Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Kabinet overweegt avondklok, burgemeesters vrezen 'nekslag voor samenleving'

  •  
12-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kamer debatteert over ontwikkelingen rondom coronavirus

© DEN HAAG - Tamara van Ark Minister voor Medische Zorg en Sport Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en premier Mark Rutte tijdens het debat over de ontwikkelingen

Het kabinet wil begin volgende week een avondklok invoeren, maar stuit op grote weerstand bij burgemeesters en regeringsfracties. Dat meldt RTL Nieuws. Vanwege die weerstand is niet zeker of tijdens de nieuwe persconferentie de avondklok daadwerkelijk wordt aangekondigd.
Dinsdagavond maken premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid de nieuwe coronamaatregelen bekend tijdens een persconferentie. Vermoedelijk wordt daarin aangekondigd dat de huidige lockdown – die aanvankelijk tot 19 januari was ingesteld – met nog eens drie weken wordt verlengd.
Bronnen rond het kabinet melden dat de invoering van een avondklok nu een optie is om op die manier te voorkomen dat mensen ’s avonds nog bij elkaar op visite gaan en zo het coronavirus verspreiden. In meerdere landen in Europa is al sprake geweest van een avondklok, maar in Nederland heeft het kabinet die maatregel vooralsnog niet willen invoeren. Ook bij het Catshuisoverleg van afgelopen zondag was een aantal aanwezige ministers tegen. Bij het Veiligheidsberaad van maandag bleek dat veel burgemeesters vrezen dat een avondklok ‘de nekslag voor de samenleving’ betekent.
Sinds de invoering van de huidige lockdown is er geen sprake van een significante daling van de coronabesmettingen. Inmiddels is ook de Britse variant van het virus vastgesteld in Nederland, een mutatie die zich ook volgens het RIVM sneller verspreidt dan het originele virus. Dinsdag wordt nog door het kabinet vergaderd over de definitieve nieuwe maatregelen. Coalitiepartij D66 is in elk geval geen voorstander van een avondklok. Volgens die partij is de effectiviteit ervan onduidelijk en levert ook de handhaving ervan problemen op.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

The Apple
The Apple12 jan. 2021 - 19:38

Beter half werk want zo breekt het lijntje niet en kunnen we nog 6 maanden of langer proberen om de onmiddelijke economische schade zoveel mogelijk te beperken ten koste van een paar duizend doden extra. Hoeveel dat uiteindelijk in werkelijkheid gaat kosten berekenen we dan achteraf wel In sommige Aziatische landen hebben ze het probleem min of meer onder controle, maar als je daar als Nederlander binnen wil komen moet je je aan allerlei regels houden en eerst in quarantaine en wij Nederlanders zijn best bereid om ons leven te geven voor de vrijheid om naar de kroeg te gaan.

Piet Helmons
Piet Helmons12 jan. 2021 - 18:12

Vanavond landen er nog 7 vluchten uit VK op Schiphol alleen. Wanneer deze Britse mutant zo gevaarlijk is vraag ik me af waarom er nog vluchten uit VK worden toegestaan.

1 Reactie
brandhout2
brandhout212 jan. 2021 - 19:22

Dat heeft te maken met de belangen van KLM. KLM valt buiten alle maatregelen. KLM heeft een ontheffing gekregen. De Nederlandse Staat is inmiddels ook aandeelhouder van dit bedrijf en ziet erop toe dat de bedrijfsactiviteiten van dit mooie bedrijf zo optimaal mogelijk plaatsvinden om economische schade te voorkomen. Daar moet je alle begrip voor hebben. Mochten er toch een paar besmette passagiers van de engelse variant Nederland bereiken dan is dat jammer maar het weegt niet op tegen de schade die KLM kan leiden als er wordt ingegrepen en de vluchten uit Engeland worden verboden.

johannn2
johannn212 jan. 2021 - 17:37

Burgemeesters - hoofd van de politie - vinden het griezelig om te moeten handhaven . ze lopen er nu al de kantjes vanaf. .

Archie Bunker
Archie Bunker12 jan. 2021 - 14:43

Rutte vindt het vervelender om in Brussel te moeten uitleggen waarom hij de avondklok niet invoert, dan aan de burgers in NL waarom wel.

AlleenSamen
AlleenSamen12 jan. 2021 - 14:39

Zolang we reizen niet stillleggen en daarmee (as we speak) mutaties binnenhalen heeft een lockdown ook geen enkele zin, kwestie van tijd voordat er een variant weer massaal mensen besmet. Dit land is kapot. Het bestuur functioneert niet meer, is ongeloofwaardig en beschermt helemaal niemand behalve miljonairs. We kunnen nog heel lang blijven praten maar het is al hopeloos. We krijgen een alles controlerende en bestraffende politiestaat met politici die al die macht nooit meer uit handen geven (einde democratie) OF het land valt uit elkaar in chaos, met een rondgaand dodelijk virus. In beide gevallen is het feestje over. Voorgoed.

3 Reacties
adriek
adriek12 jan. 2021 - 15:15

We zijn (lang niet) de besten van de wereld in coronabestrijding, maar ook (lang niet) de slechtste. Je kunt daaruit concluderen dat we een middelmatig bestuur hebben, maar niet dat we verloren zijn. Er blijft altijd nog de optie om ons landje aan Duitsland te verkopen, het zijn van een Duitse deelstaat heeft voornamelijk voordelen.

Peter Stans
Peter Stans12 jan. 2021 - 15:55

Voorlopig heeft het wel zin. Overigens is die in Belgie ingevoerd geweest en kennelijk is er onvoldoende inzicht in of dat daar nu wel of niet heeft bijgedragen aan het verlagen van de cijfers. Vast staat dat met de huidige maatregelen er een daling nu zichtbaar is. En als werkgevers ook meer doen aan het verbieden van werken op kantoor, dan zouden de reisbewegingen nog meer afnemen.

