Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Justitie: veestapel moet kleiner voor minder criminaliteit

  •  
13-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bulls-219952_1280
De veestapel in Nederland moet krimpen om de grootschalige mestfraude aan te pakken, zegt het Openbaar Ministerie(OM) tegen het NRC. Een opmerkelijke uitspraak over een zeer gevoelige kwestie. Minister Schouten van Landbouw krijgt hiermee een directe tik op de vingers. Zij beloofde samen met de sector de mestfraude aan te pakken en daar is tot op dit moment niets van terecht gekomen. Sterker: een mestcontroleur van toezichthouder NVWA is eerder dit jaar ernstig bedreigd.
Een jaar nadat bekend werd dat er op grote schaal met mest wordt gefraudeerd in met name Noord-Brabant en Limburg (er werd bijvoorbeeld meer geëxporteerd dan was toegestaan) is er weinig gebeurd om de problemen op te lossen. Betrokken zijn er bijna dagelijks mee bezig, schrijft het NRC, maar lang niet alle beloften werden ingelost.
Een landelijke taskforce die Schouten in het leven wilde roepen is er nooit gekomen. Zelfs extra inspecteurs konden er niet vanaf. Veroordeelde fraudeurs kunnen nog gewoon subsidie aanvragen én krijgen. Eenvoudiger regels zijn er nog niet en slechts 76 van de 40.000 bedrijven hebben zich verbonden aan een gedragscode.
De Nederlandse uitzonderingspositie (‘derogatie’) om meer mest uit te mogen rijden dan andere Europese lidstaten verstrijkt over een jaar. Er moet nog beslist worden door het Europees Parlement of Nederland deze positie behoudt. De openlijke kritiek van het OM op de slechte aanpak van mestfraude zal de afwegingen ongetwijfeld beïnvloeden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

W-74
W-7414 nov. 2018 - 8:59

Het OM denkt momenteel nog na over een tweetal andere voorstellen: 1. om het aantal verkeersovertredingen terug te brengen dient het autorijden drastisch te worden verminderd. 2. om 'cybercrime' tegen te gaan dient het computerbezit en -gebruik te worden teruggebracht.

robheus2
robheus214 nov. 2018 - 3:17

Toch wel raar dat dit kabinet niet kiest om landbouw eens drastisch aan te pakken ivm. het klimaat. Maar wel vindt dat alle huishoudens voor duizenden euro's moeten investeren in warmtepompen.

adriek
adriek13 nov. 2018 - 20:29

Als we het aantal auto's halveren zal het aantal snelheidsovertredingen en het aantal verkeersdoden waarschijnlijk ook verminderen. Als we het aantal multinationals verkleinen wordt er minder belasting ontdoken. Alls we het aantal belastingambtenaren verminderen verkleinen we ook het aantal (ontdekte) fraudegevallen.

1 Reactie
robheus2
robheus214 nov. 2018 - 3:19

@AdrieK Die vermindering aantal belasting ambtenaren is al jaren het geval, waardoor een hoop fraude bij bedrijven niet aan het licht komt. Elke uitgave aan meer ambtenaren zou zichzelf 2 of 3 keer terugverdienen. De tekorten die de overheid daardoor heeft mogen de niet-belastingontduikende burgers op hoesten.....

Hiltermann
Hiltermann13 nov. 2018 - 12:22

Kijk eens naar de oorzaken van de overtredingen. Boeren worden horendol van alle regelgeving waar ze mee te maken hebben. Melkquota worden opgeheven. Dan gaan boeren investeren in nieuwe stallen en extra koeien. Dan krijgen ze te maken met mestbeperkingen. Dat betekent inkrimping van de veestapel. Weg investering, maar wel blijven betalen aan de bank voor de gefinancierde uitbreiding. Ruim dertig procent van de boeren kampt met burn out verschijnselen. Dat percentage komt onder geen enkele andere beroepsgroep voor. Boeren hebben regelgeving genegeerd. Dat staat vast. De minister is niet voor niets zo terughoudend met het treffen van maatregelen. De overheid heeft flink wat steken laten vallen.

