Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Kamerleden zakken voor rekentoets, stemmen tegen verbeteringen wiskundeonderwijs

  •  
10-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rekentoets.jpg
LAKS liet vanmiddag Kamerleden de rekentoets maken, geen van de 5 vijf deelnemers - inclusief een wiskundeleraar - wist te slagen
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) plaatste vanmiddag de leden van de Vaste Kamercommissie Onderwijs in de schoolbanken om opgaven van de omstreden rekentoets te maken. Alle vijf de deelnemers, waaronder oud-wiskundeleraar Paul van Meenen (D66), zijn gezakt.
Annelotte Lutterman, voorzitter van het LAKS :
De Kamerleden gingen onvoorbereid de toets in, net als de scholieren die geen rekenonderwijs krijgen. De toets is moeilijk te halen zonder goede voorbereiding, geen wonder dat ze zakken! We hebben het al vaak gezegd, maar wij willen absoluut niet dat scholieren de dupe worden van slecht rekenonderwijs. Daar schiet immers niemand wat mee op.” 
rekentoets620
De actie van het LAKS vond plaats voor de stemmingen in de Tweede Kamer naar aanleiding van het recente debat over de rekentoets. Er wordt onder andere gestemd over een motie die de rekentoets uit de zak-/slaagregeling moet halen. Door het plaatsen van de rekentoets in de zak-/slaagregeling worden scholieren die moeite hebben met wiskunde en rekenen onevenredig hard gepakt, vindt LAKS. Al erkent de organisatie het belang van betere rekenvaardigheden van scholieren. Zij zien het rekenonderwijs dan ook het liefst ondergebracht bij het vak wiskunde en voor scholieren die geen wiskunde volgen bij aparte rekenlessen. Lutterman: 
Zo leren we eerst rekenen voordat we er op afgerekend worden.
Update 16.30 uur: Ondanks de actie heeft geen van de moties waar LAKS voor pleitte het gehaald. Een teleurgestelde Paul van Meenen twitterde dinsdagmiddag:
vanmeenen
Cc-foto: @Tichener

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

PaddyPower
PaddyPower10 feb. 2015 - 15:17

Schandalig dat de ex wiskundeleraar hier niet voor slaagde. Wel opvallend dat deze rekentoets moeilijker was dan andere rekentoetsen die ik laatst heb gedaan (bijv. de rekentoets die laatst in de Volkskrant stond of op de site van CITO). Laks heeft de moeilijkere opgaven verzameld en die in 1 toets gegooid zo lijkt het mij. Laks is blijkbaar ook niet van vies van een tikkeltje populisme.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 feb. 2015 - 15:17

[We hebben het al vaak gezegd, maar wij willen absoluut niet dat scholieren de dupe worden van slecht rekenonderwijs. ] Hoe lullig het ook is voor degene die het slechte onderwijs ondergaat, dat MOET natuurlijk wel de bedoeling zijn. Het hoort zo te zijn dat je als je niet begrijpt dat 51 milligram evenveel is als 3x17 milligram dat je niet kunt afstuderen als medicijnvoorschrijvend psychiater (dat dat misgaat, daar ken ik het voorbeeld van), dat je niet wordt toegelaten op zo'n studie, dat je je VWO, HAVO of VMBO papiertje niet kunt halen en dat je op de lagere school in groep 7 blijft zitten. Of dat nu de schuld van je leraar is of je ouders of jezelf. Dat is het principe van examineren en niveau toetsen.

Mark Gh
Mark Gh10 feb. 2015 - 15:17

Ik begrijp werkelijk niet wat het probleem is met een verplichte rekentoets. Een bepaald minimumniveau aan rekenvaardigheden is noodzakelijk om fatsoenlijk te kunnen functioneren in de maatschappij. Krant Trouw had een tijdje geleden wat vragen online staan, haal je een toets met zulke eenvoudige vragen niet dan is het niet meer dan terecht dat je nog een tijdje op school mag blijven.

Frank Straathoff
Frank Straathoff10 feb. 2015 - 15:17

Tanja Jadnanansing (PvdA) maakte de toets ook. "Nou ja, eigenlijk maakte ik hem niet", vertelt ze. "Ik moest continu vragen beantwoorden van journalisten. Toen ik aan de toets wilde beginnen, was mijn tijd om. Ik ben niet verder gekomen dan vraag 1." Tja

tomaatnet
tomaatnet10 feb. 2015 - 15:17

Waarom de moeilijke opgaven wel voor de kinderen en niet voor dat stelletje plucheplakkers? Geeft meteen het IQ gehalte van de kamer weer en trouwens ook het kabinet schaar ik daaronder.

123456zeven
123456zeven10 feb. 2015 - 15:17

en wat met de leerlingen die wat slechter in taal zijn? Daar wordt je ook op afgerekend, maar telt opeens weer niet.

Armagaddon
Armagaddon10 feb. 2015 - 15:17

>>> At zou de meest voorhanden "quick conclusion"zijn, als in 2 achereenvolgende jaren, de rekentoets dramatische uitkomsten geeft...??? >>> Lijkt mij buitengewoon simpel en vooral logisch.....of de toets deugt niet of het hele reken leerstelsel niet...! >>> Het zou een "Eyeopeer"zijn om eens een keer naar deskudigen te (kunnen) luisteren politici, met kennelijk niet voldoende genoeg IQ en EQ in evenwicht behept...!! http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3556500/2013/12/05/Experts-kraken-rekentoets.dhtml

Paulpeters
Paulpeters10 feb. 2015 - 15:17

Van wat ik heb gezien (via de site van de volkskrant) is het ook niet echt een rekentoets maar eerder een goed-lezen toets. Ik denk dat talige mensen bij deze toets in het voordeel zijn, waar beta's beter af zouden zijn met een echte rekentoets met sommen.