NoahAmber
NoahAmber12 jan. 2021 - 16:20

Mijn moeder zou tegen je zeggen: Drama Queen

Jozias2
Jozias212 jan. 2021 - 12:48

"Sinds de invoering van de huidige lockdown is er geen sprake van een significante daling van de coronabesmettingen." Ik snap dat men wil oppassen met teveel positiviteit en het effect daarvan op het gedrag. Maar dit is aantoonbaar niet waar. Op de piek van de huidige golf waren er 13.500 besmettingen. We zitten nu onder 6000. Dat is dus meer dan een halvering. Daarnaast moet je het effect van maatregelen niet afzetten tegen deze piek maar de piek doe was bereikt als je geen maatregelen had genomen. Als je de stijgende lijn vanaf medio december had doorgetrokken had je nu ongeveer 25.000 a 30.000 besmettingen per dag gehad. Het effect van de maatregelen is dus het verschil tussen die en de huidige situatie. En zolang de huidige trend dalende is neemt dat effect alleen maar toe. Het is niet gek dat de daling enigzins vertraagd door kerst en oud en nieuw. Na 15 jan zou de daling logischerwijs weer sterker moeten worden. Mits iedereen zich gewoon aan de maatregelen houd.

3 Reacties
adriek
adriek12 jan. 2021 - 15:16

Het aantal gemeten besmettingen hangt sterk af van het aantal uitgevoerde testen. Het aantal bezette ziekenhuis(IC)bedden is een betrouwbaarder indicator.

Peter Stans
Peter Stans12 jan. 2021 - 15:55

Juist!

Jozias2
Jozias212 jan. 2021 - 17:36

@eirda Dat klopt, na de besmettingen zou je het effect moeten zien in de instroom en vervolgens de bezetting (afhankelijk van ligduur) en sterfte. Maar als er niets veranderd aan het testbeleid, het percentage positief niet significant verandert en het aantal testen niet significant anders is dan zegt een ruime halvering wel iets ook als je naar de grafieken kijkt zie je de duidelijke kentering. Ten slotte was de stelling in het artikel "Dat het aantal besmettingen niet zou dalen". Het kijken naar andere indicatoren maakt niet anders dat deze stelling gewoonweg niet waar is.

Peter1957
Peter195712 jan. 2021 - 12:38

Ik woon op Curacao, daar hebben we al maanden een avondklok en we leven nog steeds samen. Of het aan de avondklok ligt weet ik niet, maar ik ga morgen weer lekker uit eten in een restaurant. We hebben hier namelijk op dit moment bijna geen corona meer.

Aart van de aap
Aart van de aap12 jan. 2021 - 12:31

Nederland is een wrak haha Komen ze met al die rare regels van ze. En wie moeten dat dan uitvoeren ? Uhmmm, ja, de Boa's hahaha De politie hadden ze namelijk weg bezuinigd. Dus ze willen een politiestaat zijn, maar dan zonder politie. Politie is te duur hehehe Stuur wat 'boa's' op pad. De mensen hebben immers heel veel respect voor 'boa's' en de mensen luisteren graag naar 'boa's' Grappig hoe Nederland naar de Filistijnen gaat. Ik zat toch al te denken om te emigreren

3 Reacties
Paul250371
Paul25037112 jan. 2021 - 13:27

https://www.hpdetijd.nl/columns/in-italie-hebben-we-geen-boas-maar-echte-politie-die-ingrijpt-als-je-je-niet-aan-de-coronaregels-houdt/

Peter Stans
Peter Stans12 jan. 2021 - 15:55

Wegwezen dan.

Jozias2
Jozias212 jan. 2021 - 17:43

Welke echte politie? In Italië heb je de polizia en de carabinieri die elk eigen verantwoordelijkheden hebben en weinig samenwerken. In de steden heb je de polizia municipal wat deels vergelijkbaar is met de boa's. Dan heb je nog de Guardia finanza en de polizia stradale voor de snelwegen. Ik zou Italië niet als voorbeeld nemen voor de politie.

Baron von Kleef
Baron von Kleef12 jan. 2021 - 11:31

Er zijn bijna 12 miljoen vaccins beschikbaar gesteld voor Nederland. Het vaccin moet 2 keer geprikt worden dus er is voor bijna 6 miljoen mensen vaccins. Er worden 150.000 vaccins geleverd per week. Over 100 weken is er voor 7,5 miljoen mensen vaccins geleverd. Dit gaat nog wel even duren..

10 Reacties
Jozias2
Jozias212 jan. 2021 - 12:50

Waar baseer je je op? Na goedkeuring komen er in feb en maart miljoenen vaccins aan van astra zeneca.

Stijn Geel
Stijn Geel12 jan. 2021 - 15:00

Ik weet niet hoe je aan 150.000 komt, maar ik trek dit getal in twijfel. Nederland heeft bijna 60 miljoen dosis besteld. 1e kwartaal 7.7 miljoen, 2e 14, 3e 20.6 en 4e 13.5. Dit planning gaat er van uit dat de ontwikkeling/goedkeur volgens het door de fabrikanten opgegeven schema verloopt. Vandaag heeft AstraZeneca goedkeur aangevraagd bij EMA. Nederland heeft hier 12 miljoen dosis besteld, waarvan 9.7 miljoen in eerste half jaar. Helaas is dit vaccin minder geschikt voor oudere mensen, maar voor jongeren is de effectiviteit prima. Niet elk vaccin heeft 2 dosis per persoon nodig. Het vaccin van Janssen Pharmaceutica, ontwikkeld in Leiden, gaat voor alsnog uit van 1 dosis. Met 11.3 miljoen bestelde dosis is daarmee 2/3 van de Nederlandse bevolking gedekt.

Peter Stans
Peter Stans12 jan. 2021 - 15:56

Je aannames kloppen niet.

