Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Japan blijft miljoenen pompen in Japanse 'delicatesse'

  •  
20-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
SeaShepherd_300_03.jpg
UPDATE: Alleen Japanse bejaarden eten nog walvisvlees … Japan legt walvisvangst stil na aanvaring met Sea Shepherd
De Japanse walvisjacht gaat onverhard door terwijl een overgrote meerderheid van de Japanners het walvisvlees heeft afgeschreven. Het stukje vlees lijkt een delicatesse te zijn worden. Bijna 90 procent van de Japanners heeft het afgelopen jaar geen walvisvlees meer gegeten. Dat terwijl de Japanse overheid nog nooit zoveel subsidie verstrekte aan haar walvisvloten.
Uit onderzoek van het Internationaal Fund for Animal Welfare (Ifaw) blijkt dat de Japanse walvisvloot dit seizoen maar 2400 ton walvisvlees zal opleveren. Dat is een honderdste vergeleken met de hoogtijdagen in de jaren zestig.
Woensdag meldde het vlaggenschip ‘Bob Barker’ van milieuorganisatie Sea Shepherd dat ze werden aangevallen door een Japanse walvisvaarder. Ze vroegen de Australische autoriteiten een marinevaartuig richting de Zuidpoolzee te sturen. De walvisvaarder zou twee schepen van de organisatie hebben aangevaren en daarbij de Bob Barker hebben beschadigd, maar het vaartuig hoefde niet naar een haven te varen.
De Japanse walvisjacht lijkt steeds agressiever te worden. Dat heeft niet alleen te maken met de walvisstand die steeds lager is, maar ook met de kopers van het vlees. Een deel verdwijnt in de supermarkt schappen, maar bij Japanse consumenten is het stukje vlees steeds minder in trek. Alleen bejaarden zouden er nog interesse in hebben. En een meerderheid van 54 procent is inmiddels onverschillig over de walvisvaart.
De Japanse overheid pompt nog altijd miljoenen in de walvisindustrie met het oog op ‘wetenschappelijke’ doeleinden. De afgelopen vijf jaar werd er echter steeds meer subsidie aan walvisjagers verstrekt, zo’n 9 tot 15 miljoen Amerikaanse dollars. In 2011 liep het bedrag nog hoger op en kwam dat deels zelfs uit het noodfonds dat bedoeld was voor de slachtoffers van de tsunami. Volgens de Japanse overheid hadden de walvisvaarders recht op extra financiële steun omdat zij uit de getroffen gebieden komen.
Update 16.30 uur
Japan heeft de walvisvangst in het zuidpoolgebied stilgelegd na de aanvaring met het vlaggenschip van Sea Shepherd. De milieuactivisten wilden voorkomen dat het schip werd bijgetankt. Volgens Sea Shepherd heeft de Japanse walvisvloot hun boot geramd. Volgens Japans was dat juist andersom.
Trouw: Walvisvlees alleen nog in trek bij bejaarde Japanners (betaalde versie)
cc-foto: Greg Bishop
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

JoopSchouten
JoopSchouten20 feb. 2013 - 10:54

Ik wil wel eens weten wat dat 'Japans wetenschappelijk onderzoek' inhoudt en welke relevantie of meerwaarde dit zou hebben. Dus, roep de Japanse ambassadeur op het matje. Hij zou dit moeten kunnen uitleggen ter overstaan van de Tweede kamer.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199320 feb. 2013 - 10:54

Goed voorstel. Inzage in wetenschappelijk resultaten, gevolgde methoden, publicaties, en wel snel! Ik ga zelf ook maar eens een beetje op zoek, trouwens.

CliffClavin1993
CliffClavin199320 feb. 2013 - 10:54

Ik snap niet dat er kennelijk zo veel geld en moeite word gepompt in iets dat kennelijk verliesgevend is, en zo zal blijven ook. Waar gaat al het vlees naar toe dat niet naar de supermarkt gaat?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger20 feb. 2013 - 10:54

Het eten van walvisvlees en de walvisjacht behoort in Japan tot de (historisch) culturele traditie. Het walvisvlees en het eten ervan herinnert oudere Japanners (waaronder mijn schoonmoeder) aan de periode van voedseltekorten en wederopbouw vanaf '46 tot midden jaren '60 (Showa.) Dit alleen al zal een reden voor Japan zijn om nooit toe te geven aan het stopzetten van de jacht erop, onder wat voor (buitenlandse) druk dan ook. Ik heb zelf 1 keer walvisvlees op (er zijn trouwens nog maar weinig restaurants en supermarkten in Japan die het verkopen) het is niet lekker, niet voor de 'westerse' smaak en niet voor de moderne 'Japanse' smaak (die van keuzes.) Dit zal het het uiteindelijk doen stopzetten. Het aantal walvisvaarders is al sterk afgenomen, dat zal alleen maar meer worden. Persoonlijk vind ik dat je niet op bedreigde diersoorten moet jagen (of dat in het geval van walvissen (welke soort) wel of niet het geval is laat ik in het midden) of bijv. haaien, dit staat voor mij ook los van knuffelgehaltes en cultuur. ik heb me wel altijd afgevraagd waarom Sea Shepherd zich zo selectief richt op de Japanse walvisvaarders. Walvisjacht en dus walvisvlees in Japan zal aan een natuurlijke dood sterven. Dat zal niet lang meer duren. Ben benieuwd of Sea Shepperd zich dan gaat richten op de Chinese haaienvangst. Want als er 1 vis is die wordt bedreigd, dan is het de haai (gezien het lage aaibaarheidsgehalte van de haai en het land wat er het meeste op vist China, zal dat wel niet zo'n vaart lopen.)