© cc-foto: Pepper Mint
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Hoe langer men wacht met maatregelen, hoe drastischer er zal moeten worden gehandeld. Met als gevolg minder draagvlak onder de bevolking. Het de economie waar het om draait. Dat is de paradox. Sommige zaken kunnen op den duur goedkoper worden voor bedrijven en zal men eerder op in zetten. Maar als het ten koste zal gaan van omzet en winst dan zal men de hand uitsteken naar de overheid. Want de lobby is sterk. Dat het geld gaat kosten is duidelijk maar is een fractie van het jaarlijkse BBP. Een transitie op zowel transport, landbouw als industrie zal nodig zijn. Zoals voor elk EU land zal gelden. De NASA heeft een mooie website die oorzaak en gevolg laat zien, dat mitigatie en adaptatie het enige is dat we kunnen doen. Uitstoot van broeikasgassen naar beneden brengen en aanpassen aan klimatologische veranderde omstandigheden. En dan zitten we hier in Nederland nog redelijk. De vraag is: hoe goed kan en wil iedereen zich aan passen. Het is de bekende driehoek: Consument - Bedrijfsleven - Politiek. Makkelijk zal het niet zijn. Want een everybody wins situatie word lastig. Er is overigens niemand die zal zeggen dat er geen nachtvorst meer zal voorkomen of dat het nooit meer een keer zal sneeuwen. Maar een Elfstedentocht kan je wel vergeten. Daarnaast is ook de serie Ondersteboven van Afrika een mooi voorbeeld waar je duidelijk de situatie kan zien in de landen die bezocht zijn. Door de langere periodes van droogte en verdere verwoestijning komen dieren dichter bij de mensen in de buurt voor water. Na stroperij/jacht een groeiend probleem voor de populatie van deze dieren. https://climate.nasa.gov/
In de nacht van woensdag op donderdag krijgen we nachtvorst. Gaan we dan beweren dat het wel meevalt met die klimaatcrisis? Nee natuurlijk niet. De klimaatcrisis haal je uit de gemiddelde temperatuur stijging. Dus ik vindt die tweet van Kees Verhoeven een beetje populistisch.
Thierry en Donald zeggen dat het allemaal fake news door klimaatgekkies en de linkse media is. Niks van aantrekken dus. "bindende slimme maatregelen": Wij blijven doen wat we doen, andere landen moeten zich inhouden.
Als we niet snel de klimaatsverandering een halt gaan toeroepen en niet snel de klimaat doelen (2030 -55% CO2 en vanaf 2050 0% CO2) gaan bereiken dan zullen drastische middelen nodig zijn om deze doelen wel te gaan bereiken. We moeten dit ultieme offer gaan brengen om toekomstige generaties nog een planeet te kunnen nalaten. Doen we dit niet dan zal het voor toekomstige generaties te laat zijn. Te denken valt aan een klimaatlockdown als we bijvoorbeeld in 2025 nog niet dicht genoeg zijn genaderd tot de 55% minder CO2 uitstoot (ook stikstofuitstoot moet dan al zeer fors gereduceerd). Deze klimaatlockdown kan dan eventueel net zo lang worden ingevoerd tot de doelen bereikt zijn. Corona heeft ons geleerd dat lockdowns wel degelijk helpen (ze helpen ook tegen klimaatsverandering) dus dit middel zou wel eens zeer goed kunnen gaan werken om klimaatsverandering een halt te gaan toeroepen.
Mensen gaan zich pas echt druk maken om het klimaat wanneer er een situatie vergelijkbaar komt zoals met Corona, en ze er persoonlijk door worden geraakt. Nu is het meer "iets vervelends wat misschien ooit in de toekomst gaat gebeuren..."
Yep, zo werkt de psyche. Gelukkig in veel gevallen, anders kun je niet functioneren. Maar het belemmert in zoeken naar structurele oplossingen.
Op 12 november 1926 steeg het kwik in Sittard nog naar 20 graden. 3 november 1931 was het 19 graden. En zo kun je er nog wel wat vinden.
De norm voor Nederland is de Bilt en daar stond november record op 19 graden en dat is verbroken nu. Het is zowel een dagrecord als maandrecord.
Voor welke stelling is dit een argument? honderden miljoenen jaren geleden was het gemiddeld 5 graden warmer dan nu.
zeeman, De grap is dat het artikel het brengt als de hoogste 2 nov temperatuur OOIT. Dat klinkt heel apocalyptisch. Maar OOIT staat hier voor metingen van de afgelopen 120 jaar. En zoals Dave Velzen al aangeeft gaat het ook alleen over De Bilt (of desnoods NL). Op andere plekken op aarde is het juist weer kouder dan gemiddeld.
Het NK afstanden is alweer geweest. Schaatsen begin november. Het hele jaar skieën in Zoetermeer. Steeds meer airco's, enzovoort. Aangezien de wereldbevolking nog flink stijgt en steeds meer mensen een auto en een vliegreis willen denk ik dat de temperatuurstijging nog wel zal doorzetten.
We vernemen het alleen als t (eens een keer) tewarm of te droog is. Houden we ook bij als het ineens wel heel nat is bv de afgelopen maand?
Goede vraag, neerslagtekort werd redelijk frequent bijgehouden, nu al een stuk minder: https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagtekort_droogte Zo is het grafiekje wel recent bijgewerkt, alleen niet met recente data. Terwijl toen er een groter tekort was dit veel vaker gebeurde, inclusief projecties voor de toekomst.
Hoe langer en vaker het droog is of blijft, hoe minder vaak je het over 'nat' kunt hebben. Of had je niet door dat dat onlosmakelijk met elkaar te maken heeft? Verder let je niet zo goed op. Ik zie toch regelmatig beelden van overstromingen, en vernietiging daardoor, door kortstondige, heftige regenval. Gelukkig die vernietiging niet in Nederland. Maar wel blankstaande straten etc. Droogte over langere tijd is impliciet de (weinige) regenval in die periode. Waarbij rapporten steeds aanmerken dat de regenval korter en heftiger is.
Ik zou wel eens een vergelijk willen zien tav andere europese landen, waarom hebben wij zoveel co2 uitstoot per hoofd vd bevolking? Inefficiënte industrie hebben we relatief weinig, effectieve landbouw des te meer. En dan tav bijv landbouw dat dan gaat verhuizen naar andere minder eff en meer vervuilende gebieden dan onze, dld dat juist op aardgas overgaat, etc. Kortom een kosten/baten verhaal, internationaal gezien en appels met appels vergelijken. Met de huidige insteek moeten er hier heel snel heel veel mensen vertrekken en straf je efficiënt werken en wonen. En dat gaat gezien de ontwikkelingen zeker niet werken Nu iedere x weer die doemverhalen, onderbouw het eens. Informeer.
RaymondenJoop is blijkbaar van mening dat we weliswaar een veel te hoge ecologische voetafdruk hebben, maar daarbij tevens het onderste uit de kan halen. Dus als we naar de kloten gaan doen we dat wel bijzonder efficient.
@the apple Is meer een vermoeden. Aangezien ik meer van de feiten ben, en hierop gebaseerde analyses, hoor ik deze graag. Nu iedere keer (voor jou Tom) een 'CO2 stijging is onheilspellend' verhaal. Zonder oplossing, behalve dan een idioot klimaatplan.