Joop

Kerstboodschap EU-voorzitter: Europa langzaam uit de crisis

  •  
22-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rompuy300.png
Van Rompuy: '2012 was een scharnierjaar' ... 'Luidop werd het einde van de euro voorspeld, niets van dat alles. Integendeel zelfs'
Europees raadsvoorzitter Herman van Rompuy zegt dat Europa langzaam uit de schuldencrisis komt. Het afgelopen jaar was volgens de Belg een scharnierjaar, waarin sommigen zelfs het einde van de euro voorspelden: “Niets van dat alles. Integendeel zelfs. We hebben de basis gelegd van echt Europees bankentoezicht. Als we dat instrument tien jaar geleden zouden hebben gehad, zou ons veel leed bespaard gebleven zijn.”
Van Rompuy zegt in zijn kerstboodschap dat het noodzaak is om de lasten zo rechtvaardig mogelijk te verdelen. Verder moet er voor economische groei en meer gezorgd worden. Veel mensen hebben het in landen als Griekenland en Spanje moeilijk, maar de inspanningen zullen volgens Van Rompuy de nodige resultaten opleveren.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

MichelReiziger
MichelReiziger22 dec. 2012 - 17:29

Om zelfs met Kerstmis te liegen vind ik uitermate laag. Spanje moet de grootste klappen nog krijgen, banken moeten nog een hoop hypotheken afschrijven. Vooruitzichten Frankrijk zijn slecht. De duitse economie zal in 2013 de eerste serieuze klappen gaan krijgen door teruglopende vexport naar Azie (lees China)

xander22
xander2222 dec. 2012 - 17:29

"Niemand weet, niemand weet, dat ik ... "

trujac
trujac22 dec. 2012 - 17:29

Het kerspakket dat u krijgt van Herman van Rompuy kunt u ophalen bij de dichtsbijzijnde voedselbank.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai22 dec. 2012 - 17:29

Liegen verstaat de man als geen ander maar deze leugen is wel een tikkie te gemakkelijk. Trappen enkel mensen in die er in willen geloven tegen beter weten in. Enkel al dat onzin verhaal Griekenland. Dat land is corrupt produceert nagenoeg niets en licht volledig op z'n gat. En dan gaat het beter omdat we ze geld geven wat ze niet terug kunnen betalen omdat ze niets verdienen. Ben geen econoom maar dat gaat gewoon niets oplossen lijkt me.

opmerker
opmerker22 dec. 2012 - 17:29

"Als we dit instrument 10 jaar geleden hadden gehad zou ons veel leed bespaard gebleven zijn." Dit instrument zou 10 jaar geleden niet worden toegestaan. De euro is gekaapt door het kapitaal, waardoor het nu niet anders meer kan.

jelius
jelius22 dec. 2012 - 17:29

Elke keer ls dit mannetje ons weer de EU zegeningen voorhoudt begint mijn bloed te koken. Ellende heeft de EU met de euro gebracht, en er is geen enkel teken dat het machtsbeluste stelletje in Brussel enig ander doel heeft z'n macht verder uit te breiden, ongeacht hoeveel meer ellende ze zullen aanrichten bij de gewone mensen. Europa is niet in het minst uit enige schuldencrisis, geen enkele schuld is betaald. Nationale schuld van de zuidelijke landen in procenten van het nationale inkomen loopt alleen maar op, terwijl de domme bezuinigerij nu ook de Nederlandse werkloosheid flink doet oplopen. Deze neerwaartse spiraal kan zich alleen maar voortzetten zo lang de euro wordt gehandhaafd. Vóór de euro werd ingevoerd voorspelden economen wat we nu gebeurt, er werd niet geluisterd. Nu voorspellen economen dat de crisis dank zij het Brusselse wanbeleid alllen maar groter zal worden, er wordt weer niet geluisterd. Op deze manier zal òf de EU bende de macht op totalitaire manier grijpen, daar zijn ze al mee begonnen, door te proberen kritiek op de EU strafbaar te maken, en anti EU partijen te verbieden. Òf de EU gaat in opstanden, nog erger burgeroorlogen, ten onder.

