Mark Rutte heeft uiteraard geen behoefte aan de lustpil, maar stel dat het wel zo was, zou hij het dan toegeven?
Vorige week was het nationaal congres ‘Anders denken over psychische aandoeningen’, een mooi initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Iedereen die er een beetje toe doet, qua beleid, was er. De premier deed de aftrap, minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn kwamen na hem, vele andere autoriteiten volgden. Op Radio 1 werd er in de ochtend uitgebreid aandacht aan besteed, en uit het interview met Rutte werd duidelijk dat er nog heel veel te doen is. De minister-president liet desgevraagd weten dat hij het wel openbaar zou maken als hij een psycholoog of psychiater zou moeten bezoeken. Prachtig natuurlijk, maar de reden die hij daarvoor aangaf was precies de verkeerde: “Ze komen er in mijn geval anders toch wel achter.”
Dat kan zijn, maar als dat het enige argument is ga je bijna hopen dat ook Mark Rutte nog eens een depressie ten deel valt, zodat hij de noodzaak van destigmatisering aan den lijve ervaart. En dat hij dan ook eens merkt hoe goed de behandeling van zo’n ziekte kan zijn, waarna hij zorgt dat het gezondheidszorgbeleid wordt bijgesteld. Ik bedoel: dat de onevenredig forse bezuinigingen in de GGZ worden geschrapt. Het is overigens niet persoonlijk bedoeld, een eetprobleem voor de minister en een fobie voor de staatsecretaris zouden in dit verband ook behulpzaam kunnen zijn…
Paniekaanvallen In dit land praten we graag en veel, over van alles en nog wat, maar niet over onze paniekaanvallen, angst om gek te worden of het gevoel een minderwaardig mens te zijn dat anderen slechts tot last is. Veel mensen kijken wel uit om het over hun mentale gesteldheid te hebben, bang als ze zijn voor onbegrepen reacties. Ze drinken in stilte en bedelen bij de huisarts om medicatie die hun symptomen een beetje kan beteugelen.
In dit verband wordt er ook al stiekem uitgekeken naar de lustpil, die problemen in de seks zou moeten gaan oplossen, vooral bij vrouwen. Vanwege al teveel dubbele petten bij de promovendus en de begeleiders werd een promotie op de ‘Viagra voor vrouwen’ vorige week ineens afgeblazen. Er is kritiek op de medicalisering van de seksualiteit, terwijl een verschil in seksuele behoefte tussen man en vrouw toch ook een relatieprobleem is. Zegt de gefrustreerde echtgenoot straks tegen zijn vrouw: “Je kunt wel hoofdpijn hebben, maar dat is toch geen reden die pil niet te slikken?”
Lustpil Toch wordt die lustpil een groot succes. Het stiekem slikken van antidepressiva, kalmeringstabletten en lustpillen is namelijk vele malen makkelijker dan er voor uitkomen dat je een serieus psychisch probleem hebt. Daarom zou een verandering van de slikcultuur een belangrijke stap kunnen vormen in het bestrijden van het stigma rond psychische aandoeningen. “Ik slik het niet weg, ik praat er over.”
Mark Rutte heeft uiteraard geen behoefte aan de lustpil, maar stel dat het wel zo was, zou hij het dan toegeven? Zo makkelijk kom je er niet achter dat iemand zo’n middel gebruikt, dus zijn eerder genoemde argument geldt hier niet…