Baron von Kleef
Baron von Kleef12 jan. 2021 - 16:24

@Jozias De productiecapaciteit is er niet, hetzelfde met het verpakken van het vaccin, de opslag is beperkt (-70), de temperatuur bemoeilijkt tevens de distributie en dan moet het vaccin voorafgaande aan het toedienen ook nog ergens opgeslagen worden. Het is niet alleen Nederland die om de vaccins zit te springen, alleen Europa telt al 740 miljoen inwoners. En per persoon zijn 2 vaccins nodig. Is 1,5 miljard. 1500 miljoen vaccins. En er zijn maar een handjevol bedrijven die het vaccin mogen produceren. Kun je rekenen?

Stijn Geel
Stijn Geel12 jan. 2021 - 16:37

@Baron, Pfizer alleen gaat in 2021 twee miljard dosis leveren. Bron: https://www.ft.com/content/338fa31b-6b4d-4184-b41b-98388652a943

Baron von Kleef
Baron von Kleef12 jan. 2021 - 18:13

""Farmaceut Pfizer kan dit jaar maar 50 miljoen doses van een coronavaccin leveren. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal. Het aantal is een stuk lager dan verwacht: eerder sprak het bedrijf over 100 miljoen doses." (2020) Stijn, ik ben blij voor je dat zo positief ingesteld bent, ik zie het alleen niet gebeuren. Daarbij moet het vaccin in Nederland nog in goede banen geleid worden, waar capabele mensen bij nodig zijn. Capabele mensen mbt corona zijn tot nu toe schaars gebleken.

Stijn Geel
Stijn Geel12 jan. 2021 - 21:05

@ Baron, Na wat google-en vond ik op WSJ twee artikelen, die deels achter een pay-wall zitten, dus weet ook niet alle details. 18 december 2020: Pfizer heeft dit jaar (2020) 45 miljoen dosis geleverd in US. 23 december 2020: US koopt 100 miljoen extra dosis voor levering in 2021, bovenop de 100 miljoen die ze al besteld hadden (en waarvan er dus al 45 miljoen geleverd waren in 2020). Het zou zomaar kunnen dat Pfizer begin 2020 had verwacht 100 miljoen te kunnen leveren in 2020. Maar het ontwikkelen van een vaccin is niet eenvoudig, een week vertraging kan die missende 55 miljoen al verklaren. Ik ben positief omdat we reeds twee vaccins beschikbaar hebben en AstraZeneca er waarschijnlijk binnenkort ook bij komt. Het grote voordeel van dit vaccin is dat het een zgn. 2to8 vaccin is, dus te bewaren in de koelkast (2 tot 8°C). Veel eenvoudiger in opslag en distributie. Capabele mensen zat in Nederland, GGD medewerkers en huisartsen zijn zeer kundig. GGD heeft aangegeven dat ze snel kunnen opschalen, met pieken tot 1 miljoen vaccinaties per week. Huisartsen kunnen ook prikken en eventueel kan het leger ook bijspringen.

Baron von Kleef
Baron von Kleef12 jan. 2021 - 22:29

@Stijn Wat er in de USA wel of niet geleverd is daar kopen we hier niets mee, feit blijft dat Pfizer maar de helft geleverd heeft van wat ze eerder hadden aangegeven. Het vaccin van AstraZeneca zou een kleine redding zijn, maar dan nog. Wat betreft; "Capabele mensen zat in Nederland, GGD medewerkers en huisartsen zijn zeer kundig. GGD heeft aangegeven dat ze snel kunnen opschalen, met pieken tot 1 miljoen vaccinaties per week. Huisartsen kunnen ook prikken en eventueel kan het leger ook bijspringen." Dat stuitte me wel tegen de borst. Ik heb een vermoeden dat je je in één van deze kringen bevind dus ik zal me inhouden, daar ben ik het niet met je eens. De toekomst zal uitwijzen hoe voorspoedig de distributie en toediening zijn geweest. Voorlopig is er nog maar een minimaal aantal mensen gevaccineerd ten opzichte van de totale bevolking. En we zijn bijna een jaar verder van de eerste golf in Nederland. Dat laatste met het oog op de lakse houding van vooral het RIVM en onze "bewindslieden". Een opstartfase is altijd lastig maar door alle berichtgevingen wereldwijd maar met name in Nederland kan ik niet anders dan kritisch zijn. Ik blijf bij mijn eerdere uitspraak.

Stijn Geel
Stijn Geel13 jan. 2021 - 9:12

@Baron, Ik ben werkzaam in de industrie en heb geen familie of vrienden die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Ik heb wel het idee dat iedereen die daar wel werkzaam is, zijn uiterste best doen. Dat jij dat in twijfel trekt stuit mij weer tegen de borst. Dat er ruim een jaar na de eerste golf al vaccins beschikbaar zijn is een enorme prestatie van de mensen die hierbij betrokken zijn (ik niet). Volgens jou gaat het nog ruim 4 jaar duren voordat iedereen is ingeënt in Nederland. Ik verwacht dat eind juli 2021 iedereen die ingeënt wil worden in Nederland, ingeënt is. We gaan zien wie het dichtst in de buurt komt.

Baron von Kleef
Baron von Kleef13 jan. 2021 - 10:13

Stijn, ik had het er bij willen laten maar dit wil ik toch nog even kwijt; " iedereen die ingeënt wil worden in Nederland, ingeënt is. " Dat is precies het excuus van de overheid dat we in de winter van 2022/2023(!) weer in lockdown gaan. Ik hoop dat ik ernaast zit.

Thuiszitter
Thuiszitter12 jan. 2021 - 11:19

Gisteren 5500 besmettingen , bezetting in ziekenhuis daalt langzaam. Ik zou even afwachten .

2 Reacties
Peter Stans
Peter Stans12 jan. 2021 - 15:56

Aantal ziekenhuisopnames gaan dan dus over een week of 2 dalen.

