw werk gewoon goedkoper kan uitbesteden aan een sporthal vol computerslaven in India, aan wie wil hij straks zijn produkten in dit Nederland nog kwijt? Verhuis dan helemaal naar India, wordt Indiaan voor mijn part. Maar waar is je verantwoordelijkheid. Nu hoor ik jullie alweer roepen: ja maar DE MARKT eist dat van je. Laten we daar dan eens onze slimste mensen op zetten, hoe wij werk hier kunnen houden. Die markt is al aardig aan het instorten en veel ondernemers komen al op dat idee van goedkope loonslaven terug.

1 Reactie
Reprehensionem
Reprehensionem10 aug. 2011 - 9:43

En hoe zou het komen dat ze in die situatie terechtgekomen zijn? Dit soort retoriek is nogal gevaarlijk en heeft in de recente geschiedenis nog tot grote excessen geleidt. Het zondebokmechanisme blijft inherent aan ons systeem, zo blijkt maar weer. Degeneren van de mens door dit soort groepen zorgt nu ineens voor de problemen. Ik durf te stellen dat het juist de elite is, de corporaties die deze wereld kapotmaken en niet zij die 'dom' zijn. De eerste groep is ook meer bij machte om schade aan te richten: wezenlijke, globale schade (financieel, milieu). De groep die jij aanhaalt, zorgt enkel voor schade op kleinere schaal. De eerste groep doet aan 'legale criminaliteit'. Bedrijven opzetten en uitbuiten maar, maar dat is goed voor de economie natuurlijk... 'Slimmer' zijn hoeft niet tot een superioriteitscomplex te leiden, met een kloof als gevolg en het isoleren van zij die als inferieur worden beschouwd door de elite of als minder rendabel. Het is niet voorwaardelijk voor gelijkdenkendheid om van hetzelfde niveau te zijn. Kloven tussen mensen ontstaan niet enkel spontaan, zoals gesteld wordt.