Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet bakkeleit over opvolger Tjeenk Willink

  •  
21-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
ANP-tjeenkwillinkrutte.jpg
Minister Piet-Hein Donner zou als vicepresident van de Raad van State niet boven de partijen kunnen staan
Er heerst onenigheid binnen het kabinet over de opvolger van Raad van State-vicepresident Herman Tjeenk Willink. Zowel Koningin Beatrix als premier Mark Rutte zouden in tegenstelling tot Maxime Verhagen een open procedure willen.
Bij een open procedure maakt oud-minister Ernst Hirsch Ballen ook een kans op het vicepresidentschap. Vice-premier Maxime Verhagen zou Hirsch Ballin een hak willen zetten. Hij is gekant tegen een benoeming van Hirsch Ballin omdat deze hem heeft tegengewerkt bij de kabinetsformatie vorig jaar. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van bronnen rond het kabinet.
Premier Rutte heeft begin juli aangekondigd dat de advertentie van de vacature ‘direct na de zomer’ zou worden gepubliceerd. Deze is echter nog steeds niet verschenen. Minister van Binnenlandse Zaken, Piet Hein Donner, moet de vacature voorbereiden, maar wordt zelf ook genoemd als mogelijke kandidaat voor de functie.
In de papieren versie van NRC uit emeritus-hoogleraar en oud-PPR-leider Bas de Gaay Fortman flinke kritiek op een mogelijke voordracht van Donner. Donner zou onconstitutioneel gedrag hebben vertoond bij de kabinetsformatie vorig jaar. Bovendien zou hij te veel onderdeel zijn van dit kabinet om als vicepresident van de Raad van State boven de partijen te kunnen staan.
Naast Hirsch Ballin en Donner wordt ook oud-senaatsvoorzitter Yvonne Timmerman-Buck (CDA) genoemd als mogelijke kandidaat. Timmerman-Buck was van 2004 tot 2006 voorzitter van het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum en is nu lid van de Raad van State.
Geen gebakkelei: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.