Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Justitie: veestapel moet kleiner voor minder criminaliteit

  •  
13-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
bulls-219952_1280
De veestapel in Nederland moet krimpen om de grootschalige mestfraude aan te pakken, zegt het Openbaar Ministerie(OM) tegen het NRC. Een opmerkelijke uitspraak over een zeer gevoelige kwestie. Minister Schouten van Landbouw krijgt hiermee een directe tik op de vingers. Zij beloofde samen met de sector de mestfraude aan te pakken en daar is tot op dit moment niets van terecht gekomen. Sterker: een mestcontroleur van toezichthouder NVWA is eerder dit jaar ernstig bedreigd.
Een jaar nadat bekend werd dat er op grote schaal met mest wordt gefraudeerd in met name Noord-Brabant en Limburg (er werd bijvoorbeeld meer geëxporteerd dan was toegestaan) is er weinig gebeurd om de problemen op te lossen. Betrokken zijn er bijna dagelijks mee bezig, schrijft het NRC, maar lang niet alle beloften werden ingelost.
Een landelijke taskforce die Schouten in het leven wilde roepen is er nooit gekomen. Zelfs extra inspecteurs konden er niet vanaf. Veroordeelde fraudeurs kunnen nog gewoon subsidie aanvragen én krijgen. Eenvoudiger regels zijn er nog niet en slechts 76 van de 40.000 bedrijven hebben zich verbonden aan een gedragscode.
De Nederlandse uitzonderingspositie (‘derogatie’) om meer mest uit te mogen rijden dan andere Europese lidstaten verstrijkt over een jaar. Er moet nog beslist worden door het Europees Parlement of Nederland deze positie behoudt. De openlijke kritiek van het OM op de slechte aanpak van mestfraude zal de afwegingen ongetwijfeld beïnvloeden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.