Kerry: Oppositie Syrië steeds breder, meer gematigd en divers
• 03-09-2013
• leestijd 2 minuten
John Kerry en Chuck Hagel op zieltjesjacht tijdens hoorzitting over Syrië
Vandaag was een belangrijke dag in de aanloop naar mogelijk Amerikaans militair ingrijpen in Syrië. Obama stuurde zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie naar een hoorzitting om tekst en uitleg te verschaffen over zijn plannen, en waarover volgende week gestemd gaat worden. Obama heeft expliciet voor deze ‘democratische’ route gekozen, maar heeft als puntje bij paaltje komt, geen toestemming nodig voor militair ingrijpen. De hoorzitting was dus vooral bedoeld om steun te kweken voor de missie en dan met name onder de Amerikaanse bevolking.
Kerry was veelvuldig aan het woord op
de hoorzitting , die
3,5 uur zou duren en live te volgen was via CNN. Volgens Kerry zouden de geplande acties van de president ‘ons veiliger maken’ en wil de VS wil geen inzet van grondtroepen. Obama zou
niet van plan zijn een Syrische burgeroorlog uit te gaan vechten.
Het doel van ingrijpen is beperkt tot het voorkomen en ontmoedigen van de inzet van chemische wapens in Syrië.
Op de vraag ‘Wat gebeurt er als
Israël dadelijk bij het conflict betrokken raakt?’ Was Kerry al even duidelijk:
Dan lokt Assad iets uit wat nog veel erger voor hem zal zijn. Als we nu niet ingrijpen, dan zitten we hier straks weer. En dan moeten we iets oplossen wat nog veel groter en gevaarlijker is.
Volgens Kerry is Amerika erbij gebaat om de oppositie in Syrië te steunen. Niet om ‘regime change’ af te dwingen, want er is geen steun van het Amerikaanse volk voor inmenging in de Syrische burgeroorlog. De steun voor de rebellen zou gerechtvaardigd zijn, omdat de oppositie volgens Kerry de afgelopen tijd meer divers en gematigd zou zijn geworden:
Syrië is seculier en een meerderheid van de bevolking wil dat zo houden. Onze Syriëstrategie werkt nu al, mensen deserteren uit leger Assad. En over Irak, die situatie is niet te vergelijken met Syrië.”
Minister van Defensie Chuck Hagel was al even vurig in zijn betoog:
Assad moet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden, de kostbare reputatie van de Verenigde Staten staat op het spel. We hebben te maken met een nieuwe realiteit in Syrië, waarop gehandeld moet worden. Maar de ‘endgame’ is een diplomatieke oplossing.”
Senator Cardin toonde zich kritisch:
We willen graag een strakke (nauw geformuleerde) missie, want de deur naar een grondoorlog mag niet worden opengelaten.