Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Khadija Arib: 'Dit land is ook mijn land'

  •  
03-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ed0a53e0f1
'Het is triest als mensen niet op hun kwalificaties worden afgerekend, maar op hun nationaliteit'
Khadija Arib verwacht dat ze als kandidaat Kamervoorzitter opnieuw door de PVV zal worden aangevallen om haar dubbele nationaliteit. Dergelijke ‘trieste’ aanvallen raken haar, maar weerhouden haar er niet van zich opnieuw verkiesbaar te stellen.
Dat zei Arib in het programma Buitenhof, waar ze te gast was om te praten over haar ambities en plannen als nieuwe Kamervoorzitter. Arib heeft zich voor de tweede keer verkiesbaar gesteld. Over twee weken zal de Kamer een nieuwe voorzitter kiezen. De vorige keer verloor ze van de inmiddels opgestapte Van Miltenburg.
Arib verwacht dat, net als de vorige keer, haar dubbele nationaliteit door met name de PVV zal worden opgeworpen om haar te diskwalificeren. ‘Wat dat betreft is de PVV zeer voorspelbaar.’ Arib zegt daarbij dat de VVD er destijds weliswaar ook bij betrokken was, ‘maar de PVV was daar zeer expliciet in’.
‘Ik kan wel zeggen, het doet me niks, maar natuurlijk raakt het me wel. Het is pijnlijk.’ Arib spreekt over de vier generaties van haar familie: haar vader die als gastarbeider naar Nederland kwam, zijzelf die in het kader van gezinshereniging in de jaren 70 hem achterna ging, haar kinderen en inmiddels kleinkinderen die hier geboren zijn. ‘We hebben het over vier generaties die keihard werken, gewoon deel uitmaken van deze samenleving. Ik zou niet weten wat ik nog meer moet doen om geaccepteerd te worden.’
‘Ik voel me Nederlands, dat heeft niks met paspoorten te maken. Dit land is ook mijn land. Het is het land waar ik me vrij voel, waar ik mezelf kan zijn en ik hou ook van dit land. Niemand kan het mij ontnemen, maar het heeft helemaal niks met een paspoort te maken. Als de PVV daar een punt van maakt, moeten ze maar met een wetsvoorstel komen om dat anders te regelen en dan moeten ze het ook in de Kamer aan de orde stellen. Maar niet elke keer persoonlijke aantijgingen en verdachtmakingen, dat is gewoon triest.’
Als Arib gekozen wordt tot nieuwe Kamervoorzitter, zal ze de vrijheid van meningsuiting in de Kamer te allen tijde beschermen. Dat zal ook gelden wanneer Wilders zijn ‘minder Marokkanen’ uitspraak herhaalt. Wel zal ze hem, mocht dat gebeuren van repliek dienen. Wat Arib niet zal accepteren is een diskwalificatie van de Kamer als ‘nepparlement’. Een dergelijke uitspraak kan in een Kamer ‘waarin iedereen is gekozen’ volgens Arib niet door de beugel.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (150)

cornelis36
cornelis369 jan. 2016 - 7:20

Waarom zie ik nooit een Nederlander met een dubbele nationaliteit in Landen als Marokko of Turkije in een functie die zij wel in Nederland mogen bezetten? Zou dat komen omdat zij zo slim zijn of wij zo dom? Zelf denk ik dat het de ons opgedrongen politieke correctheid is dat we de mond houden, de jarenlange indoctrinatie van de linkse omroepen, indoctrinatie die al begint in het eerste schooljaar van onze kinderen. Wetende waarvoor ik uitgemaakt ga worden als ik zeg tegen de benoeming van mevrouw te zijn blijf ik bij m'n standpunt dat volksvertegenwoordigers alleen Nederlander (zonder tweede paspoort) kunnen zijn.

2 Reacties
Sardar2
Sardar210 jan. 2016 - 15:54

Van Marokko weet ik het niet. Maar in Turkije kregen ze wel een functie aangeboden als ze gaan daar wonen. Jaarlijks duizenden van turkse jongeren gaan ook in militaire dienst. Dat zal NL niet gauw doen! Het was eigenlijk typische domme vraag van rechts. Veel mensen kunnen een andere nationaliteit gewoonweg niet teruggeven, omdat andere landen deze vrijheid aan hun onderdanen niet toekennen. Links of rechts, wie toch die mensen de NL nationaliteit aanbiedt handelt van eigen nationale belang. Dat kan men over onderbuik niet beweren!

cornelis36
cornelis3611 jan. 2016 - 1:34

bidar, "Het was eigenlijk typische domme vraag van rechts" Turkse jongens MOETEN in militaire dienst. een typisch dom links antwoord. Want U beantwoord de vraag niet.

yoyo2
yoyo28 jan. 2016 - 7:13

Voor de burgemeester’s job op een locaal niveau is Aboe Taleb de maat der dingen. Maar mijns inziens dient dubbele nationaliteit wel degelijk een beletsel te zijn voor functie’s op het niveau van de centrale overheid. Dit temeer omdat Mw.Arib notabene een adviseursrol vervult voor de koning en dictator van haar geboorterland die zonder scrupule’s West Sahara annexeerde en onderdrukt. Een ontoelaatbare vermenging van belangen is hier evident, waarbij de eventuele integriteit van Mw.Arib om de volgende redenen ook nog eens dubieus lijkt. Haar bijzonder curieuze uitspraak dat haar familie al vier generatie’s in Nederland zou wonen en werken staat in blatante tegenspraak tot het feit dat zij als teener hier is gekomen en kennelijk thuis geen Nederlands spreekt, aan haar uitspraak te oordelen. Wij mogen aannemen dat haar overgrootvader (om die zogenaamde ‘‘ 4e Nederlandse generatie’’ in haar familielijn in beeld te brengen) in het laat-19e eeuwse Marokko waarschijnlijk nog nooit van Nederland gehoord had, laat staan wist waar ons te zoeken. Liegen is haar dus ook niet vreemd in haar ongegeneerde ‘selfpromotion’; dat moet toch ook de P.v.d.A. opvallen! Dat het zwakke TV-interview d.d. 03.01 in ‘Buitenhof’ grotendeels over de Hr.Wilders moest gaan geeft niet alleen te denken over de objectiviteit van ene Hr.Witteman, maar deze dame moest zelf duidelijk ook haar gram halen en nam daar bij deze gelegenheid alvast een voorschot op met haar info inzake wat zij in de 2e kamer ‘’al dan niet gaat toestaan…’’ ( echo’s van Erdogan ? ). Er zijn daar gelukkig al goede regels voor en het laatste wat mij in Nederland wenselijk lijkt is dat een prestigieuze vertrouwensfunctie in handen zou komen van zo’n eigengereid, dubieus iemand met - op zijn Engels gezegd – ‘a chip on her shoulder’, die in feite helemaal niet zo Nederlands is als zij ons wil doen geloven, laat staan dat zij de statuur voor die positie zou hebben …. Gezien de problematiek - waarin Islam, migratie en Islamisering momenteel een heet hangijzer zijn voor héél veel kiezers - getuigt het van weinig realiteitszin bij een zieltogende partij als de P.v.d.A. als die niet, uit respect voor die kiezers, aan de rem trekt om dit soort blamage te voorkomen.

Peter Broekman
Peter Broekman5 jan. 2016 - 16:52

Nog steeds zeuren mensen over dat dubbele paspoort. Als je geen argumenten hebt roep je dat maar, inhoudsloos gebrabbel.

LodewijkL
LodewijkL3 jan. 2016 - 12:35

'Het is triest als mensen niet op hun kwalificaties worden afgerekend, maar op hun nationaliteit' Dat geldt ook voor positieve discriminatie.

Modern
Modern3 jan. 2016 - 12:35

Hier wordt regelmatig betoogd dat je niet echt bij Nederland kan horen. Maar door je familie erbij te halen verbetert ze haar professionele indruk niet. Ook moet ze wat voorzichtiger zijn in haar uitspraken over het parlement. Veel leden zijn niet met voorkeurstemmen gekozen, waaronder zij zelf. Een dubbele nationaliteit zou nog als excuus opgevoerd kunnen worden, dus voor haar is het beter om niet op kwalificaties te worden afgerekend.

PeterDraman
PeterDraman3 jan. 2016 - 12:35

"Een dergelijke uitspraak kan in een Kamer 'waarin iedereen is gekozen' volgens Arib niet door de beugel." In de huidige Tweede Kamer dus wel, de meerderheid van de stemmen tijdens de Tweede Kamer verkiezingen worden immers uitgebracht op fractieleiders.

Mark Gh
Mark Gh3 jan. 2016 - 12:35

Misschien is het eens tijd voor een voorzitter die niet uit één van de drie traditionele grote partijen komt - die doen dat met zijn drieën namelijk al sinds de Tweede Wereldoorlog. Een voorzitter vanuit D66, SP, GL, PVV, of PvdD lijkt me een goede ontwikkeling. Daarnaast waren drie van de laatste vier voorzitters vrouw (75%), waar maar één derde van de Kamerleden vrouw is (33%) - dat is wel een scheve verhouding, waarom stellen mannen zich niet kandidaat?

Donostia
Donostia3 jan. 2016 - 12:35

Met haar Marokkaanse paspoort valt mevrouw onder de jurisprudentie van Marokko. Nog erger, ze heeft deelgenomen aan een werkgroep die de Marokkaanse Koning adviseert. Ik wil ook geen Chinese, Russische of Amerikaanse onderdaan hier in dit land als Nederlandse volksvertegenwoordiger. Zolang ze geen afstand van haar Marokkaanse paspoort doet kan ze wat mij betreft niet het Nederlandse volk vertegenwoordigen. Laat staan voorzitter van het parlement zijn. Het is niet zo moeilijk.

Brauswasser
Brauswasser3 jan. 2016 - 12:35

Wat een gedoe. Benoeming voor 1 jaar. Dan verkiezingen en einde PvdA.

LisanneW
LisanneW3 jan. 2016 - 12:35

Laatste kans op een kamer voorzitter van de PvdA. Mevrouw Arib lijkt mij capabel. We moeten de macht van een debat voorzitter ook weer niet overdrijven, meneer Witteman lijkt me trouwens een betere kandidaat.

