Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Joods-christelijk gedrag in Haren

  •  
24-09-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Een goede les, die best wel eens gegeven mag worden. Een proefje van het eigen medicijn dat inderdaad – zo blijkt uit alle reacties – bitter smaakt
In de Volkskrant en hier op Joop heeft Peyman Jafari een buitengewoon leuk stuk geschreven, waarin hij alle autochtonen de maat neemt vanwege het gedrag van hun jongere generatie, van hun verzamelde hangjongeren, in Haren. Het is alleen jammer dat hij er zelf bijschreef dat het satire was.
Op de Jaap vraagt Lamyae Aharouay zich af wat er gebeurd zou zijn als het Marokkanen waren geweest. Dit omdat zij zoveel kwade reacties had gekregen op haar tweet:
Maarre, hebben jullie Nederlanders nou al afstand genomen van deze rellende, vernielende jongeren van voornamelijk Nederlandse afkomst.
Ook zij voegt er voor de veiligheid aan toe dat het een geintje was.
Door beide artikelen gaan veel reaguurders op hun strot staan. De eigentijdse cultuurcriticus Bert Brussen voorop. Hij gelooft zelfs niet dat Jafari’s bijdrage satirisch bedoeld was: 
Er staat wel ‘SATIRE’ boven, en eronder in een disclaimer (ja, vk-online lezers kun je niet genoeg waarschuwen voor satire kan ik uit eigen ervaring vertellen, en dan nog) maar hij meent het wel. Je leest de diepliggende frustratie van een allochtoon die normaal geen antwoord heeft op etnische problematiek.
Ook stelt Brussen: 
alleen de komende week zullen we nog HEEL VEEL ‘satire’ en ernst van allochtonen teruglezen die beslist niet voor de lol zijn. Dat zijn de jij-bakken, de laffe ‘zie je wells’, de ‘eindelijk kan ik mij ook eens als racist misdragen’ jammeraars. De allochtonen en, uiteraard, verschillige linkse blanken die het normaal allemaal ‘onfatsoenlijk!’ vinden als we de etniciteit van daders benoemen en nu ineens de etniciteit van daders komen benoemen. Want ‘onfatsoen mag je natuurlijk wel met onfatsoen bestrijden!’
Godallemachtig, wat zijn die lui kwaad met zijn allen. Terwijl buiten de multiculturele samenleving verder mislukt, storten zij zich op het toetsenbord. Wat werpen zij alle beschuldigingen ver van zich. Wat concluderen zij op hoge toon dat iedereen dat tuig veroordeelt. Hoe prijzen zij de volkswoede en de aangiftebereidheid.
Maar niemand veroordeelt dit tuig omdat het Nederlands tuig is of een product van de joods-christelijke beschaving met al haar geweld en haar oorlogen en haar agressie door de eeuwen heen.  Niemand maant autochtoon Nederland om eens te kijken of niet in de wortels van hun opvoeding en overtuigingen, het zaad schuilt van geweld. Geen mens verklaart dat hij geen Nederlanders haat maar wel de Nederlandse mentaliteit, het Nederlands vertoog of het joods-christelijke denken. Dát is het verschil.
Die relmakers worden niet veroordeeld omdat zij Nederlanders zijn of omdat anderen denken dat zij er een bepaald geloof op nahouden. En geen autochtoon kijkt zichzelf erop aan dat jongens die op hun eigen zonen lijken, de Albert Heijn in het hoge noorden hebben leeggehaald.
Nu weet je hoe een keurige Marokkaanse slager zich voelt als hij wordt aangesproken op het wangedrag van mensen die volgens de goegemeente op hem lijken. En hoe het overkomt op de licht getinte studenten in de trein naar de Haagse Hogeschool dat zij scheef worden aangekeken vanwege gelazerstraal in het Hilversumse uitgaanscircuit.
Een goede les, die best wel eens gegeven mag worden. Een proefje van het eigen medicijn dat inderdaad – zo blijkt uit alle reacties – bitter smaakt.
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (97)

Zjenny
Zjenny24 sep. 2012 - 10:08

Geweldig Han! KUS.

Geleen
Geleen24 sep. 2012 - 10:08

Goed verhaal, Han.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso24 sep. 2012 - 10:08

"En geen autochtoon kijkt zichzelf erop aan dat jongens die op hun eigen zonen lijken, de Albert Heijn in het hoge noorden hebben leeggehaald." Als het een trend gaat worden dan ga ik zeker wél in mijn omgeving met vrienden hierover praten: hebben jullie eigenlijk de neiging om naar zo'n feestje te gaan en de boel af te breken? Dan ga ik ook eens kritisch naar mijn facebookgebruik kijken: kom ik weleens in de verleiding me aan te melden voor zulke feestjes? En als mensen me ernaar vragen zou ik zeggen dat ik het sterk afkeur. En als het maar doorgaat sluit ik niet uit dat ik eens iets ga organiseren (settings: privé) dat dit fenomeen tegen gaat.

Opinius
Opinius24 sep. 2012 - 10:08

elk geweld is stomweg in welke kleuren waar ook af te keuren uit/in welke tijd ook.Dat voorop! punt. u wilt iets recht breien wat niet recht te breien is. het voortdurende gezuls over ja maar hun hebben zo'n belast verleden , en acherme hun hebben weer dát. so what? allemaal dikke ouwe patat !. die allang verschrompeld in giftige uitlopers (gelijk ouwe patatten in donkere kerk(ers) nu eenmaal doen, niet meer geschikt zijn voor "consumptie" . grow up all. in oost en west. dit domme snelle beledigd gedrag alom ,gelijk ouwe verschrompelde patatten doen in muffe kelders,die blijven evenzo "uit opstand uitlopen" zo het hun belieft zoiets

bruces
bruces24 sep. 2012 - 10:08

Hoe zei Jan Creemer dat ook al weer ? Zonder geslachtsdaad met een vrouw uit dat land van de daad, op het land van de daad, kun je niet spreken over dat land. Je bent in dat land nooit geweest.

