Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Kamer stemt in met verlenging militaire missies Mali en Afghanistan

  •  
12-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12322531133_1c3134b80b_k
Een meerderheid van de Tweede Kamer heef dinsdag ingestemd met het verlengen van de militaire missies in Mali en Afghanistan. De verlenging zal in eerste instantie voor één jaar zijn, eind 2018 wordt besloten of de missies ook daarna nog door zullen gaan.
Het stemmen in de Kamer was dinsdag min of meer een formaliteit, aangezien het vorige kabinet in september al bij de bondgenoten had bevestigd dat Nederland nog een jaar langer zou bijdragen aan de missies in Mali en Afghanistan. Dat was volgens Rutte-II nodig, omdat vanwege de lange formatieonderhandelingen de voorbereidingstijd van de militairen in de knoop zou komen. In januari gaat de nieuwe lichting militairen al weg.
De PVV, Partij voor de Dieren, DENK en de SP stemden tégen verlenging van de missies. In het geval van de SP was dat omdat de partij vindt dat er bij lange na niet voldoende bekend is over de problemen met het materieel en in hoeverre die nu opgelost zijn. In juli 2016 kwamen twee Nederlandse militairen in Mali om het leven bij een oefening met ondeugdelijke mortiergranaten. Uiteindelijk bleek dat de slechte staat van het materiaal al veel langer bekend was en bewust was genegeerd. Dat leidde tot het opstappen van toenmalig minister van Defensie Hennis en Commandant der Strijdkrachten Middendorp.
De nieuwe minister van Defensie Ank Bijleveld zei dinsdag over het verlengen van de missie dat ze naar de missie heeft gekeken ‘met de vraag in mijn achterhoofd: Zou ik mijn eigen kinderen op missie sturen?’. Daarna kwam ze voor zichzelf tot de conclusie dat ze dat inderdaad zou doen. Ze voegde er wel aan toe:
"Ik zend de militairen uit met een gerust hart, voor zover dat kan, maar we moeten ons ook realiseren dat het mannen en vrouwen zijn die daar met gevaar voor eigen leven rondlopen. Het is geen veilig gebied. Maar wat we eraan konden doen, hebben we gedaan."
De enige partij van wie niet duidelijk is of ze voor of tegen de verlenging is, is het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Terwijl Baudet eerder nog veel stennis maakte in de Kamer door gehuld in een militair vest de slechte kwaliteit van de uniformen aan te kaarten, kon hij het dinsdag niet opbrengen om in de Kamer aanwezig te zijn om mee te stemmen. Verrassend was dat overigens niet, Baudet is zelden aanwezig in de Tweede Kamer.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Frank Spencer
Frank Spencer13 dec. 2017 - 18:32

Nederland gehoorzaamd als een blindengeleidehond de VS. Maakt niet uit hoeveel het kost. En natuurlijk moet de heroïne produktie in Afghanistan niet in gevaar komen. Ik heb rapporten gezien die aangeven dat de produktie van deze drug uit Afghanistan nog nooit zo hoog is geweest sinds de Amerikaanse inval. Zou mooi zijn als de onkosten voor de Nederlandse belastingbetaler dan ook maar hieruit kon worden vergoed. Maar de winsten gaan rechtstreeks naar het Pentagon.

Magiel93
Magiel9313 dec. 2017 - 9:44

In Mali kan nog wel iets goeds gedaan worden maar wat we in Afghanistan kunnen bereiken dat vraag ik me ook af. Daarnaast is in beide landen de inzet zo klein dat het volledig kansloos is. Nederlandse politiek wil altijd overal aan mee doen maar dan wel met de meest minimale mogelijke inzet. Geen wonder dat we initieel niet eens gevraagd werden om mee te doen tegen IS. Wat een afgang.

Plaatsentijd
Plaatsentijd13 dec. 2017 - 8:38

Het leger valt door tekorten aan van alles bijna uit elkaar, en dan sturen we ze toch op missies heel ver weg ..... ik snap dat niet. Zorg eerst voor aansterking van de strijdkrachten zou ik zeggen, deze missies gaan ten koste van dat proces.

Libertain
Libertain13 dec. 2017 - 7:19

Is Afghanistan thans het langstdurende oorlog?

Gare Raap
Gare Raap12 dec. 2017 - 21:38

Die Baudet is echt overdraagbaar in zijn lichtheid.

Wittemuis
Wittemuis12 dec. 2017 - 19:57

Baudet had vermoedelijk tegen gestemd omdat de veiligheid niet gewaarborgd kan worden voor de militairen die door de gebrekkige uitrusting achter de feiten aanlopen . Joop zou zich af moeten vragen waarom linkse partijen als. Groen Links en PvdA hier niet tegen stemmen , ik vraag mij het wel af .

3 Reacties
LaBou
LaBou 13 dec. 2017 - 6:16

Mali is het kindje van Koenders (PvdA) en wat Afghanistan betreft: Kunduz, weet je nog wel?

angsthaas2
angsthaas213 dec. 2017 - 7:33

Sp en PvdD wel tegen. De pvda is al jaren niet meer links en groenlinks, tjah gaat ook een beetje die kant op.

WillemdeGroot
WillemdeGroot13 dec. 2017 - 10:08

'Joop zou zich af moeten vragen waarom linkse partijen als. Groen Links en PvdA hier niet tegen stemmen , ik vraag mij het wel af ' Kan dat niet komen doordat deze partijen teveel rechts verleden met zich meedragen? Binnen GL ebt nog steeds de periode Halsema/Sap na en bij de PvdA regeringsdeelname (en de bemensing van de huidige fractie met leden als Ploumen en Kuiken) waarbij steun aan 'missies' annex was.

Klaas Punt
Klaas Punt12 dec. 2017 - 19:30

Voor mij onbegrijpelijk dat jongeren vrijwillig dienst nemen, als je weet dat je de halve wereld om wordt gestuurd om een bezetting in stand te houden. Als dienstplichtige zou ik dat gewijgerd hebeen. Dan maar de bak in. Maar ik heb tijdens mijn bijna 2 jaar ons eigen land verdedigd. Zonder bezwaar.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt13 dec. 2017 - 13:04

gewijgerd hebeen=geweigerd hebben