Rode druppel
Rode druppel3 jan. 2016 - 12:35

Ik denk dat ze een goede voorzitster kan zijn. Maar los daarvan vindt ik dat twee paspoorten niet kunnen. Ik ben bekend met de weigering van landen om de nationaliteit op te kunnen zeggen. Deze Arib kan daar niets aan doen, ze is in wezen slachtoffer.

Armond
Armond3 jan. 2016 - 12:35

Ze vertelt dat ze denkt dat ze Nederlandse is, maar ze is op haar vijftiende naar Nederland gekomen. Ze valt ook onder het Marokkaanse recht.

Goverman
Goverman3 jan. 2016 - 12:35

Goh, speelt ze nu al de discriminatiekaart? Beetje te vroeg gepiekt dus... Dit doet me vooral denken aan de piraten van Asterix: die lieten hun boot ook alvast maar zelf zinken als ze Asterix en Obelix zagen. Dan toch maar Madeleine van Toorenburg. Die kwam op mij een stuk rustiger en kundiger over. Dat zal vast ook de reden zijn geweest dat ze voorzitter van de enquêtecommissie naar de Fyra en bijkomende spoorse zaken was.

deVrolijkeCynicus
deVrolijkeCynicus3 jan. 2016 - 12:35

Misschien dat de PVV niet op Arib stemt omdat ze nu al, voor de verkiezing, aangeeft de PVV de mond te snoeren. Lijkt mij een legitieme en objectieve reden als je PVV bent.

Sardar2
Sardar23 jan. 2016 - 12:35

Als een politicus niet in staat is strategische belemmeringen weg werken, is ook niet geschikt voor dit soort functies. Als men van plan is dubbele rol spelen kan ook met een paspoort aardig verder, en ook vijf paspoorten zeggen niks over loyaliteit. Wilders zelf is het voorbeeld van iemand die met fascistische neigingen in een democratische stelsel opereert, met een simpele ‘takkiya’ bereikt hij al veel! Waarom Arib wilt het niet doen? Dan kan men zien dat het bij Wilders niet over paspoorten maar over de kleur van Arib gaat!

zweistein
zweistein3 jan. 2016 - 12:35

Laten we Frenk van der Linden vragen haar een interview af te nemen, voordat er gestemd wordt!

Triggerfinger
Triggerfinger3 jan. 2016 - 12:35

"'Het is triest als mensen niet op hun kwalificaties worden afgerekend, maar op hun nationaliteit'" Volgens mij zijn er toch ook meer en meer dan genoeg blanke nederlanders die met gedegen diploma op zak hebben thuis zitten met een uitkering. Daarnaast erger ik me zo langzamerhand rot aan het feit dat dat juist de prominente gekleurde nederlanders steeds vaker roeptoeteren dat ze nederlander zijn of willen zijn. Je bent een nederlander, toch, of toch niet?!

TruusBeek
TruusBeek3 jan. 2016 - 12:35

Probeert mevrouw Arib door in slachtofferrol te gaan zitten een meerderheid van stemmen te verkrijgen? Schaam u. Ik hoop dat de 2e kamer geen proteststem gaat uitbrengen maar voor kwaliteit kiest.

Pietersen2
Pietersen23 jan. 2016 - 12:35

Leuke vrouw (of mag ik dat niet zeggen?)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 jan. 2016 - 12:35

Mevrouw Arib als ex-arts hoop ik dat zij de hele Tweede Kamer met dat hamer onder mes zet !

msj_meijerink
msj_meijerink3 jan. 2016 - 12:35

Ze toont bij debatten altijd deskundigheid en humor. Lijkt me een uitgemaakte zaak, dat zij het stokje overneemt!

Triggerfinger
Triggerfinger3 jan. 2016 - 12:35

Reactie op Eric Jan Taapken, zo 03 januari 2016 16:50 Ik snap je insteek maar ben van mening dat 2 nationaliteiten geen meerwaarde heeft als je een erkende bewoner bent van een land waar je de vruchten plukt, in de breedste zin van het begrip met goede bedoelingen. Waaron 2 nationaliteiten, waarom het perse niet willen behoren tot 1 natie. Dit en vele van dit soort eigenaardigheden scheppen onoplosbare problemen en kloven die onoverbrugbaar worden.

LoLiTa2
LoLiTa23 jan. 2016 - 12:35

Goede punten, wel. Alleen mensen met minstens twee nationaliteiten in het landsbestuur. Provincialisme is er al genoeg.

Sartre
Sartre3 jan. 2016 - 12:35

Beoordeel Arib vooral op grond van haar kwalificaties en kwaliteiten d.i. sinds 1998 een vrij onopvallend kamerlid, dubieuze banden met Marokko, dubbel paspoort en geen goede beheersing vd Nederlandse taal. Niet op grond van haar kwaliteiten is deze mevrouw kamerlid maar juist op grond van haar nationaliteit, dat trekt of trok nu eenmaal stemmen en paste in de inmiddels achterhaalde strategie vd PvdA. De conclusie mag helder zijn, volstrekt ongeschikt als kamer voorzitter.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20143 jan. 2016 - 12:35

Khadija is m´n zusje. ...

longlivemokum
longlivemokum3 jan. 2016 - 12:35

Wow wow wow! Mevrouw Arib, komt in verzet, namens haar heel Nederlands moslim gemeenschap en zelfs namens heel weldenkend en goedwillend Nederland, volgens mij = uiteindelijk, wat fijn zeg van haar en voilá en op die 3e dag van 2016 nota bene!. Proficiat en heel erg bedankt, mevrouw Arib. Zelfs als mevrouw Arib deze functie op 13 januari a.s. niet krijgt, zij heeft al, bij het tv programma Buitenhof gisteren, haar punt meer dan duidelijk gemaakt. Een nepparliament?. Geert Wilders en zijn 11 PVV collega's kunnen voortaan voorgoed van hun zogenaamd nepparliament in Den Haag gewoon wegblijven hoor, in 2016, wat mij betreft. Wat arrogante en respectloze eikels zijn ze blijkbaar, deze 12 PVV kamerleden, qua hun gedrag, acties en woorden, onder het mom van hun vrijheid van meningsuiting, en in een hoogontwikkeld, beschaafd en welvarend land zoals Nederland. Een fijne dag aan jullie allemaal!!!.

Triggerfinger
Triggerfinger3 jan. 2016 - 12:35

Wil je verschillen wegwerken zullen eerst de termen allochtoon en autochtoon moeten verdwijnen. Ik vind het persoonlijk al een farce om als autochtoon te boek te staan terwijl ik mezelf beschouw als een kosmopoliet. Daarnaast is het wel of niet geaccepteerd worden in een land dat niet je geboortestaat is afhankelijk van je karakter en het wel of niet willen aanpassen aan de gewoonten van het land waar je vertoefd. Wil je wel of niet omgaan met de lokale bevolking en laat je dat afhangen van de eerste stap die je van hen verwacht of ben jij degene die interesse toont. Ik heb vele landen bezocht, vele culturen opgesnoven en ben, uitzonderingen daargelaten, zelden onheus behandeld. Dat was en is alleen maar mogelijk als respect en vriendelijkheid jegens een ander soort cultuur dan wat jij gewend bent voorop staan. Het grote probleem, ook in nederland, is dat vrijwel iedere cultuur zijn eigen gewoonten, religie en regelgeving wil behouden in een gastland en daardoor mede de problemen over zichzelf afroepen. Je kan en mag ook niet verwachten dat je in het huis van je buren kan eisen dat hun huisregels veranderd moeten worden omdat jij daar op visite bent. Zo werkt het niet. Ondanks dat ik in principe met en in alle culturen kan leven durf ik wel te bekennen dat veranderingen jegens andere culturen vooral MOETEN en dat vrijwel niets meer vrijblijvend is. Het vooral van hogerhand aanpassingsnormen opdringen aan de burgers van het gastland zorgt nu eenmaal voor onomkeerbare wrijvingen. Dat geldt niet alleen voor nederland. Nergens ter wereld zal de lokale bevolking blij zijn met verplichte veranderingen om (gasten) te plezieren en al helemaal niet als men weet dat de komst, vooral in het verleden, in nederland flink misbruikt is voor het verkrijgen van uitkeringen, met uitzondering van en dus respect voor de hardwerkende welwillenden. Wil je het klimaat veranderen, dan zullen alle koppen bijgedraaid moeten worden. Verbied ten eerste gescheiden en religieus onderwijs, zowel christelijk als islamitisch. Voor kinderen is het vroegtijdig leren dat verschillend zijn een must is een doodsteek. Nederlander ben je met elkaar, maar zolang van hogerhand wordt toegelaten dat verschillen meer en meer de kans krijgen om te groeien, voorzie ik ook op dit kleine stukje aardbol grote problemen. Vrijheid willen behouden maar toelaten dat er denkbeeldige hekken worden gebouwd om territorium op te eisen heeft nog nooit gewerkt. Dit en nog een groot aantal belangrijke punten maakt dat nederland langzaam maar zeker een haatcultiuur is geworden. Mede ook op het web spreekt men zelden nog over iets anders en mag de hedendaagse situatie best als zorgelijk beschouwd worden.

Bernie2
Bernie23 jan. 2016 - 12:35

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen. Of je net 'binnen' bent of er al een heel leven hebt opzitten. Natuurlijk is dit jouw land Khadija. Het is dieptriest dat je dit steeds moet/wilt verdedigen omdat een rechtextremistische hufter en racist als de aangespoelde Limburger/Indo Wilders en zijn volgelingen een bloedhekel aan moslims hebben. En dat ongehinderd openlijk mogen uitdragen. Zelfs in het democratische hart van Nederland. Ik heb mijn keuze gemaakt. Jij mag als powergirl de Tweede Kamer voorzitten en het spel volgens echte democratische regels leiden (wat een verademing na Anouchka). En heb daarbij verwachtingen die nog geen twintig van die lichtgewicht Van Miltenburgs konden waarmaken. En spaar racist Wilders en zijn handlangers niet. Nooit.

x.x
x.x3 jan. 2016 - 12:35

Zou wel eens lachen zijn als we een minister van Financiën hebben met een Turks paspoort... Kunnen we die naar Griekenland sturen om te onderhandelen over die leningen :-)

Blitskikker
Blitskikker3 jan. 2016 - 12:35

Als je je Nederlands voelt, waarom wil je dan ook vasthouden aan een Marokkaans paspoort? Dat doe je toch alleen als je je net zozeer Marokkaans voelt?