ColorHugo949
ColorHugo94922 dec. 2012 - 17:29

We worden bedrogen. De rente wordt kunstmatig gedrukt door de ECB om het zieke schuldensysteem in de lucht te houden. Inflatie slaat een keer toe. Winnaars: de banken en de overheden die goedkoop kunnen herfinancieren en op oude voet pervers schulden creëren. Verliezers: vermogenden, pensioenfondsen, pensioenontvangers en pensioen betalers, burgers en bedrijven. Lage rente, onverantwoord hoge borgstelling v schulden van andere lidstaten en banken, transferunie en depositobankunie. http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/21176028/__Die_vervloekte_3___.html

ColorHugo949
ColorHugo94922 dec. 2012 - 17:29

Geleide markteconomie ten gunste van debiteuren: banken en lidstaten. Wie hierraan twijfelt, hoe kan het betstaan dat bij jarenlange geld en kredietkrapte de rente laag blijft of zelfs lager wordt? Spaartegoeden en pensioenen verdampen. Perverse prikkel op schuld blijft hypotheekrente kunstmatig laag. Toekomstige pensioenado's zullen flink minder te besteden hebben, jongeren zullen fors gaan betalen voor hun oude dag. Asymetrische pensioen herverdeling. Het pensioenstelsel is onhoudbaar. http://www.pensioenmythe.nl/

ColorHugo949
ColorHugo94922 dec. 2012 - 17:29

“Merry crises and a happy new fear.” lijkt de nieuwe EU viral te worden ... google v herkomst.

ColorHugo949
ColorHugo94922 dec. 2012 - 17:29

“Merry crises and a happy new fear.” lijkt de nieuwe EU viral te worden ... google voor de herkomst.

JoopdeJong
JoopdeJong22 dec. 2012 - 17:29

Grappig! Ik heb de trilogie "In de ban van de ring" ook gezien en die man doet mij aan iemand denken. Hij was in ieder geval niet te vertrouwen!

ColorHugo949
ColorHugo94922 dec. 2012 - 17:29

Gevolgen van harde bezuinigingen in Griekenland, observatie van een duitse trauma psycholoog .... http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3182341-hele-maatschappij-staat-op-instorten

ColorHugo949
ColorHugo94922 dec. 2012 - 17:29

"Europa langzaam uit de crisis... " kuch... De periferie valt terug naar de economische kracht van Oost Duitsland| bedelaarsstatus enorme transfers nodig, concurrentie met D is onbegonnen werk. http://m.guardian.co.uk/commentisfree/2012/dec/26/germany-austerity-beggar-europe-eurozone

ColorHugo949
ColorHugo94922 dec. 2012 - 17:29

"...Die Wirtschaft sei zum Jahreswechsel "nicht gerade in Sektlaune", erklärten die Wirtschaftsforscher. 23 der 46 befragten Verbände hätten angegeben, die Stimmungslage in ihrer Branche sei derzeit schlechter als vor einem Jahr. In den übrigen 23 Wirtschaftszweigen sei das Stimmungsbild im Vergleich zum Vorjahr ungetrübt. Damit habe zu ersten Mal seit Beginn der weltweiten Wirtschafts- und Finanzkrise im Herbst 2008 "kein einziger Wirtschaftsverband von einer Verbesserung der Stimmungslage" zum Jahreswechsel berichtet, teilte das IW mit." http://www.handelsblatt.com/politik/konjunktur/nachrichten/konjunkturumfrage-euro-krise-vermiest-unternehmen-die-laune/7561050.html Zo nu genoeg contrapropaganda tov de EC dictatuur en sprookjes.

opmerker
opmerker22 dec. 2012 - 17:29

Na het uitkleden kunnen wel enige positieve geluiden ten gehore worden gebracht. Tot de volgende uitkleedsessie.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 dec. 2012 - 17:29

Worden onze politici de garderobe dames en heren bij de ingang?! ''Mag ik u uw jas aannemen en uw broekzak leeghalen, mevrouw?