NoahAmber
NoahAmber12 jan. 2021 - 16:23

Dat riepen ze in maart 2020 ook.. Ff wachten..pizza.... https://www.youtube.com/watch?v=kTEEcxwBOMg

Miss Piggy
Miss Piggy12 jan. 2021 - 11:12

Wat voor zin heeft een avondklok precies? Buiten wat jeugd en mensen die hun hond uitlaten komen er echt niet zoveel mensen buiten. Dit is echt symboolpolitiek.

2 Reacties
Stijn Geel
Stijn Geel12 jan. 2021 - 15:14

Mee eens. De politie heeft de mankracht niet om dit te handhaven.

NoahAmber
NoahAmber12 jan. 2021 - 16:24

Tja Bronkhorst..wat wil je

Winterdepressie
Winterdepressie12 jan. 2021 - 11:11

Ik zie niet in hoe nu het argument "Ja, maar in die en die landen doen ze het ook" nog houdbaar is als zijnde redelijk. Ten eerste gaat het grofweg in alle omringende landen even "ruk", zij het allemaal op hun eigen unieke wijze en ten tweede is het ene land het andere niet. Bevolkingsdichtheid, geologie, economie en infrastructurele verschillen maken daadwerkelijk wel verschil in hoe mensen zich bewegen. Dat moet je dus proberen mee te nemen in het beleid. Je ziet de laatste weken ook het negatieve effect van de lockdown in Nederland. Gezien bijna alles dicht is, zie je op een klein aantal plekken drukte ontstaan op bepaalde momenten. Ik vermoed dat deze voorspelbare bewegingen straks een grote besmettingsvector blijken te zijn geweest. Een avondklok beperkt mensen hun bewegingsruimte nog meer met als resultaat dat de drukke plekken gewoon nog drukker zullen worden. Gooi gewoon alle winkels, musea en bedrijven die van de zomer een al strak corona-plan hebben ontwikkeld weer open, waarmee het aantal plekken met een kritieke massa aan mensen af kan nemen. Nu weet je dat bij de eerste de beste zonnestraal een hoop mensen naar de supermarkt gaat. Dat is logisch, zon is fijner dan regen en boodschappen moet je toch doen. Wanneer de optie bouwmarkt, museum of kringloop open staan, dan zal de drukte op dat moment in de supermarkt afnemen. Wat de lockdown effectief doet, is op een aantal momenten op de dag een situatie creëren op een plek waar uiteindelijk bijna iedereen moet zijn, waarbij de maatregelen die WEL werken, namelijk hygiëne en afstand genullificeerd worden. En waarom? Omdat ons buurland met een bevolkingsdichtheid van een factor 10 minder het ook doet? Als Duitsland in de sloot springt....

Debby Teusink
Debby Teusink12 jan. 2021 - 10:49

Avondklok heeft in België en andere Europese buurlanden heel goed gewerkt, maar ja over de grens heen kijken doen de meeste reaguurders hieronder liever niet. Leren van andermans ervaringen is een van 's mensens beste eigenschappen, willens en wetens volharden in het eigen onverstand, een van het slechtste.

4 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen12 jan. 2021 - 12:15

Zo is dat Debby, waar ik woon was er ook een avondklok. Het leidde niet tot een enorme toeloop vlak voor de avondklok. De mensen zorgen er gewoon voor dat ze voldoende in huis hebben (en hoeveel voorraden heb je nodig voor één nacht). Ook de handhaving is geen probleem, er zijn genoeg dienders om mensen te controleren, omdat het gros van de mensen zich gewoon netjes aan de regels houdt en de straat niet opgaat (en dat is niet meer dan de gebruikelijke voorwaarde voor handhaving). Let wel, of het een effectieve maatregel is weet ik niet, maar 'de nekslag voor de samenleving' is het bepaald niet geweest.

Jozias2
Jozias212 jan. 2021 - 12:39

Wat heeft er in België goed gewerkt? Als het ergens slecht gaat qua besmettingen, sterfte en vaccinaties is het België wel.

itsme3
itsme312 jan. 2021 - 13:51

In België heeft het gewerkt?? Het is nog steeds een sterfhuis waar op het hoogtepunt relatief 4-5 keer zoveel mensen in het zieken huis lagen dan in Nederland op de piek.

Frans Kwakman
Frans Kwakman12 jan. 2021 - 16:54

Avondklok? Lijkt mij een stom idee. Als er dan toch iets moet gebeuren, beperk dan de mobiliteit. Bijvoorbeeld verminder het aantal auto's dat rijden mag, elke dag mag maar een deel van het totaal rijden. Dat zal de verspreiding doen afnemen, niet die eenzame hondenuitlater. Een avondklok herinner ik mij alleen uit de bezetting. En ik wil niet tot Duitsland behoren Eirda, ook al zijn we effectief via die EU daar al te nauw mee verbonden.

Fredje3
Fredje312 jan. 2021 - 10:45

Ze doen maar, het zal toch niets helpen, want al die regeltjes zijn wel leuk, maar het probleem zit 'm in de handhaving, die is er namelijk bijna niet waardoor de regeltjes en de bijbehorende regering gewoon een lachtertje zijn.

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie12 jan. 2021 - 12:11

Wat moet er gehandhaafd worden? Het probleem met de maatregelen is dat er veel te naïef en simpel over groepsgedrag en beweging wordt nagedacht. Alsof heel Nederland zich voor de essentiële zaken gelijkmatig over tijd en locatie zal verspreiden! Op een druilerige dag waar het voornamelijk zal regenen, kan je voorspellen dat op het moment dat het even droog is, je een piek drukte krijgt op de paar plekken waar mensen naartoe kunnen en/of moeten waardoor het 1.5 meter afstand houden een kansloze oefening is geworden. De lockdown werkt dit alleen maar in de hand. Het zal ook blijken dat dit de voornaamste reden was waarom de daling zo langzaam gaat.

