Joop

Kabinet zwicht voor boze boeren

  •  
17-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ruttestikstof

© screenshot NOS

Het kabinet schuift de stikstofproblemen verder voor zich uit. Daarover heeft het afspraken gemaakt met dertien land- en tuinbouworganisaties. De NOS bericht over het principe-akkoord:
" Belangrijkste afspraak is dat boeren niet gedwongen worden om hun bedrijf te verkopen aan de overheid en te stoppen. Ook komt er geen algehele krimp van de sector. (…) Er komt ondersteuning voor boeren die willen investeren, stoppen of hun bedrijf willen verplaatsen. Om dat mogelijk te maken trekt het kabinet voor volgend jaar 250 miljoen euro uit."
GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt op Twitter van “het recht van de trekker”. Boze boeren belegerden dinsdagavond nog het Binnenhof waar de Eerste Kamer instemde met de stikstofwet van het kabinet.
Nederland heeft de regels voor stikstofuitstoot (stikstofoxiden en ammoniak) jarenlang overtreden. In mei bepaalde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, dat daar een einde aan moet komen. De veeteelt is in Nederland de belangrijkste bron van stikstofuitstoot.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (123)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde18 dec. 2019 - 15:15

Ik denk dat het niet zo zeer zwichten is. De stikstofnormen staan nog steeds overeind. Het enige dat het kabinet heeft toegezegd is dat er geen koude sanering komt maar een warme. En die komt er op neer dat de boeren die willen stoppen en dat is bijna de helft van de 20.000 veeboeren geholpen worden. Daarmee worden de woorden van D66 waarheid, een halvering van de veestapel. Zie voor verdere uitleg dit uitstekende artikel: https://joop.bnnvara.nl/opinies/d66-plan-halvering-veestapel-godsgeschenk-voor-boeren#comment-2470688

1 Reactie
Karingin
Karingin19 dec. 2019 - 1:46

Er is nooit gezegd dat er een koude sanering zou komen. Het probleem zit hem in de beeldvorming. De boeren schreeuwen moord en brand over hun vermeende verdoemenis, die nooit is aangekondigd. Dus de politiek heeft in die zin geen concessie hoeven doen. Maar voor de bühne lijkt het nu wel alsof ze gezwicht zijn voor intimidatie en agressie. Al die boeren die niet geloven dat er iets aan de hand is, voelen zich gesterkt in hun achterlijke denkbeeld. En ondertussen komen er geen serieuze maatregelen, want daar had de politiek toch al geen zin in. Dus deze crisis zal zich, triest maar waar, nog lang voortslepen.

Jasmijn2
Jasmijn218 dec. 2019 - 13:00

Dit is exact wat ik sinds het begin van de protesten had verwacht, grrr. De overheid liet het gewoon expres toe, de asociale protesten, zodat ze kunnen doorgaan met het beleid wat ze al jaren voeren: Het uitstellen en ontwijken van maatregelen. Nu zogenaamd omdat ze gezwicht zijn voor de protesten, in werkelijkheid is het al jaren hun eigen beleid

3 Reacties
wegmetons
wegmetons18 dec. 2019 - 17:45

laten we inderdaad maar protesten verbieden, alle protesten dan he. wordt ons land vast veel beter van, geen gezeur meer over hogere salarissen of minder kolencentrales. Weldadige rust op het malieveld.

Karingin
Karingin19 dec. 2019 - 1:36

Wegmetjou: Ja ga vooral niet in op de werkelijke inhoud van Jasmijns post. Want ze zegt niet dat ze protesten wil verbieden, maar dat ze die asociaal vindt. En dat zijn zo ook. Voorts stelt ze dat de overheid die protesten wel prima vindt, omdat ze al jaren (wettelijk verplichte) maatregelen uitstelt en ontwijkt; een feit volgens de Raad van State. Wat de overheid nu gewoon wéér aan haar laars lapt, als gevolg van het drammende geboerte. Dat is helemaal geen gekke analyse.

wegmetons
wegmetons19 dec. 2019 - 17:27

De overheid staat toe betekent zoveel als de protesten zouden verboden moeten zijn...

Oost-Nederlander
Oost-Nederlander18 dec. 2019 - 12:27

Goede zaak! Er heerst een buitengewoon vreemde antipathie tegen de boer. De overheid is laks met haar eigen regels? Dan worden bepaalde sectoren maar de dupe van de onkunde van de overheid. Je zou maar in deze sector werken en al die ellende over de schutting gegooid krijgen. Verder (denk ik, geen feit! ) dat de meeste personen die deze mensen zomaar milieucriminelen e.d. Noemen randstedelingen zijn die hooguit uit het raampje van de auto/trein een blik werpen op een boerderij. Lekker makkelijk om dan te gaan roeptoeteren

2 Reacties
Karingin
Karingin18 dec. 2019 - 17:33

Ga toch fietsen, de boeren hebben zelf eindeloos gelobbyd voor het gevoerde beleid, terwijl al decennia duidelijk is dat stikstof een probleem voor de natuur oplevert. Nou niet janken dat het uit de klauwen is gelopen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 18:28

'De overheid is laks met haar eigen regels?' Als je je er een beetje zou hebben verdiept dan had je kunnen weten dat veel boeren (75%) het stikstof probleem simpelweg ontkennen en alles in het werk stellen om vooral maar zoveel mogelijk geld binnen te harken. Sjoemelen met milieuvergunningen komt veel voor want de overheid controleert toch nauwelijks. https://www.groene.nl/artikel/de-cijfers-zijn-wat-diffuus

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander18 dec. 2019 - 12:23

Boerenbedrog en een holle minister-president zonder visie Niets en dan ook helemaal niets in al die decennia geleerd. En dat zit er ook voor de toekomst niet in. Neoliberalistische leegte over extreemrechtse boeg gaat gewoon door. De natuur, het milieu, het onbeschermde landschap, onze leefomgeving en gezondheid zijn wederom de grote verliezer. De vervreemding gaat gewoon door. Van hier tot in de Amazone. Totale waanzin. Maar goed wij 'klimaatsalafisten' en 'links tuig' mogen als het goed is ook weer heel veel meer burgerlijke ongehoorzaamheid op straat tentoon spreiden. Playing Level field, toch, niet dan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 dec. 2019 - 11:34

Dit kabinet steekt een grote middelvinger op naar de maatschappij!

