Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Israël start onderzoek naar verplichte prikpil Ethiopische migranten

  •  
06-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ethiopianwoman_300.jpg
Documentairemaker: 'Dit ruikt naar een racistische daad van Israël' 
De Israëlische Minister van Gezondheidszorg Yaakov Litzman gaat onderzoek doen naar het verplicht toedienen van de prikpil bij Ethiopische immigranten in Israël. In december vorig jaar kwam aan het licht dat veel Ethiopische vrouwen tegen hun wil in een injectie Depo-Provera krijgen.
De Israëlische journalist Gal Gabai maakte vorige jaar een documentaire over de zaak. Volgens haar is het onduidelijk of de Israëlische overheid de prikpil gebruikt om goed te doen en armoede tegen te gaan of dat er een economische reden achter schuilt, namelijk het binnen de perken houden van de immigratie en de kosten die daarbij gepaard gaan.
Sinds 2009 is al bekend dat Israël de prikpil toedient aan Ethiopische migranten. Toen publiceerde vrouwenorganisatie Hedva Eyal een soortgelijk rapport. De minister zei toen dat Depo-Provera alleen wordt gebruikt als daar een medische indicatie voor is en andere vormen van anticonceptie niet werken.
Uit de documentaire van Gabai blijkt echter dat de vrouwen geen enkele vorm van gezinsplanning wordt aangeboden. Sommige vrouwen zouden zelfs onder druk gezet worden. Wie die prikpil weigert zou geen toegang krijgen tot Israël. Ook blijkt uit cijfers dat het geboortecijfer van Ethiopische migranten het afgelopen decennium met 50 procent is gedaald.
Sara Reuben, een Ethiopische migrant die Gabai hielp met haar interviews meent dat de Israëlische overheid misbruik maakt van de ‘zwakke’ Ethiopische migranten die nieuw zijn in het land, de taal niet spreken en een natuurlijk vertrouwen hebben in hun overheid. 
De afgelopen tien jaar zijn ongeveer 50.000 Ethiopische joden naar Israël geëmigreerd. Er heersen in Israël veel vooroordelen over deze migrantengroep en ook krijgen ze veel te maken met racisme.
cc-foto: GPO
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 mrt. 2013 - 10:24

O.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai6 mrt. 2013 - 10:24

Er is overbevolking, maar zie enkel geen reden een groep joden specifiek daar een prikpil voor toe te dienen. Allemaal of niemand. Raar volkje, je zou niet verwachten na WO2 dat ze zo zouden discrimineren. Maar laten we eerlijk zijn het is een van de vele misdaden tegen de menselijkheid.. onbegrijpelijk zo'n volk en hun leiders.

denmol
denmol6 mrt. 2013 - 10:24

"Controversieel maar misschien nodig om de samenleving op de lange termijn leefbaar te houden." Wat mij betreft niet zo controversieel lijkt is de gedachte om jou je bijstandsuitkering af te nemen dan zullen we zien hoe snel jij aan het werk bent maar je hangt liever de hypocriete uitnemer uit die met een grote mond oordeelt over anderen of zegt wat ze moeten doen.

Superwillie
Superwillie6 mrt. 2013 - 10:24

Op zich een mooi systeem. Onder voorwaarden toelaten. Die keus kunnen ze zelf maken en is tijdelijk. Misschien over nadenken dat hier ook in te voeren. Kinderen worden door economische vluchtelingen veelal gebruikt om hier te kunnen blijven. En hoe los je dat probleem anders op.

1 Reactie
koos3
koos36 mrt. 2013 - 10:24

"Kinderen worden door economische vluchtelingen veelal gebruikt om hier te kunnen blijven. " Het is tegen de mensenrechten om mensen op basis van hun etniciteit te verplichten een prikpil toe laten te dienen. Dit is een algemeen gegeven. Daarbij zijn de Falasha's geen economische vluchtelingen, maar joden die op basis van hun joodse afkomst recht hebben om in Israël te wonen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 mrt. 2013 - 10:24

Controversieel maar misschien nodig om de samenleving op de lange termijn leefbaar te houden. Vóór de migratie moet echter wel bekend worden gemaakt dat geboortebeperking een vereiste is! Je moet het niet achter de rug van mensen om doen. Met geboortebeperking voorkom je demografische ontwrichting van het gastland en escalatie van armoede door veel kinderen te nemen.

1 Reactie
Sonia2
Sonia26 mrt. 2013 - 10:24

Wat bedoel je met "Controversieel maar misschien nodig om de samenleving op de lange termijn leefbaar te houden"? De Ethiopische joden worden actief geïmporteerd door israël, en ten tweede krijgen de blanke joodse immigranten, zoals Amerikanen, die onvruchtbarheidsmethode niet. Terwijl de othodoxe clan veel meer kinderen krijgen dan de Ethiopiérs. Racisme is niet "controversieel".