Meta Foor
Meta Foor3 jan. 2016 - 12:35

in het huidige parlement is de functie van voorzitter helemaal niet belangrijk, hoewel elke spreker de naam in elke zin uitspreekt. Voor komende half jaar echter als NL EU vz levert , zal de functie echter wel van belang zijn; dan is het wrang te constateren dat er geen zwaargewicht zich aandient

Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2016 - 12:35

Wilders: #nepparlementarier

revolucion
revolucion3 jan. 2016 - 12:35

Arib als voorzitter al is het om de PVV beweging te sarren

LeroyLucas
LeroyLucas3 jan. 2016 - 12:35

Het feit dat ze witteman (pun intendet) moet vertellen dat dit ook haar land is, is al te triest voor worden! Waneer gaan witte Nederlanders eindelijk eens accepteren dat Nederland geen wit land meer is

8 Reacties
Modern
Modern3 jan. 2016 - 12:35

Het is meer groen en blauw, altijd geweest trouwens. Maar als je het over rassenleer hebt, dan valt Khadija Arib tot het blanke ras te rekenen. Maar het is beter om ver van dat soort onzin te blijven.

Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2016 - 12:35

Van mij mag het hoor maar daar is het nog veel te vroeg voor. Voorlopig is de overgrote meerderheid nog steeds blank.

123456zeven
123456zeven3 jan. 2016 - 12:35

Nederland is nooit een wit land geweest. Er heeft wel eens een witte gletscher halverwege gelegen, maar toen waren er nog geen landen, bij gebrek aan mensen die dat concept bedacht hadden.

Alerik1984
Alerik19843 jan. 2016 - 12:35

Lekker generaliserend weer. Het gaat ook helemaal niet om zwart of wit. U probeert dat weer wel zo te framen, maar dat is vals. Mij gaat het om hoe ze het doet niet zozeer zeker of dat dubbele paspoort in de PRAKTIJK echt tot problemen moet leiden. Net zo goed als we bij van Miltenburg toch wel sterk het idee kregen dat ze meer met VVD belangen bezig was dan neutraal voorzitter te zijn kunnen we er vast ook wel achter komen of Arib andere belangen dient dan het algemene. Maar zoals gezegd, ik ben r zelf nog niet helemaal over uit of ik het simplificeer nu. Graag zie ik politici afstand doen van welk religieus boek dan ook, dus niet alleen de Koran maar ook de Bijbel. Maar ik realiseer mij dat we nog niet zover zijn, maatschappelijk. Als mevrouw Arib geen afstand neemt van de Koran maar verder neutraal en sociaal en eerlijk opereert denk ik tevreden te zijn. Ik ben hier wat dubbel in, zeg ik eerlijk. Aboutaleb neemt ondanks dat hij een moderne burgmeester lijkt(...)ook geen afstand van dat boek. Ik heb er grote moeite mee.

123456zeven
123456zeven3 jan. 2016 - 12:35

Een hoge positie in het landsbestuur betekent dat je je verplicht aan dat ene specifieke land. Dan mag je geen enkele onzekerheid laten bestaan over je loyaliteit. Straks is Arib wel degene die geregeld moet krijgen dat de Tweede Kamer over het verklaren van de staat van oorlog gaat stemmen, en dat soort werk. Wie zegt mij dat ze dan niet de belangen van Marokko meeneemt en dus die van Nederland schaadt? Garanties krijg je natuurlijk nooit, maar laten zien dat je snapt waar het over gaat kan wel, en het opgeven van de Marokkaanse nationaliteit is de manier om dat aan te geven.

Ikkyu
Ikkyu3 jan. 2016 - 12:35

Arib is Marokkaans staatsburger, is derhalve ook onderdaan van de Marokkaanse koning, die ze overigens actief adviseert. De bemoeienis van de Marokkaanse en Turkse overheden gaan al veel en te veel te ver in dit land. Als je mee wil doen om het land te besturen, moet toch heel erg duidelijk worden waar nu precies je loyaliteit ligt, en lijkt afstand doen van een tweede nationaliteit me echt niet te veel gevraagd. Van mij het wettelijk worden vastgelegd dat mensen met twee paspoorten niet verkozen kunnen worden tot volksvertegenwoordiger, burgermeester of CdK, en ook voor zekere bestuurlijke topfuncties, zoals ambassadeur, politiecommissaris of directeur-generaal op een departement.

BigBadWolf
BigBadWolf3 jan. 2016 - 12:35

Kan het nog racistischer?

Windowjan
Windowjan3 jan. 2016 - 12:35

Beste Leroy, De groeten van mijn niet ''witte'' vrouw. Zij hoopt dat jij in de toekomst wat minder triest denkt over ''witte'' mensen in het geheel.

LodewijkL
LodewijkL3 jan. 2016 - 12:35

Mensen die 2 paspoorten hebben kunnen in 2 landen zeggen "Dit is ook mijn land." Mensen die er maar 1 hebben kunnen dat niet. Is dat geen discriminatie?

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jan. 2016 - 12:35

U heeft de uitzending niet gezien en heeft ook dus niet gezien hoe e.e.a. in elkaar zit. Niet handig om dan zo'n opmerking te plaatsen.

peterh2
peterh23 jan. 2016 - 12:35

Paspoort is maar een papiertje, het gaat om de normen en waarden die iemand uitdraagt. Hoe religieus conservatief is deze mevrouw bijvoorbeeld? Ben wel benieuwd wat ze gaat doen als er weer eens over het nep-parlement gesproken wordt, gaat ze iedereen 15 minuten de kleedkamer in sturen of zo?

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2016 - 12:35

Stelt U die vraag wel eens bij een andere parlementsleden? Wat te denken van de SGPers, en andere conservatief christenen? Stelt U die vraag ook bij andere parlementsleden? Vindt U het wel juist dat een gelovige zo'n functie krijgt? Kan dat niet beter een atheist zijn? Net zo'n idiote vraag, hoewel toch wel iets minder idioot want er wordt geen onderscheid naar godsdienst gemaakt en dat zou al een hele vooruitgang zijn. Wat zijn dit nou voor een idiote opmerkingen.

burgerman
burgerman3 jan. 2016 - 12:35

"Een dergelijke uitspraak kan in een Kamer 'waarin iedereen is gekozen' volgens Arib niet door de beugel." Ja iedereen is "gekozen". Behalve de Kamervoorzitter ! En juist die nu wil een gekozen volksvertegenwoordiger bij voorbaat de mond snoeren. Overigens de keuze van Kamervoorzitter gebeur niet op kwalificaties maar op partijpolitieke gronden.

2 Reacties
Ryder
Ryder3 jan. 2016 - 12:35

"Ja iedereen is "gekozen". Behalve de Kamervoorzitter !" Verklaar je nader. Alle kamerleden zijn gekozen en die kiezen uit hun midden de voorzitter. Wat is daar niet gekozen aan?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jan. 2016 - 12:35

Terug naar school dus! U vertelt hier onzin! De Kamervoorzitter wordt wel degelijk gekozen. De 2e Kamer kiest haar voorzitter uit haar midden. Dat is heel democratisch.

rbakels
rbakels3 jan. 2016 - 12:35

Als de PVV haar daarom diskwalificeert dan moet keihard worden teruggeslagen desnoods mey strafrecht. Als andere politici dat aanvaarden suggereren ze dat er een kern van waarheid in die bezwaren zit.

1 Reactie
Donostia
Donostia3 jan. 2016 - 12:35

Beste Frits, Door Ginger Ted keurig netjes voor u beantwoord. Door twee verschillende bronnen onderzocht en bevestigd. De Marrokkaanse overheid houdt wel degelijk haar onderdanen onder controle. Op een manier die door Nederland zelf, naar haar eigen onderdanen niet uitgevoerd kan en mag worden. Er is een kern van waarheid in het bezwaar tegen 2 nationaliteiten.

sjobos
sjobos3 jan. 2016 - 12:35

als dit land ook haar land is dan wordt het de hoogste tijd om het marokkaanse paspoort in de fik te steken.

1 Reactie
Alerik1984
Alerik19843 jan. 2016 - 12:35

Volgens mij kunnen Marokkanen geen afstand doen van hun paspoort?

Roberti
Roberti3 jan. 2016 - 12:35

Beste kandidaat!

1 Reactie
IloveIsrael
IloveIsrael3 jan. 2016 - 12:35

Wilders hoeft het woord "Nepparlement" niet eens meer in de mond te nemen: die goal is al lang en breed gescoord!

GingerTed
GingerTed3 jan. 2016 - 12:35

Ik ben het niet met haar eens dat een dubbele nationaliteit, met name in geval het de Marokkaanse of de Turkse betreft, er niet toe doet cq dat dit geen kwalijke, ongewenste zaken ten gevolge heeft. Zowel de Marokkaanse als de Turkse overheden, laatste nog veel meer en toenemend kwalijk, oefenen in ons land een niet zelden directe, of indirecte via staatsgebonden organisaties, dwingende invloed uit, en anders wel een aan dwang grenzende sociale invloed via zelfde organisaties en landgenoten. Het is natuurlijk om dezelfde redenen ongewenst dat deze in alle gevallen ongewenste dwingende of daaraan grenzende vreemde staatsbemoeienis t.a.v. Nederlandse burgers in reactie daarop bestreden wordt door de Nederlandse autoriteiten. Omdat je dit als vrij westerse samenleving ongewenst acht, zowel dus de primaire actie van bemoeienis met Nederlandse burgers door vreemde autoriteiten, als een tegenreactie vanuit de Nederlandse staat met als lijdend voorwerp diezelfde burger, dus als je een waarlijk vrije samenleving met dus vrije burgers nastreeft, dienen deze om te beginnen dus al gevrijwaard worden van de primaire vreemde dwingende of daaraan grenzende staatsbemoeienis. Arib spreekt zichzelf ook nog heel ironisch tegen dat ze in staat is te beoordelen of er van ongewenste staatsbemoeienis sprake is als ze tijdens het interview juist het ontwikkelen van Nederlandse wetgeving d.i. staatsbemoeienis als mogelijke oplossing tegen het aankaarten van de dubbele nationaliteit noemt.