20 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens13 nov. 2018 - 16:55

@ Hiltermann Jij schrijft; Kijk eens naar de oorzaken van de overtredingen. Boeren worden horendol van alle regelgeving waar ze mee te maken hebben. De regelgeving is niet de oorzaak. Het domme ondernemerschap, het allemaal tegelijk stallen uitbouwen, het schijt hebben aan het milieu, het niet overschakelen op biologische producten, het vee zien als grondstof, de krankzinnige omvang van de stallen, de veel te grote veestapel. Als nederland 50 % van de boeren bedrijven sluit en de ondernemers verzoekt het land te verlaten zou dat een zegen zijn voor de beesten, het milieu en de kwaliteit van het product

Hiltermann
Hiltermann13 nov. 2018 - 17:05

Prachtige foto van dat jong vee!

rvb2
rvb213 nov. 2018 - 18:34

Oorzaak van de overtredingen zijn ondernemers die lak hebben aan de regels. Alleen hun eigen beurs telt.

Henk Joh
Henk Joh13 nov. 2018 - 21:45

Wel apart dat het OM het beleid gaat toetsen op effectiviteit. Natuurlijk gaan zij er niet over. Volgens mij heeft het OM zelf eerst haar organisatie uit te mesten. Het grootst gedeelte van het stuk beschrijft wat het ministerie niet (!) heeft gedaan. Daarnaast bevreemd het me dat ik best wel felle commentaren lees over onze boeren. Zelfvoorzienbaarheid is een groot goed. Het woud van regels is immens. Dat een Nederlandse koe subsidie oplevert heb ik niet kunnen vinden. Kost de boer wél een hoop geld. https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/mest-en-grond/gebruiksruimte-berekenen/derogatie/betalen-en-tarief https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/mest-en-grond/gebruiksruimte-berekenen/fosfaat-gebruiksnorm-en-ruimte

Hiltermann
Hiltermann13 nov. 2018 - 22:45

Wanneer was je voor het laatst op een boerderij Daan? Je hebt er geen benul van hoe een modern boerenbedrijf er uit ziet.

kweenie2
kweenie214 nov. 2018 - 7:30

@DaanOuwens Een zegen voor de beesten? Misschien voor de beesten in Nederland, maar denk je dat de rest gewoon in het niets verdwijnt? Natuurlijk niet, die komen terug. In veestallen in Polen, Oekraïne, misschien Brazilië of de VS. Denk je dat ze het daar beter gaan hebben dan nu in NL?

DaanOuwens
DaanOuwens14 nov. 2018 - 8:06

@ Hiltermann Jij schrijft: Wanneer was je voor het laatst op een boerderij Daan? Ik schreef: Het domme ondernemerschap, het allemaal tegelijk stallen uitbouwen, het schijt hebben aan het milieu, het niet overschakelen op biologische producten, het vee zien als grondstof, de krankzinnige omvang van de stallen, de veel te grote veestapel. Je kan beter ingaan op de argumenten dan op mijn vrije tijds besteding. Lees jij wel eens een krant?

DaanOuwens
DaanOuwens14 nov. 2018 - 8:08

@ kweenie Jij schrijft: Een zegen voor de beesten? Misschien voor de beesten in Nederland Dat is mooi voor de beeste in Nederland. Vlees van beesten die niet op een fatsoenlijke manier gefokt worden kan gewoon geweigerd worden.

omaoeverloos
omaoeverloos14 nov. 2018 - 8:39

Tja, Daan, je kunt zelf natuurlijk al een begin maken door geen producten van Nederlandse boeren meer te kopen. Eet smakelijk.