Opinius
Opinius24 sep. 2012 - 10:08

in een eerdere reactie han (elders ) ,vond U dat de goegemeente Haren voor feest evenementen had moeten zorgdragen voor het pvangen en bevredigen van dat joodscristelijke volk dat zichzelf pakweg 4 dagen tevoren daar uitnodigde in die gemeente. Want dan was het u.i. niet zo uit de hand gelopen. Uw gedachte en visie achtte ik daarmee vooral als een uit "de handgelopene".

bruces
bruces24 sep. 2012 - 10:08

Jan de Boer. Opgelost. Vanaf nu : autochtonen – allochtonen – Noordafrikaanse Nederlanders en relschoppers.

bruces
bruces24 sep. 2012 - 10:08

"die de Albert Heijn in het hoge noorden hebben leeggehaald". Is dat dezelfde AH ? die, die dag een veelvoud aan omzet had in bier ? Een proefje van het eigen medicijn dat inderdaad – zo blijkt - bitter smaakt.

bob b.
bob b.24 sep. 2012 - 10:08

Ja leuke reactie van Peyman Jafari, beetje flauw ook, satirisch zeker, en een kenmerk van satire dat het een ernstige ondertoon heeft. Dat Brussen zich aangesproken voelt verbaast me niets. Hij hoort tot de voorhoede van Domrechts en het is veel te veel eer dat ik hem hier überhaupt noemt. Dit misbaksel zou gewoon genegeerd moeten worden, doodgezwegen, ook hier op Joop.

Jules2
Jules224 sep. 2012 - 10:08

...en waar zijn toch de ouders van al die kinderen?

rgeurtsen
rgeurtsen24 sep. 2012 - 10:08

oooh wat hoop ik dat media er vanavond op in springen en het door jou (han, ergens anders in een reactie die ik heb gelezen, maar waar is ie ook alweer?) en Pafari zo briljant is verwoord. Wat heb ik gesmuld... en hoop nog een paar dagen te smullen.

Opinius
Opinius24 sep. 2012 - 10:08

citaat: "Geen mens verklaart dat hij geen Nederlanders haat maar wel de Nederlandse mentaliteit, het Nederlands vertoog of het joods-christelijke denken. Dát is het verschil. " er valt niet meer dan asociale mentaliteit af te wijzen,zodra vanalles in blind geweld over gaat uit belediging ,waar dit als een recht gezien wordt. van wie ook! en uit welke windstreek ook!! men behoort ook nooit de mens zélf daarin af te wijzen ,maar wel zijn geweldadig gedrag ! en meer krijgt u dan ook niet van mij. en nu?

RMHeijmans
RMHeijmans24 sep. 2012 - 10:08

De laatste keer dat ik Joopers zo blij heb gezien dat het een autochtoon iemand was, was er iets gebeurt op Utoya. Net zo blij als dat Rechts Nederland was, toen bleek dat de schutter in Toulouse connecties bleek te hebben met terroristen. Hier wordt door de Linkse en Rechtse Media allemaal mooi gebruik van gemaakt, zodat het "rechts" en "links" Nederland lekker verder kan gaan met het spelen van the blame game. Want dat is het enige wat er in Nederland nog gedaan wordt. Van een afstandje toekijken en je graantje mee pikken. Of te wel, de ander aanwijzen en beschuldigen om je eigen gedrag goed te praten. Zodat heel Nederland weer met zijn uitgestoken vingertje klaar staat en types als Sylvia met trots kunnen zeggen dat ze niemand veroordelen aan de hand van afkomst of religie om terwijl ze met alle regelmaat spreekt over de Joden (Israëlieten), De PVV'ers enz. (zelf heb ik er even politieke voorkeur bijgezet.) Dus bedankt voor je goede stukje Han. Je legt de vinger precies op de zere plek. Maar helaas maken zowel je voor- als tegenstanders constant ge(mis)bruik van de situatie om hun eigen gelijk te krijgen. Daarom wil ik voorstellen om voortaan altijd het woord "hypocriet" te gebruiken in verwijzingen. Zoals een: "groep hypocrieten" van hypocrieten lastig" of "na de voetbalwedstrijd is een groep hypocrieten in gevecht geraakt met een ander groep hypocrieten" Op deze manier voelt niemand zich aangesproken of gediscrimineerd, niemand is superieur en iedereen gelijk. Want ten slotte zijn we allemaal hypocrieten. Gegroet Hypocriet

ErikDoes
ErikDoes24 sep. 2012 - 10:08

Ach, Bert Brussen. Dat is die man die kan ik me nog herinneren er geen enkele moeite mee heeft om in één en hetzelfde stukje te stellen dat Mauro wat hem betreft natuurlijk mag blijven om het vervolgens links te verwijten het voor Mauro op te nemen. Zoals hij hier Peyman Jafari verwijt etniciteit op te voeren (om dat verwijt te kunnen maken moet hij natuurlijk eerst stellen dat hij Jafari niet gelooft als die zegt dat het satire is - terwijl we van de stukjes van Brussen natuurlijk allemaal moeten aannemen dat het satire is), terwijl hij zelf voortdurend de etniciteit opvoert - volgt u het nog? Ik vind het stukje van Jafari wel aardig. Het houdt ons een spiegel voor. Over een aantal gesuggereerde "verbanden" en verklaringen zou je best eens na kunnen denken. Maar dat mag ik niet, natuurlijk. Tot iedereen die hieronder schrijft dat "links" of "Joop" zijn lol niet op kan omdat het autochtone relschoppers zijn: jullie waren toch degenen van "het moeten kunnen benoemen" van de afkomst van de dader? "The shooter was not a Muslim" schreven Amerikaanse kranten na de aanslag op de bioscoop in Colorado. "Well, he wasn't an Eskimo either" reageerde iemand op Twitter en vatte daarmee precies samen hoe deze hele discussie sinds de "benoemers" totaal verziekt is geraakt.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 sep. 2012 - 10:08

'' het fatsoen moet je doen'' zei ooit de Normen en Waarden canon Balkenende.

Javi81
Javi8124 sep. 2012 - 10:08

Ik weet niet of het verstandig is om de naam Brussen in wat voor discussie dan ook te gebruiken. Die naam werkt een beetje als een Godwin. Een Godwin zorgt ervoor dat elke discussie doodslaat, de naam Bert Brussen zorgt ervoor dat een discussie in no time wordt gereduceerd tot een ordinaire burenruzie.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 sep. 2012 - 10:08

Waarom 'joods-christelijk' nu wel hier op joop.nl een adequate omschrijving wordt gevonden van de Nederlandse samenleving ontgaat me. Dat was wel eens wat anders: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Monument_Fre_Meis_in_Oude_Pekela.jpg

Tealc2
Tealc224 sep. 2012 - 10:08

Super mooie stuk..:-)

bruces
bruces24 sep. 2012 - 10:08

Is Geert niet ooit begonnen over een Joods-christelijke samenleving ?