[verwijderd]
[verwijderd]22 dec. 2012 - 17:29

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel22 dec. 2012 - 17:29

Erwin. Speciaal voor u opgezocht. http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/51/soepeler-met-spanje.xml http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/51/imf_begrotingsplan-frankrijk-niet-gehaald.xml http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/politici-leren-niet.xml

[verwijderd]
[verwijderd]22 dec. 2012 - 17:29

Waar Kerstmis al niet voor misbruikt wordt.. Triest dat De Nederlandsche Bank zich als sukkel buitenspel laat zetten door EUropese toezichthouder. Alsof Nederland vergelijkbaar is met Griekenland of andere landen..

1 Reactie
itsme3
itsme322 dec. 2012 - 17:29

Ja, en dat terwijl de Nederlandse bank zijn werk zo fantastisch gedaan heeft. Fortis bank loopt als een zonnetje, geen vuiltje aan de lucht bij ING, DSB is zeer succesvol en Icesave is de veiligste bank op aarde. Toch?

JoopSchouten
JoopSchouten22 dec. 2012 - 17:29

Nóg meer goei? Klille dognmaticus. 'Rechtvaardig de lasten delen'? Leugenaar. De armoede stijgt nog steeds en zal de komende jaren blijven stijgen. Bij De Boer Tenten zijn ronde gaarkeukens besteld. In de middelste ring wordt straks voedsel uitgedeeld terwijl de rampentoeristen in de buitenste ring mogen komen kijken tegen een kleine vergoeding. Parkeergeld inbegrepen. Ambtenaren en semi-ambtenaren krijgen gratis entree.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods22 dec. 2012 - 17:29

++ In de middelste ring wordt straks voedsel uitgedeeld terwijl de rampentoeristen in de buitenste ring mogen komen kijken tegen een kleine vergoeding. Parkeergeld inbegrepen. Ambtenaren en semi-ambtenaren krijgen gratis entree. ++ >> Openingstijden?

MichelReiziger
MichelReiziger22 dec. 2012 - 17:29

@erwin lamme: ik heb het u al eerder proberen uit te leggen, we hebben geen Eurocrisis, we hebben een economische crisis die veroorzaakt wordt door het huidige economische model. Dat model heeft sinds namelijk eind 2008 alle schijn verloren dat het kan werken.. Dit model berust op schuld. We leven in een rente of schuld economie. Dat is op zichzelf al niet fijn maar als er fysiek niets tegen deze schuld over staat leven we eigenlijk in een schijn economie. Geld is namelijk ooit bedacht als ruilmiddel, en niet als product wat omwille van macht maar eventjes kan worden bijgedrukt of kan worden ingetyped of kan tijdelijk kan worden weggegeven omwille bonussen van anderen. Nou is moderne economie een vrij complexe materie. Ik raad u daarom aan eens het boek "How an economy grows and why it crashes" door Peter Schiff (volgens mij ook vertaald in het Nederlands) te lezen.

1 Reactie
jelius
jelius22 dec. 2012 - 17:29

Wij hebben wel degelijk een euro crisis. Als de corrupte en inefficiënte landen de euro niet hadden gehad hadden ze nooit zoveel kunnen lenen. Banken en pensieonfondsen etc. gingen er van uit dat euro schulden gedekt zouden worden door de EU. Dat gebeurt nu, door de gewone man te laten betalen. Was er geen euro geweest, dan hadden de zuidelijke landen nooit in deze omvang schulden kunnen maken.

