Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Kiezers laten klimaatalarm klinken

  •  
14-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Protestactie voor klimaat op de Haagse Koekamp
Op tal van plaatsen klinkt zondag om 15 uur het klimaatalarm. Naast door de coronamaatregelen beperkte demonstraties sluiten klimaatactivisten zich ook thuis aan bij het lawaaiprotest. Volgens de organisatie, de Klimaatcrisis Coalitie, die bestaat uit van elf actiegroepen van Milieudefensie tot Extinction Rebellion, nemen ruim 30.000 mensen deel aan het protest. Doel is politiek Den Haag tot actie te manen om klimaatverandering tegen te gaan.
In speciale uitzending Klimaatalarm Live, gepresenteerd door Aldith Hunkar, wordt geschakeld tussen activiteiten en mensen in het hele land. Behalve beelden uit het land is er een studiogesprek met onder andere prijswinnend fotograaf Kadir van Lohuizen en onderzoekster Laurie van der Burg van Oil Change International.
https://www.youtube.com/watch?v=JYYYMMMQcEs
Geen video? Klik hier.
"Om het aantal reisbewegingen te beperken zijn er acties in het hele land. Wie wil meedoen is gevraagd zich vooraf aan te melden. Inmiddels hebben bijna 30.000 mensen dat gedaan. Een deel van betogers voert actie vanuit huis en kan een livestream volgen, anderen gaan naar een van de veertig fysieke demonstratieplekken in het land. De gemeenten hebben een maximum aantal deelnemers ingesteld voor de manifestaties op straat. Verder is afstand houden overal verplicht en de organisatie roept deelnemers op een mondkapje te dragen. Om 15.00 uur gaat overal het ‘Klimaatalarm’ af. Deelnemers wordt gevraagd een minuut lang herrie te maken met bijvoorbeeld fluiten, trommels, pannendeksels en toeters. "
Update 18:20 De organisatie spreekt van een groot succes. Aan de actie zou door 35.000 mensen zijn deelgenomen, verdeeld over 44 plaatsen en vanuit huis. Het aantal deelnemers in parken of pleinen variëerde per gemeente van 9 mensen in Hoek, tot 700 in Groningen. “Een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid voor iedereen, in Nederland en daarbuiten. Een overheid die kiest voor mensen en vervuilende bedrijven zelf laat betalen voor hun verduurzaming en voor de schade die ze veroorzaken. Een overheid die actie onderneemt en zorgt dat gezond eten, duurzaam reizen, wonen in een goede woning en groene banen voor iedereen mogelijk is. Ongeacht wie je bent, wat je verdient en waar je woont”, stelt de Klimaatcrisis Coalitie. “Ook na de verkiezingen gaan we door.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen15 mrt. 2021 - 15:34

Eerst maar eens 1 miljoen huizen bouwen, met bijbehorende infrastructuur.

Tom7
Tom715 mrt. 2021 - 10:27

Gewoon zomaar een verhaaltje over mensen en windmolens bij IJburg, oh nee wacht, die gaan niet door. Over windmolens in natuurgebieden ergens ver weg in Drenthe dan, ofzo, die gaan natuurlijk wel door, is het niet links om dan is het wel RECHTS-om. https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/het-gezicht-van-verzet-tegen-windmolens-werd-gearresteerd-alsof-ik-zes-moorden-had-gepleegd~be650840/ (Eventueel openen in een andere browser kan lezen (wel) mogelijk maken )

[verwijderd]
[verwijderd]15 mrt. 2021 - 8:10

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
vdbemt
vdbemt15 mrt. 2021 - 9:07

Sinds wanneer bepaalt een gemeente wanneer een kerk haar klokken luidt?