SadandAngry
SadandAngry24 sep. 2012 - 10:08

Als ik de beelden zie, was het toch een aardige afspiegeling van de huidige jongerenmaatschappij uit Noord, Oost en Zuid NL. Dus ook plukjes allochtonen. Maar blijkbaar was Han erbij want hij schijnt het beter te weten.. Maar hoe dan ook: waarom zouden we naast ons eigen tuig, ook nog de deuren open moeten zetten voor het tuig uit de rest van de wereld. We hebben het druk genoeg met ons eigen tuig, blijkt wel weer. En dat we het nodig vinden tuig van elders binnen te halen, blijkt uit alle cijfers die je maar kan vinden van justitie over de relatie van aantal criminelen en hun afkomst. Naast die cijfers is ook precies wat ik zie gebeuren (ja, bv in het immer 'gezellige' De Mirandabad, A'dam).

PeterBreedveld
PeterBreedveld24 sep. 2012 - 10:08

Niemand maant autochtoon Nederland om eens te kijken of niet in de wortels van hun opvoeding en overtuigingen, het zaad schuilt van geweld. Echt wel: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/verlichtingsgebroed.html

diadorim
diadorim24 sep. 2012 - 10:08

Bij de rellen in Londen ging de Guardian letterlijk in overdive om allerlei afgestofte marxistische argumenten aan te dragen om de rellen te verklaren vanuit de sociale en economische positie van de relschoppers. Ik heb geen enkel opiniestuk gelezen waarin de rellen in Haren op een of andere manier goedgepraat worden. Dat is het verschil.

bruces
bruces24 sep. 2012 - 10:08

Han. Weet je wat ik nu niet snap. Dat jij : wit geweld als excuus gebruikt voor gekleurd geweld c.q, gekleurd geweld als excuus voor wit geweld. Geweld, ongeacht de kleur, godsdienst en/of andere ideologie, moet altijd worden afgekeurd, de daders moeten worden gestraft en moeten gewoon de schade betalen. Ook op dit punt -1- wet.

2 Reacties
Candide2
Candide224 sep. 2012 - 10:08

'Dat jij : wit geweld als excuus gebruikt voor gekleurd geweld c.q, gekleurd geweld als excuus voor wit geweld.' Ik heb nooit gemerkt dat Han welk geweld dan ook goed praat. Iets duiden, iets uitleggen of iets toelichten betekent niet per se iets goed praten of onder het vloerkleed vegen. Velen zien het verschil niet, helaas.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst124 sep. 2012 - 10:08

Ik gebruik wit geweld niet als een excuus voor zwart geweld. Ik heb het heel ergens ánders over. Waarover dan blijkt als je het stukje leest. En dan met name de laatste alinea.

FransLenaen
FransLenaen24 sep. 2012 - 10:08

Han creeert een schijnbare tegenstelling en dat doet hij met een aantoonbare leugen. Het geweld in Haren is namelijk unamien veroordeeld en ook wordt ge-analyseerd waarom dit heeft plaatsgevonden. De VK van vandaag zelfs dat wat in Haren is gebeurd bepaald niet uniek is in de Nederlandse geschiedenis. Vroeger gebeurde dit op kermissen, nu via Facebook. Dat er geen link wordt gelegd met de jood-christelijke traditie is logisch. De relschoppers in kwestie zijn waarschijnlijk niet gelovig en beroepen zich niet op een religie om hun daden te verdedigen. Dát Han, is hét verschil.

3 Reacties
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar24 sep. 2012 - 10:08

En toch zijn er altijd types als de kippen bij om te zeggen zie je wel, dat heeft te maken met hun islamitische achtergrond! Natuurlijk is dat standaard zondebok-gedrag, maar het is wel enigzins hypocriet dat het niet teruggebruikt mag worden als er een keer volledig achterlijke autochtone rel is. Wat volgens mij Han en de anderen hier aan proberen te geven is dat Xenofoben nu toch echt hun kop moeten houden; we gaan ze blijven herinneren aan haren en dus dat dit gewelddadige gepuber van alle landen en culturen is, niet alleen van een religieuze groep die door een neonazi als politieke ideologie is weggezet.

Candide2
Candide224 sep. 2012 - 10:08

'Dát Han, is hét verschil.' Dat is het verschil dus niet. Als een gekleurd iemand over de schreef gaat, wordt dat altijd in verband gebracht met huidskleur, etnische afkomst, geloof e.d. Als een bijvoorbeeld een 'kut marokkaan' tasjes steelt, of zich onhebbelijk gedraagd, komt het omdat het door zijn fascistisch geloof en zijn Mein Kampf heilige boek. Gekleurde mensen zijn anders, onbeschaafd en onaangepast. Het wordt nooit wat met ze in Nederland. Als een blanke Engelse hooligan over de schreef gaat, wordt er nooit iets gezegd over zijn geloof, zijn afkomst of zijn nationaliteit. Dan wordt er over hem gesproken als 'tuig'. Noem dingen gewoon echt eens bij hun naam: noem alle 'tuig', gewoon 'tuig'. In plaats van gewone aardige mensen die geen vlieg kwaad doen, onder dat tuig te laten lijden.

toshiba
toshiba24 sep. 2012 - 10:08

Dan zou t mooi zijn als er weer iets over allochtonen te melden valt, dat dan net zozeer de analyse plaatsvindt op basis van zaken anders dan de afkomst. En dat gebeurt niet.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

Stel áls Haren was aangevallen door Marokkanen ipv. Nederlanders, dan was er waarschijnlijk inderdaad een groot media-oproer geweest. Als dit ook nog net voor de verkiezingen was gebeurd had Wilders geprofiteerd valt te vrezen. De reden is denk ik dat de criminaliteit in de allochtone gemeenschap als geheel, hoger ligt dan die onder de autochtone. Als er bij allochtonen wat gebeurt zullen mensen eerder denken "dat is de zoveelste druppel, zie je wel". Bron criminaliteitscijfers is CBS, http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80317NED&D1=1&D2=0&D3=1-2,34,37,42,50,56,65,l&D4=a&D5=0&D6=l&HDR=T&STB=G1,G2,G3,G4,G5&VW=T

3 Reacties
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar24 sep. 2012 - 10:08

En hoe kan dat hoger zijn?? Het is een vicieuze cirkel, de laatste stuiptrekkingen van nationalisme en het bijbehorende entitlement-complex. Als we daar eens vanaf zouden stappen zouden we schaarste kunnen oplossen en naar de sterren kunnen gaan, maar nee, eigen achtertuin eerst blijft nog wel een aantal decennia plakken.