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 dec. 2019 - 11:29

Allemaal lid van het CDA! Die fatsoenspartij! Of de VVD, de partij van 'fatsoen moet je doen' dacht ik. CDA die rentmeesterschap predikt, je zou er hard om moeten lachen als het niet zo in-en intriest was.

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 18:31

'je zou er hard om moeten lachen als het niet zo in-en intriest was.' Op zondag braaf in de kerk zitten en op maandag je troep illegaal in de sloot lozen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 dec. 2019 - 20:28

Ik hoorde hier ook een mooie: God heeft al die olie in de grond gestopt, en als de mensen dan vertikken dat uit de grond te halen dan is dat niet bepaald een teken van dankbaarheid. Rechtsom of rechtsom, ze komen er altijd.

Karingin
Karingin19 dec. 2019 - 1:24

Haha Stock! Die kun je natuurlijk pareren met; maar waarom heeft God die olie in de grond gestopt? Misschien had 't daar dus wel moeten blijven hè, je weet 't niet!

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 dec. 2019 - 12:24

Stock, in de (vriendschappelijke) discussies met een CDA collega verdedigde hij ook altijd een nogal ruime interpretatie van rentmeesterschap. Het omzetten van "wildernis in wijngaarden" kon ook op de goedkeuring van de heere rekenen.

chwiedijk
chwiedijk18 dec. 2019 - 11:27

Rutte erkent het recht van de sterkste, als het hem uitkomt...

Gi Raf
Gi Raf18 dec. 2019 - 10:48

GL Klaver heeft gelijk. Die 250 miljoen die Rutte nu is overeengekomen met de organisaties van elite boeren gaan echt de stikstofcrisis niet uit de wereld helpen. Onbegrijpelijk dat GL dan toch steeds weer Rutte3 op cruciale momenten blijft gedogen en alleen als het niet uitmaakt voor de buhne tegenstemt zoals bijvoorbeeld bij de stikstofwet. Eliteboeren zien die 250 miljoen graag hun kant opkomen. Kleinere hardwerkende boeren uitkopen met poen van de belastingbetaler. Om daarmee de uitstoot van hun megastallen gelijk te kunnen houden. Uiteindelijk resteren er dan alleen nog zeer grote bedrijven met miljarden EU subsidie. Voor de kleine boer die dicht bij de natuur staat is definitief geen plaats meer in Nederland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 dec. 2019 - 10:34

Wist dit al. Nog heel even liet ik me verleiden als mensen zeiden dat ik het wel mis zou hebben. Mijn antwoord was; We zullen zien. En zie daar! Het eeuwenoude liedje!

johannn2
johannn218 dec. 2019 - 10:04

Voor de eerst volgende onderwijsstaking moeten we die tractors maar even lenen. .

4 Reacties
johannn2
johannn218 dec. 2019 - 10:06

aanvulling Maar misschien willen de boeren wel met ons meedoen, Het gaat per slot ook over het onderwijs aan hún kinderen. .

Gi Raf
Gi Raf18 dec. 2019 - 11:05

Je kan het natuurlijk altijd vragen aan de boeren of je een tractor kunt lenen Johan. Maar is het niet zo dat stakende onderwijzers op eigen kracht de samenleving al bovenmatig chanteren door kinderen van school naar huis te sturen gedurende de zoveelste poenstaking? Daar komt bij dat je het boerenbedrijf niet 1 op 1 kunt vergelijken met het (basis) onderwijs. Boerinnen werken meestal niet parttime maar vaak 7 dagen in de week mee op het bedrijf. Even afgezien van de eliteboeren waar Rutte3 nu een deal mee heeft gesloten van 250 miljoen. In het onderwijs werkt 80% van de dames slechts parttime. Gewoon omdat ze het zich kunnen veroorloven dankzij de tweeverdienersubsidie. Of erger nog als ze ook de stap zetten om ZZP subsidie op te strijken. Dat kinderen zonder onderwijzer zitten omdat dames liever de helft van de week achter het aanrecht staan dan voor de klas interesseert ze niet.

I am Legion
I am Legion18 dec. 2019 - 12:45

Des te langer de nek des te meer je eruit kletst:)))) Als scholen per 1 fte zo weinig betalen als wat ze nu doen met daarnaast de breed als zeer hoog ervaren werkdruk in zowel PO als VO door overvolle klassen en steeds meer taakuren buiten de lestaken wat op papier neerkomt op 43 klokuren per week werken voor het creëren van de ruimte voor verplichte vakanties maar in werkelijkheid vaak meer dan 50 klokuren omdat de taken structureel niet overeenkomen met de daarvoor toegekende uren dan is de verklaring waarom zoveel van de lesgevenden in zowel PO als VO (m/v) geen volle banen hebben en anders een in hoge mate ziekteverzuim door burnouts kennen evident.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 dec. 2019 - 7:03

Dat onderwijs heeft dan aardig tekortgeschoten!

I am Legion
I am Legion18 dec. 2019 - 9:09

Toen leraren, politie-agenten, mensen in de zorg, bouw- of metaalarbeiders, mensen met grafische beroepen, etc. staakten en vaak met ook massale acties, bezettingen, belasting van wegen en openbaar vervoer ook veel overlast veroorzaakten of door het neerleggen van hun werk mensen producten en diensten tijdelijk onthielden ging links daar dan ook zo tekeer tegen? Nee die juichten dit zonder uitzondering toe.

13 Reacties
Katootje2
Katootje218 dec. 2019 - 10:40

Zou het komen omdat die boeren dom-rechts zijn?

Karingin
Karingin18 dec. 2019 - 11:16

En omdat boeren milieucriminelen zijn. En buitengewoon agressief.

Katootje2
Katootje218 dec. 2019 - 11:23

Ook dat nog...

I am Legion
I am Legion18 dec. 2019 - 12:11

@Katootje Verschilt dat wezenlijk met dom-links behalve dan dat ze meer ondernemend zijn dan voor een baas te werken? @Karingin En al die andere burgers zijn massaal milieuvriendelijk net als in hun bereidheid meer te betalen voor biologisch verantwoorde producten afkomstig van landbouw en veeteelt die boeren dan graag zouden leveren?

Cristiano van Straaten
Cristiano van Straaten18 dec. 2019 - 15:45

Jij durft. Met je 'I am Legion'. Alleen jammer dat het volslagen NIET van toepassing is.