Dehnus
Dehnus12 jan. 2021 - 15:11

Tuurlijk joh, sla ze dood zou ik zeggen. Daarna 20.000 Euro boete voor over gebleven familie leden, en dat bij het inkomen van een random uit een hoed getrokken persoon met bijstand optellen als "inkomsten" zodat we zoveel mogelijk in de schulden helpen. Dat helpt zoooo goed hè?

gimli55
gimli5512 jan. 2021 - 10:45

De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de handhaving en met de uitgeklede politie is efficiente en adequate handhaving niet mogelijk. Het leger is er niet voor bedoeld. Het is symbool politiek, zoals zo veel wat Rutte doet. Rutte is een goede auto verkoper uit vervlogen tijden, verkoopt een wrak alsof het een Rolls Royce is. Met de bijbehorende prijs, en daarna staat ie stil en vervuilt de omgeving door olie en benzine te lekken. De auto ziet er mooi uit voor de deur, je betaalt je arm aan verzekeringen en bealstingen en brengt je geen stap verder. Helaas ben je nog een aantal jaren aan het aflossen op je lening met een te hoge rente percentage. Een vergelijking met de huidige situatie van Nederland. Wij hebben die Rolls gekozen, terwijl een goed werkende en motorisch gezonde Daf beter was geweest. Het begint met visie en bij gebrek aan visie, worden maatregelen opeens belangrijk. Waarbij de politieke discussie en debat gevoerd wordt over de invoering van de maatregelen en de effecten. Daarmee is de visie afwezig en irrelevant bij de regeringspartijen. De richting onbekend en het resultaat stilstand en afbraak. Gecombineerd met onbehoorlijk bestuur en corruptie een giftige mix van afbraak, onverdraagzaamheid en uitstel

Jozias2
Jozias212 jan. 2021 - 10:39

Is er onderzoek waaruit blijkt dat mensen s avonds besmettelijke zijn? Wat is het dat je s avonds kunt doen wat overdag niet kan? Het is mij helder voor welk probleem dit een oplossing is en hoe groot dat probleem is. Als er s avonds een groepje jongeren buiten hangen dan gaan ze binnen hangen. Lijkt me qua verspreiding minder logisch. En als de feestjes in de buitenlucht een probleem zijn dan kun je daar nu al tegen optreden. Daar hoef je niet iedereen na te jagen die onregelmatig werkt of s avonds de hond uit laat.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jan. 2021 - 12:13

Ook mensen die 's avonds bij elkaar op visite gaan, dit wordt zo tegengegaan!

Jozias2
Jozias212 jan. 2021 - 13:13

@minous Vanaf hoe laat wil je dan een avondklok en op visite gaan is toch gewoon toegestaan? Dan gaan mensen eerder bij elkaar op visite.

Peter Stans
Peter Stans12 jan. 2021 - 15:58

@Jozias, Ze moeten toch ook weer huiswaarts. En ik denk niet dat je zomaar je schoonfamilie een nachtje over de vloer wil.

vdbemt
vdbemt12 jan. 2021 - 16:12

"Wat is het dat je s avonds kunt doen wat overdag niet kan?" Als je overdag werkt, en dat geldt toch nog altijd voor de meeste mensen, al is het thuis, heel veel.

o u wisbaar
o u wisbaar12 jan. 2021 - 10:35

Waanzin om een avondklok in te stellen, slechts bedoeld om te kunnen zeggen "Kijk ons eens goed bezig zijn" Wie wordt er buiten na 10 uur nou besmet??

brandhout2
brandhout212 jan. 2021 - 10:29

Er wordt gezegd dat er geen significante daling is van de coronacijfers ondanks de lockdown. Men vindt dat de maatregelen géén effect hebben. Is er werkelijk niemand die op het idee is gekomen dat de maatregelen wel degelijk effect hebben? Bij géén maatregelen waren de cijfers hoogstwaarschijnlijk gestegen tot dramatische hoogtes. De avondklok willen de burgemeesters niet omdat er géén handhaving mogelijk is. Door reorganisaties zijn er nauwelijks dienders op straat. Dat weten die burgemeesters wel maar ze zullen dit nooit op deze manier brengen want ze zijn niet onafhankelijk. Vaccineren zo snel en zoveel mogelijk en mensen in hun eigen bubbel het eerst dan kunnen er economieën worden opgestart. Gooi de grenzen maar eerst helemaal dicht en beperk je tot de eigen burgers.

Bouwman2
Bouwman212 jan. 2021 - 10:25

Nou die avondklok komt er dus niet. Want je moet dan controleren, en hoe doe je dat? Zoveel boa's zijn er helemaal niet. En de krijgsmacht is sinds de dienstplicht werd opgeschort maar beperkt in aantal. Denk nou niet dat een Teun van de Keuken, het in zijn eentje af kan. Die heeft het trouwens veel te druk met poseren. Nee, ik wed om een dure fles chateau hors concours dat die avondklok wel blijft tikken, maar nooit gaat slaan.

EricDonkaew
EricDonkaew12 jan. 2021 - 10:23

Een avondklok lijkt erger dan het is. We hebben het hier in Thailand even gehad, maar wat gaf het. Gewoon bijtijds thuis zijn en 's morgens vroeg opstaan doen we toch al niet. Mensen die 's avonds en 's nachts moeten werken krijgen natuurlijk vrijstelling. Ik vind sluiten van scholen (en ook allerlei grote en kleine winkels) veel ernstiger. Ik zou het liever willen omdraaien. Scholen etc. weer open, maar voer die avondklok dan maar in.

1 Reactie
Peter Stans
Peter Stans12 jan. 2021 - 15:59

Nee scholen niet open, want dan zitten er nog meer mensen weer dagen op kantoor, waar dat nu net niet de bedoeling is.