itsme3
itsme324 sep. 2012 - 10:08

De cijfers van de bijgesloten link zijn van nul en generlei waarde, aangezien ze zijn gebaseerd op verdenkingen en niet op veroordelingen. Vooroordelen zorgen er nu eenmaal voordat allochten eerder in deze statistieken terecht komen. Ook worden ze eerder gepakt (ze vallen meer op) en voor kleinere vergrijpen veroordeel dan allochten. Daarbij komt dat allochten zich "gespeciliseerd hebben" in misdrijven die meer in het ook springen dan allochtonen. Bijvoorbeeld drugshandel vs belastingoplichting.

toshiba
toshiba24 sep. 2012 - 10:08

die doorsnijding is alleen op afkomst. Maak die doorsnijding ook eens op sociale status. Dus opleidingsnivo, maatschappelijke achtergrond etc. Dan krijg je het leuke beeld dat allochtonen en autochtonen elkaar ineens niet meer ontlopen in de statistieken. Dus is er wel sprake van meer criminaliteit onder marokkanen of is het feit dat laagopgeleiden, schooldropouts en lage maatschappelijke status[allochtoon + auchtochtoon] de leidende factor is?

adriek
adriek24 sep. 2012 - 10:08

De spijker op zijn kop Han. Het zijn niet 'de moslims' die rellen om een lullige cartoon of internetfilm, net zo min als het 'de nederlanders' zijn die rellen op een feestje. Het zijn de relschoppers die een aanleiding zoeken om te rellen, en die te allen tijden een aanleiding zullen kunnen vinden. En nu weer over tot de orde van de dag :)

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen24 sep. 2012 - 10:08

´Het zijn niet 'de moslims' die rellen om een lullige cartoon of internetfilm, net zo min als het 'de nederlanders' zijn die rellen op een feestje.´ --- Het zijn wél moslims (weliswaar een kleine groep) die problemen maakt vanwege die cartoons en expliciet wordt gesteld dat de cartoons/film beledigend is voor moslims. De vergelijking is dus onzin, maar dat wist je zelf ook wel.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 sep. 2012 - 10:08

Prachtig, Han, en volkomen waar.

3 Reacties
bruces
bruces24 sep. 2012 - 10:08

Ben je weleens voor een langere periode in de provincie Groningen geweest. Dan bedoel ik niet vakantie, maar leven en werken met Groningers in Groningen.

FransLenaen
FransLenaen24 sep. 2012 - 10:08

'Prachtig, Han, en volkomen waar.' -- Dat niet, maar het past binnen je politiek correcte plaatje...

bruces
bruces24 sep. 2012 - 10:08

Prachtig, Han, en volkomen waar. WAT is WAAR ?

bruces
bruces24 sep. 2012 - 10:08

Groningen (provincie) heeft een zeer hoog percentage niet-kerkelijken (1999: 59% bron CBS). Zal in 2012 wel +80% zijn geworden. Het Joods-christelijk gedrag is de randstad en niet de provincie, nou ja, met uitzondering van de Protestante strook dwars door Nederland van Friesland via de Veluwe en Gorkum naar Zeeland. Daar ligt Haren ver van verwijderd. Hierbij maak ik ook een fors verschil tussen Protestanten en Katholieken in de provincie. Daar tussen stond een onzichtbare muur. Ik heb Protestanten en Katholieken in mijn familie en ik kan daarover meepraten. Zelfs deskundig. Gelukkig zei mijn vader op tijd laten wij maar stoppen met geloven, dat brengt alleen maar ellende. Joods-christelijk gedrag in Haren gaat niet op. Toch eens gaan kijken in dat mooie Haren en die mooie omgeving. Daar was ooit het geloof van de armoede en het stro. Hier lag de bakermat voor de CPN met Fré Meis en de golfkartonindustrie.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny24 sep. 2012 - 10:08

De westerse cultuur is een joods-christelijke cultuur. Je lijkt wel die vis die niet weet dat ie in water leeft.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 sep. 2012 - 10:08

"Hier lag de bakermat voor de CPN met Fré Meis en de golfkartonindustrie." Die bakermat lag een eind verder hoor: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Monument_Fre_Meis_in_Oude_Pekela.jpg

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

Ik heb netjes mijn afkeuring uitgesproken betreft de ongeregeldheden in Haren. Dit Calimero-stukje kan dan ook weer bij het oud papier.

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar24 sep. 2012 - 10:08

Iets calimero noemen is calimero waardig.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso24 sep. 2012 - 10:08

Dus het uiteindelijke doel van Jafari's stuk en dit stuk is dat we in de toekomst, als de criminaliteitscijfers weer onevenredig hoog zijn onder bepaalde bevolkinsgroepen, dat we dan vooral NIET benoemen wie die daders zijn. En wat we ook vooral niet moeten doen is kijken naar hun opvoeding en/of cultuur waarbinnen zij opgroeien. Nee, want dat is zo vermoeiend voor die mensen. Of iemand crimineel gedrag vertoond hangt voor een klein deel af van genen (psychopaten bv), en voor een groot deel van toeval en omgevingsfactoren. Dat de opvoeding die je geniet en de culturen (religieuze cultuur, subculturen van je vrienden etc.) waarbinnen je opgroeit voor een groot deel bepalen wie je bent en wat je doet zullen we voortaan vooral buiten beschouwing houden. Alleen nog omgevingsfactoren benoemen die niets met de daders te maken hebben. Laten we dat doortrekken: bij het misbruik van kinderen binnen de kerk mogen we ook niet kijken naar die verbindende elementen: hun beroep (celibaat) en hun geloof. Ze deden het waarschijnlijk vanwege socio-economische ongelijkheid. Als er nog een aantal 'Haren's' plaatsvinden en het blijkt dat de jeugd allemaal stijf staat van de drank en drugs, dan gaan we vooral niet kijken of er binnen die cultuur een drank/drugsprobleem is, en of ouders hen wel voldoende voorlichten. Nee, dan zullen we concluderen dat het hier gaat om discriminatie bij de bollenkwekers waardoor de jeugd zonder werk zit. Volgens sommigen is het dus theoretisch volstrekt onmogelijk dat er in een cultuur elementen zitten die direct of indirect botsen met wat in de huidige standaard geaccepteerd is. En die 'sommigen' die hebben dus ook liever niet dat als dat toch het geval blijkt te zijn, dat we daar wat aan doen. Liever blijft het onbenoemd en dan gaan we de hele wereld afzoeken voor andere factoren, alles om maar die ene factor 'cultuur' uit de vergelijking weg te mogen laten.