Klaas Punt
Klaas Punt18 dec. 2019 - 16:56

Legion, er schijnt, volgens onbevestigde berichten, reeds 1 burger z'n auto ingeleverd te hebben. Dat is toch een goed begin zou je zeggen. Echter wel een druppel op een gloeiende plaat want die automobilist blijft gewoon rijden hoor. Ze hadden er 3.

Karingin
Karingin18 dec. 2019 - 17:30

Lego: Ik leef zuinig en zo milieuvriendelijk mogelijk. Maar lang niet alle burgers doen dat. We leven in een domrechts land.

Van S tot H
Van S tot H18 dec. 2019 - 19:00

@Karingin Ik stem nu 40 jaar VVD, dus in uw optiek ben ik per definitie dom? U stelt :" Ik leef milieuvriendelijk", ik kan er dus van uit gaan dat u inmiddels van het gas af bent, zonnecollectoren op uw dak heeft? Dan wel een energie neutraal huis heeft en een elektrische auto rijdt?? U leeft tevens zo zuinig mogelijk, maar ik mag toch hopen dat u uitsluitend biologische geteelde producten koopt, uw vlees bij de keurslager haalt en geen plofkippen koopt? Kleding aanschaft wat niet is geproduceerd in een 3e wereldland, maar gewoon in Europa. Eenieder welke een ander standpunt heeft dan de uwe, wordt door u weggezet als dom. Alvast als antwoord op uw wedervraag, Mijn huis is niet energie neutraal, kan ook niet, is monument. Wel heb ik zonnecollectoren op mijn garagedak Ik rijdt een elektrische auto en ik bezondig mij aan het hebben van 2 klassieke auto's en een motor. Ja ik koop biologische producten en ja, vlees met keurmerk, kleding gewoon in Europa geproduceerd. Ik vlieg veel, maar naar Parijs,London ed. neem ik de trein. Maw niemand is perfect, eenieder leeft zijn eigen leven en doet op zijn/haar eigen manier zijn/haar best.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 dec. 2019 - 20:54

van S Met Andere Woorden. Dat is wat maw betekent. En dan begin je met 'zo milieuvriendelijk mogelijk' te vertalen naar 'niks wat is doe schaadt direct of indirect het milieu'. Dat zijn wel heel veel andere woorden, ze betekenen zelfs niet meer hetzelfde. Wat een vreemde schreeuwpartij naar iemand die zegt het milieuprobleem serieus te nemen en bij haarzelf te beginnen als het om gedragsverandering gaat En ja: als je al 40 jaar VVD stemt dan ben je niet noodzakelijkerwijs dom, maar wel een wegkijker, goedprater (prominente VVDers zols Loek H, Henny K (Mr Integrity zoals jij hem noemt, huisjesmelkers in de tweede kamer (dat is de wetgever) die de wet als een soort van losse leidraad ziet) , hebben toch maar mooi een NGO 18 miljoen lichter gemaakt, maar jij blijft de partij eeuwig trouw) onverantwoordelijk, en heb je geen sjoege wat maatschappelijke verantwoordelijkheid inhoudt. En als je al 40 jaar mag stemmen dan zou dat toch eigenlijk wel mogen worden verwacht.

Karingin
Karingin19 dec. 2019 - 1:19

Van S tot H: Zie mijn post 19 december 2019 at 02:03 ergens onderaan. En ja, ik vind rechtse mensen dom, in de zin van kortzichtig. Geen notie van de lange termijn. Dat blijkt ook uit alles, als we het beleid van de afgelopen 3 VVD-kabinetten (het gaat verder terug, maar voor het gemak beperk ik me) bekijken. De ene crisis na de andere, als gevolg van domme bezuinigingen, afbraak van voorzieningen en "creatief" omgaan met internationale afspraken. Slechtse mensen zijn penny wise, pound foolish. En hardvochtig bovendien.

Karingin
Karingin19 dec. 2019 - 1:22

Ik vergat egoïstisch.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 dec. 2019 - 7:26

VVD-ers denken echt wel aan de lange termijn, daar zijn ze heel bedreven in. Ze denken; als ik nu zoveel mogelijk graai, jat, steel, de zaak bedonder, Oost-Europeanen en andere slaven voor me laat werken voor een habbekrats, die stal in onderkomens gelijk de boer dat doet met zijn vee, hanteer, daar een flinke huur voor vraag, dan heb ik het goed en steeds beter, dan kan ik nog meer rentenieren, naar de duurste restaurants, 1000 euro per week opsouperen aan huishoudgeld, kortom me gedragen als een heer. Zeg nooit dat een VVD-er niet met de lange termijn bezig is, dat is hij continue. Het enige waar hij niet mee bezig is, is de maatschappij, de aarde, het klimaat, vervuiling, mensenrechten, dieren, kortom andere mensen, met wat hij aanricht etc..etc... Daar heeft hij alleen maar last van bij zijn missie. Daar heeft hij vast een goede kosten-batenanalyse op losgelaten. Dus zoals het een goede VVD-er betaamt maait hij alles weg wat voor zijn voeten komt en hem in de weg staat om zijn doel te bereiken. En dat is hard werken! Ziedaar de hardwerkende Nederlander.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 dec. 2019 - 7:28

met wat hij aanricht en achterlaat!

Hendrik5
Hendrik518 dec. 2019 - 9:08

Doordat er geen verplichting tot sluiting komt, maar wel een regeling hebben de boeren nu wel een keer DE kans om de keuze te maken of ze verder willen. De circulaire landbouw is nog steeds het uitgangspunt. Kiezen ze er niet voor om te te stoppen daarmee accepteren ze dus die nieuwe stip op de horizon. Een circulaire (kleinere) landbouw.

Le Chat Botté
Le Chat Botté18 dec. 2019 - 9:02

Dus als ik mijn democratisch(?) gelijk wil halen moet ik met ongekentekende voertuigen de snelwegen en grote verkeerspunten blokkeren? Dit is Reclaim the Streets all over again. Cool! Pop-up dance party's op de drukke kruispunten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag terwijl heel Nederland morrend en machteloos in de file staat. En het dansend publiek komt en gaat gewoon met de fiets. Ik dank de boeren en bouwers voor het wijzen van de weg!

