Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Kabinet moet dealen met nog meer pessimisme

  •  
20-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-werkloosheid_300.jpg
Economen waken voor nog meer nieuwe bezuinigingen … Werkloosheid naar 7 procent
De afgelopen maand is de werkloosheid in Nederland verder gestegen. Het CBS meldt nu een percentage van 7 procent. Inmiddels zijn er 16.000 meer werklozen dan in oktober van dit jaar. In een jaar tijd zijn er in Nederland bijna 100 duizend werklozen toegenomen. Tegelijkertijd is ook het consumentenvertrouwen verslechterd. De afgelopen drie jaar was de consument niet zo somber als nu.
De werkloosheid daalt het sterkst onder jongeren en is inmiddels opgelopen tot 13,7 procent. Onder 25-plussers is ruim 6 procent werkloos. Met name in de sectoren landbouw, horeca en de bouw is het aantal mensen met een WW-uitkering relatief sterk. In het onderwijs en het openbaar bestuur namen die aanvragen juist af.
Vicepremier Asscher maakte gisteren duidelijk dat er geen groot sociaal akkoord komt, maar kondigde een reeks sociale akkoorden aan. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft inmiddels 100 miljoen euro vrijgemaakt om de bouw aan te trekken en de werkloosheid onder jongeren en ouderen terug te dringen.
Onder economen is inmiddels de discussie ontstaan over nieuwe bezuinigingen. Ze waken hiervoor omdat het nog verder aantrekken van de broekriem voor nog meer economische schade kan zorgen. Minister Dijsselbloem (Financiën) en premier Rutte maakten gisteren bekend dat het kabinet in ieder geval tot en met maart volgend jaar wacht met die beslissing.
Ook blijkt uit cijfers van het CBS dat het consumentenvertrouwen verder is afgenomen. In december daalde het vertrouwen 2 punten en kwam uit op -39. Ook over het komende jaar zijn consumenten pessimistischer geworden. Over hun eigen financiële situatie is de komende maanden zijn consumenten iets minder negatief.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

MichelReiziger
MichelReiziger20 dec. 2012 - 10:01

Verander pessimisme maar door realisme. Je kan het ook positief zien, het tijdperk van de rente- of schuldeconomie is aan het afbrokkelijken.

Blisss
Blisss20 dec. 2012 - 10:01

Niet zeuren. De meerderheid van de nederlandse stemmers willen een liberale koers. We hebben met z'n allen banken overeind gehouden met ONS geld. De liberalen, denk aan banken en multinationals, hebben nu macht en middelen inmiddels europees aardig in handen. De Banken cq ECB, beheersen de geldstromen. De Multinationals beheersen de lonen, zie Spanje, waar nu autofabrieken naar toe gaan, omdat ze daar ze daar de bevolking nog verder de duimschroeven aan gaan draaien, doordat deze voor een heel laag loon moeten gaan werken daar. En we weten me z'n allen dat Frankrijk en ook Nederland in een later stadium zullen gaan volgen. En wie dit niet ziet is of liberaal en/of stekeblind. Rutte is een afgezant en verdediger van dit liberale leegplukken. Maar nogmaals, niet zeiken, we hebben hem gewild. Dus we kunnen straks niet zeggen: wir haben es nicht gewusst. Oh das waar ook, ik ben vergeten dat die liberalen straks niet hun paradigma als oorzaak zien van het falen van het systeem, maar het falen neer zullen leggen bij het individu, dat volgens hen door eigen toedoen niet mee kan met deze ratrace. Zo komen ze weer goed weg.

Apropos
Apropos20 dec. 2012 - 10:01

'werkloosheid daalt' moet natuurlijk zijn: stijgt!

NicoSchouten
NicoSchouten20 dec. 2012 - 10:01

Er waren ook economen die al jaren geleden waarschuwden voor het averechtse effect van bezuinigingen. Bekendste voorbeeld Paul Krugman. Maar de boekhouders en de hervormingsfantasten onder de economen en de politici negeerden zijn argumenten.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra20 dec. 2012 - 10:01

Heeft het CPB al gereageerd, dat er in de doorrekening bij "400.000 banen" de woorden "verlies van" per abuis waren weggevallen?

lembeck
lembeck20 dec. 2012 - 10:01

Maar vooral door gaan met bezuinigen. Dat werkt zo geweldig. Rutte is zo compleet verblind door zijn adoratie voor Thatcher's beleid dat hij dat nu ook doorzet. Wie weet er een gasbel te vinden a la Slochteren?? Want dat hebben we keihard nodig nu.