2 Reacties
toshiba
toshiba24 sep. 2012 - 10:08

Je slaat de plank compleet mis. Niemand stelt dat dergelijke onderzoeken/ analyses niet mogen. Het gaat erom dat t debat in Nederland bijzonder hypocriet is. Wij verlangen van allochtonen zaken die wij onszelf niet opleggen. zie ook het stuk van ewoud butter.

arieroos
arieroos24 sep. 2012 - 10:08

[Dus het uiteindelijke doel van Jafari's stuk en dit stuk is dat we in de toekomst, als de criminaliteitscijfers weer onevenredig hoog zijn onder bepaalde bevolkinsgroepen, dat we dan vooral NIET benoemen wie die daders zijn. ] Dat continue verdraaien van iemand's woorden door Rechtsch begint zo langzamerhand heel vermoeiend te worden ...

SonnyBoliv
SonnyBoliv24 sep. 2012 - 10:08

Niemand veroordeelt dit tuig? Ik hoor en lees niets anders dan dat dat tuig zwaar wordt veroordeeld. Ieder nadeel heb z'n voordeel, laten we hopen dat andere 'gemeenschappen' een voorbeeld nemen aan de autochtone ouders die hun eigen kroost bij het bureau afzetten. Net als autochtone jeugd die massaal filmpjes/bewijs aan de politie geven. :-))

1 Reactie
Hanspuntnl
Hanspuntnl24 sep. 2012 - 10:08

En zo is het. Bovendien heb ik wel degelijk veelvuldig de groep horen noemen : "Facebookgebruikers". En zijn die afgezeken door hun eigen soortgenoten ? Behoorlijk.

SonnyBoliv
SonnyBoliv24 sep. 2012 - 10:08

Ik bedoelde natuurlijk dat de 'autochtone' gemeenschap dit 'autochtone' tuig zeker wel heeft veroordeeld, zie en hoor niets anders.

2 Reacties
Candide2
Candide224 sep. 2012 - 10:08

Waar zijn de massale demonstraties dan?

JongLinks
JongLinks24 sep. 2012 - 10:08

Ik heb anders nog niemand op horen roepen om deze kinderen een schot in de knie te geven en heb daarnaast ook nog niet gehoord dat zij achterlijk zijn, hun ouders achterlijk zijn en daarom hun hele bevolkingsgroep achterlijk is. Ik wacht er graag op, want dan weten mensen eens hoe dat voelt. Daarnaast leef ik me nu altijd in en kan ik dat dan nog beter, als het mezelf overkomt.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

De jubelstemming is hier weer enorm omdat het vnl. autochtonen betrof in Haren, net zoals bleek toen Breivik een blanke Noor was en Tristan een Alphense kaaskop.

3 Reacties
Opinius
Opinius24 sep. 2012 - 10:08

yes allemaal giftige uitlopers uit ouwe petatten rottend in donkere kerkers ,en zo gedraagt het zich dan ook. weg ermee. its time voor propere heldere vernieuwing. zonlicht verdraagt ! vooral dat laatste!!!

Candide2
Candide224 sep. 2012 - 10:08

'De jubelstemming is hier weer enorm omdat het vnl. autochtonen betrof in Haren, net zoals bleek toen Breivik een blanke Noor was en Tristan een Alphense kaaskop.' U heeft gelijk, het linkse deel van de Nederlandse bevolking heeft destijds de vlag uitgehangen, en er werd gedanst in de straten. Tjonge, wat had ik een kater. Vooral toen de moordenaar Breivik blank bleek, is de hele PvdA dagenlang lavenloos geweest. Yep, 'we' zijn hardstikke trots op het tuig in Laren. Heeft u wel vaker, dat u de aansluiting met de realiteit mist? Er zijn therapieën voor, weet u.

Nico de Mus
Nico de Mus24 sep. 2012 - 10:08

Daar lijkt het inderdaad op. als het een andere bevolkingsgroep was geweest dan was het hier wat stiller.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

=wat in Haren is gebeurd bepaald niet uniek is in de Nederlandse geschiedenis. = In de 18e eeuw noemde men dit uitingen van Oranjevreugde. Spontane uitbarstingen van volkswoede, uitgelokt door de Oranjepartij, die eerst gratis drank uitdeelde en de menigte daarna ophitste.

1 Reactie
Candide2
Candide224 sep. 2012 - 10:08

Ook dit soort feestgedruis dus, Haren is er niks bij. Er was geen moslim te bekennen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_de_gebroeders_De_Witt

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

Tuig is tuig Han, welke kleur of achtergrond het ook heeft en moet gewoon keihard aangepakt worden. Kom niet aan met verveling, kansarm en meer onzin. Dit tuig geilt op geweld, vernieling en bedreiging en weet dat de pakkans te verwaarlozen is. Zoals Prem stelde in Debat op 2 of je houdt je kop als politiek of je doet er wat aan tot met scherp schieten aan toe. Geloof niet dat ook maar een enkel weldenkend Nederlander, allochtoon of autochtoon daar problemen mee zou hebben. Straattuig keihard tegemoet treden en als de Hermandad dat niet mag of wil, volgende keer een 100 tal mariniers uitnodigen.

1 Reactie
Candide2
Candide224 sep. 2012 - 10:08

'Straattuig keihard tegemoet treden en als de Hermandad dat niet mag of wil, volgende keer een 100 tal mariniers uitnodigen.' Goed zo, laat het tuig (Hermandad en/of mariniers tegen straattuig)maar onderling tegen elkaar te keer gaan. Als ik maar veilig over straat kan, zegt de burgerman ;-( Mijn vader die 28 jaar bij de kon. marine was zei altijd: 'Stom is altijd goed genoeg voor marinier.' ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

U kent het verschil niet? Nederlandse jongeren rellen 1x per jaar. Dan vechten zij met politie en vernielen objecten, zoals bushokjes, ruiten, auto's en dergelijke. Marokkaanse jongeren rellen dagelijks waarbij zij individuele Nederlandse burgers op velerlei manieren beschadigen. En dat steekt.