4 Reacties
pk49
pk493 jan. 2016 - 12:35

kunt u artikelen aahalen waarin het tegendeel wokdt beweerd door PVV-ers? Uw bewering:" ik heb de PVV nooit kunnen betrappen op het afserveren van die of gene op basis van slechts afkomst" Ik ken de PVV als een partij die niets ánders doet dan dat.Bewijzen te over in de media en twitter.

nielss2
nielss23 jan. 2016 - 12:35

precies, dat is het hele probleem. en kan tot grote problemen leiden. zeer wijze analyse....

Alerik1984
Alerik19843 jan. 2016 - 12:35

Ik begrijp je wel maar is het niet zo dat elke afgezant van welke partij dan ook in potentie een behartiger van partijbelangen of nepotisme kan zijn?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jan. 2016 - 12:35

Uh... ik zit nog even te wachten op onderbouwing van wat u beweert. U praat over vrije samenleving, maar maakt het tegelijkertijd onmogelijk om je als kind van een gastarbeider je te ontwikkelen..... Heel vreemde redenering.

IloveIsrael
IloveIsrael3 jan. 2016 - 12:35

"Het is triest als mensen niet op hun kwalificaties worden afgerekend, maar op hun nationaliteit" Nou, dan hoeft mevrouw niet verdrietig te zijn. De PVV is niet tegen afkomst of ras, in tegendeel! Allerlei media en politici trachten ons dit wel te doen geloven. Het is de groei van de invloed van een bepaalde religie waar die vermaledijde PVV wel tegen is. En het ontstaan van maatschappelijke enclaves hiervan: achterstandswijken, moskeeen waar stelling genomen wordt tegen alles waar wij hier voor staan tot en tal van andere zaken zoals invoering van de sharia enz. Zolang je gewoon mee doet hier zul je een partij als de PVV aan je zijde vinden. Chinezen, Surinamers, noem maar op, niets aan de hand. Maak je je echter onmogelijk met je Religie dan zul je weerstand ontmoeten. Gelukkig dat er een partij als de PVV is. Nogmaals, ik heb de PVV nooit kunnen betrappen op het afserveren van die of gene op basis van slechts afkomst. Inmiddels wel op basis van het aanhangen van een agressief geloof. Terecht.

4 Reacties
Alerik1984
Alerik19843 jan. 2016 - 12:35

Correct

CliffClavin1993
CliffClavin19933 jan. 2016 - 12:35

De PVV mag mensen volgens U afserveren op grond van het gegeven dat zij moslims zijn. Dat is nogal wat. U bent al aardig ver afgegleden naar de zomp die momenteel beheerd wordt door de PVV. Geen fraaie zaak. Want U bent helaas niet de enige met dit probleem.

Lopez
Lopez3 jan. 2016 - 12:35

[Nogmaals, ik heb de PVV nooit kunnen betrappen op het afserveren van die of gene op basis van slechts afkomst. Inmiddels wel op basis van het aanhangen van een agressief geloof. Terecht.] Terecht?! Dus een moslim die, zoals u het hierboven noemt, ‘gewoon meedoet’, moet ‘afgeserveerd’ worden vanwege het feit dat hij/zij moslim is? Brrrrrr. Hoe stelt u zich dat ‘afserveren’ in de praktijk voor?

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 jan. 2016 - 12:35

Sinds wanneer is Marokkaan zijn een religie? Waar wil Wilders precies minder van? U kunt beter niet in de ' ons' vortm spreken, het is een beweing, u heeft geen invloed op wat de GG wil. Stop met wegkijken. Stop met goedpraten van Wil;ders' uitsluitingspolitiek.

Jetze2
Jetze23 jan. 2016 - 12:35

Er gaan geruchten dat Geert Wilders zelf een dubbel paspoort heeft. Er circuleert een ondertekende verklaring van een VVDer waarin dat wordt beweerd. Los daarvan is het duidelijk dat het meer gaat over de Marokkaans afkomst van mevrouw. Zij is tenslotte ook nog eens lid van de "Partij van de Arabieren", zoals Wilders de voormalig sociaal-democratische partij regelmatig benoemd. Dat soort dingen zouden mijns insziens wel eens wat duidelijker kunnen worden benoemd. Geen understatements en beleefdheidsformules die zaken verdoezelen, maar een objectieve vaststelling van het een en ander.

2 Reacties
Alerik1984
Alerik19843 jan. 2016 - 12:35

Ik heb begrepen dat ze zich zal verzetten tegen uitspraken als "nepparlement". Dat is haar recht maar gaat ze zich dan ook roeren zodra er weer gelogen wordt door PVDA leiders gedurende verkiezingscampagnes? Samsoms loog de hele boel bij mekaar in 2012 door SP stemmers een worst voor te houden met de suggestie(...)dat de PVDA terug socialer zou worden. We weten hoe dat uitgepakt heeft. Mij maak het niets uit of iemand Turk, Marokkaan als originele bron heeft. De kleur interesseert mij ook geen zier. Ik zie wel graag een neutraal dus seculier politicus als voorzitter. Of zij zelf nog de Koran aanhangt, in de wortels een haatboek dus snoeien van de takken af en toe voor de politiek opportunistische vorm is cosmetisch, weet ik niet. Dat ook zij blijkbaar in de marokkaanse hoek kritisch gevolgd wordt is duidelijk. http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-2825167-khadija-arib-wolf-in-schaapskleren.html

Foliesoof
Foliesoof3 jan. 2016 - 12:35

Paspoorten mwah.. Misschien moet je een clubje gaan oprichten om te eisen dat Wilders zijn geboortebewijs openbaar maakt. En als je daar dan toch mee bezig bent, vraag gelijk even of ze ook vrij willen geven waar ze al die UFO's hebben verstopt.

BasVV
BasVV3 jan. 2016 - 12:35

Het gaat niet alleen om dat Marokkaanse paspoort. Met dat paspoort is mevrouw Arib formeel ook een Marokkaanse onderdaan onder het gezag van de koning van Marokko. In een dergelijke positie lijkt me het gewoon niet slim om het kamervoorzitterschap na te streven.

1 Reactie
BertF2
BertF23 jan. 2016 - 12:35

Bas, veel Nederlanders denken dat een Nederlandse met ook een Marokkaans paspoort de Marokkaanse overheid zal gehoorzamen als die iets van haar wil. Maar je hoeft deze dame niet de laffe onderdanigheid toe te dichten die zoveel Nederlanders in een dienende positie kenmerkt. Buiten de PVV vind je ook wel normale mensen. Echt.

zweistein
zweistein3 jan. 2016 - 12:35

Als ze inderdaad kamervoorzitter wordt, zal dat door grote groepen als een provocatie worden opgevat, en samenzweringstheorieen over een vermeende islamisering aanwakkeren. Willen we de boel niet nog verder op scherp zetten dan nu al het geval is, dan moeten de kamerleden iemand kiezen die zo neutraal mogelijk overkomt.

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2016 - 12:35

En met dit soort 'bijdragen' helpt U daar lustig aan mee.

Armagaddon
Armagaddon3 jan. 2016 - 12:35

>>> Chapeau....mijn waarde..!!...ben volkomen eens met deze uitspraak, dat typisch de lafhartige en achterbakse hypocriete mentaliteit weergeeft van een gedeelte van ons klootjesvolk van de richel...!! >>> Dat ons en hun Nederlanderschap degradeert, te schande en te grabbel gooit...!!...Shame and Scandal laffe Albert en consorten...mean dirty smile..!!

Armagaddon
Armagaddon3 jan. 2016 - 12:35

>>> Chapeau..mevrouw Khadija Arib...u bent een vrouw en hebt de politieke strijdlustige politieke mentaliteit van de ware sociaal-democratische strevenin tegenstelling tot te veel zich als vazallen gedragende PvdA leden.. >>> En niet te vergeten de gekozen politici komende uit dat deel van laf- en laaghartig klootjes volk dat het Nederlanderschap, dank zij hun slangenbloed en gespleten tong diep diep te schande maken...!!...sad...sad....smile...

BertrandRussell
BertrandRussell3 jan. 2016 - 12:35

Laten we deze logica eens toepassen op de echte Albert Einstein. Volgens jouw redenering had het Nobelcomité, in een tijd vol samenzweringstheorieën over toenemende joodse invloed, de prijs beter aan een 'neutrale' wetenschapper kunnen geven.

RonaldNijssen
RonaldNijssen3 jan. 2016 - 12:35

Fijn voor mevrouw Arib dat ze twee nationaliteiten heeft, wanneer wordt dit voor alle Nederlanders mogelijk? Misschien kan ze daar voor strijden. In Nederland, uit Nederlandse ouders, geboren Nederlanders kunnen alleen in twee uitzonderingsgevallen een dubbele nationaliteit verkrijgen. Kennelijk valt mevrouw Arib, en met haar een miljoen of zo anderen, in een derde uitzonderingscategorie die nergens vermeld staat. Tijd om dit onderscheid op te heffen en alle Nederlanders onvoorwaardelijk recht op een dubbele nationaliteit te geven. Dat zou een mooie positieve oplossing zijn voor haar frustratie met de PVV, gewoon het vermeende probleem oplossen door het te laten verdwijnen.

1 Reactie
crumb2
crumb23 jan. 2016 - 12:35

Ik ben blij dat er blijkbaar ook anderen op de hoogte zijn van deze hypocriete wetgeving. De NL Staat is buitengewoon soepel naar nieuwe Nederlanders met een dubbel paspoort, op het fanatieke af. Zeg er wat van, en je bent een xenofobe racist. De NL Staat is echter extreem streng naar Nederlandse emigranten die een ander paspoort aanvragen. Ze raken per direct hun NL paspoort en nationaliteit kwijt. Dit onder het motto : uw loyaliteit ligt nu blijkbaar ergens anders. Voor "nieuwe nederlanders" met een dubbel paspoort geld echter een héél ander motto. Aan hún loyaliteit mag absoluut niet getwijfeld worden. Hoezo, meten met twee maten ?