Juppé🎗
Juppé🎗12 jan. 2021 - 10:21

« dat veel burgemeesters vrezen dat een avondklok ‘de nekslag voor de samenleving’ betekent. ».......in ons departement is hij net vervroegd van 20h tot 18h. Dat heeft te maken met het aantal besmetten per 100.000 inwoners, maar ook met uitbraak rond Marseille door familie uit Engeland die hier engelse mutatie heeft verspreid. Ze hebben zich mogelijk per minuut aan de hier geldende eisen gehouden, maar meer dan 40 mensen in een vacantie van een paar dagen ontmoeten kan nu echt niet de bedoeling zijn. Kennissen uit NL hebben ineens een cruciaal beroep en kinderen op uitpuilende opvang. De vindingrijkheid om de regeltjes re omzeilen staat in schril contrast tot de onnadenkendheid over wat men hiermee bereikt. En zo waren er rond de kerstdagen ook slimheden om alles door te laten gaan. Ik heb als argument gehoord dat een avondklok teveel op tweede wereldoorlog lijkt....een virus door laten woekeren omdat je geen adequate maatregelen neemt lijkt te veel op de middeleeuwen. Voordeel hier van de 20h was dat het gezamenlijk eten niet meer kon, met de 18h is nu ook de apéro onmogelijk of verplaats hem naar facetime.......

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2021 - 12:53

Sinds maart vorig jaar praktisch geen sociale contacten alleen jongeheer Defoe is twee keer langs geweest uit Stockholm en ik ben 3 keer wezen eten bij een ouder echtpaar. Het wordt er inderdaad niet leuker op. Een avondklok maakt het voor mij gevaarlijker om mij buiten de deur te begeven.

Juppé🎗
Juppé🎗12 jan. 2021 - 14:04

Hier vergelijkbaar Danielle. Alleen in juli zag het er hier redelijk uit en toen hebben we een aantal malen met vrienden op een terrasje of in de tuin gegeten. In augustus overspoelde het al weer met vacantiegangers en werd het al weer gevaarlijk. Hebben ook in die tijd familie nee moeten verkopen, wat ook vervelend is. Al onze activiteiten die veelal in Catalunya of Liguria /Piemonte plaatsvinden zijn gelijk gecanceld nu ook weer tot september. Verenigingen idem, alleen de plaatselijke bib houden we mobiel draaiend. Ook helpen we ouderen boodschappen bij de drive te doen en die nemen we vaak mee. Veel gesprekken dus met mondkapje aan twee kanten van het hek. Wel veel gewandeld met picnic en koeltas. Diep in mijn hart ben ik het zat, vooral als je goed nadenkt en dan weet dat het voor eind zomer niet anders is, en je dan ook niet alles kunt doen wat je wilt. Het gekke is dat iedere dag eigenlijk prima is. Bij ons komt er zoals bij U geen verstoring van studie bovenop wij zijn gezegend met vermaledijde auto’s, waarvan de tellers afgelopen jaar overigens op nog geen 20 procent van normaal stonden.....ik wens U veel sterkte en vooral gezondheid dit jaar. Grappig is dat ik regelmatig contact heb vanuit mijn hobbie ionosfeeronderzoek met twee duitsers die maandenlang op een basis op de Zuidpool zitten. De ene zit er nu en de andere zit op een bootje in de oceaan en gaat hem aflossen. Dat leven heeft ook weg van een lockdown. Verse aardbeien zijn dan ook heel ver...

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2021 - 18:05

Juppé???? 12 januari 2021 at 15:04 Interessant. De lui die op Bjørnøya een Noors meteorologisch station onderhouden wilden uiteraard geen bezoek. Hun aflossers moesten eerst 14 dagen in quarantaine. Ook op Antarctica kan men zich geen zieken permitteren.

Juppé🎗
Juppé🎗12 jan. 2021 - 21:01

Voor hen hetzelfde Danielle, zij ziiten op Neumayer III. Lange reis van een maand op een semi ijsbreker vanuit Duitsland, die gaan niet hard. Hier voor de lol de webcam, het is er nu redelijk, maar durf hier zomers nooit het weer door te geven. https://www.awi.de/NM_WebCam/neumayerW.last.jpg

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jan. 2021 - 15:32

Juppé???? Ik heb colleges arctische studies gevolgd. Niet vreselijk nuttig wel interessant. Rothera station heeft een webcam.

vdbemt
vdbemt12 jan. 2021 - 10:20

" In meerdere landen in Europa is al sprake geweest van een avondklok, maar in Nederland heeft het kabinet die maatregel vooralsnog niet willen invoeren. " Is dit (het blijkt dat er niet uit lessen geleerd wordt) niet de rode draad door het hele corona-beleid: we zijn steeds te laat?! Steeds weer opnieuw te laat. "Coalitiepartij D66 is in elk geval geen voorstander van een avondklok. Volgens die partij is de effectiviteit ervan onduidelijk en levert ook de handhaving ervan problemen op." Alsof de handhaving van de andere maatregelen wel glorieus verloopt.

9 Reacties
vdbemt
vdbemt12 jan. 2021 - 10:21

Maar blijf vooral op Rutte stemmen. Hij is toch zo aardig.

vdbemt
vdbemt12 jan. 2021 - 10:23

.....en die inmiddels ingewortelde houding van de overheid om mensen in financiële nood nog verder de verdommenis in te helpen, daar kan hij ook niets aan doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2021 - 10:30

Voor mij maakt een avondklok het leven gevaarlijker. Ik reis 's avonds laat als de treinen praktisch leeg zijn en de stations ook. Overdag is het een stuk drukker.

Jozias2
Jozias212 jan. 2021 - 10:33

De meeste besmettingen vinden plaats in de groep 50-59 jaar. Wat doen die met zijn allen s avonds op straat?