4 Reacties
Katootje2
Katootje218 dec. 2019 - 10:43

Ze nemen "Extinction Rebellion" een hoop werk uit handen.

Katootje2
Katootje218 dec. 2019 - 11:49

"Ook bij Tata-steel in Velsen-Noord en IJmuiden zijn protesten. Actievoerders blokkeren daar de toegangspoort. ,,We maken ons zorgen om het het hele stikstofprobleem", zegt een boer bij Tata Steel in IJmuiden tegen de NOS. ,,We worden als schuldigen aangewezen, maar als u over de trekkers heen kijkt hangen er smerige wolken, volgens mij komt de vervuiling niet alleen bij ons vandaan." Nu Shell nog.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat18 dec. 2019 - 12:11

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag? Weet je wel hoe slecht die steden voor de natuur zijn?

Karingin
Karingin18 dec. 2019 - 17:27

Ja en hier worden ook gewoon pijnlijke maatregelen genomen, zoals de stad autovrij maken en kolencentrales sluiten.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty18 dec. 2019 - 8:51

Ik begrijp niet zo goed waar hier die diepgewortelde weerstanden vandaan komen indien beroepsgroepen die in hun existentie worden bedreigd voor hun belangen opkomen. 'Face it', het recht op demonstratie werkt nu eenmaal twee kanten op. Opmerkelijk is dat men bij ultrarechts om het hardst roept dat het juist 'identity politics'-bewegingen zijn die teveel ruimte zouden krijgen om te demonstreren [KOZP] en er te snel wordt gezwicht voor de wensen uit die hoek.

2 Reacties
Karingin
Karingin18 dec. 2019 - 11:14

Dat jij dat niet begrijpt komt omdat jouw insteek een andere is. Wij zijn ten eerste bezorgd om de natuur, dat gaat namelijk iedereen aan, en het is overduidelijk dat het geboerte zich daar geen moer van aantrekt. Integendeel, ze lappen de regels op grote schaal aan hun laars. En extinctie, sodemieter nou toch op! Echt, dat slachtoffertje spelen moet afgelopen zijn. Tuig is 't.

MG1968
MG196818 dec. 2019 - 12:28

"..hun existentie worden bedreigd" Zoals de baliemedewerkers bij banken?

de Boer2
de Boer218 dec. 2019 - 8:34

Gevalletje van spijt : was ik nou maar toen me dat gevraagd werd meegedaan in Rutte III, maar ja partijnbelang ging even voor. En nu zit daar de CU op mijn plek en die mevrouw Schouten, die doet aan samenwerken. Die heult met de vijand.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt18 dec. 2019 - 9:52

Dan had GRL nu meegewerkt aan het verder verpesten van milieu en klimaat. Hoe logisch was dát geweest? De gevolgen van het verloochenen van je principes, je kernwaarden, de PvdA weet er alles van, na RutteII. VVD en CDA hebben geen principes, ooh ja 130km, en 'boeren', maar dan houdt het wel op.

LaBou
LaBou 18 dec. 2019 - 10:33

Je laatste zin is een redeleijke representatie van de huidige realiteit. De rest had je beter weg kunnen laten.

LaBou
LaBou 18 dec. 2019 - 10:41

Redeleijke = redelijke

Paul250371
Paul25037118 dec. 2019 - 13:15

En nu zit daar de CU op mijn plek en die mevrouw Schouten, die doet aan samenwerken. Die heult met de vijand. Heult? Is de vijand.

MG1968
MG196818 dec. 2019 - 8:28

Het zou me niet verbazen dat de omhelzing van de VVD en het CDA uiteindelijk een eigen gekozen wurggreep zal blijken. Het houd de protesten in stand waardoor het draagvlak voor echte compensatie in hard tempo afneemt. Hiermee wordt echt ingrijpen -waarvan ook de vvd en het cda van weet dat het onvermijdelijk is- alleen maar goedkoper. In retrospectief zou het zo maar kunnen zijn dat juist de partijen die nu willen ingrijpen maar ook (vrijwel) volledig willen compenseren de juiste partners waren geweest om de transitie vorm te geven. We zullen zien.

Joop den Uil
Joop den Uil18 dec. 2019 - 8:23

agressieve demonstraties helpen in dit land. Grote bek regeert.

6 Reacties
MG1968
MG196818 dec. 2019 - 8:52

"agressieve demonstraties helpen in dit land" Geloof ik in dit geval niets van. Korte termijn succes ondermijnt kost krediet dat niet meer ingewisseld kan worden als het er daadwerkelijk om gaat.

rvb2
rvb218 dec. 2019 - 9:23

een grote bek, en niet te vergeten grote tractors. De milieu- en klimaatactivisten zijn heel wat netter met de 'grote bek', maar hebben geen tractors en worden dus hard aangepakt door de politie bij demonstraties. Terwijl juist deze activisten het beste met iedereen voor hebben, in tegenstelling tot de boeren: zij strijden alleen voor de eigen portemonnee.

mariamaria2
mariamaria218 dec. 2019 - 10:12

Nee hoor, het lijkt dat de politiek nu eindelijk luistert naar de burger in plaats van het extreme GroenLinks programma door de strot te duwen van mensen die hun levenswerk verdedigen.

MG1968
MG196818 dec. 2019 - 10:21

@mariamaria Korte termijn denken van je hoor. Maar ben blij met je lollie.

Karingin
Karingin18 dec. 2019 - 11:10

MM: Er zitten wel een paar steekjes bij je los als je denkt dat dit kabinet een GL-programma uitvoert. Maar goed, daarom noemen we je ook domrechts.

JanB2
JanB218 dec. 2019 - 12:04

@ Mijnheer de Uil (ik ben nog van die generatie) Een leermoment dus wellicht?

madbako
madbako18 dec. 2019 - 8:07

Max Pam had vanmorgen wel een hele mooie: Bauernführer Mark van den Oever – spreek uit Markus von den Uver – keek neer op een oneindige colonne van tractoren. Van heinde en verre waren ze gekomen. Zoals voorspeld waren ze zelfs duizenden tegelijk vanuit Deutschland aangereden. Stoere tractoren hadden die Deutschen, vol wilskracht en Ausdauer. De Mengele SF 6600 Z bijvoorbeeld was een imponerende machine, met een enorm motorvermogen, een graanprocessor, een automatische trekhaak en met een slijpinstallatie die zo scherp was dat zij handen en voeten kon afsnijden zonder je het merkte. Mengele was een begrip in de Agrarwirtschaft, een gevestigde naam die in het verleden op verschillende terreinen innovatief was geweest. Zelfs in de genetica en genealogie had die naam zijn sporen verdiend. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/bauernfuhrer-mark-van-den-oever-und-sein-hungerplan~bbc1927b/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=whatsapp

5 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 dec. 2019 - 9:52

Dat noem ik nog eens een knap staatje van demoniseren en haaibaaien.