JanB2
JanB222 dec. 2012 - 17:29

Deze toespraak is met 3 woorden totaal te ontkrachten: Spanje, Portugal, Italie. Alle ogen waren afgelopen jaar gericht op Griekenland (waar de problemen, ook die wat betreft de schuldenproblamatiek nog steeds aanhouden overigens). Elders gist het echter gewoon verder. En wat als de schuldenproblematiek uiteindelijk wel wordt opgelost, zijn de problemen dan voorbij? Nee van Rompuy, dan beginnen ze pas goed. Een schuldenproblematiek los je niet op door de debiteur kaal te plukken en als daar niets meer te halen valt bij de buren de zaak leeg te plunderen. Inderdaad, 2012 was een scharnierjaar. Het was het jaar waarin hele volksstammen alle vertrouwen in Brussel verloren, een vertrouwen dat de huidige generatie politieke lapzwansen die de europese kar lieten ontsporen ook nooit meer terug zullen winnen. Daarvoor is er simpelweg teveel gebeurt gedurende een te lange tijd. Wat heb je inderdaad ook nog te verwachten van lieden die haast schuimbekkend over straat rolden om uit te maken wie persoonlijk de nobelprijs voor de vrede (!) in ontvangst mocht nemen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 dec. 2012 - 17:29

[Alle ogen waren afgelopen jaar gericht op Griekenland.] Als je dat denkt dan heb je nog al wat informatie gemist. Alle ogen waren dit jaar op Spanje gericht. Alles wat er rond Griekenland gebeurder heeft zoveel tijd, en moeite gekost omdat men zich in Europa zorgen maakte over een precedentwerking voor Spanje. Had Spanje geen problemen gehad, dan was Griekenland meer dan 12 maanden geleden geholpen door een afdoende kwijtschelding.

[verwijderd]
[verwijderd]22 dec. 2012 - 17:29

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods22 dec. 2012 - 17:29

++ Verder lijkt het me de hoogste tijd voor een maatschappelijk debat over wat voor een EU eigenlijk gewenst is. ++ >> Ik denk nog steeds dat een splitsing in n- en z-euro het beste is, maar verder denk ik aan wat men in de VS heeft. Daar hebben de staten de zeggenschap over heel veel zaken en zijn (inderdaad) een zeer beperkt aantal zaken de bevoegdheid van de federale overheid. Alleen de Europese bevolking de president laten kiezen, daar ben ik niet voor. Ik zou die door het Europese parlement laten kiezen, net als dat het parlement de commissarissen (zouden moeten) kiezen.