Ch0k3r
Ch0k3r15 mrt. 2021 - 6:47

Als je wilt dat de regering meer met het klimaat bezig gaat, dan moet je dit soort demonstraties op dit moment juist niet doen. Rechts ziet dit bericht en denkt, 'tsja, 35k geitewollensokken maken zich druk om een iets warmer Nederland, maar ik zit liever met warm weer op het terras'. Als je wilt dat klimaat de komende 4 jaar een speerpunt wordt, houdt dan nu gewoon ff je muil daarover en richt je op wat rechts allemaal heeft verneukt. Dan trek je de zwevende kiezer naar je toe ipv weg te jagen. Denk je echt dat armere mensen links gaan stemmen als ze linkse mensen de hele tijd horen roepen dat oudere auto's verboden moeten worden, zodat die armere mensen geen auto meer kunnen hebben?

2 Reacties
vdbemt
vdbemt15 mrt. 2021 - 9:09

Met deze redenatie kun je nooit je proteststem laten horen. Want rechts is het er nooit mee eens.

Ch0k3r
Ch0k3r15 mrt. 2021 - 16:25

vdbemt Tuurlijk wel. Je moet alleen tactische momenten kiezen. En een verkiezing waarin rechts weer afstevent op een winst is niet dat moment.

Tom7
Tom715 mrt. 2021 - 5:53

Klimaatdemonstranten zijn Good People, Vrijheidsdemonstranten zijn Bad People. Dus blijf Vrijheidsdemonstranten Framen, val ze aan met herdershonden, druk ze voor een bus, en laat ze in elkaar knuppelen door in burger geklede Staatsknokploegen, en kijk de andere kant op. (Gelukkig werkt onze democratie heel erg goed, en worden er maanden massaal kamer vragen gesteld over het buiten proportionele geweld, naast dat de pers werkelijk van alle kanten, de macht belaagd.????) Iemand nog een Astra Zenica-tje vandaag, iemand..............Hello is there anybody out There. Comfortably Numb / In The Flesh ~Pink Floyd~ (Filmclip ~The Wall~) https://www.youtube.com/watch?v=K3gUTGQoSDs "To feel the warm thrill of confusion, that space cadet glow"

Thuiszitter
Thuiszitter14 mrt. 2021 - 20:22

Liep op het tijdstip met de hond een rondje en vroeg mij even af waarom de klok van de dieventoren luidde en toen schoot mij deze actie te binnen. Keer wat anders en beter dan de actie op het Malieveld vandaag.

Buitenstaander
Buitenstaander14 mrt. 2021 - 19:41

Ondanksdat het een serieus probleem is, blijkt ook dat dergelijke demonstranten, net zoals voorheen, altijd uitgaan van de ergste doemscenario's zonderrekening te houden met voortschreidende techniek, of betere modellen. De Club van Rome was daar ook zo'n goed voorbeeld van. Dan hadden we 20 jaar geleden al zonder grondstoffen gezeten, en was de aarde nagenoeg onbewoonbaar. Zelfde discussie met Kernenergie: Zo ver-emotionaliseerd, dat er nauwelijks nog iemand op links constructief over nadenkt. Was verleden keer zelf bij zo'n demonstratie, en daarna zie je toch heel veel van die 'bezorgde mensen' daarna vrolijk in hun 10-15 jaar oude autos stappen, die qua CO2 uitstoot een drama zijn. Dus hoeveel voegen echt de daad bij t woord...? Idem met windmolens.... Laat maar.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt15 mrt. 2021 - 9:12

Ja. E(Norm) inconsequent van al deze mensen. Gelukkig zie jij het wel als een serieus probleem. En daarom doe jij ....... wat?

Marinus Calamari
Marinus Calamari15 mrt. 2021 - 11:35

@vdbemt Norm was niet bij "zo'n" demonstratie, Norm probeert zijn zuurrechtse stereotypes en vooroordelen geloofwaardig te maken door te pretenderen een ervaringsdeskundige te zijn. Hij baseert zich hierbij op oude en vermoeide clichés die hij op sites als De Dagelijkse Standaard en GeenStijl heeft gelezen, dus dat komt niet erg goed uit de verf. Norm zal vroeger ook wel links gestemd hebben tot hij realistisch werd en zo. In zijn eigen fantasie dan dus.

ton14024
ton1402415 mrt. 2021 - 14:47

´´qua CO2 uitstoot een drama´´ Weer die halve waarheid. Het hele plaatje van oudere auto´s is positief.