Karingin
Karingin18 dec. 2019 - 11:09

Ja dat krijg je ervan als je jezelf vergelijkt met de holocaustslachtoffers. Nou dus ook niet janken.

Le Chat Botté
Le Chat Botté18 dec. 2019 - 11:37

Voegt geen ruk toe aan de discussie, ten zij je graag wil polariseren en iedereen die deel van de oplossing uitmaakt maximaal tegen elkaar wil opzetten. Dat van den Oever een bespottelijke vergelijking tussen boeren en Joden tijdens de Holocaust maakt, is geen enkele rechtvaardiging voor intriganten om dan op dezelfde trom te roeren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 dec. 2019 - 12:13

@Karingin Boeren mogen niet vinden dat ze gebruikt worden als zondebok? Bijvoorbeeld voor de moord op Indianen in het Amazonegebied.

MG1968
MG196818 dec. 2019 - 12:44

"Boeren mogen niet vinden dat ze gebruikt worden als zondebok? Bijvoorbeeld voor de moord op Indianen in het Amazonegebied." Jij ziet ze als zondebok. Dat soort gedachten heeft er helemaal niets mee te maken. Als het water overloopt draai je aan de waterkraan want het installeren van een nieuwe tegelvloer voegt minder toe aan een daadwerkelijke oplossing. Dat je daarvoor wel moet regelen dat je je nog steeds kunt douchen staat buiten kijf.

JanKlaasen
JanKlaasen18 dec. 2019 - 7:47

Gedwongen worden je beroep op te geven. Besef even hoe planeconomisch/communistisch dat klinkt.

2 Reacties
MG1968
MG196818 dec. 2019 - 8:56

"Gedwongen worden je beroep op te geven." Dat zijn de mijnwerkers nog steeds met je eens. En -korter geleden- de baliemedewerkers van de banken. Ach, je kent vast zelf wel meer voorbeelden ;p

Katootje2
Katootje218 dec. 2019 - 10:51

Alleen dom-rechts gelooft nog dat er een spook door Europa waart.

msj_meijerink
msj_meijerink18 dec. 2019 - 7:43

Alweer toont Rutte III te zijn voorzien van een ruggengraat gemaakt van een plastic tuinslang. Wat een stelletje slappelingen zijn ze allemaal! De mensen in Groningen, de vermeende fraudeurs Kindertoeslag en het leefklimaat lijden allemaal door dit getreuzel van Rutte c.s., terwijl een paar asociale landmannen en bouwvarkens van het kabinet haast carte blanche krijgen om het land op zijn kop te zetten.

Libertain
Libertain18 dec. 2019 - 7:26

Het kabinet Rutte geeft het nieuwe invulling aan het begrip Boerlesque. Vroeger zouden we het alweer hypocrisie gaan noemen.

Jaap1002
Jaap100218 dec. 2019 - 7:21

Het groenste kabinet ooit! Dit gaat een partij als D66 stemmen kosten. Eerst stoere praatjes verkopen en daarna buigen voor de boer?

Pindaklaas
Pindaklaas18 dec. 2019 - 6:52

En mensen met een uitkering verder uitknijpen. Heerlijke bestuurders hebben we toch.

Joop Schouten
Joop Schouten18 dec. 2019 - 6:42

Stinkende heelmeester.

1 Reactie
MG1968
MG196818 dec. 2019 - 8:57

Goh.. joop... volledig met je eens!

Proletarier
Proletarier18 dec. 2019 - 6:35

Oh ja en als het klimaat demonstranten zijn of andere linkse mensen die strijden voor betere sociale voorzieningen en bijstand voor de armen dan is het links ongeschoren tuig dat eens moet gaan werken voor zijn geld. Als het de boeren zijn die bijna iemand dood rijden met een traktor en heel Nederland ontwrichten dan moet het gewoon kunnen want zij zijn de helden die ons eten verzorgen. En zelfs dat is een leugen aangezien ze zorgen voor het eten van half Europa. Nee de hypocrisie van de vvd kent geen grenzen. Wanneer moeten we de vvd eindelijk eens bestempelen voor wat het is, een onmenselijke organisatie bij het criminele af... walgelijk!

6 Reacties
MountEverest
MountEverest18 dec. 2019 - 10:18

"En zelfs dat is een leugen aangezien ze zorgen voor het eten van half Europa. " Voedsel is het meest onmisbare dat er is, daar kun je nooit genoeg van produceren. Er zijn namelijk nog altijd mensen die te weinig hebben. Er zijn aan de andere kant heel veel nutteloze zaken en mensen met BS banen.

LaBou
LaBou 18 dec. 2019 - 10:37

"Voedsel is het meest onmisbare dat er is, daar kun je nooit genoeg van produceren. Er zijn namelijk nog altijd mensen die te weinig hebben." Maar dat wil noh helemaal niet zeggen dat we het die mensen dan ook gunnen. Er moet eerst wel geld op tafel komen (waar hebben we dat ook al weer eerder gezien?).

Katootje2
Katootje218 dec. 2019 - 10:53

Voedsel genoeg, sommigen hebben te weinig geld om het te kopen.

Paul250371
Paul25037118 dec. 2019 - 13:21

Wanneer moeten we de vvd eindelijk eens bestempelen voor wat het is, een onmenselijke organisatie bij het criminele af… walgelijk! Inderdaad.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 19:04

'Er zijn namelijk nog altijd mensen die te weinig hebben' Alsof die protesterende boeren dat wat interesseert. Afrikaanse boeren worden nb in Afrika zelfs uit de lokale markt gedrukt door NL'se boeren die daar hun waar nog weten te dumpen. Dat om er tot de laatste cent uit te kunnen persen. Het gaat de meesten gewoon om zoveel winst maken. Regels zijn daarbij alleen maar lastig. 'mensen met BS banen.' Het probleem is nou juist dat een deel van die veeboeren letterlijke 'shitbanen' hebben. Zij de poen, wij de stront en andere rotzooi. Het is bijv toch volkomen bezopen dat er voor iedere Nederlander tegenwoordig permanent ruim 5 kippen worden gehouden?

