Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kee en Van Jole over de Voorjaarsnota en zwijgende kamerleden

  •  
09-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-05-09 om 19.31.11
Kee en Van Jole hebben groot nieuws: er is een overeenkomst over de Voorjaarsnota. Kee ontdekte tijdens het Kamerreces dat er al vóór het reces een afspraak tussen de coalitiepartijen is gemaakt over de begroting. Die bleek de coalitie namelijk nogal zwaar op de maag te liggen. Wat is nu het probleem: de gasinkomsten lopen hard terug, dat moet zelfs helemaal naar nul worden teruggebracht om Groningen te ontzien, maar dat levert nu wel een gat in de begroting op. Om dat gat te dichten is besloten dat de schade- en herstelwerkzaamheden in Groningen, ook een flinke kostenpost, niet mee te nemen in de begroting.
In plaats daarvan zal het geld voor die schade- en herstelwerkzaamheden uit de staatskas worden gehaald, waardoor het afbouwen van de staatsschuld minder snel gaat. Dat is op korte termijn niet zo’n probleem, het gaat immers goed met de economie. Er zijn grote meevallers op het gebied van de WW en de bijstand, waardoor de staatsschuld op dit moment niet oploopt. Op langere termijn kan het echter wel voor de nodige problemen zorgen wanneer de schade- en herstelkosten voor Groningen op de lange baan geschoven worden.
Het geld dat door deze handigheid nu wel overblijft, gaat volgens Peter Kee onder meer naar de Brexit en het opvangen van de kosten die daarbij komen kijken. Verder is volgens hem nog niet heel duidelijk waar de rest van het geld naartoe gaat, maar voor het kabinet zou het belangrijk zijn dat er nu het economisch goed gaat niet al te zeer de hand op de knip wordt gehouden, ook om zo niet heel Nederland boos te laten worden op de Groningers.
Francisco van Jole heeft wel een idee waar het geld dat nu vrijkomt naartoe moet. Om te beginnen naar de Publieke Omroep:
"Daar moet 60 miljoen bezuinigd worden. Dat is een schande, want je ziet nu al wat er gebeurt bij de Publieke Omroep; journalisten en non-valeurs nodig je uit om zaken te duiden waar ze voor de rest ook geen verstand van hebben."
En over publieke omroepen gesproken: Francisco van Jole stuitte tijdens het reces op een onderzoek van de Zwitserse publieke omroep. Die vroeg zich namelijk af hoe het in het parlement aldaar gesteld is met de verhoudingen tussen mannen en vrouwen qua spreektijd. Het bleek dat er geen wezenlijke verschillen zijn tussen het aantal minuten dat de mannelijke en vrouwelijke parlementariërs aan het woord zijn. Maar dat onderzoek had een merkwaardige bijvangst: er was ook een Kamerlid dat nog nooit iets gezegd had, terwijl ze wel altijd bij de plenaire vergaderingen aanwezig was.
Voor de redactie van De Nieuws BV een mooie aanleiding om eens te kijken hoe dat in Nederland is en dus werd alle informatie over de spreektijden van de Kamerleden opgevraagd. Dat leverde interessante cijfers op.
Beluister Kee en Van Jole ook als podcast. Of nog beter: abonneer je
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.