1 Reactie
Candide2
Candide224 sep. 2012 - 10:08

Er zijn kinderen van 5 jaar die al tot 10 kunnen tellen, sommigen veel verder. En in een buitenlandse taal zelfs. U bent bij 1 blijven steken.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
JongLinks
JongLinks24 sep. 2012 - 10:08

En staat de christelijke leer dan zo tolerant tegenover homosexualitiet? Europa heeft een ontkerkelijking mee gemaakt waardoor een groot deel van de mensen toleranter is geworden en dat kan ook gebeuren in de rest van de wereld maar niet als je mensen richting het geloof drijft door ze als groep aan te vallen.

toshiba
toshiba24 sep. 2012 - 10:08

De Verlichting heeft gezorgd dat er naast de christelijke cultuur een nieuwe vrijzinnige cultuur ontstond die nu dominant is. Want die christelijke cultuur bestaat nog steeds. Kijk op de bible belt, sgp-cu. Hun opvattingen over homoseksualiteit etc, is onveranderd, want dat wordt nog altijd gepredikt door t Vaticaan. In die zin laat de christelijke cultuur zich vergelijken met de islamitische cultuur. Beide religies houden onverkort vast aan opvattingen uit hun heilige boek die hopeloos achterhaald zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

Gezien het stemgedrag van de noordelijke provincies (vrnml. PvdA en andere linkse partijen) is hier trouwens meer sprake van socialistisch gedrag.

1 Reactie
Ineses
Ineses24 sep. 2012 - 10:08

De relschoppers kwamen uit heel Nederland. Dat is al door de politie bekend gemaakt.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

Misschien is het wel een leuk experiment om iedereen alleen verantwoordelijk te houden voor zijn eigen goede of slechte gedrag en geen excuses te accepteren.

2 Reacties
Jules2
Jules224 sep. 2012 - 10:08

...daar is wel een woord voor...opvoeding heet dat; maar daar heeft men tegenwoordig geen tijd meer voor. Geef een kind aandacht en begrip en het gaat niet rellen. Een kinderopvang schiet tekort in moederliefde en ouderlijk gezag. Ja, het moet er een keer van komen. Dit zijn de vruchten van egoistisch streven in het groot. TV, ambitie's, carriere, geld. Arme ouders, arme kinderen. Geef de kinderen niet de schuld mensen!

JongLinks
JongLinks24 sep. 2012 - 10:08

Ja regelt u dat dan even met de heer Wilders en de rest van extreemrechts nederland.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

Verdomd goed geschreven, van Bert Brussen. Spijker-kop-raak.

2 Reacties
arieroos
arieroos24 sep. 2012 - 10:08

[Verdomd goed geschreven, van Bert Brussen] Inderdaad, Brussen weet weer een heleboel mensen lekker te misleiden. Want het is natuurlijk onzin dat Jafari gefrustreerd is omdat hij geen antwoord heeft op ethnische problematiek. Als Jafari al gefrustreerd is, dan is dat om dat types als Brussen en jij hem continu verantwoordelijk houden voor dingen waar hij helemaal niet mee te maken heeft.

Tom Meijer
Tom Meijer24 sep. 2012 - 10:08

" Bert Brussen" Uitschot, tuig. Het is volkomen duidelijk dat de VK al een aantal jaren in het rechtse stinkende moeras aan het wegzakken is.

RonVa
RonVa24 sep. 2012 - 10:08

Er wordt hier met 2 maten gemeten. Hoezo is de Marokkaanse gemeenschap meteen de islamitische gemeenschap? Hoezo is de Nederlandse gemeenschap meteen de Joods/ Christelijke gemeenschap? Nederlandse jeugd slaat de boel kort en klein in Haren en overal in de Nederlandse gemeenschap zie je hier afkeer tegen. Ouders brengen zelf hun kind naar de politie. Websites worden opgezet om de daders te pakken. Marokkaanse jeugd terroriseert Gouda maar de Marokkaanse gemeenschap die dit afkeurt is op 1 hand te tellen. Verder hoor je helemaal niets. Het gaat helemaal niet om het geloof, anders zou de Turkse slager er op aangesproken moeten worden en hadden we het niet over K*T Marokkanen maar over K*T islamieten. En inderdaad wordt ook de Islamitische gemeenschap soms ook aangesproken, maar dat is altijd op basis van een gebeurtenis die voortkomt uit de islam. Zoals de moord op de Amerikaanse Ambassadeur.

4 Reacties
neutralist
neutralist24 sep. 2012 - 10:08

Zeer terechte opmerking!

Opinius
Opinius24 sep. 2012 - 10:08

citaat: " Ouders brengen zelf hun kind naar de politie." goed voorbeeld doet wellicht volgen ,alles moet geleerd worden een samenleving voedt elkaar op ,wellicht dat allochtonen ouders daaruit de weg daartoe eveneens zo gaan vinden. Alsof ouders van allochtonen tevreden zijn met een geweldadige adolecent of puber, wat een larie! ik weet beter. en u ook! ieder! klopt u zich effe als nederlander daarmee niet te vroeg op die borst hier ,het staat wat infantiel na de rotzooi die evengoed door nederlanders gebouwd werd, ondanks vooraf verzoek "niet komen -niet doen er zijn geen festiviteiten georganiseerd etc" waar die nederlanders elk stopteken negeerden om te kunnen komen rammen . datsommige ouders nu meewerken met opsporen ,ja en? heel gewoon hoor en niks bijzonders zo hoort het ook teneinde eens met zichzelf en het kind "een hartig woordje spreken op gang komt " punt

Ineses
Ineses24 sep. 2012 - 10:08

Natuurlijk brengen die ouders die kinderen naar het politie-bureau. De politie heeft gezegd alle relschoppers te willen opsporen en ze desnoods van het bed te lichten. Dat van het bed lichten is natuurlijk erger, dat zal de hele buurt zien. Dan ze liever maar zelf naar de politie brengen, dat valt minder op.

arieroos
arieroos24 sep. 2012 - 10:08

[Hoezo is de Marokkaanse gemeenschap meteen de islamitische gemeenschap? Hoezo is de Nederlandse gemeenschap meteen de Joods/ Christelijke gemeenschap?] Dat vragen een heleboel mensen zich al jarenlang af. Dit wordt nu al jarenlang als een soort dogma herhaald door Wilders en sommige andere politici, maar ondanks vele vragen hebben ze het nog nooit uit willen leggen.

Jules2
Jules224 sep. 2012 - 10:08

Dit heeft niets te maken met autochtoon of allochtoon, men kan zich wel eindeloos blind blijven staren op de buitenkant. Het gaat hier over kinderen, jonge mensen, die niet genoeg hebben gekregen van dat andere spul, hoe heet ook alweer, zo'n vies woord; ...liefde, in de vorm van aandacht en begrip; nog meer vieze woorden. Het is helemaal niet meer hip maar het is de hoogste tijd dat we weer wat tijd vrij maken voor elkaar en onze kinderen. Voor de binnenkant. LUISTEREN, zei mijn moeder altijd. Ik kreeg er aandacht voor terug, dat was de deal. En ik houd me aan de 'regels', want ik wil haar niet kwetsen. Als ouders geen contact meer maken met hun kinderen, hebben beide niets te verliezen, en zie het resultaat. Maakt niet uit of het Indianen zijn of Bleekgezichten.