Juppé🎗
Juppé🎗12 jan. 2021 - 12:28

« Overdag is het een stuk drukker. »....zo’nkeerzijde hebben veel maatregelen, Danielle. Die drukte komt weer omdat veel mensen niet thuis werken. Na de eerste avondklok bleven de gasten van het avondeten her en der maar slapen omdat ze niet weg konden en zaten er de volgende morgen weer aan de koffie. Het probleem is dat het handhaven bij mensen thuis moeilijker is en nog minder geaccepteerd wordt dan op straat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2021 - 12:42

@Jozias zouden die daar besmet worden of toch niet?

vdbemt
vdbemt12 jan. 2021 - 16:20

@Jozias. "De meeste besmettingen vinden plaats in de groep 50-59 jaar." Dat is lariekoek. Besmettingen vinden plaats op iedere leeftijd. De ontvankelijkheid (word je er ziek van) neemt toe met de leeftijd. Dat begint zichtbaar te worden vanaf 40-49. En is dus sterker in de leeftijd 50-59. Daarna nog weer sterker.

Jozias2
Jozias212 jan. 2021 - 16:25

@vd bemt Dat klopt niet. Volgens de cijfers van het RIVM is het aantal besmettingen onder de oudere groepen significant lager. Van al alle besmettingen is de groep 50-59 Het sterkst vertegenwoordigd.

vdbemt
vdbemt13 jan. 2021 - 11:15

@Jozias. Wat is het nu? "aantal besmettingen onder de oudere groepen significant lager." Hoe klopt dat met : "Van al alle besmettingen is de groep 50-59 Het sterkst vertegenwoordigd." ??

poeslief
poeslief12 jan. 2021 - 10:10

Zal juist voor het ingaan van de spertijd een grote bups mensen gaan zijn die nog even naar buiten gaan, en dan allemaal tegelijk, voor de frisse neus of laatste rondje met de hond. Daarnaast kom ik hier in Dordt na een een uur of acht in de avond nauwelijks mensen op straat tegen.

Dehnus
Dehnus12 jan. 2021 - 10:07

Tuurlijk joh, Boomertjes nog meer plezieren met "AVONDKLOK! LEKKER HARD! Wij pakken de jeugd goed aan hoor! JAA! En dan straks mogen jullie ook als eerste een vaccinatie en wel naar buiten!" Serieus man, gaan we nu dan straks daklozen oppakken? Want die opvang is dan nog steeds niet geregeld, laat staan de huiselijk geweld situaties... maar goed ik kan wel weer op het orgel gaan... Mensen vinden het fantastisch en denken niet na over het effect dit heeft op de zwakkeren en onzichtbaren.

5 Reacties
gimli55
gimli5512 jan. 2021 - 10:26

De besluiten tot avondklok en handhaving worden niet genomen door boomertjes, die hebben niets meer te zeggen.

LaBou
LaBou 12 jan. 2021 - 11:53

En dehnus is af door het gebruik van een niet ter zake doend argument.

Dehnus
Dehnus12 jan. 2021 - 15:24

@Labou, ik ben gewoon boos. Ik zie gewoon hoe er totaal geen rekening word gehouden met mensen die bijvoorbeeld op straat leven. Mensen schreeuwen om een avondklok maar denken niet na over de effecten die dit heeft op een maatschappij waar de zorg voor deze mensen tot bijna 0 is afgeschaald. Als dat er bij jou niet toe doet? Dan vind ik dat heel ernstig. Maar wil je die mensen nu letterlijk ontkennen dat dit de mensen zullen zijn waar de BOAS achteraan zullen gaan? Die gaan echt geen grote jeugd groep aanpakken hoor, want dat loop (zeker in Dorpen waar bijna gaan COvid te bekennen is) gierend uit te klauw.. omdat elke vorm van begrip voor de maatregelen WEG is. Ja we kunnen nu niet anders meer, deze opvangplekken voor de zwakkeren (waaronder blijf van mijn lijf plekken voor de slachtoffers van huiselijk geweld) hadden geregeld moeten zijn VOOR dat je in een Lockdown gaat. En ja ook de Lockdown was niet nodig geweest als er een beter Track Trace,Test en isoleer beleid was geweest. Dit zijn allemaal dingen waar gewoon hartstikke hard op gefaald word! In bijna alle westerse landen trouwens, maar Nederland is zeker weten wel een van de ergste jongetjes van de klas. @Gimli: De boomertjes roepen vaak tot hard optreden en schreeuwen dat de jeugd zich maar niet aan moet stellen. Ook zijn ze de grootste groep dus daarom luistert Mark en zijn vrindjes er zeker weten wel naar. Ook zijn ze de eerste die straks gevaccineerd gaan worden dus dat word ook een "Ik mag lekker buiten spelen jij lekker niet!" moment jegens anderen. Dus ja ze hebben zeker weten wel wat te zeggen... En ja ik ben boos, niet op U of Labou.. maar op het beleid van Nederland waar mijn ouders moeten lijden omdat testen, tracen en isoleren nooit goed is ingevoerd. Laat staan een lockdown waarin bij voorbaat maatregelen zijn genomen (voordat hij ingaat), om zwakkeren te helpen. En NEE dat is niet alleen de Horeca en andere bedrijven. Dat is ook de Zwerver, de vrouw die nu in elkaar getrimd word, de GGZ, etc. Dit alles word gewoon vergeten in Nederland.

NoahAmber
NoahAmber12 jan. 2021 - 16:28

@Dehnus 12 januari 2021 at 11:07 Tuurlijk joh, Boomertjes nog meer plezieren met “AVONDKLOK! LEKKER HARD! Wij pakken de jeugd goed aan hoor! Arme guppies. Altijd maar over alles janken. Gossie toch

LaBou
LaBou 12 jan. 2021 - 18:16

Dehnus mag boos zijn wat hij wil, als hij een scheldwoord (want dat is het gewoon) gebruikt als argument dan is hij af. En dan interesseert de rest van zijn betoog mij geen ene iota meer.