GingerTed
GingerTed3 jan. 2016 - 12:35

Als je de bij de nodige focus een anti-Wildersbril opzet zit Arib met haar verhaal over het "onrecht" van aankaarten van de dubbele nationaliteit altijd goed. Maar zet t.b.v. een objectieve focus die bril eens af. Weet ter inleiding dat het CCDH (Le Conseil Consultatif des Droits de l’Homme – adviesraad voor de mensenrechten) een door de Marokkaanse koning Mohammed VI ingestelde organisatie is. Uit een NRC-artikel over het land en specifiek de redenen van oprichten van deze organisatie: "Wat wordt voorgesteld als een initiatief om Marokko te moderniseren, is in werkelijkheid niet veel meer dan een overheidsapparaat ingesteld om de banden met kapitaalkrachtige Marokkanen expats aan te halen. Om te voorkomen dat de tweede en derde generatie van de Marokkaanse diaspora hun spaargeld elders besteden, doen deelnemers aan de seminars van het CCDH voorstellen om deze diaspora kunstmatig Marokkaans te houden via Arabische taallessen. Ook werd gesuggereerd om via de media de harten van de Europees Marokkaanse jongeren te winnen." http://vorige.nrc.nl/opinie/article1827870.ece Uit een Volkskrantartikel geschreven door Hassan Bahara geheten: "Khadija Arib, wees ook loyaal aan ons" "Afgelopen weekeinde kwamen meer dan honderd Marokkanen die buiten Marokko leven op uitnodiging van de CCDH (Le Conseil Consultatif des Droits de l’Homme – adviesraad voor de mensenrechten) naar Rabat om te praten over de cultuur, religie en taal van de Marokkaanse diaspora. Tijdens drie verschillende workshops kwam een keur aan experts aan het woord die hun licht lieten schijnen over de verslappende band tussen Marokkanen van de tweede en derde generatie en Marokko. Ze deden suggesties hoe deze band het best te herstellen. ... Aan het hoofd van de Nederlandse delegatie stond PvdA-Kamerlid Khadija Arib, die advieswerk verricht voor de CCDH. Juridisch gezien doet Arib niets onoorbaars. Maar toch blijft de vraag gerechtvaardigd of Arib haar werk voor het CCDH moet voortzetten. Tijdens het seminar van 28 en 29 april bleek duidelijk dat de CCDH zich zorgen maakt over de vervagende Marokkaanse identiteit van Marokkanen van de tweede en derde generatie. De uitgenodigden, bijna allemaal werkzaam in velden die de Marokkaanse identiteit buiten Marokko moeten verstevigen, deden veel ideeën aan de hand om de band met het moederland te verstevigen. ... Frappant tijdens dit seminar was dat het lijdend voorwerp van de discussies – tweede- en derde-generatie Marokkanen – nagenoeg afwezig was. Zij werden ongevraagd vertegenwoordigd door Marokkanen van de eerste generatie, die al jaren meedraaien in maatschappelijke organisaties en al lang vervreemd zijn geraakt van deze tweede- en derde-generatie Marokkanen. Over de hoofden van deze laatste groepen heen werd er gesproken over het belang van een Marokkaanse identiteit, terwijl bijna niemand van deze groepen aanwezig was om de belangrijkste vraag te stellen: willen wij eigenlijk wel dat de Marokkaanse overheid zich met ons bemoeit? Tijdens gesprekken met andere deelnemers aan het seminar werd steeds duidelijker welk doel de CCDH in werkelijkheid dient. Na toerisme is namelijk het geld dat Marokkanen in het buitenland overmaken naar Marokko de belangrijkste inkomstenbron. De Marokkaanse overheid vreest terecht dat met het verdwijnen van de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders deze geldstroom langzaam zal opdrogen. Om dit voor te zijn, probeert de Marokkaanse overheid uit alle macht dit onafwendbaar toekomstscenario in ieder geval een generatie of twee op te schuiven." http://www.volkskrant.nl/buitenland/khadija-arib-wees-ook-loyaal-aan-ons~a857194/ Ik ben beslist er niet van overtuigd dat alleen de grond van het zich verzekeren van inkomsten uit de diaspora de enige reden is voor de actieve invloed die Marokko altijd is blijven uitoefenen op haar onderdanen die daarom ook niet van hun paspoort af mogen. Nog minder ben ik overtuigd dat inkomsten een doorslaggevende rol spelen bij de invloed van Turkije, via nog veel meer en actievere staat-gestuurde organisaties hier te lande, op Turks Nederlandse burgers en organisaties. Daar gelden zeker veel meer politieke, en recenter politiek-religeieuze, alsmede invloed op de Nederlandse politiek en zelfs direct op het parlement een invloed. Wilders misbruiken als beeldvervormende bril en zo de nodige objectieve focus misachten is iets wat Arib om haar bekende redenen blijkbaar verkiest maar moet door anderen juist vermeden worden.

4 Reacties
tovapas
tovapas3 jan. 2016 - 12:35

Thx voor deze samenvatting.

peterh2
peterh23 jan. 2016 - 12:35

Dit wist ik niet, als dit echt klopt is ze ongeschikt. Is deze functie van haar al lang bekend? Dan zou ik de bezwaren van de PVV een stuk beter kunnen plaatsen.

pietjuh2
pietjuh23 jan. 2016 - 12:35

Bedankt! Het is me duidelijk dat zij niet geschikt kan zijn! Bij hoeveel generaties laten ze deze marokanen eigenlijk met rust? Of blijven ze met dubbele paspoorten, en dus dubbele loyaliteit tot in de 100 ste generatie? wat is dat voor belachelijke regel

Lopez
Lopez3 jan. 2016 - 12:35

Het is niet erg sterk dit verhaal op te hangen aan twee opiniestukken van negen jaar geleden, van de hand bovendien van dezelfde auteur, een verklaard tegenstander van de CCME. Een debat over iemands activiteiten in clubs als de CCME en CCDH is prima, maar noem dan ook de visie van anderen (Arib zelf bijvoorbeeld), en laten we dan vooral naar de actualiteit kijken, om te beginnen naar de vraag of Arib überhaupt nog iets met de genoemde instellingen te maken heeft. In de overzichten van haar nevenactiviteiten op de website van de Tweede Kamer (die teruggaan tot 2011) ontbreekt iedere verwijzing daarnaar, en uit het overzicht van haar reizen blijkt dat ze voor het laatst in 2009 voor een van deze clubs in Marokko is geweest. Zie http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/alle_kamerleden/arib-k-pvda/nevenactiviteiten Al met al vraag ik me af wat de bedoeling van uw bijdrage hierboven is.

peterh2
peterh23 jan. 2016 - 12:35

Arib is net zo controversieel als Bosma, beide zijn voor een substantieel deel van de kamer en de bevolking 'besmet'. Wel een interessante gedachte, Bosma als voorzitter van het nep-parlement. Is hij dan ook nep-voorzitter?

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19933 jan. 2016 - 12:35

Dat is hij so wie so, ongeacht de status van het parlement.

TruusBeek
TruusBeek3 jan. 2016 - 12:35

Ja grappig zou dat zijn, maar heeft hij zich kandidaat gesteld?

CliffClavin1993
CliffClavin19933 jan. 2016 - 12:35

Het is en blijft een raadsel, dat gezeur om bijzaken - bijzaken? Ja, bijzaken. Nu is kennelijk het dubbele paspoort een majeure kwestie. Het is nog niet eens lang geleden dat ik met bevriende academici, geboortig uit buitenlanden als Canada en Duitsland, over hun twee paspoorten sprak. Die vonden het maar wat vreemd dat zulks in ons land steeds meer een heet hangijzer aan het worden was. Gelijk hadden ze. Maar de irrationele angsten in ons land woekerden maar door, en er waren en zijn suspecte politici, die daar wél bij varen. (Ik kan zaken noemen, die met meer reden voor huiver kunnen zorgen: Lyme-disease, nucleaire energie, klimaatverandering, TTIP, de JSF, de wanorde en willekeur bij justitie en politie, het straatgeweld op rechts, en in het algemeen de VVD 'as such', dat politieke gezwel dat de samenleving ruïneert, nadat het eerst zijn eigen laatste restjes moraliteit succesvul geëlimineerd heeft. Maar nee hoor, het dubbele paspoort is natuurlijk gevaarlijker dan al deze dingen bijeen.) Kunnen wij niet bezien wie geschikt is om mw. van Miltenburg op te volgen omdat zij/hij in het bezit is van de gevraagde capaciteiten, dezelfde vaardigheden die Gerdi Verbeet in overdaad bezit? Nee hoor. De bange, verzuurde, agressieve Hollandse knuppel kan je tot gekwordens toe vervelen met tirades over de gevaren van een dubbel paspoort. Je zou warempel gaan geloven dat in tijden van chaos die Khadija Arib met een ploeg geheimagenten uit Marokko een staatsgreep gaat plegen. En dat Nederland dan een Marokkaanse provincie gaat worden, onder het bestuur van de koning van Marokkoland. Nou ja, daar zitten dan wel nog voordelen aan: GeenStijl, Telegraaf, en Elsevier zullen verboden worden, en een aantal andere rechts-reactionaire, soms fascistoïde media-misthoorns. Dat dan weer wel, en elk nadeel heb..., enz. enz. enz.

3 Reacties
LodewijkL
LodewijkL3 jan. 2016 - 12:35

"dat Nederland dan een Marokkaanse provincie gaat worden" Voor Marokko is de Marokkaanse gemeenschap in de EU -dus ook in ons land- al de 17de provincie van Marokko: "Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft zijn Marokkaanse ambtgenoot Abdelwahad Radi aangesproken op de uitspraak dat Marokkaanse migranten in Europa moeten worden beschouwd als een 'zeventiende provincie' van Marokko. Dat laat Verhagens woordvoerder maandag weten. (enz.) UIt Trouw: "Verhagen spreekt Marokko aan op '17e provincie'" http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1246038/2008/03/03/Verhagen-spreekt-Marokko-aan-op-17e-provincie.dhtml

Minoes2
Minoes23 jan. 2016 - 12:35

Niets toe te voegen!

zweistein
zweistein3 jan. 2016 - 12:35

Je kunt nu wel heel stoer de argumenten van de tegenstanders belachelijk maken, maar er zijn gelukkig ook nog Nederlanders die principes hebben. 1 van die principes is dat het voorzitterschap van het parlement door een 100% Nederlander moet worden vervuld. Die zijn er genoeg! Om uitgerekend een halve Nederlander op die post te willen, dat is pas irrationeel!