Karingin
Karingin19 dec. 2019 - 1:11

LOL Joe. Well said!

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 6:04

Een grote bek en regels overtreden wordt dus beloond. Wat een slappe hap!

18 Reacties
MountEverest
MountEverest18 dec. 2019 - 7:06

Een prima regeling. Langzaam en vrijwillig afbouwen. Vervolgens technische oplossingen die er al zijn implementeren. Het is absoluut niet nodig om de hele maatschappij op zijn kop te zetten om de hoeveelheid stikstof en CO2 te reduceren. Kernenergie, herbebossing, N2 reductie etc.

MountEverest
MountEverest18 dec. 2019 - 7:07

Er is veel draagvlak voor de boeren en heel weinig voor klimaatfanaten (zoals jij).

MountEverest
MountEverest18 dec. 2019 - 7:07

CO2 afvangen en opslaan

JanB2
JanB218 dec. 2019 - 7:19

Ik sluit me hier helemaal bij aan. De essentie van de zaak in 2 korte zinnen! Niks aan toe te voegen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 dec. 2019 - 7:50

Als een kabinet afspraken maakt met bonden die actie hebben gevoerd spraak je dan ook over 'zwichten' ? Ik denk van niet .

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 8:05

'Langzaam en vrijwillig afbouwen.' Dat is net zo simpel gedacht als dat de bankensector zichzelf ooit zou kunnen reguleren. Dat zal ook nooit gaan werken; ze lachen de politiek uit. 75% van de boeren verkeert nog in de ontkenningsfase: volgens hun bestaat er niet eens stikstof probleem en over inkrimpen heeft men het niet eens. De domheid regeert!

MG1968
MG196818 dec. 2019 - 8:08

@Mount "Er is veel draagvlak voor de boeren en heel weinig voor klimaatfanaten (zoals jij)." Mijn indruk is dat jij en de boeren het draagvlak behoorlijk overschat hebben en door domme acties er al heel wat van verspeeld hebben.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 8:24

'klimaatfanaten (zoals jij).' Fanaat? Noem het liever realist. Jij en je (extreem) rechtse vriendjes hebben geen benul van het feit dat het op klimaatgebied al over twaalven is. De echte gelovigen in deze kwestie zijn de ontkenners. Niet gehinderd door enige kennis baseren zij zich op verzinsels van dommeriken die het aan de kennis en voorstellingsvermogen ontbreekt om sowieso verder te denken dan hun neus lang is. Dat i.t.t. wetenschappers die zich baseren op diepgravende kennis en harde meetbare feiten. Je zou denken dat we door Galileo verder zouden zijn gekomen. Maar nee, het geloof is nog springlevend. Een coke en lavendel snuivende narcistische politicus als de nieuwe hoge priester van simpel Nederland. Het volk krijgt de leiders die ze verdiend..

MountEverest
MountEverest18 dec. 2019 - 9:20

@Joe Je kunt wel ijzer met handen willen breken, maar zo werkt dat niet in Nederland en ook niet in de VS, China, Duitsland, Frankrijk, Brazilië, India, het VK en in welk land dan ook. Dat heeft niets met rechts of links te maken maar met de realiteit. Het is nu kabinetsbeleid en er is in beide Kamers voldoende steun voor. Jij en je maatjes zijn volledig losgezongen van de realiteit en vertegenwoordigen hooguit 15 a 20% van de bevolking. Als je in een democratisch land iets wilt veranderen, heb je tijd en draagvlak nodig. Radicale maatregelen kun je alleen in een dictatuur doorvoeren.

MountEverest
MountEverest18 dec. 2019 - 9:26

@Joe Voor iemand als jij die extreemlinks is, is iemand al snel extreemrechts. Mensen die radicale en draconische maatregelen willen doorvoeren, moet je goed in de gaten houden. Er gaat nu tenminste iets gebeuren. Verstandige mensen zoeken naar draagvlak en zetten techniek in om problemen op te lossen. Dat doen we al duizenden jaren en daardoor kunnen we nu 7,4 miljard mensen voeden, kleden en onderdak geven.

MG1968
MG196818 dec. 2019 - 10:23

"Er gaat nu tenminste iets gebeuren." Er gaat nu effe niets gebeuren. Er is tijd gekocht. En die ga jij en de jouwe betalen.

LaBou
LaBou 18 dec. 2019 - 10:40

"Een prima regeling. Langzaam en vrijwillig afbouwen" Kortom, gewoon op je handen blijven zitten en helemaal niets doen. Want daar komt het dan op neer.

Karingin
Karingin18 dec. 2019 - 11:03

Bla bla bla draagvlak bla bla bla. Over een jaar of 20 krijgen jullie de wind van voren van jullie (klein) kinderen omdat het hele ecosysteem naar de klote is. Maar hé, wie dan leeft, wie dan zorgt.

JanB2
JanB218 dec. 2019 - 11:55

@ Akkermans Bonden schaden het algemeen belang niet. Boeren wel.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 18:02

'en vertegenwoordigen hooguit 15 a 20% van de bevolking' Het zal wel geen toeval zijn dat dat ongeveer ook het percentage ik wat in staat is technisch wetenschappelijke publicaties te lezen en zelfstandig te doorgronden. 'Voor iemand als jij die extreemlinks is' Je zit er weer eens helemaal naast. Ik stem doorgaans iets links van het midden en heb een hekel aan extreem. Maakt niet uit of dat -links of -rechts is. 'en zetten techniek in om problemen op te lossen. ' Droom lekker verder. De techniek om het klimaatprobleem is er (nog) niet en iedereen die er dicht bij betrokken is kan je vertellen dat het onwaarschijnlijk is dat die er op tijd is. Het zijn gelovigen die denken dat je met techniek alles op kunt lossen. Onze techniek is vrij banaal. Helemaal als je de verfijning van moeder natuur gaat bestuderen. Te info: ik ben ingenieur (lucht- en ruimtevaart techniek) met 25+ jaar ervaring.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 18:16

'Radicale maatregelen kun je alleen in een dictatuur doorvoeren.' Wat jij niet beseft is dat we vrijwel iedere dienst en/of product in de komende decennia opnieuw zullen moeten uitvinden en ontwerpen. Als we willen dat mensen over 100-200 jaar ook nog welvarend en prettig kunnen leven dan is het huidige systeem simpelweg niet houdbaar. Er bestaat namelijk geen tweede aarde. Als het op is, is het op! Dan kan je het wel hebben over draagvlak, daar wacht het klimaat echt niet op. Komt dat niet, waar het naar uit ziet, dan keert de wal vanzelf het schip, en wordt het echt ellende en duur.