2 Reacties
RMHeijmans
RMHeijmans24 sep. 2012 - 10:08

Dus nu krijgen alle ouders de schuld? Ik dacht toch echt dat het de schuld van Paars was. Of de neo liberalen.

Opinius
Opinius24 sep. 2012 - 10:08

citaat"LUISTEREN, zei mijn moeder altijd. Ik kreeg er aandacht voor terug, dat was de deal." nu krijgt men ze vooral ,als men niet luistert ,terroriseert. afdwingt en ringeloort. in de pedagogie "negatieve aandacht vragen" aangezien ouders school sportclubs straat staat en politiek het pedagogisch klimaat zijn,vanaf dat kinderen een paar maanden oud zijn worden zij uit handen gegeven , naar hen die hen bijna fulltime opvoedt,omdat beide ouders fulltime moeten werken , ieder leest goed ik bedoel dus wel moeten !.(ik kan nu uitwijden waartoe maar heb daar effe geen zin in wie kan rekenen weet wat een dak boven de kop ging kosten vervoer etc om op het werk te komen etc) want dat heeft goldman-sachs zijn varianten en consorten voor 20 a 25 jaren geleden zo bedacht voor het gepeupel ,ter glorie van de bubble welvaart.En de politiek speelden mee.op wereldschaal en lokaal. verdomd wat liep die conjuctuur zeg,en vooral die kinderen van de rekening hierin . verdikkemme toch ,want die welvaart is effe prioriteit , dan komt er heel lang niks en dan pas het essentiele Wel Zijn voor het gepeupel . welk welzijn ? . goh is iemand nu een voorpui zijn motorkap kwijt in haren? men stond erbij en keek erna ,o het was een wonder.

Winston2
Winston224 sep. 2012 - 10:08

MIJN ZOON IS EEN CRIMINEEL Hij is veertien. Kwam vandaag van school en, na ons te hebben gegroet, sprak hij de woorden "wat heb ik vandaag veel geleerd over het millieu!" Dus wij dachten "mooi, dat isi altijd een goede zaak, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen." Echter, vervolgens overhandigt hij mij een briefje, met in de linkerbovenhoek het logo van de Gemeente Groningen, voor wie ik in het verleden zes jaar heb gewerkt. De tekst: "Uw zoon/dochter [geen van beide opties was doorgestreept, kennelijk teveel moeite voor de ambtenaar in kwestie] heeft een strafbaar feit begaan, waarvoor door een buitengewoon [gemakzuchtige] opsporingsambtenaar van de vakdirectie Stadstoezicht van de gemeente Groningen een strafbeschikking is aangezegd. Afhankelijk van de leeftijd [veertien dus] en eventuele recidive krijgt uw zoon/dochter een uitnodiging voor een Halt-afdoening of een aankondiging van strafbeschikking per post toegezonden. In de brief van Halt staat de verdere procedure van het Halt-traject beschreven. Op de achterzijde van de aankondiging staat de verdere afdoening via het Centraal Justitieel Incasso Bureau beschreven. Mocht u nog een nadere toelichting wensen over het door uw kind gepleegde strafbare feit dan kunt u contact opnemen met de verbalisant, verbalisantnr.: 6542 [dit met de pen ingevuld, dus een pen had hij wel]. Hij/zij [weer niets doorgestreept] is te bereiken op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur onder het telefoonnummer 050-....... [ik probeer hun privacy te respecteren, vul het nummer dus niet in]." Wat heeft mijn zoon gedaan? Huij heeft een leeg blikje op het schoolplein weggegooid. De boete bedraagt 60 euro. Bij mij op het werk zijn al drie collega's bekeurd, elk 120 euro, voor het op straat gooien van een opgerookte sigaret (binnen mogen we dat niet meer, behalve in een claustrofobisch en benauwd klein hok). Ouders, allochtonen, autochtonen, het heeft er allemaal niet zoveel mee te maken. Hier gaat het om, dat mijn zoon een crimineel is. Veertien jaar (de regel, een gemeentelijke verordening tegen zwerf-afval, geldt vanaf 12 jaar), en nu al een notitie bij Justitie. Voor een blikje op het schoolplein dat elke dag netjes wordt schoongemaakt (vaak door de leerlingen zelf). Het meest kwalijke zijn nog wel de woorden waarmee mijn zoon binnen kwam "wat heb ik vandaag veel geleerd over het millieu!" De boete werd namelijk overhandigd onder het mom van "zorg voor het millieu", terwijl er gewoon weer geld nodig is... Hij is al crimineel, dus...

5 Reacties
Opinius
Opinius24 sep. 2012 - 10:08

staat hij in de justitiele boekhoudingen nu als crimineel geregistreerd? ik dacht het niet,en hij is het natuurlijk ook niet. wel winston je plaatst het,en nu? ga je dat betalen? ik deed het niet ,Al kwam het voor het gerecht ,en wel om: de onbetaalde arbeidsuren voor het schoonmaken van het schoolplein dat je kind (die dat blikje daar op gedump heeft) en alle andere kinderen dit zelf dagelijks in een rooster doen,en onderhouden . niet de staat noch gemeente noch de school zo ik begrijp. dus? het enigste wat je het kind kan vragen : vind je het leuk dat die anderen je rotzooi moeten opruimen omdat je het zelf ook voor hun moet doen wanneer jij aan de beurt bent in het schoolplein-opruim rooster ?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos24 sep. 2012 - 10:08

Ja, mijn zoon was op die leeftijd ook 'crimineel'. Kleine ordeverstoring. Hup naar bureau HALT, een uurtje vermanend toegesproken etcetera. Taakstrafje. We weten soms van gekkigheid niet meer waar de grootste belangen zitten. Mijn zoon heeft het er nog wel eens over als hij die liegende bankiers op TV ziet, of graaiende bestuurders. Voor hen geen taakstraf. Hij snapt er niets van. En wij maar uitleggen dat ze dat in hun contract hebben staan.

kalmpjes
kalmpjes24 sep. 2012 - 10:08

Wow, ik ben blij dat ik toch nog even het commentaar heb gelezen onder dit slaapverwekkende politiek correcte artikel. "wat heb ik vandaag veel geleerd over het millieu!" Dit is werkelijk te bespottelijk voor woorden, ik zou er eventueel nog in mee kunnen als het ergens buiten op straat was, maar op het schoolplein vind ik het werkelijk te idioot voor woorden. Mensen die hun rotzooi gewoon op straat gooien dienen aangepakt te worden, daar zal je mij nooit en te nimmer over horen. Een 14 jarig kind dat iets op zijn schoolplein gooit dien je een bezem en een preek te geven, niet een boete. Als mensen zich nog afvroegen waarom agenten in dit land geen respect genieten, of in ieder geval niet in de mate van de omringende landen, hierbij.