Bakoe
Bakoe20 dec. 2012 - 10:01

Rutte/Samson de banen motor.

roher
roher20 dec. 2012 - 10:01

Uiteindelijk is het allemaal voor het goede doel. Zei men, maar nu hoor ik regelmatig dat de volgende generaties met veel minder genoegen moeten nemen. En eerst was het toch, dat als we nu afrekenen met het oude beleid want dan schuiven we de problemen niet naar de volgende generaties door. Toen dacht je nog ok. maar spreid het over een wat langere tijd uit en neem de tijd. Maar als het zo is dat we het doen en er wordt later niet beter, integendeel zelfs het gaat er slechter op worden, wat is dan de zin?

opmerker
opmerker20 dec. 2012 - 10:01

Het moment van de waarheid komt steeds dichterbij. De werkloosheid in Nederland is symptomatisch voor de wereldeconomie als geheel. De waarheid is dat ondanks al die werkloosheid de productie van alles lustig voortgaat. Aan niets is gebrek. De politiek heeft verzaakt omdat ze geloofd hebben in volledige werkgelegenheid ondanks alle automatisering. De wens was de vader van de gedachte omdat alle werklozen moeten worden voorzien van een bestaanszekerheid. Die dient te worden verzekerd door de politieke heersende overheden. Daarvoor zijn ze in het leven geroepen, maar zijn in slaap gesuust door iedereen een beetje kapitalist te maken. De oude tegenstellingen tussen arbeid en kapitaal zijn terug.

boswachter2
boswachter220 dec. 2012 - 10:01

Economen waken voor nog meer nieuwe bezuinigingen … Als die economen het allemaal zo goed weten, waarom hebben wij dan überhaupt een crisis. Maar ja de media loopt graag achter economen aan die negatief zijn. Daardoor daalt het consumenten vertrouwen vanzelf.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt20 dec. 2012 - 10:01

Economen die de afgelopen jaren zelfs van voor de kredietcrisis negatief waren stonden op ignore door de politiek. Misschien had men wel wat meer naar de waarschuwende economen moeten luister ipv blind af te gaan op de hosanna economen.

Rode druppel
Rode druppel20 dec. 2012 - 10:01

Laten we ons vooral aan de Europese norm van 3% houden. Op verzoek van Rutte is die er gekomen. Wat weer inhoudt dat er of bezuinigd moet worden of Rutte moet op zijn knietjes gaan smeken in Brussel. 100.000 werklozen meer in 1 jaar. In plaats van 400.000 meer banen. Dit zijn de uitwerkingen pas van de eerste bezuinigingen. Laten we vooral de VVD volgen in hun mening. Bezuinigen en laat de gewone man, de rotzooi van de financiele markten maar betalen. Door de VVD zal Nederland een tweede Griekenland aan de Noordzee worden. Lang leve de geschiedenis student met goedkope retoriek die geen enkel verstand van economie heeft. Rutte zal de geschiedenisboekjes ingaan als de premier die Nederland ten gronde richte.

1 Reactie
boswachter2
boswachter220 dec. 2012 - 10:01

Je bent een echte nationalist. Alsof Nederland alleen in de wereld staat. Wij zijn nu eenmaal voor het grootste gedeelte afhankelijk van andere landen. Zelfs het "Wirtschaftswunder" Duitsland krijgt meer en meer zand in hun economische machine.

Bakoe
Bakoe20 dec. 2012 - 10:01

Op naar de 10% Sterk en sociaal de jaren 80 overtreffen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger20 dec. 2012 - 10:01

Tja Johannes. Dat is de afspraak die met werkgevers org. is gemaakt voordat de coalitie al een feit was. Gezien de economische vooruitzichten een regering vormen waarbij de kans op massa stakingen, arbeidsonrust en grote demonstraties zo klein mogelijk houden en waardoor onze economische positie en economisch stabiel imago zo min mogelijk beschadigd wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]20 dec. 2012 - 10:01

Het slechtste kabinet ooit! Ik meen het werkelijk, van Agt was dan wel niks, maar richtte weinig schade aan, Balkenende idem dito, maar dit zijn een stelletje onbenullen van de bovenste plank die in hun ijver om het goed te doen door louter onkunde de economie de grond in drijven. Hopelijk valt het snel.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe20 dec. 2012 - 10:01

En het meest rechtse kabinet ooit. Er kimt werkelijk niets anders uit die kleine boekhouders handjes dan bezuinigen, bezuinigen bezuinigen. Wat een totale leegte en gebrek aan visie.