MichelReiziger
MichelReiziger22 dec. 2012 - 17:29

***Ik ben geen econoom, maar ik heb begrepen dat het uiteenvallen van de eurozone een economisch drama zou zijn. Het lijkt me dus mooi dat dit gevaar voorlopig afgewend is.*** Politici, bankiers en veel economen geven aan dat het uiteenvallen van de Eurozone een drama is. Het is inderdaad een drama voor het "instituut Europa", wat in feite op dit moment niks meer voorstelt dan een complexe bankenunie (want dat is het nu gewoon, we zijn een bankenunie, dit heeft niks meer met Europa zelf te maken). Met doom scenario's dat Europa weer in oorlog kan komen, dat 'we' het als Europa nooit gaan redden zonder 1 Europa met een gemeenschappelijke munt. Maar 1 Europa hoeft helemaal niet te betekenen 1 monetair Europa. Je kan prima 1 Europa vormen zonder 1 gemeenschappelijke munt. ***Velen verwachten dat deze crisis nog wel wat jaren zal duren. Griekenland heeft nog een hoop werk te doen. Daarna moet een deel van de schulden kwijtgescholden worden om Griekenland weer perspectief te geven.*** Griekenland is passe. Als Griekenland vandaag uit de crisis komt moet het binnen 3 maanden weer geld lenen. Politici (bankiers) hebben tijd nodig om dit te verkopen aan de rest van Europa. Ze geven u en velen de illusie dat het werkelijk mogelijk is dat Griekenland uit de schulden kan komen, maar dit is niet mogelijk. Sommige Griekse economen hebben zich zelf al ingedekt door te zeggen dat dit niet voor 2025 gaat gebeuren. Met andere woorden, nooit. ***Verder heeft Italie een hoge schuld. En Spanje staat er slecht voor. Het lijkt me dat deze landen aan hun economie moeten werken om concurrerend te worden en moeten bezuinigen.*** Italie en Spanje zijn grootschalige industrie landen, de problematiek is in principe veel groter hier dan in landen als Griekenland. Men gaat er vanuit dat de wereldeconomie weer zal aantrekken. Maar wat men eigenlijk daarmee wil zeggen is dat de schuld- of rente economie weer volledig moet herstellen. Maar dit is een illusie, dat gaat nooit en nooit meer gebeuren. Staat zelfs nog los van werelwijde vraag&aanbod, wat enorm is veranderd. ***Ook Nederland moet orde op zaken brengen. De woningmarkt en de economie moeten uit het slot. En de overheidsfinancien moeten weer gezond worden.*** Bijna compleet, de overheids financieen en die van VOORAL geheel Europa moeten weer gezond worden. Dat geeft niks, als het ook werkelijk nut heeft. Maar zolang we dit economisch model hanteren, zal het geen ene bips uitmaken. ***Verder lijkt het me de hoogste tijd voor een maatschappelijk debat over wat voor een EU eigenlijk gewenst is. Zelf denk ik dat de EU een federatie moet worden met een beperkt aantal taken. De Europese bevolking kiest de president en verder zoals nu ook het parlement. Zo krijg je een stabiele en democratische EU bovenop de nationale democratie die wat mij betreft grotendeels behouden blijft.*** Ik zou het persoonlijk wenselijk vinden dat de bevolking van alle landen die zijn aangesloten bij de Euro-bankenunie zich via referenda mogen uitspreken om wel of niet door te gaan als onderdeel van de monetaire unie. Maar dit past niet binnen de strategie van Van Rompuy en andere Euroscisten. Die zijn tot het gevaarlijke af zo overtuigd van het nut van de Euro dat democratische waarden en normen maar even opzij worden gezet. Staat dan nog los van het opzettelijk misleiden van de Europese bevolking door de uitspraken zoals nu gedaan door de heer Van Rompuij.

jelius
jelius22 dec. 2012 - 17:29

Dat je niets van economie begrijpt heb je nu voldoende duidelijk gemaakt. Dat je de waarschuwingen voor de gevolgen van de euro niet eens hebt gelezen ook. Toch stonden zowel de linken naar de euro waarschuwingen, als de link naar hoe we van die euro af kunnen, en waarom dat nodig is, diverse keren hier bij Joop. Verder kun je niet duidelijk maken waar de EU toe zou kunnen dienen. Natuurlijk is het opruimen van de euro puinhoop niet gemakkelijk, ook niet goedkoop. Met de euro doorgaan is helaas veel duurder. Een econometrist legde het hier ook nog uit. Maar ik denk dat je niet eens het geringste benul hebt wat econometrie is. Van politiek weet en begrijp je ook niets, dat blijkt uit je onkunde over geschiedenis.

ColorHugo949
ColorHugo94922 dec. 2012 - 17:29

Dweilen met de Griekse belastingschulden-kraan open: http://www.refdag.nl/nieuws/economie/groot_deel_griekse_belastingschuld_oninbaar_1_701973?localLinksEnabled=false&utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed Wat Van Rompuy niet vertelt is wat de voorlopige redding belastingbetalers kost aan extra belastingen, fiscale en bancaire borgstelling, transfers, dalende pensioenen door kunstmatig lage rente en andere dominodebiteuren risico's.

1 Reactie
jelius
jelius22 dec. 2012 - 17:29

Dat zal de Brusselse Bende een zorg zijn. Hun salarissen en pensioenen en 'onkosten'vergoedingen blijven wel op peil. Waar het om gaat is hun macht uit te breiden.