Frans Cobben
Frans Cobben14 mrt. 2021 - 18:30

schei uit met vlees eten en veel goedkoop vliegen, hergebruik kunststof verpakkingen zoveel mogelijk, dat is meer waard dan deze vrijblijvende bijeenkomst!

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter14 mrt. 2021 - 22:19

Om jouw wensen uit te laten komen gaat niet vanzelf , dat blijkt wel, dus moet er bij worden bij stilgestaan om het te benadrukken.

vdbemt
vdbemt15 mrt. 2021 - 9:14

Die 'vrijblijvende' bijeenkomsten brengen jou er wel toe om een aantal goede suggesties 'de ether' in te roepen. Dat had je anders niet gedaan. Toch wel goed die acties.

Ewout Pool
Ewout Pool14 mrt. 2021 - 17:36

De optiek hier in Den Haag was wat verdacht. Het klimaatalarm mocht doorgaan en werd toegejuicht, de protesten tegen het coronabeleid werden met hardhandige hand uit elkaar geslagen. De schijn wordt gewekt dat men enkel mag protesteren zolang het binnen het gewenste kader valt. Dit vind ik een zeer zorgelijke ontwikkeling, ondanks mijn gebrek aan sympathie voor de coronawappies.

J.janssen2
J.janssen214 mrt. 2021 - 16:35

Hè, hè gelukkig toch nog wat mensen die protesteren tegen de vrij inhoudsloze kabinetsverkiezingen.....milieumaatregelen daarover zou het moeten gaan!

Cave Canem
Cave Canem14 mrt. 2021 - 16:31

Zijn we met al die verlangde klimaatmaatregelen niet al veel te laat? Welke klimaatwetenschapper was het ook al weer die overtuigend beweerde dat de opwarming van de aarde inmiddels een zichzelf aanjagend proces is geworden dat door geen enkel ingrijpen nog te stoppen is? Bijvoorbeeld omdat in een steeds sneller accelererend tempo de ontdooiende permafrost dusdanig veel CO2 uitstoot zodat daar binnenkort al niet eens meer door welke maatregelen dan ook nog tegenop te reduceren is? Dat dit proces niet eens meer te stoppen is? Dat ondertussen, meer nog dan door de zwaar gesubsidieerde, fijnstofspuwende houtgestookte biomassacentrales, de aarde zelf zich in adembenemend tempo als de grootste broeikasmachine aan het ontwikkelen is en zich in die hoedanigheid steeds nadrukkelijker doet gelden? En dat we dus net zo goed op de huidige manier kunnen voortleven omdat we met alle genomen en nog te treffen maatregelen niet eens meer in staat zijn het opwarmingsproces zelfs maar minimaal te vertragen, laat staan te stoppen? Een, toegegeven, dystopisch perspectief waar de meeste klimaatwetenschappers nog niet aan durven en het liefst voor wegkijken met hun achterhaalde pleidooien voor een windmolentje hier, een zonnepaneeltje daar, een gehaktballetje minder en een moestuintje meer. Maar ook voor veel robuustere maatregelen als de wereld volplempen met kerncentrales is het nu al veel te laat. Nog los van het feit dat het jaren duurt voordat die krengen er eenmaal staan. Ook als de CO2 uitstoot vanaf morgen tot nul is teruggebracht en de Chinezen nog vandaag stoppen met de bouw van hun 200 geplande steenkoolcentrales en 500 nieuwe vliegvelden heeft dit op de opwarming geen relevant effect meer. Zoals ook alle opgewekte groene stroom tegenwoordig geheel door energievretende datacenters wordt gekaapt met de verwachting dat dit nog steeds sneller toeneemt. We kunnen daarom beter ophouden met die in feite symbolische, maar inmiddels allang overbodige maatregelen en ons geld en onze energie in dit voortgeschreden stadium veel beter steken in het opvangen van de gevolgen van de klimaatopwarming in plaats van in de oorzaken. Dat laatste komt neer op het in de zee terugstorten van emmers water om te trachten het effect van de vloed te dempen. De zeespiegel stijgt hoe dan ook, daartegen helpt niets meer, dus nu alle hens aan dek met dijkophoging. Om nog maar niet te spreken over broodnodige hulpverlening aan slachtoffers elders in de wereld voor wie de gevolgen in de vorm van droogte- en overstromingsrampen nog veel ernstiger zijn dan voor ons. Dit type maatregelingen past in een nu veel urgenter beleid, dat in plaats van op (pseudo)preventie op het uitgangspunt van klimaatadaptatie is gebaseerd. Niet dat we ook de - evenzeer - klimaatverwoestende bio-industrie en andere vormen van intensieve veeteelt niet onmiddellijk tot de grond toe zouden moeten afbreken, maar dit om heel andere dan klimaatredenen, namelijk het elimineren van dieptreurig dierenleed. Maar ook op dit punt zijn de vooruitzichten somber. Niet in het minst doordat we ons wereldwijd nog steeds uitbundig als de wilde konijnen blijven voortplanten zal ook de mondiale vleesconsumptie tot 2050 naar verwachting nog eens minimaal verdubbelen. Over wat dit, naast het onvermijdelijke extra beslag op de openbare ruimte, voor het milieu en de leefbaarheid betekent zullen we het maar niet eens meer hebben. De politieke reacties op de komende catastrofes zijn in twee hoofdstromingen samen te vatten: enerzijds de ontkenners, anderzijds de sympathieke naïevelingen die geloven het tij nog te kunnen keren. En wat betekent dit allemaal? Dat de babyboomers in de aanstondse decennia nog comfortabel afzinken naar een boterzacht verscheiden, maar dat dit, helaas pindakaas, voor de komende generaties een illusoir perspectief zal blijken. Hen resteert een bitter struggle for life op een steeds onleefbaarder aarde