Karingin
Karingin19 dec. 2019 - 1:10

Om nog maar te zwijgen over het feit dat innovatie en techniek ook juist heel veel van de ellende heeft veroorzaakt! Waarmee ik niet wil zeggen dat er niet meer geïnnoveerd moet worden, maar er moet wel goed worden nagedacht over langetermijnconsequenties. En als je die niet kunt inschatten, nog voorzichtiger zijn.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 dec. 2019 - 7:04

'Waarmee ik niet wil zeggen dat er niet meer geïnnoveerd moet worden, maar er moet wel goed worden nagedacht over langetermijnconsequenties. En als je die niet kunt inschatten, nog voorzichtiger zijn.' Precies. Dat besef begint inmiddels langzaam in te dalen bij bijvoorbeeld ontwerpers (mijn vak) maar helaas nog lang niet iedereen heeft dat door.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty18 dec. 2019 - 6:00

Wat veel forumgenoten gemakshalve vergeten is dat agrariërs ondernemers zijn die moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid. Plannen van partijen als D66 om de veestapel zo snel mogelijk te halveren neigen naar 'stikstof-Stalinisme'. Alhoewel ik ook voorstander ben van het afbouwen van de veestapel, zul je de boeren toch mee moeten krijgen en met fatsoenlijke en ruimhartige regelingen moeten komen en hier veel meer tijd voor uittrekken.

7 Reacties
Hendrik5
Hendrik518 dec. 2019 - 9:16

Je hebt gelijk. Maar wordt er nu door de overheid een stip aan de horizon gezet? Nee. Het kabinet is er zelf nog niet eens uit wat circulaire landbouw inhoud. De boeren die nu niet stoppen accepteren daarmee het pad naar de circulaire landbouw. Maar wat betekent dat nu concreet?

Klaas Punt
Klaas Punt18 dec. 2019 - 9:21

Lefty - komt bij dat nog niet zo lang geleden het melkquotum is afgeschaft waardoor veehouders dus meer melk mochten leveren. Mijn indruk is dat daar dankbaar gebruik van gemaakt is met grote investeringen in grotere, moderne stallen met o.a. melkrobots. Dus deze ondernemers zitten waarschijnlijk zwaar in de schulden en als dan een of andere joker je komt vertellen dat je maar op moet hoepelen dan kan ik mij voorstellen dat je over de schreef gaat. Laten die stoere reageerders eerst maar eens hun auto wegdoen (of hun partner vertellen dat 1 auto genoeg is) en dan kunnen ze tenminste melden dat ze zelf ook iets aan de klimaatcrisis gedaan hebben.

MountEverest
MountEverest18 dec. 2019 - 10:22

"Laten die stoere reageerders eerst maar eens hun auto wegdoen (of hun partner vertellen dat 1 auto genoeg is) en dan kunnen ze tenminste melden dat ze zelf ook iets aan de klimaatcrisis gedaan hebben" Precies! Dat zijn dezelfde mensen die naar verre oorden vliegen om daar een "ecologische" vakantie te vieren en de vlucht te "compenseren". Veranderingen gaan nu eenmaal langzaam en er is draagvlak voor nodig.

JanB2
JanB218 dec. 2019 - 12:03

De boeren hebben jarenlang de hakken in het zand gezet. Via lobbyorganisatie's kregen ze iedere keer hun zin, vooral door politieke tussenkomst van het CDA. Problemen hebben zich daardoor opgestapeld zodat pijnloze oplossingen hier nu niet meer mogelijk zijn. Als je weg blijft lopen voor de realiteit loop je vroeg of laat tegen een muur op. Dat laatste is nu dus gebeurd in agrarisch Nederland. De situatie is dan ook het omgekeerd van wat je schetst: de boeren hebben de publieke opinie nodig voor wat billijkheid in een vervelend proces. Met de huidige actie's raken ze de publieke opinie echter in rap tempo kwijt. Wie nu in de file staat voor de Duitse grens kan immers geen boer meer zien!

Safiyah
Safiyah18 dec. 2019 - 12:07

Volgens mij is de 250 miljoen die wordt uitgetrokken om boeren uit te kopen een stap in de goede richting. Ik kan mij goed voorstellen dat er een aantal zijn die best bereid zijn te stoppen mits er een nette afkoopsom tegenover staat.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 19:21

'Laten die stoere reageerders eerst maar eens hun auto wegdoen' Jaar geleden gedaan, bevalt prima. Vlieg ook aanzienlijk minder. Practice what you preach!

Karingin
Karingin19 dec. 2019 - 1:03

Waar komt toch die notie vandaan dat linkse reaguurders (en linkse mensen in het algemeen) niets voor het klimaat zouden doen? Ik heb nog nooit een auto gehad. Al 12 jaar niet meer gevlogen. Mijn thermostaat staat standaard op 18 graden en komt nooit hoger dan 20, sowieso probeer ik energie en waterverbruik tot een minimum te beperken. Ik gebruik wasnoten voor de was, draai bijna altijd een ecoprogramma op 30 graden. Koop bijna geen kleding meer en breng wat ik niet meer gebruik naar de kringloop. Mijn telefoon is refurbished. Ik heb groene stroom (nah ja, op papier dan) en bankier bij ASN. En wat doe jij, Klaas? En ME, rot nou eens op met je draagvlak. Allemachtig, je begint op Gi Raf te lijken met je stopwoordjes. Je bedoelt gewoon dat jij en je slechtse vriendjes geen zin hebben om je luxe leventje een klein beetje aan te passen (en daar kwam bijna weer een whataboutism, maar ik denk dat de boodschap zo ook wel overkomt. Of niet eigenlijk, maar daar zal die toevoeging niets aan veranderen. Hardleers to the bone). Zit ik op mijn high horse? You bet your ass I am. Voor jullie hypocriete, framende types wel. Het is voor jullie nooit goed. Mensen die voor goed milieubeleid pleiten en niet voorbeeldig zijn worden afgebrand, maar een Greta die wel het goede voorbeeld geeft ook. Flikker toch op.