JodeJo
JodeJo10 feb. 2015 - 15:17

Falend primair onderwijs wordt niet goedgemaakt met een reken toets in het secundair onderwijs.

rbakels
rbakels10 feb. 2015 - 15:17

Die rekentoets wordt gemaakt door hetzelfde bureau dat de inburgeringstoets maakt. Ik denk dat juristen hem betere zouden maken, want het komt erg aan op testuitleg. Had een aantal jaren een parlementair onderzoek o.l.v. de huidige Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem niet vastgesteld dat de Kamer zich niet voortdurend hap-snap met onderwijs moets bemoeien? Ik denk trouwens dat een economietoets beer zou zijn, om te beginnen voor Kamerleden, want de meesten snappen geen bal van economie. En zevsnappen niet eens dat ze er meer van moeten begrijpen. Neem het begrip "marktwerking". Dat wordt vertaald als "winst mogen maken". Maar elke econoom (en zelfs ik als niet-econoom) weet dat - als het goed is - marktwerking staat voor "de tucht van de markt", een verschijnsel waar dezer dagen V&D en Blokker over kunnen meepraten. En er is ook slechte marktwerking, met name bij monopolies en bij "asymmetrische" informatie. Kortom, er zijn allerlei vormen van "marktfalen" die moeten worden voorzien. Dat is geen politiek dat is gewoon verstandig beleid.

seniorg
seniorg10 feb. 2015 - 15:17

Ja, wiskunde is rekenen. Nee, rekenen is geen wiskunde. Het is dom en wellicht zelfs kwaadwillend om deze twee steeds bij elkaar te vegen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2015 - 15:17

kan ik de toets ergens inkijken?

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh10 feb. 2015 - 15:17

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/17/de-rekentoets-wordt-versoepeld-maar-zou-jij-m-halen/ Daar staan wat voorbeeldvragen, ik dacht dat Trouw ook zoiets online had staan maar kan dat zo snel niet vinden.

gimli55
gimli5510 feb. 2015 - 15:17

In het AD zit een link naar een PDF met de 6 vragen in 10 minuten soms met behulp van een rekenmachine. Veel plezier en veel geluk. Het bagatelliseren van de problemen door sommige kabinet aanhangers zegt meer over hun intelligentie dan over het nut van deze rekentoets. De mooiste smoezen op een rijtje : De tijd was te kort, of ik werd afgeleid, of de batterijen van mijn rekenmachine waren leeg. Hoe meer controle, hoe minder kwaliteit.

hphilippens
hphilippens10 feb. 2015 - 15:17

Welke belangen drijven VVD en PvdA? In elk geval belangen die tegen goed onderwijs ingaan.

1 Reactie
Armagaddon
Armagaddon10 feb. 2015 - 15:17

... Citaat: Huub Welke belangen drijven VVD en PvdA? In elk geval belangen die tegen goed onderwijs ingaan. >>> Lijkt mij niet zo moeilijk...... >>> Wedden: ECONOMISCH gerelateerde belangen voor het OldBoysNetwokSyndicate.....smile

Frank Straathoff
Frank Straathoff10 feb. 2015 - 15:17

De oud wiskunde leraar Van Meenen slaagde niet voor de toets. Yeah right. Zou het ermee te maken kunnen hebben dat hij ook faliekant tegen de rekentoets is? Stapel onderzoekje... lol

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij10 feb. 2015 - 15:17

Ik heb een tijdje geleden een deel van de opgaven bekeken. Het zag er niet vreselijk moeilijk uit, maar ik weet niet hoe lang je over die sommen mag doen etc., maar een wiskundeleraar die zakt? Die moeten we maar eens scherp ondervragen, ik geloof er helemaal niks van.

johanw2
johanw210 feb. 2015 - 15:17

"Door het plaatsen van de rekentoets in de zak-/slaagregeling worden scholieren die moeite hebben met wiskunde en rekenen onevenredig hard gepakt, vind LAKS." Nou, met het verplicht stellen van Nederlands (inclusief de onbegrijpelijke teksten die men hier onder de "literatuur" rekent) en een vreemde taal en verplicht veel vreemde talen in de onderbouw worden de leerlingen zonder talenknobbel ook onevenredig gepakt. Ik heb daardoor zelf de mavo - havo - vwo route moeten doorlpen om vlug van al die talen af te zijn. In de praktijk heb ik in mn werk voldoende aan Engels en dat ik wat steenkolen-Duits spreek (jarenlang nagesynchroniseerde TV series gekeken via de satelliet voordat die op internet te downloaden waren) is een plus.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg210 feb. 2015 - 15:17

"Nou, met het verplicht stellen van Nederlands (inclusief de onbegrijpelijke teksten die men hier onder de "literatuur" rekent) en een vreemde taal en verplicht veel vreemde talen in de onderbouw worden de leerlingen zonder talenknobbel ook onevenredig gepakt." Los van je cultuurbarbarisme (wat me nogal een uitspraak is over teksten die je niet eens begrijpt): de lat ligt hier nog steeds buitengewoon laag. Moet je eens kijken wat voor Nederlands er uit de pen van studenten en afgestudeerden komt. Kennelijk kun je daar dus ontzettend makkelijk doorheen glippen.