3 Reacties
ton14024
ton1402414 mrt. 2021 - 20:18

´´dus nu alle hens aan dek met dijkophoging´´ Je was zo goed op weg. Vergeet de dijken, zoek het hoger op.

vdbemt
vdbemt15 mrt. 2021 - 9:20

"En dat we dus net zo goed op de huidige manier kunnen voortleven omdat we met alle genomen en nog te treffen maatregelen niet eens meer in staat zijn het opwarmingsproces zelfs maar minimaal te vertragen, laat staan te stoppen?" Dat is natuurlijk het mooiste, dat we netzogoed niets hoeven doen. Want het heeft toch geen zin meer. We gaan dus heel makkelijk en comfortabel door met ons verkeerde gedrag. Dan heb jij tijdens corona toch niet helemaal opgelet. Wereldwijd is er, dankzij de passiviteit door corona een fase geweest dat het milieu er een enorme sprong op vooruit is gegaan. Dat is inmiddels weer minder. Maar het KAN dus wél.

Cave Canem
Cave Canem15 mrt. 2021 - 12:57

vnbemt Die kortstondige periode van minder CO2 uitstoot was weliswaar goed voor de lucht en het milieu maar had geen enkel effect op de klimaatverandering, omdat dit een inmiddels zichzelf aanjagend proces is. Het was en is al te laat om daar nog iets tegen te doen.

Piet Helmons
Piet Helmons14 mrt. 2021 - 15:47

Er is toch een klimaatakkoord gesloten door bijna alle partijen in de 2e kamer? Laten we dat eerst maar uitvoeren voordat er weer nieuwe doelstellingen moeten komen.

5 Reacties
ton14024
ton1402414 mrt. 2021 - 17:24

Dus nog 30 jaar beleid dat gisteren al verouderd was? Wil jij dat? Ik baseer mijn voorspellingen hierop. Die zijn niet zo mooi.

Piet Helmons
Piet Helmons14 mrt. 2021 - 17:41

Ton: dus wat 1 jaar geleden nog als een groot succes door GL, D66, PvdA, PvdD en anderen werd geclaimed is nu al achterhaalt? Tevens vraag ik me af of het een enorm klimaatverschil gaat maken of Nederland in 2030 50% (volgens klimaatakkoord) of 60% (programma GL) minder CO2 uitstoot.

