Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Japanse staat faalde met reactie Fukushima

  •  
26-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Eerste officiële onafhankelijke rapport: Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco en staatstoezichthouders 'slecht voorbereid op ramp'
Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco en de toezichthouders van de Staat in waren slecht voorbereid op de ramp die kerncentrale Fukushima I op 11 maart trof. Dat schrijft onder meer NU.nl op basis van het rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie.
Medewerkers van Fukushima konden niet snel reageren op de tsunami omdat er geen enkele voorzorgsmaatregel klaar lag. De Japanse autoriteiten hebben de gevaren van een tsunami ernstig onderschat, schrijft Nu.nl. De autoriteiten gingen ervan uit dat de hoogste golven zo’n zes meter zouden zijn. De golven van de tsunami in maart waren twee keer zo hoog.
5600050836_999935dc94_z
Ook wisten medewerkers van Tepco niet hoe zij om moesten gaan met het uitvallen van de stroom in de kerncentrale. Dat gebeurde toen de noodgeneratoren uitvielen. Ook gingen medewerkers er van uit dat het noodkoelsysteem van de centrale nog steeds werkte.
Het rapport stelt dat ook de informatievoorziening naar de bevolking is betreurenswaardig was. Gemeenschappen zijn onnodig lang blootgesteld aan de straling, doordat de regering burgers informatie achterhield en vertraagde.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Hazmat Guy
Hazmat Guy26 dec. 2011 - 14:23

Vrouwen nemen voortouw in Fukushima-protest. Grote hoeveelheid radioactieve stoffen gevonden in moedermelk en bij zwangere vrouwen.

Plexus
Plexus26 dec. 2011 - 14:23

Mens wordt wakker! Er is geen veiligheid, alleen de illusie daarvan. Wat mij het meeste zorg baart is het gemak waarmee een kleine elite telkens weer de publieke opinie weet te bewerken, dan wel, zoals hier in Nederland, op ondemocratische manier hun projecten weet door te drukken. Rijken wonen nooit naast kerncentrales!

Hazmat Guy
Hazmat Guy26 dec. 2011 - 14:23

Wob-verzoek NOS communicatie Fukushima http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/wob-verzoeken/2011/12/07/deelbesluit-3-wob-verzoek-nos-communicatie-fukushima.html Splijtstof in Fukushima is Belgisch Er zit een Belgisch kantje aan de kernramp in Japan. De splijtstof die in reactor drie in Fukushima gebruikt werd, zijn zogenaamde MOX die indertijd bij Belgonucleaire in het Kempense Dessel werden geproduceerd. Wetenschappers maken zich zorgen om kerncentrale Borssele, die heeft voorjaar vergunning gekregen van Verhagen om een nieuw soort brandstof te gebruiken, MOX . Tegenstroom.nl : het gebruik van MOX veel proliferatierisico's met zich mee, biedt geen oplossing voor het probleem van de opslag van hoogradioactief afval, resulteert niet in een substantiële besparing van uranium en draagt veel extra veiligheidsrisico's. Als de centrale draait, levert MOX geen problemen op volgens atoomfysicus professor Wim Turkenburg. Als de reactor moet worden stilgezet, is er met MOX een grote kans op problemen. Splijtstofstaven met MOX worden warmer dan de huidige staven. Als het koelwater wegvalt, kan er een ongecontroleerde reactie ontstaan. Als het misgaat, kan er plutonium vrijkomen, een van de kankerverwekkendste stoffen die er bestaan. In het NOS Nieuws van 21 maart ging Turkenburg ook al in op de situatie van de door de tsunami getroffen reactor 3 in het Japanse Fukushima in relatie tot MOX.

Hazmat Guy
Hazmat Guy26 dec. 2011 - 14:23

" De slaap van de rede kan monsters voortbrengen " Op een dag moet Frankrijk de Duitse beslissing volgen. Hopelijk wachten ze niet tot Marcoule, Civaux, Paluel, of Flamanville, even bekende namen worden op wereldvlak als Fukushima vandaag. http://tinyurl.com/c69ll92 http://maps.google.com/maps/ms?msid=216439168024541302060.0004b03025c31b94269a1&msa=0&ll=63.704722,-2.8125&spn=94.534065,316.054688

[verwijderd]
[verwijderd]26 dec. 2011 - 14:23

Ja, mijn conclusie is dat kerncentrales, hoe veilig ze ook zijn, niet veilig genoeg zijn. Behalve dat, is de uitkomst van wat je erin gooit stroom en troep. En die troep maakt geen meren troebel, zijn ook geen walgelijke rookwolken, geen vies groen bijtend schuim wat het vlees van het bot vreet, geen gas wat vogels hun veren laat verliezen. Nee, het is onzichtbaar als een vloek en onhoorbaar als een kanker.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger26 dec. 2011 - 14:23

Ja Marc, Ik kom jaarlijks in Japan en lange tijd gewoond, volgend jaar gaan we terug, remigreren. Toch ben ik voor 1 ding niet bang, dat zijn de kerncentrales. De ramp die is gebeurd, is een unicum in die zin dat het nooit meer gebeurd, althans niet in Japan. Achteraf kun je zeggen dat niemand was vorobereid op zo'n aarbeving in conbinatie met de gigantische tsunami. Wat je wel Japan kan verwijten is om een kerncentrales te bouwen in buurt waar 2 grote breuklijnen bij elkaar komen. Er is bijna geen ander modern land wat zo schoon is qua energie voorziening. Kernenergie is inderdaad een zeer gevaarlijke vorm van energie opwekking. Dat hebben we helaas voldoende kunnen zien. De ramp in Japan was voor veel landen een goed excuus om nog eens hel critisch te kijken naar hun eigen kernenergie opwekking. Niet alleen Japan gaat nu al zijn kerncentrales afstoten, ook Duitsland. Maar eens zien wat er voor terug komt, of het ook echt doorgaat.

TheoJ2
TheoJ226 dec. 2011 - 14:23

Waarom zie ik nou nooit een kop als: "Regering van Nigeria faalde in het beschermen van christenen" ?

1 Reactie
Plexus
Plexus26 dec. 2011 - 14:23

Christenen hoeven niet beschermd te worden, zij zijn onder andere de agressors! Dat loopt maar te getuigen van het eigen gelijk en die walgelijke suprematie, die elke gelovige eigen is, zich beroepend op schimmige boeken met fascistische inhoud. Nee, alsjeblieft, laten wij bescherming bieden aan de onschuldigen en de kwestbaren.