Frank Straathoff
Frank Straathoff3 jan. 2016 - 12:35

Zou haar gezagserkenning zowel bij Koning Mohammed VI van Marokko als bij Koning Willem-Alexander van Nederland liggen dan is er wel een issue vind ik. Als er andere kandidaten zijn die over eenzelfde of betere skill set beschikken als/dan mevrouw Khadija , dan zie ik geen probleem om haar niet te kiezen. Kwestie van kat en spek en zo.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 jan. 2016 - 12:35

Kat en spek?

hminkema
hminkema3 jan. 2016 - 12:35

De kwestie is m.i. niet of mevrouw Arib naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit *heeft*, maar of ze die *accepteert*. Het is nu eenmaal een feit dat Marokko geen 'opzeggingen' aanvaardt van ex-Marokkanen, dus dat Arib die nationaliteit de jure *heeft*, daar kan ze niks aan doen. Wat wel zou kunnen, en waar de PVV mogelijk mee akkoord gaat, is dat ze die tweede nationaliteit niet langer *accepteert*. Dus dat ze haar paspoort in een envelop terugstuurt met een begeleidende brief waarin staat dat ze zich geen bal aantrekt van de juridische consequenties omdat ze zich niet gebonden acht aan de Marokkaanse jurisdictie. In de brief doet ze dan meteen afstand van alle rechten & plichten die verbonden zijn aan de Marokkaanse nationaliteit. Ik zeg niet dat deze optie mijn voorkeur heeft, laat staan dat ik deze als noodzakelijke voorwaarde verbindt aan het Kamervoorzitterschap; ik zeg alleen dat deze optie bestáát. De PVV wil mevrouw Arib namelijk in een onmogelijke positie brengen: Kamervoorzitter worden onder de voorwaarde dat ze niet langer de Marokkaanse nationaliteit heeft. Dat is een juridische onmogelijkheid, en dat weet de PVV heel goed. De optie die ik schets, maakt van dit juridische probleem een moreel probleem. Misschien wel een praktisch probleem. Is mevrouw Arib bereid om afstand te doen van de rechten & plichten die samenhangen met haar Marokkaanse nationaliteit? Is ze bereid om in haar doen & laten onvoorwaardelijk te kiezen voor het Nederlanderschap? Is dat eigenlijk wel nodig? Ik denk dat je de partijen in dit conflict in drie groepen kunt indelen. - ten eerste degenen die een Marokkaans paspoort of Marokkaanse gehechtheid een absolute no-no vinden voor het Kamervoorzitterschap (de PVV-sympathisanten dus); - ten tweede degenen die er geen enkel probleem in zien dat de voorzitter van het hoogste Nederlandse democratische staatsorgaan gebonden is aan de Marokkaanse wet en blootstaat aan Marokkaanse kuiperij; - ten derde degenen die daar wel een serieus bezwaar in zien, maar die dat Arib niet euvel duiden als ze zich persoonlijk tegen deze misstand verzet. Ik denk dat de tweede en derde groep samen een overtuigende meerderheid vormen. Wie de derde groep miskent, moet nog maar afwachten of groep twee het wint van groep een.

2 Reacties
jellevd
jellevd3 jan. 2016 - 12:35

Heeft mw Arib een initiatiefwet ingediend waardoor een tweede nationaliteit van een politicus door de Nederlandse staat niet wordt erkend ?

Jo4Hanna
Jo4Hanna3 jan. 2016 - 12:35

Hoeveel macht geven jullie die Wilders hier op dat forum? Er is maar één probleem dat kan ontstaan en dat is een MOREEL probleem. Hoe meer MORELE problemen, des te beter. Dan gaat 't eindelijk weer eens ergens over. De PvdA is een coalitiepartner - wat iedereen er ook van vind. Het is m.i. volkomen legitiem dat mevr. Arib op die stoel gaat zitten: álles beter dan dat mens van Miltenburg. Mevr. Arib heeft veel geleerd van voorganger mevr. van Nieuwenhoven en komt op mij zeer capabel over. Dat paspoortengeklets is ouwe koek. Mevr. v. Toorenburg en alle CDA-ellende die dit land over zich heen heeft gehad met dat CDA v.a. 2003: ik moet er niet aan denken. Een verkapte CDA overname kennen we nog uit de van Agt trilogie. VVD heerst in de 1e Kamer; speelt voorzittertje in de EU, zet een ondernemer op Justitie ( mijn god) & laat Klaas de vluchtelingen & de schuldhandel doen & Schippers wil het bed met Wilders delen - hoeveel aanstootgevender moet 't nog worden in dit land ( dat niet te zien is op de wereldkaart)

jellevd
jellevd3 jan. 2016 - 12:35

Voor mij is het volstrekt ridicuul dat politici, voor mij geldt hetzelfde voor hoge ambtenaren, een tweede nationaliteit hebben. Men kan geen twee heren dienen. Mogelijk nog erger is dat zij nu al de vrijheid van meningsuiting van volksvertegenwoordigers wil inperken, 'nepparlement' mag van haar niet. En dat terwijl een belangrijk deel van de Nederlanders inderdaad dat parlement helemaal niet meer ziet functioneren. Mocht deze dame met ook Marokkaanse nationaliteit kamervoorzitter worden, dan zal het respect voor het bestuur, waar Plasterk zo op hamert, nog verder afnemen. De 19e eeuw was de eeuw waarin met demonstraties, stakingen en opstanden de democratie werd veroverd. Het lijkt er steeds meer op dat dat opnieuw moet gebeuren.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jan. 2016 - 12:35

Wat dacht u ervan om weer eens maatschappijleer te gaan volgen. Misschien komt u er achter dat u heel veel gemist heeft. Een lesje staatsinrichting en democratie kan u wel gebruiken. En democratie betekent: Staatsvorm waarin (een vertegenwoordiging van) het volk de hoogste macht heeft en een overwegende invloed heeft op het regeringsbeleid. En mvr Arib maakt deel uit van ons volk en is door ons gekozen. Dit even ter opfrissing...... Skip toch al die gezochte en onzinnige argumenten. Zeg gewoon dat never, never, nimmer iemand anders dat een meer dan 60e generatie kaaskop publieke functies mogen bekleden. Dan bent u tenminste eerlijk.

pmolenaar71
pmolenaar713 jan. 2016 - 12:35

Tsja... Afkomst en religie doen er niet toe. Tenzij het om de toekomstige partner van je kinderen gaat. Tenzij het gaat om het land waar je uiteindelijk begraven wilt worden. Tenzij het om de naamgeving van je kinderen gaat... Is het goed om te zeggen: "ik wil niet dat mijn dochter met een christen trouwt." Is het fout om te zeggen: "ik wil niet dat de voorzitter van ons parlement een moslim is". Wanneer ben je racistisch en xenofoob?

1 Reactie
JanDuine2
JanDuine23 jan. 2016 - 12:35

In het eerste geval gaat het om het privé domein, achter de voordeur. Net zoals vele orthodox christenen (vd Staay?) het evenmin "plezierig" zouden vinden als hun kinderen met een moslim(a) of rooms katholiek thuis zouden komen. Het tweede geval betreft het publieke domein. Voor een beter begrip: Schrijf in plaats van "moslim" eens "jood" en wat vind je dan? Dat moet dus kunnen?

Yovra
Yovra3 jan. 2016 - 12:35

Nog las of Arib de beste kandidaat is voor deze functie; de discussie is een trieste. Het is de PVV gelukt om dit soort onnodige en polariserende discussies op touw te zitten. Alsof Arib ineens met een Uzi gaat zwaaien tijdens haar voorzitterswerk en namens de Koning van Marokko de macht gaat opeisen. Het is Holland op z'n smalst, aangezwengeld door een nauwelijks democratische partij die volgens eigen zeggen zitting neemt in een "nepparlement''.

1 Reactie
Haastig
Haastig3 jan. 2016 - 12:35

Wim Kombrink, zo 03 januari 2016 17:05 "Alsof Arib ineens met een Uzi gaat zwaaien tijdens haar voorzitterswerk en namens de Koning van Marokko de macht gaat opeisen." Nee, ik denk dat de algemene gedachte bij dergelijke situaties is dat je bijvoorbeeld debatten kan manipuleren ten gunste van je andere nationaliteit. Je zou kunnen denken aan een debat over het toestaan van een 2e nationaliteit, korten van uitkeringen in het buitenland of kritiek op Marokkaanse mensenrechten. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat o.a. ministers hun nevenbanen moeten noemen en in veel gevallen zelf opzeggen: (de schijn van) belangenverstrengeling tegen gaan.

TruusBeek
TruusBeek3 jan. 2016 - 12:35

Had of heeft mevrouw Arib geen zetel in een Marokkaanse adviescie voor regering of koning? Met andere woorden het Marokkaans paspoort verplicht, mag men dat niet ter discussie stellen?

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 jan. 2016 - 12:35

Misschien is het verstandig om het interview even te bekijken voor dat je deze populistische bagger er in knalt.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai3 jan. 2016 - 12:35

Als je niet je stem aan Khadija Arib geeft ben je een racist, stem je op Sietse Fritsma ben je een rechts-radicaal. Wel dat lijkt me voor de hand liggen dat het parlement maar een wat minder geladen persoon kiest. Begrijp dat ze beide een uitstekende staat van dienst hebben dus jammer, maar persoonlijk lijkt het me onverstandig om met deze kanjers verder te gaan..

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jan. 2016 - 12:35

Het wordt geladen gemaakt door racisten en dan moet je er maar niet op stemmen? Knappe cirkelredenering. Zal ik nu van Toorenburg eens gaan afbranden? Er is vast wel iets te vinden......

clara51
clara513 jan. 2016 - 12:35

["stem je op Sietse Fritsma ben je een rechts-radicaal"] De Kamerleden kunnen helemaal niet stemmen op Fritsma, die heeft zich niet kandidaat gesteld. Moeilijk hè, met correcte feiten komen.