Buitenstaander
Buitenstaander14 mrt. 2021 - 19:33

@Ton En die voorspellingen zijn ook al zo betrouwbaar, en wisselen ook steeds: Net als in de tijd van de Club van Rome. Bv de zeespiegelstijging gaat volgens betrouwbare onderzoekers echt langzamer dan gedacht.

vdbemt
vdbemt15 mrt. 2021 - 9:28

Wie heeft het over 'nieuwe doelen' ? Het is wat jij zegt: er ligt een klimaatakkoord. Maar de kabinetten Rutte hebben dat niet nageleefd. Dáár gaat het om. Ze (hopelijk niet opnieuw een kabinet Rutte) moeten eens een keer in beweging komen.

ton14024
ton1402415 mrt. 2021 - 14:29

N, Zeespiegelstijging is ook lastig. Hoe snel gaat warmte van lucht naar water? Welk deel is kouder dan 4 graden Celsius? Hoeveel ijs smelt er? Ik denk dat Nederland verzuipt voordat we alle antwoorden hebben.

o u wisbaar
o u wisbaar14 mrt. 2021 - 15:45

Maar heel hard blijven roepen dat het 5 voor 12 is, flink afgeven op partijen die een iets minder kostbaar maar wel realistischer plan hebben, en maar D66 of GL stemmen. Zodra het te dichtbij komt is het NIMBY : https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/groene-bedoelingen-stuiten-op-verzet-van-burgers-hoe-kunnen-we-de-energietransitie-dan-realiseren~b16f35ed/ Misschien ophouden met het hypocriete gedoe, als ik moet kiezen tussen een windmolen in mijn achtertuin of een kerncentrale op 5 km afstand kies ik voor de kerncentrale.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax214 mrt. 2021 - 18:25

Joh, D66 en GL zijn NIMBY partijen bij uitstek.

DenFlexwerker
DenFlexwerker14 mrt. 2021 - 15:10

Blij dat ik hier ben. Anders had ik nooit geweten dat er een lawaaiprotest was.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead14 mrt. 2021 - 14:24

Als je activisten van welke stroming dan ook moet geloven, is het al zeker veertig jaar lang vijf voor twaalf.

2 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols14 mrt. 2021 - 14:56

Als het om klimaatverandering gaat is het al lang twaalf uur geweest. Klimaatverandering voorkomen is een gepasseerd station. We kunnen hooguit de mate van verandering enigszins beperken. (ergens wel toepasselijk dus dat dit klimaatalarm om 15:00 uur is)

vdbemt
vdbemt14 mrt. 2021 - 14:59

Daarom is het nu 1 voor 12.

ton14024
ton1402414 mrt. 2021 - 14:03

Het is 5,4,3 voor 12. Wat een gelul. Het is 15.03 en stil. Steek de koppen bij elkaar en bedenk een plan in plaats van rijmlarie.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt14 mrt. 2021 - 14:26

"Steek de koppen bij elkaar" Dat is nou precies waar deze actie toe oproept. De politiek zal de koppen bij elkaar moeten steken om tot een goed plan te komen.

ton14024
ton1402414 mrt. 2021 - 17:11

De politiek en een goed plan? De politiek heeft geen benul. Op een enkele uitzondering na hoor je er niets over. Glasgow werd een jaar uitgesteld vanwege corona ????

vdbemt
vdbemt15 mrt. 2021 - 9:33

@Ton. " De politiek heeft geen benul. " Nee. Daarom, terugkerend, klimaatacties. Het moet wél van hun komen.

Sam V
Sam V14 mrt. 2021 - 13:45

Ik zal dadelijk de tuindeuren open doen om optimaal wakker gemaakt te worden door dit lawaaiprotest in mijn dorp. Ik ben benieuwd.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt14 mrt. 2021 - 15:01

Tenzij het Urk is, zal het bij jou wel meevallen. Maar ook in Urk niet, om deze reden.