Hiltermann
Hiltermann14 nov. 2018 - 11:42

Daan, Je hebt helemaal geen argumenten je roept maar wat. Nederlandse boeren zorgen uitstekend voor hun dieren. Dat is hun belang. Alleen goed verzorgde dieren produceren veel melk. Nederlandse koeien zijn wereldwijd kampioen melk produceren. Datzelfde geldt voor akkerbouw. Optimaal rendement van akkers met gewassen. Vergelijk dat eens met Franse boeren die kunnen alleen overleven dankzij enorme subsidiestromen uit Brussel. Dat anachronisme had al lang afgeschaft moeten worden net als de maandelijks verhuizing naar Straatsburg. Het gaat niet gebeuren. Het Franse NON is sterker dan de ratio. In Wageningen heeft Nederland een universiteit waar de agrarische sector wetenschappelijke steun van ondervindt. Wageningen heeft een heel aardige reputatie internationaal. Komt natuurlijk door die domme boeren die hun bedrijven zo slecht leiden. Jouw op niets gebaseerde verdachtmakingen van de agrarische sector in Nederland zijn schandelijk. Er vinden overtredingen plaats van mestregels die op volkomen willekeurige manier zijn vastgesteld en opgelegd door Brussel. Kom maar eens met gefundeerde onderbouwing dat die mestregels vastgesteld zijn op milieu beleid dat zin heeft. Dan praten we verder. Ik ben een boerenzoon, kom uit een familie die allemaal boeren voortbracht. Nederlandse boeren hebben in 40-45 zoveel mogelijk gedaan om Nederlanders de oorlog door te helpen. Een land dat niet langer in staat is om voedsel voor de eigen bevolking te produceren is kwetsbaar op het moment dat er onlusten uitbreken die de invoer van voedsel onmogelijk maken.

DaanOuwens
DaanOuwens14 nov. 2018 - 15:16

@ Hiltermann Jij schrijft: Ik ben een boerenzoon, kom uit een familie die allemaal boeren voortbracht. Nederlandse boeren hebben in 40-45 zoveel mogelijk gedaan om Nederlanders de oorlog door te helpen. Kortom je maakt deel uit van de club en dat verklaart het gebrek aan zelfkritiek. In 40/45 hebben de boeren hun uitgehongerde landgenoten al hun bezittingen afhandig gemaakt in ruil voor wat suikerbieten en bloembollen. Het is zelfs schandelijk te beweren dat deze groep in de honger winter mensen in leven heeft gehouden. Mensen uit de steden stierven van de honger op de tocht op zoek naar voedsel. En jij schrijft: Jouw op niets gebaseerde verdachtmakingen van de agrarische sector in Nederland zijn schandelijk. Zijn geheel terecht. Dorpen in Brabant worden geteisterd door luchtverontreiniging vergelijkbaar met zware industrie. De overcapaciteit in melkkoeien is het directe gevolg van de uitbreiding van de veestapel door boeren zelf, er is nog steeds een tekort aan biologische producten omdat de Nederlandse boeren het verdommen om fatsoenlijk te produceren. De agrarische sector vergiftigt het Nederlandse milieu en de tomaat die hier op tafel komt kan zonder enige problemen in Spanje geteeld worden. In tegenstelling tot jou lever ik een prima onderbouwing en vervolgens kom jij met wat vage en onterechte quasi nationalistische sentimenten aan. Verklaarbaar gezien je achtergrond, maar weinig steekhoudend.

DaanOuwens
DaanOuwens14 nov. 2018 - 15:19

@ omaoeverloos Jij schrijft: Tja, Daan, je kunt zelf natuurlijk al een begin maken door geen producten van Nederlandse boeren meer te kopen. Als die keuze mogelijkheid er is doe ik dat ook, al jaren. Zou jij ook eens moeten doen.

Hiltermann
Hiltermann14 nov. 2018 - 18:28

Je bent op de goede weg Daan. Vooral veel producten uit andere landen consumeren want daar vindt de teelt super milieuvriendelijk en vooral veilig plaats. Eet vooral veel fruit uit Spanje. Dat stelt je bloot aan onvermoed hoge concentraties pesticiden. Niet dat ik je een onaangename ziekte toewens. Het is maar dat je het weet. Nederlands voedsel voldoet aan strenge voorwaarden. Dat kan van voedsel uit andere landen niet gezegd worden. Dat ligt gewoon in winkels omdat de NVWA nauwelijks controles uitvoert. Voor jou zijn alle boeren onverantwoordelijke criminelen. Ik heb niet de illusie dat ik die mening kan veranderen. Het zij zo.

DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2018 - 8:44

@ Hiltermann Jij schrijft: Je bent op de goede weg Daan. Dat wist ik al. En je schrijft: Voor jou zijn alle boeren Voor jou zijn alle boeren onverantwoordelijke criminelen. Ik heb niet de illusie dat ik die mening kan veranderen.. Niet alle boeren zijn onverantwoordelijke criminelen. Dat is jouw bewering niet de mijne. Ik stel wel vast dat boeren slechte ondernemers zijn, het milieu op enorme schaal verzieken, veel te weinig biologisch produceren, bizarre hoeveelheden exporteren producten die beter elders geproduceerd kunnen worden. Groningse boeren produceren zoveel suikerbieten dat in Zuid Amerika de markt wordt overspoeld door Nederlandse suiker waardoor hun lokale landbouw helemaal kapot gaat. Nog maar eens een voorbeeldje van echt Nederlands boeren ondernemerschap. Kortom ik heb onderbouwde serieuze kritiek en die wil jij niet onder ogen zien. Niet verstandig volgens mij.

omaoeverloos
omaoeverloos15 nov. 2018 - 12:20

Voor wat betreft je "onderbouwde serieuze" kritiek: De export van suiker vanuit Nederland, de top 5 in miljoen euro's: 1 Duitsland 309 2 België 217 3 Frankrijk 167 4 Verenigd Koninkrijk 119 5 Ierland 63 Het eerste en enige Zuid-amerikaanse land vinden we terug in deze lijst op plaats 24: 24 Brazilië 6

Hiltermann
Hiltermann15 nov. 2018 - 12:57

Dit is de export van al die slechte ondernemers in 2017: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/01/19/export-landbouwproducten-in-2017-bijna-%E2%82%AC-92-miljard Daar slagen ze in zonder te vernieuwen, zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen waar mogelijk te verminderen. Ze zagen ook nog kans de export met 7% te laten toenemen. Niet slecht voor een stelletje prutsers.

DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2018 - 17:06

@ omaoeverloos Jij schrijft: De export van suiker vanuit Nederland, de top 5 in miljoen euro’s: 1 Duitsland 309 2 België 217 3 Frankrijk 167 4 Verenigd Koninkrijk 119 5 Ierland 63 Het eerste en enige Zuid-amerikaanse land vinden we terug in deze lijst op plaats 24: 24 Brazilië 6 Ik heb nergens beweert dat ze al huis suiker naar Zuid Amerika exporteren, ik heb beweert dat de suiker uit Groningen de Zuid Amerikaans rietsuiker productie kapot maakt. Beter lezen. Ga nu eens informatie zoeken die mijn stelling weerlegd. @ Hiltermann Jij schrijft: Ze zagen ook nog kans de export met 7% te laten toenemen. Niet slecht voor een stelletje prutsers. Je illustreert exact mijn stelling. De omzetcijfers zijn waar jij naar kijkt. Niet echt een indicatie van goed ondernemerschap. Die omzet wordt bereikt met productie voor het buitenland ten koste van het Nederlandse milieu. Biologische producten worden door veel winkel bij Duitse producenten gekocht. Het grootste deel van het Nederlandse varkensvlees wordt geëxporteerd. De overschrijding van de Europese mestquota is ontstaat doordat bijna alle boeren met merkkoeien samen met de Rabo-bank enorme stallen lieten bouwen. Incompetent, kortzichtig, milieu verziekend, gewetenloos ondernemerschap en als werkgever ook nog bereid om personeel aangetrokken uit Oost-Europa af te knijpen met een hongerloon waarvan ook nog een groot afgedragen moet worden als kost en inwoning. Niet iedere boer is een waardeloos ondernemer maar er zijn wel veel meer waardeloze boeren dan boeren met oog voor het milieu, hart voor hun dieren en een visie op de toekomst.