Baruch81
Baruch813 jan. 2016 - 12:35

Het woord Nepparlement zal Khaddija Arib niet accepteren, want 'iedereen is gekozen'. Een staatkundige misser van formaat. Tijdens de laatste verkiezingen kreeg Arib iets meer dan 6.600 stemmen, bij lange na niet genoeg om de kiesdeler te halen. Geert Wilders vergaarde ruim 566.000 voorkeurstemmen. Kortom, wie heeft er nou recht van spreken?

4 Reacties
Ryder
Ryder3 jan. 2016 - 12:35

Helemaal geen staatkundige misser. Iedereen is gekozen volgens de geldende kieswet. Dat het kiesstelsel je niet bevalt is een andere zaak of was het je misschien ontgaan dat we in Nederland geen districtenstelsel hebben?

arjenZH
arjenZH3 jan. 2016 - 12:35

Wat wil je daar nu precies mee zeggen?

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten3 jan. 2016 - 12:35

Dit bewijst onomstotelijk het effect van jarenlang bezuinigen op onderwijs.

hannogroen
hannogroen3 jan. 2016 - 12:35

'Een staatkundige misser van formaat.' Jij kan je schoolgeld beter gaan terughalen.

BertdeWandelaar
BertdeWandelaar3 jan. 2016 - 12:35

Khadija Arib wordt natuurlijk niet gekozen. Niet omdat ze geen goede voorzitter van de Kamer zou zijn, maar omdat de VVD al een tijdje bezig is met een "vrijage" met het CDA. Dus wordt het Madeleine van Toorenburg. Zo onrechtvaardig en simpel is het.

1 Reactie
TruusBeek
TruusBeek3 jan. 2016 - 12:35

Zou een betere keus zijn.

panterarosso65
panterarosso653 jan. 2016 - 12:35

niet op haar nationaliteit wel op het feit dat ze adviezen geeft aan de marokaanse koning, een despoot die burgerrechten vertrapt.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jan. 2016 - 12:35

Heeft u gemzen wat ze heeft geadviseerd? Vast niet anders zou u niet met zo'n opmerking komen. Ze adviseerde de Marokkaanse regering mensenrechten veel beter na te gaan leven. Dat is foute boel he? Echt een reden om een beroepsverbod op te leggen. En wat is een beroepsverbod? Een schending van een mensenrecht. Dat u dat nou nastreeft, opmerkelijk.

Klapschaats2
Klapschaats23 jan. 2016 - 12:35

Waarom een PVDA voorzitter in de Tweede Kamer?

1 Reactie
Ryder
Ryder3 jan. 2016 - 12:35

Waarom geen voorzitter van de PvdA?

Sardar2
Sardar23 jan. 2016 - 12:35

Het is veel zeggend voor een land dat iemand in zo’n positie moet beweren: “Dit land is ook mijn land” Het is triest voor migranten en triest voor Nederland.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew3 jan. 2016 - 12:35

Het is veel zeggend voor een land dat iemand in zo’n positie moet beweren: “Dit land is ook mijn land” ------------------------------------- Het is veelzeggend voor iemand die in een land als de onze woont moet beweren: "Dit land is ook mijn land".

Herman4
Herman43 jan. 2016 - 12:35

Als Nederlander verlies je bij het aannemen van een andere nationaliteit automatisch het Nederlanderschap. Tot in de 4e generatie hebben de "Nieuwe Nederlanders" nog blijkbaar het paspoort uit het land van hun grootouders? Laten we toch eens ophouden met dat gedoe. Laat dit parlement nu eens regelen dat je alleen Nederlander kan zijn en niet ... en Nederlander.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 jan. 2016 - 12:35

Dat verzoek moet je indienen bij het Marokkaanse parlement. Mensen in deze situatie kunnen met geen mogelijkheid afkomen van hun Marokkaanse nationaliteit tenzij men daar wetswijzigingen doorvoert. Nederland heeft er niets over te zeggen, en de individuele Marokkaanse Nederlanders ook niet.

JanDuine2
JanDuine23 jan. 2016 - 12:35

Dat is helaas waar, met gelukkig een paar uitzonderingen. Als de PVV haar zin had gekregen (1e kab. Rutte), waren zelfs die paar uitzonderingen niet mogelijk geweest. Het is ècht van een groteske kleinburgelijkheid "achter de dijken" om hiervoor te pleiten. Ikzelf woon in Peru en, ok ik heb een op mijn situatie acceptabele verblijfsvergunning. Maar zou met (óók) een Peruaans paspoort zóveel meer mogelijkheden hebben. En ben ik dan plotseling geen of minder Nederlander? Terwijl ik dan uhv mijn Peruaanse paspoort uiteraard óók verplichtingen jegens Peru heb. Maar die heb ik nu ook al, zowel formeel alsook gevoelsmatig. Maar ja, als je mentaal opgesloten zit in Nederland en als je scope niet verder reikt dan de grens met België of Duitsland .....

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2016 - 12:35

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 jan. 2016 - 12:35

wilders heeft evenzogoed buitenlands bloed.

Auguust
Auguust3 jan. 2016 - 12:35

Helemaal mee eens. Toorenburg CDA) is een veel betere kandidaat! Moge naast het CDA ook de VVD en PVV op Toorenburg stemmen zodat er een goede voorzitter komt.

johannn2
johannn23 jan. 2016 - 12:35

Jij vindt: “Wilders moet kunnen zeggen wat hij wil.” Dat vindt Wilders ook. En hij vindt ook, dat hij de enige daarin is. Ik vind, in tegenstelling tot hem, dat ook anderen dat moeten kunnen. “ Arib kan m.i. geen Kamervoorzitter worden met een dubbel paspoort “ Dat beperkt zich dan tot jouw inzicht. Dat inzicht zou je kunnen verdiepen, als je dat zou willen. De wetten van ons land zijn gebaseerd op een ander inzicht dan het jouwe.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 jan. 2016 - 12:35

['Het is triest als mensen niet op hun kwalificaties worden afgerekend, maar op hun nationaliteit'] Dat klopt helemaal. En omdat een goede beheersing van de Nederlandse taal een van de of de belangrijkste kwalificatie is voor een kamervoorzitter zou Arib af moeten vallen. Dat doet verder niets af aan haar kwaliteiten als politica.

1 Reactie
Jantje68
Jantje683 jan. 2016 - 12:35

Er zitten veel meer Kamerleden van alochtone afkomst maar die wel perfect Nederlands spreken. Het gaat hier niet om het accent maar over duidelijk verstaanbaar Nederlands. Daarom achtevolgd haar dit zo. Bij die andere Kamerleden zou men het niet eens opmerken.

ChristopherH
ChristopherH3 jan. 2016 - 12:35

Volgens de Grondwet en het Wetboek is er voor politici nog een ruimere bevoegdheid om gebruik te maken van het vrijheid van meningsuiting. Het is niet aan de voorzitter van de Tweede Kamer om haar persoonlijke opvattingen over bepaalde uitspraken van poltici publiekelijk te uiten. Vermoed ook dat zij o.a. hierdoor niet verkozen zal worden tot de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. De grens zal volgens mij moeten liggen bij doen van strafbare uitingen, voor de rest kunnen zij worden opgevat als persoonlijke opvattingen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 jan. 2016 - 12:35

[Volgens de Grondwet en het Wetboek is er voor politici nog een ruimere bevoegdheid om gebruik te maken van het vrijheid van meningsuiting.] Onzin. Er is uitsluitend 1 uitspraak in de eerste zaak wilders die de constructie "politici mogen meer dan anderen" uit de hoge hoed toverde omdat er anders geen enkele mogelijkheid tot vrijspraak was. Die vervelende D66-rechters toch...

adriek
adriek3 jan. 2016 - 12:35

Het is ook triest als bestuurders niet aan hun posities komen door hun kwalificaties, maar door hun netwerk.

2 Reacties
johannn2
johannn23 jan. 2016 - 12:35

Zij zal nu al of niet aan haar positie komen door verkiezing van de Kamer. Hebt u daar ook bezwaar tegen ? Vind u de Kamer ook een nepparlement dan ?

Mark Gh
Mark Gh3 jan. 2016 - 12:35

Dat geldt hier toch ook? Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de voorzitters altijd uit CDA (of voorgangers), VVD of PvdA gekomen...

Weetnietalles2
Weetnietalles23 jan. 2016 - 12:35

Waarom doet Arib ons dit aan. Ze is al een keer weggestemd. Het is controversieel als ze op die plaats komt. Ze weet dat veel mensen zich niet in haar zullen herkennen. En toch gaat ze door. Ik vind het een soort ongevoeligheid voor andere meningen. Alleen eigen eer najagen, dat is wat ze doet. En als ze nou zo goed zou zijn, maar ja dan zou er minder weerstand zijn. Haar Nederlands is erbarmelijk, ze laat lidwoorden weg. En juist de voorzitter moet scherp zijn op Nederlands. Ze ziet haar eigen gebreken niet. ook de fraktie van de PvdA valt in deze wel wat te verwijten.