Zjenny
Zjenny24 sep. 2012 - 10:08

Hoe meer regels en wetten , hoe sneller er criminelen "ontstaan" en hoe meer burgers in het nauw komen. Betaal de boete en realiseer je dat je in een samenleving moet leven die nauwelijks meer menselijk functioneert. De kunst is om je eigen menselijkheid puur te houden.

Winston2
Winston224 sep. 2012 - 10:08

Ik wil iedereen heel hartelijk bedanken voor de bermoedigende en leuke reascties :-) Ik had dat eigenlijk niet verwacht, want ik was puur "van me af aan het schrijven", maar ik ben jullie erg dankbaar (ja, jij ook Henk-Jan d'Artagnan); het is goed om bevestigd te zien dat ik niet de enige ben die denkt dat we hier een beetje ons doel voorbij schieten... en dat is erg zacht uitgedrukt. Wat ik met de boete ga doen weet ik nog niet, maar ik denk dat deze brave ziel gewoon gaat betalen. Ondertussen hebben ze hier ook de ringweg en de route naar Ten Boer - Delfzijl volgeplakt met flitscamera's; deze wegen staan niet bekend als onveilig, dus ook hier was geld de drijfveer, en niet het milieu of de veiligheid. Ik wil de vraag hier best nogmaals stellen: hoe moet ik mijn zoon nu leren dat liegen verkeerd is? Of moet ik maar gewoon toegeven dat liegen niet verkeerd is? Dat liegen NOODZAKELIJK is zelfs? Ik weet het niet meer... De kunst is inderdaad je eigen menselijkheid te bewaren, zoals Zjen stelt, maar dat wordt steeds moeilijker zo.

Gelijkhebber
Gelijkhebber24 sep. 2012 - 10:08

Het verhaal deugt van geen kante. Om te beginnen haalt Van der Horst religie en nationaliteit door elkaar. Een nog groter bezwaar is dat hij religieus getint geweld zet t.o.v. social media gedreven vernielzucht. Er is inmiddels aardig wat beeldmateriaal beschikbaar van de rellen in Haren. Bij het geweld nav de Mohammendfilm en -cartoons was de Islam over duidelijk aanwezig. Ik nodig Van der Horst uit beelden of citaten aan te wijzen waarin de relschoppers verwijzen naar de Christelijke of Joodse religie.

3 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst124 sep. 2012 - 10:08

Ik nodig Kees Gelijkhebber uit om na te gaan waar mijn artikel eigenlijk over gáát.

bruces
bruces24 sep. 2012 - 10:08

Er is maar weinig jeugd en hooligans die weet hebben van Christelijke of Joodse religie en de geschiedenis.

seniorg
seniorg24 sep. 2012 - 10:08

Waar heeft u lezen geleerd? Of heeft u de laatste jaren geen krant ingezien? Het begrip joods-christelijk is al lang geleden gemunt en van alle 'religie' losgezongen door zekere Wilders die op een continent waar het antisemitisme min of meer is uitgevonden, onze beschaving als 'joods-christelijk' definieerde. Tja, lef kun je hem en zijn eenmansdenktank Bosma niet ontzeggen. Maar blind vertrouwen in gebrekkig historisch besef en ongeletterdheid van een heel land is misschien toch een iets te grote gok. Hoewel: de historici Verhagen en Rutte wisten niet hoe snel ze dit belachelijke begrip moesten overnemen en ook enkele serieuze denkers hebben zich daaraan bezondigd. Maar nu blijkt dit bespottelijke debat dus geheel aan u voorbij gegaan.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

"Niemand maant autochtoon Nederland om eens te kijken of niet in de wortels van hun opvoeding en overtuigingen, het zaad schuilt van geweld. " De afgelopen dagen struikelde je op TV juist over pedagogen , opiniemakers, en andere deskundologen die zich de door jou opgeworpen vraag stelden.... "Waarom doen onze jongeren dit", "Wat kunnen we eraan doen?"etc etc.. Je verhaal klopt dus feitelijk niet Han. Overigens is het wel opvallend dat veel van deze personen angstvallig vermijden om de daders zelf verantwoordelijk te stellen maar de schuld ligt vooral bij : "de politie", "de overheid" etc etc. Geheel in lijn met de reacties hier op Joop waar het gebrek aan een alternatief feestje serieus als oorzaak van de rellen wordt gepresenteerd.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst124 sep. 2012 - 10:08

Behalve Peter Breedveld heeft niemand het over cultuur en godsdienst van autochtone Nederlanders als wortel van het geweld. Nu gebeurt dat even wel en de boot is aan. Dát is mijn constatering en niks anders.

JoopSchouten
JoopSchouten24 sep. 2012 - 10:08

Een andere 'Joods-christelijke aanname'.: 'Het is treurig dat er iemand dood is gegeaan, maar dat is wel een inbrekersrisico', zegt de staatssecretaris Teeve van Justitie vandaag in De Telegraaf. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3322131/2012/09/26/Teeven-treurig-dat-inbreker-doodging-maar-dat-is-inbrekersrisico.dhtml

1 Reactie
bruces
bruces24 sep. 2012 - 10:08

Hij heeft het daarbij wel over zelfverdediging en bescherming van eigendom. Als de inbreker gewoon vrijwillig mee werkt is zelfverdediging en bescherming van eigendom niet nodig. De keuze is dus aan de inbreker.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 10:08

Bitter? Nee hoor. Ik neem graag afstand van deze joods christelijke autochtone relschoppers. Hooligans uit mijn bevolkingsgroep - als ik daar op aangekeken wordt, dan neem ik daarvan de grootst mogelijke afstand. Voor mij mogen ze allemaal ongenadig streng worden aangepakt. Laag tuig. ' Zo. Fijn dat we deze kant op gaan; dan mogen we dus ook van Marokkanen verwachten dat ze hun scootertuig nadrukkelijk veroordelen en van moslims dat ze afstand nemen van de haatbaarden die namens hen optreden. Geen satire dus - goede ontwikkeling.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst124 sep. 2012 - 10:08

Je vergeet iets: je moet ook afstand nemen van je eigen levensbeschouwing omdat die samenhangt met het geweld dat in Haren is gepleegd. Maar dat doe je wel even.