Henk Joh
Henk Joh15 nov. 2018 - 19:07

@Daan 18:06. Hoop dat het goed met je gaat. Ik merk in je commentaar dat je behoorlijk wat haat hebt tav de Nederlandse boer. Zal de laatste zijn om te zeggen dat de branche volledig schoon is. Maar er zijn zeker niet meer criminele acties dan in andere sectoren. Jouw argumenten komen uit de onderbuik. Veel Oost Europese medewerkers worden aangetrokken omdat Nederlanders zich er te veel voor voelen, en Oost Europeanen nog wel gemotiveerd zijn en hard willen werken (de gastarbeider geschiedenis herhaalt zich). De Nederlandse boeren gebruiken in vergelijking tot andere landen over het algemeen minder pesticiden, penicilline en andere rommel. De stallen te groot? Kijk maar eens wat de gemiddelde capaciteit is in bijv VS. Met 40 koetjes kan je in Nederland geen inkomen meer generen. Kijk eens wat de melkprijs is in de supermarkt versus de prijs die de boer krijgt. Google eens op dierwelzijn in stalinrichting. Lees eens wat Nederland doet aan kennisoverdracht naar buitenlandse boeren. Biologisch boeren brengt helaas niet altijd zijn geld op. Kijk eens naar de gegevens van CBS over inkomen van agrariërs. Het is voor veel boeren een roeping voor het vak. U dicht de boeren veel kwade intenties toe. Hoop dat u ondanks uw boosheid nog wel kunt kijken naar de andere kant.

Hiltermann
Hiltermann15 nov. 2018 - 19:30

Je hebt weer gelijk Daan. Laat de voedsel productie over aan landen als Frankrijk en Griekenland dan heb jij straks niets te eten. Duitsland heeft meer biologische landbouw dan Nederland. Het percentage is nog steeds bescheiden 7,5%, in Nederland 3,2 % Omschakeling van conventionele bedrijfsvoering naar biologisch vraagt veel van de bedrijven. Tot de omschakeling voltooid is daalt de opbrengst van de bedrijven aanzienlijk. Daar is nog geen oplossing voor gevonden. De omschakeling duurt twee jaar. Jaarlijks neemt het aantal bedrijven dat biologisch produceert in Nederland toe met 7%.

omaoeverloos
omaoeverloos16 nov. 2018 - 11:41

"ik heb beweert dat de suiker uit Groningen de Zuid Amerikaans rietsuiker productie kapot maakt. " Uit suikerbieten kan geen ethanol gemaakt worden, dus jouw bewering raakt kant nog wal. Maar je hebt je onderbuikgevoelens over de boeren weer eens lekker de loop kunnen laten.

Rechtse Bal
Rechtse Bal13 nov. 2018 - 12:17

dat is nu typisch weer een slapte van justitie en overheid: aanpakken van het resultaat in plaats van de oorzaak. Met wat meer daadkracht en visie was er helemaal geen misdaad en fraude geweest (analogie met de drugsindustrie, eveneens in de zuidelijke provincies)

2 Reacties
ton14024
ton1402413 nov. 2018 - 14:50

Integendeel, de te grote veestapel is de oorzaak, mestoverschot het gevolg. En de markt met sprookjes over vergisten e.d. zijn de oplichters.

Hiltermann
Hiltermann13 nov. 2018 - 17:09

Niet erg gesteld op boeren zeker? Verdiep je eens in het bestaan van boeren in deze door een woud van regeltjes, die ook nog voortdurend veranderen, geregelde bedrijfstak. Mogelijk stel je je mening dan bij.

Poeh, poeh
Poeh, poeh13 nov. 2018 - 11:50

Werkelijk alles wordt aangegrepen om maar te komen tot één doel: de Nederlandse veeteelt de kop om te draaien. Natuurlijk, alles kan nergens in één keer volgens de regels, dat geldt voor alle beleid. Maar bij de veeteeltsector lijkt het stilaan op vrij schieten. Dadelijk is het argument dat de meeste koeien zwart zijn, weer een argument om die in de racistische sfeer te brengen. Triest, heel triest dat een prachtige economische sector waar enkelingen het negatieve beeld van bepalen, misbruikt worden om dieren-activistische gedachten er doorheen te drammen.