wegmetons
wegmetons18 dec. 2019 - 5:30

Buigen ze voor de boer of zoeken ze het midden tussen milieuactivisten en de boeren? Volgens mij lees ik hier toch echt dat er dus geïnvesteerd gaat worden in het schoner maken van de landbouw, in het verplaatsen van landbouw uit stikstofprobleemgebieden en in het uitkopen van boeren. Ok, we kopen niet de hele veestapel uit zoals Klaver zou willen maar het is ook weer niet zo erg als de kop doet voorstellen.

quatsch
quatsch18 dec. 2019 - 0:35

Omdat ze de aardbevingsschade in Groningen niet willen uitkeren, zullen ze dat bedrag nog wel ergens in de kast hebben liggen.

de IJsman
de IJsman18 dec. 2019 - 0:19

Als supporter van onze boertjes ben ik hier uiteraard gelukkig met deze eerste stap in de richting van een wenselijke oplossing. Tot zover het zevengangen-diner van die D66-meneer. En wat betreft de stoute taal van Jesse Klaver: de enige boemerangs die ik momenteel terug zie komen zijn die bij GroenLinks: ertussenuit piepen bij de coalitiebesprekingen en braaf tekenen bij het kruisje bij de APB! En nu een klaagzang op Twitter over de mensen die wél verantwoordelijkheid durven dragen. Uiterst grappig!

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart17 dec. 2019 - 22:57

Vooruitzien is regeren? De boeren zullen zelf hiervan de dupe zijn.

MountEverest
MountEverest17 dec. 2019 - 22:16

"Belangrijkste afspraak is dat boeren niet gedwongen worden om hun bedrijf te verkopen aan de overheid en te stoppen. Ook komt er geen algehele krimp van de sector. (…) Er komt ondersteuning voor boeren die willen investeren, stoppen of hun bedrijf willen verplaatsen. Om dat mogelijk te maken trekt het kabinet voor volgend jaar 250 miljoen euro uit. ” Dat is de juiste benadering: boeren kunnen op vrijwillige basis, dus zonder dwang, stoppen met hun bedrijf. Dat is de normale gang van zaken in ons land. Aangezien een groot aantal bedrijven geen opvolger heeft, zullen er wel genoeg gegadigden zijn voor deze uitkoopregeling. Een meerderheid van beide kamers steunt het voorstel en er is draagvlak bij een grote meerderheid van de bevolking voor dit besluit. De steun voor de klimaatactivisten is niet zo erg groot, dus zullen deze zich er bij neer moeten leggen en geduld moeten hebben.

2 Reacties
MountEverest
MountEverest17 dec. 2019 - 22:26

Er kan wel alvast aan technische oplossingen gewerkt worden: minder eiwit in het veevoer, koeien veel meer in de wei etc. Er zijn ook al oplossingen om de stikstof die uitgestoten wordt door de Nederlandse waterzuiveringen (gelijk aan 800.000 a 900.000 auto's) om te zetten in kunstmest. De zelfde techniek kan gebruikt worden voor het mestoverschot: https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10394423/varkenspoep-de-oplossing-voor-alle-stikstofproblemen

Karingin
Karingin18 dec. 2019 - 10:59

Je bent nogal dom als je denkt dat draagvlak hier 't belangrijkste is. Blij dat ik geen kinderen heb, ik moet er niet aan denken hoe dit land er over een paar decennia aan toe is.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter17 dec. 2019 - 22:15

Vind de reacties onder Jesse's tweet wel grappig, eigenlijk...:-) GL een tikkeltje losgezongen van een flink deel van de samenleving? Gaat niet goed...

5 Reacties
MG1968
MG196818 dec. 2019 - 8:59

" GL een tikkeltje losgezongen van een flink deel van de samenleving?" Ja, de polarisatie neemt toe. Waarbij de verhoudingen in steun en goedkeuring nou niet bepaald in het voordeel van de boeren verschuiven.

Karingin
Karingin18 dec. 2019 - 10:58

Het ontbreekt de boeren en hun aanhang juist aan realiteitszin. Het grootste deel ontkent gewoon dat er een stikstofprobleem is. En dat moet dan voor land en dier zorgen. Trieste lui.

Peter van Veen2
Peter van Veen218 dec. 2019 - 11:41

@karingin Dat een deel van de natuur graag wat minder stikstof heeft en daardoor vervangen dreigt te worden door andersoortige natuur is natuurlijk ook pas een probleem als je vast gaat leggen in wetgeving dat je dat wil proberen te voorkomen. Het is niet dat het land onleefbaar wordt of zo. Dat het door Groen Links en ook in deze contreien wordt voorgesteld alsof dat wel zo is geeft al aan dat men of niet realistisch is of dat er een agenda achter zit waarin geen plek is voor boeren. En laat dat laatste nu net het geval zijn. Want stel dat er grond vrijkomt door vertrek van boeren gaan we dat dan teruggeven aan de natuur of gaan we er windmolens, zonneparken en huizen bouwen? Ik heb wel kinderen en in de toekomst misschien ook kleinkinderen en ik denk zomaar dat die een stuk beter af zijn in het land van de boeren dan in het land van Groen Links.

Karingin
Karingin18 dec. 2019 - 17:20

Wat lul je nou over Groen Links man, dit zijn Europese afspraken over natuurbehoud. Het land wordt uiteindelijk wél onleefbaar zonder een gezond ecologisch systeem. Jezus wat wordt er toch veel slap geouwehoerd door dom rechts.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 19:13

'GL een tikkeltje losgezongen van een flink deel van de samenleving?' Jij en 'de samenleving' kunnen wel denken dat ze de macht hebben, uiteindelijk doet het klimaat gewoon wat ze wil. Ongeacht wat Wierd Duk, Baudet etc ervan vinden.

Lucas2000
Lucas200017 dec. 2019 - 21:52

Nu is het wachten op het besluit van de VVD dat de trekker met 130 km/uur over de snelweg mogen rijden. Je zult maar kinderen hebben als VVD'er. Shame on you.