5 Reacties
clara51
clara513 jan. 2016 - 12:35

["Ze weet dat veel mensen zich niet in haar zullen herkennen."] Doe ff normaal. We hebben het hier over de functie van voorzitter van de Tweede Kamer, niet over de koningin. Sinds wanneer wil jij je als burger persoonlijk kunnen herkennen in een voorzitter van de Tweede Kamer? Hoeveel voorzitters van de Tweede Kamer ken je eigenlijk? En herkende je je persoonlijk in ieder van die voorzitters? Wat is dat eigenlijk: "je herkennen in iemand"? Gelijke politieke voorkeur? Maar politieke voorkeur heeft toch niets te maken met een goede voorzitter zijn? Een goede voorzitter staat toch juist boven de partijen? Waar ben je in godsnaam zo bang voor? Dat Arib de Tweede Kamer niet kan voorzitten? Of vind je dat zij om een of andere reden, die je hier vast nog gaat uitleggen, zo'n functie absoluut niet mag bekleden? Maar waarom heb je dan geen demonstraties of andere burgerprotestacties georganiseerd, toen Arib op basis van de stemmingsuitslag van de Tweede Kamer in 2012 vice-voorzitter werd? Iets wat zij trouwens heel behoorlijk schijnt te hebben gedaan, volgens de Tweede Kamer zelf? Ik wil dus heel graag van je weten wat je precies bedoelt met "Ze weet dat veel mensen zich niet in haar zullen herkennen".

johannn2
johannn23 jan. 2016 - 12:35

Jij zegt: “ Waarom doet Arib ons dit aan. “ Arib doet ons niets aan. Zij stelt zich alleen beschikbaar als voorzitter. Het is de Kamer die kiest En bijna alles is controversieel in de Kamer. Daar hebben we nou juist een parlement voor. Jij stelt: “ Ze weet dat veel mensen zich niet in haar zullen herkennen. “ De Kamer kiest zijn voorzitter, niet meer en niet minder. En als een meerderheid van de Kamer voor haar stemt, heeft die zich wél in dat opzicht in haar herkend. En daar gaat het om. Er zijn bovendien vele Nederlanders, die zich nu juist wel door haar vertegenwoordigd zullen voelen, maar niet alle, inderdaad. Maar ik maak me sterk, dat ook niet allen zich door Van Miltenburg vertegenwoordigd hebben gevoeld. En ik maak me ook sterk, dat niet iedere Nederlander zich door ieder Kamerlid vertegenwoordigd voelt. En als zij gekozen wordt, dan heeft die meerderheid kennelijk geen probleem met haar verstaanbaarheid.

hminkema
hminkema3 jan. 2016 - 12:35

Wat een onzin. Elk Kamerlid mag de ambitie hebben om voorzitter te worden. Arib is helemaal niet 'weggestemd', ze haalde de vorige keer 56 stemmen tegen Van Miltenburg 90. Er is dus een aanzienlijk deel van de Kamer dat haar voorzitterskwaliteiten waardeert, en dat deel zou na het échec-Van Miltenburg best wel eens gegroeid kunnen zijn. Je verwart 'ambitie' met eerzucht. Elke Kamervoorzitter die er ooit kwam, werd gedreven door ambitie. Of dat nu ijdelheid was of iets anders, het geldt voor elke kandidaat en ik vind het raar dat je Arib er om diskwalificeert. Ook zien blijkbaar veel Kamerleden minder een bezwaar in de spraak van Van Miltenburg dan jij. Ik zie er ook geen bezwaar in. Haar stem is duidelijk zat, en heeft een prettige klank. Ja, haar grammatica is niet perfect. Maar dat is niet de hoofdkwaliteit van een voorzitter; blijkbaar weet ze op andere, voor Kamerleden relevantere punten, goed te scoren. Of ze het gaat winnen, weet ik niet. Hangt van eventuele andere kandidaten af natuurlijk.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 jan. 2016 - 12:35

“Waarom doet Arib ons dit aan. Ze is al een keer weggestemd. Het is controversieel als ze op die plaats komt. Ze weet dat veel mensen zich niet in haar zullen herkennen.” Ik weet niet goed namens welke mensen je spreekt, ik zou zeggen spreek namens jezelf. “En als ze nou zo goed zou zijn, maar ja dan zou er minder weerstand zijn. Haar Nederlands is erbarmelijk, ze laat lidwoorden weg. En juist de voorzitter moet scherp zijn op Nederlands.” Ik denk dat ik jouw opvatting hierin kan delen al zie ik geen onoverkomelijke bezwaren in haar functioneren als kamervoorzitter in relatie tot haar gebrekkig nederlands, ik vind haar een beetje onzeker overkomen en weinig opvallend, het laatste is niet per definitie verkeerd in die functie, als ik dat afzet tegen een andere kandidaat, van Toorenburg zie ik een tomeloze streber die doorgaans de neiging hebben hun stempel te drukken op alles wat zich in hun omgeving afspeelt, volgens mij geen goede eigenschap voor een voorzitter, ik denk dat Elias het proces goed zou moeten kunnen begeleiden en heeft daarom mijn voorkeur.

hugo bergveen
hugo bergveen3 jan. 2016 - 12:35

Ik denk dat vele Nederlanders zich eerder herkennen in Arib dan in (om maar iemand te noemen) Bosma.

clara51
clara513 jan. 2016 - 12:35

Q: Is Arib een goede TK-voorzitter? A: Ja, dat heeft ze al laten zien. Ze is al drie jaar vice-voorzitter, verving Van Miltenburg regelmatig en Kamerleden hebben laten weten dat ze debatten en vergaderingen rustig en kundig en op een prettige manier leidt. http://www.volkskrant.nl/politiek/eindelijk-een-kamervoorzitter-die-niet-opvalt~a4209958/ Q: Is Arib te verstaan, of is haar Nederlands door een bepaald accent rottig te verstaan? A: Arib is prima te verstaan. Beter dan Van Miltenburg die soms even bijna moest huilen. Q: Spreekt Arib een beetje fatsoenlijk Engels, omdat zij als TK-voorzitter ook een representatieve functie moet vervullen? A: Arib spreekt uitstekend Engels. Q: Ziet Arib er een beetje appetijtelijk uit, omdat zij als TK-voorzitter ook een representatieve functie moet vervullen? A: Arib ziet er zeer appetijtelijk uit, daarover zijn vriend en vijand het eens. Q: Is Arib niet veel te links voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer? A: Als de Kamer haar al drie jaar niet te links vindt voor het vice-voorzitterschap, waarom zou ze dat dan nu voor het voorzitterschap ineens wel zijn? Q: Is Arib eigenlijk wel Nederlander? A: Als Arib geen Nederlander is, hoe kan ze dan al sinds 2012 vice-voorzitter van de Tweede Kamer zijn en al sinds 1998 Kamerlid? Ze is even Nederlands als ieder ander met een Nederlands paspoort. Q: Heeft Arib het bed gedeeld met de koning van Marokko? A: Nee, ze heeft jaren geleden de Marokkaanse koning (en regering) als lid van het Conseil Consultatif des Droits de l’Homme op zijn flikker gegeven over de mensenrechtensituatie in Marokko. Q: Wat vindt Arib van de positie van vrouwen in de islam? A: Lees haar boek over lesbische vrouwen in Irak, Egypte en Marokko. http://www.bol.com/nl/p/allah-heeft-ons-zo-gemaakt/1001004011526917/ Q: Wat vindt VVD'er en oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas van Arib? A: http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/12/15/khadija-arib-is-de-ideale-kandidaat-voor-het-kamer-1570609 Q: Klopt het dat Arib ook een Marokkaans paspoort heeft? A: Dat klopt. Daar kom je niet meer vanaf als je ooit in Marokko werd geboren. Als dat voor sommigen nu kennelijk een probleem is, waarom is er dan geen enorm protest opgestoken toen zij vice-voorzitter werd? Q: Mag Arib ingrijpen als een TK-lid het parlement 'nep-parlement' noemt? A: Als de VVD-voorzitter van de EK dat mag, waarom zou Arib als voorzitter van de TK dat dan niet mogen? Alleen omdat de wieg van de voorzitter van de EK niet in Marokko stond, maar in Leiden? Dus dan mag het wel? Q: Stel dat de ideale kandidaat van VVD'er Weisglas, over wie ook de TK zelf al drie jaar zeer tevreden is, straks niet de logische voorzitter van de TK wordt, wat kun je daaruit dan concluderen? A: Dat de Tweede Kamer laat zien dat partijen bang zijn voor Wilders of het (niet eens zo diep in hun hart) gewoon met hem eens zijn over zijn bezwaren tegen Arib. Iets anders kan ik er niet van maken. Maar dat zegt dan meer over de algemene angst voor de verkiezingen van 2017 dan over het kiezen van de beste voorzitter van die Tweede Kamer. Vind ik.

2 Reacties
TruusBeek
TruusBeek3 jan. 2016 - 12:35

Het wordt niet mijn voorzitter, een kamerlid met 2 paspoorten is daar aan toe maar een kamerlid die 2 heren dient is absurd.

jellevd
jellevd3 jan. 2016 - 12:35

Nog nooit van deze dame gehoord. Wat ook haar voortreffelijke kwaliteiten zijn, voor mij is het inacceptabel dat onze politici een andere nationaliteit dan de Nederlandse hebben. Wat Marokkaanse wetten betreft, die zijn als de Turkse, je blijft onderdaan. Van een loyaal Nederlander verwacht ik dat die zich daartegen openlijk verzet, en daarvan afstand doet. Dat is niet gebeurd, in tegendeel, mw Arib beroept zich er op dat Nederland OOK haar land is.

leftyloosy
leftyloosy3 jan. 2016 - 12:35

Zitten mensen in de 2e kamer vanwege kwalificaties?

1 Reactie
johannn2
johannn23 jan. 2016 - 12:35

Goeie !

schleborsjki
schleborsjki3 jan. 2016 - 12:35

Laat deze vrouw het worden. Al is het maar om alle Ginger Tedjes te fucken.

2 Reacties
peterh2
peterh23 jan. 2016 - 12:35

Vooral doen inderdaad, wat een electoraal kadootje voor de PVV in het jaar voor de verkiezingen. Zie je dat echt niet? Als ik Wilders zou zijn zou ik stiekem op Arib stemmen om haar daarna tot de verkiezingen te fileren...

Modern
Modern3 jan. 2016 - 12:35

En die manier van redeneren is een van de redenen dat er zo weinig goede politici gekozen worden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 jan. 2016 - 12:35

Achterlijk gedachtegoed over twee nationaliteiten hier. Rachida Dati (French pronunciation: ​[ʁaʃida daˈti]; 27 November 1965) is a French politician and Member of the European Parliament, representing Île-de-France. Prior to her election, she held the cabinet post of Keeper of the Seals, Minister of Justice. She was a spokesperson for Nicolas Sarkozy during the French presidential election of 2007. Rachida is net zoals Khadija heeft Franse en Marokkaanse paspoort.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh10 jan. 2016 - 15:50

Dat is niet bepaald iemand die vrij naar Marokko kan reizen of op welke manier dan ook banden met de regering daar heeft, zoals Arib. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2212253/Rachida-Dati-Jailed-returns-Morocco-having-child-wedlock.html