3 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot13 nov. 2018 - 13:52

Meen je nou echt dat het hier gaat om 'boerenpesten'? Het O.M. constateert een serieus probleem en stelt dat terecht aan de orde; daar zijn ze voor. En dat er grote problemen zijn als gevolg van de Nederlandse intensieve landbouw (ook en zeker de akkerbouw) is toch niets nieuws? En dat het labiele overheidsbeleid daaraan volop meewerkt, toch ook niet? En praat geen wartaal door racisme en zwarte koeien erbij te halen, a.u.b. Dit gaat om een serieus probleem en niet over door populisten opgeklopte zieligdoenerij over verlies van vaderlandse identiteit, 'onze' cultuur en het beschermen van onschuldige kinderzieltje. Hou toch op.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 nov. 2018 - 17:07

'Werkelijk alles wordt aangegrepen om maar te komen tot één doel: de Nederlandse veeteelt de kop om te draaien.' Vandaar dat die bedrijfstak sinds jaar en dag zo riant wordt gesubsidieerd. Er zijn mensen op de wereld die met minder per dag moeten rondkomen dan een Europese koe per dag aan subsidie ontvangt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2018 - 8:22

Ter ondersteuning van Willem de Groot https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/15/het-schandaal-dat-50-jaar-kon-voortbestaan-a2755296

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks13 nov. 2018 - 11:46

Laten we gewoon plofkoeien ontwikkelen die net als plofkippen 6 keer zo snel slachtrijp zijn, en dus 6 x zo weinig mest met broeikasgassen uitpoepen.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus13 nov. 2018 - 16:02

"Laten we gewoon plofkoeien ontwikkelen die net als plofkippen 6 keer zo snel slachtrijp zijn" En die wilde je dan in het slachthuis gaan melken?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin13 nov. 2018 - 11:36

Je moet ook geen boerendochter op landbouw zetten, dat is het concept voor grootschalige ellende, dat hebben we eerder gezien met Gerda Verburg van het cda.

3 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot13 nov. 2018 - 13:43

Dit heeft, Raymond, niets tot nauwelijks te maken met degene die op Landbouw zit. Het probleem ligt veel dieper. Het gaat erom welke positie Landbouw in Nederland inneemt m.b.t. tal van onderwerpen: milieu, voedselveiligheid, baken, etc. Daarop een consequent en vooruitziend beleid voeren, is een oplossing, maar door de belangen die spelen (van boeren en daarnan gelinkte politici en partijen) is dit niet gemakkelijk uit te voeren op basis van de huidige politieke verhoudingen. Tot er maatregelen van buiten (EU) worden opgelegd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 nov. 2018 - 0:56

“Dit heeft, Raymond, niets tot nauwelijks te maken met degene die op Landbouw zit. Het probleem ligt veel dieper.” Dat ben ik niet helemaal met je eens, Dijksma haar voorganger had veel meer krediet bij de boeren, Schouten begon te blaffen maar beet niet toen er sprake zou zijn van grootschalige fraude ( bleek achteraf mee te vallen ), je bent een voortvarende bestuurder of je bent het niet, Schouten is het m.i. niet, zelfs als je in aanmerking neemt dat ze er een jaartje zit, in die zin is mijn opmerking over de boerendochter misschien een beetje flauw. “.Het gaat erom welke positie Landbouw in Nederland inneemt m.b.t. tal van onderwerpen: milieu, voedselveiligheid, baken, etc. Daarop een consequent en vooruitziend beleid voeren, is een oplossing, maar door de belangen die spelen (van boeren en daarnan gelinkte politici en partijen) is dit niet gemakkelijk uit te voeren op basis van de huidige politieke verhoudingen. Tot er maatregelen van buiten (EU) worden opgelegd.” Landbouw neemt van oudsher een belangrijke plaats in, de verhoudingen veranderen echter in een rap tempo, je kan dan gaan wachten op een tik op de vingers, eventueel strafmaatregelen, zeker waar duidelijk wordt dat we in de gaten worden gehouden, nee erg voortvarend komt Schouten niet op me over, geldt trouwens voor het hele kabinet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 nov. 2018 - 2:19

Willem de Groot Je bedoelt waarschijnlijk weinig wil om dit te organiseren. De 'rechtsstaat' kraakt in al zijn voegen! Geef dat maar in handen van VVD en het CDA dan weet je wel dat dat goedkomt! Hier zien we waar een 'kleine' overheid toe leidt.