Roel2
Roel212 jan. 2021 - 9:20

Er wellicht geen sprake van een significante daling, maar in plaats van de verwachte kerst- en oudjaarspiek is er wel gewoon een daling. Als het kabinet een avondklok had moeten instellen, was het handiger geweest toen mensen daadwerkelijk veel bij elkaar op bezoek waren gegaan - kerst en O&N - in januari is het dan weer puur symbolisch. Ik ben geen voorstander van de huidige maatregelen, al hou ik me er effectief nauwkeurig aan. Mocht een lockdown enig effect hebben, lijkt het me beter dat strikter het thuiswerk-advies wordt nageleefd dan een avondklok wordt ingesteld.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus12 jan. 2021 - 10:09

Ja maar die hun kutkoters gaan straks gewoon naar school, zodat de ouders naar het werk kunnen. Dit is symbool wetgeving om zo de jeugd te jennen, want daar kan de VVD en het CDA dan mee scoren bij de babyboom generatie. En maar afvragen waarom er steeds minder begrip is voor die generatie.

gimli55
gimli5512 jan. 2021 - 10:31

De lockdown werkte net zo goed als de mondkapjes plicht, NIET. Het middel is het doel, net als dat met de handhaving gaat gebeuren. Werkt het middel niet, pas de regels aan om het beleid te rechtvaardigen. Misschien moeten er nog wat adviezen van het OMT of het RIVM zwart gelakt worden. Of ergens in een diepe la verdwijnen. Eerst moest de R onder de 1, toen dat bleek, werden de regels opeens veranderd en werden andere eisen gesteld. Er is altijd een rechtvaardiging voor het toestaan van onbehoorlijk bestuur. Maar, ja dat is geen reden om af te treden.

Hakkepuf
Hakkepuf12 jan. 2021 - 9:19

Ga eerst maar eens de kerken (en andere religieuze instellingen) een poosje sluiten. Dit zijn duidelijk aantoonbaar de grootste verspreiders van het virus. Het schijnt niet te kunnen volgens de Grondwet. Je kunt volgens mij wel de dominee (en zijn collegae van andere religies) en de koster aanklagen wegens het willens en wetens opzettelijk in gevaar brengen van de volksgezondheid. Nu ben ik absoluut geen complotdenker, maar ik denk dat de religieuze instellingen ontzien worden om zo de SGP te lijmen en zo een Kamermeerderheid te behouden.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus12 jan. 2021 - 10:12

Ja maar die stemmen CDA en SGP (of FVD/PVV/VVD), de daklozen zijn makkelijker aan te pakken en jongeren mogen nog niet stemmen. Daklozen kunnen zich ook niet verdedigen, kan je zo leuk boetes geven en in de schulden jagen. Daar zijn ze in Den Haag goed in! Zwakkeren in de schulden jagen en kapot maken. Al 30 jaar daar een traditie. En nee, voor de mensen die reageren: Het helpt niet en het is symboolwetgeving! Anders was er allang een universele daklozen opvang geregeld, bijvoorbeeld in de Hotels die nu leeg staan en de Gymzalen! Maar dat kost Jan Modaal en de Babyboomers centen, en die stemmen weer VVD om er voor te zorgen dat de centen niet naar deze groepen gaan.

Norsemen
Norsemen12 jan. 2021 - 9:15

Verreweg het meest drastische middel, het sluiten van de scholen, is al ingezet. Dan is een avondklok toch niet zo'n issue lijkt me.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus12 jan. 2021 - 10:17

Lockdowns helpen niet, het verlangzaamt alleen maar de infectie in een noodgeval. Maar als je al veel infecties hebt dan is het een paardenmiddel om je zorg te helpen. Testen, tracen en quarantaine helpt! Maar dan moeten ze bij de VVD en CDA geld uitgeven voor test straten en hotels afhuren voor de quarantaine. Ook moeten ze dan toegeven dat een Zuid Korea het beter deed dan hun, en dat willen ze niet. Het is er nu te laat voor, nu kunnen we niet anders meer dan dit paardenmiddel en HOPEN dat het minder word. Verder is dit meer om ook stemmen te krijgen (want zo'n avondklok is onzin, helemaal als de jeugd straks wel weer naar school gaat) van bepaalde types die van een "harde controle" maatschappij houden.

Norsemen
Norsemen12 jan. 2021 - 13:29

Natuurlijk helpen lockdowns wel. Je hoeft heen Einstein te zijn om dat te kunnen snappen.

NoahAmber
NoahAmber12 jan. 2021 - 16:30

@Norsemen 12 januari 2021 at 14:29 Natuurlijk helpen lockdowns wel. Je hoeft heen Einstein te zijn om dat te kunnen snappen. Had je van Guppies dan meer verwacht

r d h
r d h12 jan. 2021 - 9:00

Een avond klok gaat echt te ver. Vooral nu de cijfers dalen. Hoe moet ik dat met mijn werk doen? Als het kabinet deze bizarre maatregel doorvoert ga ik de straat op om de demonstreren. Binnen de huidige regels vanzelfsprekend. Daar kan ik mee leven maar een avondklok niet.

1 Reactie
AlleenSamen
AlleenSamen12 jan. 2021 - 14:42

Het kan ze niet schelen joh. Ze vinden het prima als miljoenen mensen straks in de klauwen van de schuldenindustrie zitten. De eigenaren van die kantoren zijn toch VVD stemmers en als ze je financiën beheren kan je helemaal niets meer. Je mening is irrelevant. Je opties in alle opzichten beperkt. Ook al ben je in theorie nog vrij om tussen verschillende tandpasta's te kiezen. Van de coronadictatuur nu naar de financiële dictatuur straks. let maar op.