Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Japan stopt geld tsunamifonds in walvisjacht

  •  
07-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
walvis300_01.jpg
[Video] Circa 22 miljoen euro nu gebruikt om walvisvloot te bewapenen en te beschermen tegen activisten
Japan heeft 22 miljoen euro uit het rampenfonds dat bestemd was voor tsunamislachtoffers gebruikt om de walvisvaart te stimuleren. De Japanse overheid meent dat het geld nodig is omdat traditionele walvisvaardersdorpen zwaar zijn getroffen door de tsunami. Volgens milieuactivisten van Sea Sheperd wordt het geld gebruikt om de walvisvloot extra te beveiligen en bewapenen tegen de activisten.
Inmiddels is een vloot vertrokken uit Japan en heeft koers gezet naar de Antarctic. Japan hoopt zo’n 900 dwergvinvissen en gewone vinvissen te vangen, maar als het aan leden van de Sea Sheperd ligt, zal dit niet lukken. Vorig seizoen zorgden de activisten ervoor dat slechts één vijfde van de beoogde vangst werd binnengehaald.
Dankzij het geld dat de overheid heeft gedoneerd aan de walvisvloot, is de vloot dit jaar echter zwaarder bewapend.
Greenpeace directeur in Japan, Junichi Sato, verklaart tegenover de Britse krant The Guardian:
Het is absoluut schandalig dat de Japanse overheid nog meer geld van belastingbetalers in een onnodige, ongewenste en economisch niet levensvatbaar programma van walvisjacht pompt, terwijl het geld hard nodig is voor herstel.
cc-foto: Pedro Alonso

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.