Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is er een relatie tussen taal en alcoholgebruik?

  •  
20-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Kinderen die op jonge leeftijd al goed met taal waren, hebben als tiener en jong volwassene grotere kans meer alcohol te gebruiken. Maar wat betekent dat?
Er is te veel onderzoek waarbij je je afvraagt: “Wat moet ik hier mee?” Dat heb ik ook bij dit onderzoek waarin een verband gelegd wordt tussen snel leren spreken en lezen van kinderen en de kans dat ze op tienerleeftijd veel alcohol gaan drinken.
Het onderzoek is in Finland onder tweelingen gehouden. Er zijn gegevens over de tweelingen verzameld uit de periode dat ze nog kind waren, uit hun tienerperiode en van hen als jong volwassenen. De ouders gaven de onderzoekers informatie over de leeftijd waarop de kinderen begonnen te spreken, wanneer ze begonnen met lezen en op welke leeftijd ze zich goed leerden uitdrukken op school. Van de kinderen/tieners kregen ze informatie over alcoholgebruik, dronkenschap en problemen met alcohol.
Die informatie werd vervolgens naast elkaar gelegd en wat bleek? Kinderen die op jonge leeftijd al goed met taal waren, hebben als tiener en jong volwassene grotere kans meer alcohol te gebruiken. Dit onderzoek laat overigens alleen een samenhang zien en gaat niet over een absolute oorzakelijke relatie. Dat begrijpen de onderzoekers ook en die weten dat ze met zo’n onderzoek niet wegkomen. Er moet dus iets anders zijn waarmee deze beide dingen samenhangen.
Verbaal begaafde kinderen maken gemakkelijker contact met leeftijdgenoten en ervaren daardoor meer peer-pressure. Ook op het gebied van alcoholgebruik. Die verklaring is te mager. Nog een erbij: kinderen die al jong leren praten en schrijven zijn avontuurlijk en staan open en voor nieuwe ervaringen, inclusief alcoholgebruik.
Het lijkt erop alsof de onderzoekers naar iets anders op zoek waren. Waarom anders met tweelingen werken?
Dat soort onderzoek doe je meestal om goed onderscheid te kunnen maken tussen aanleg (erfelijkheid) en omgevingsfactoren. Kun je iets met de uitkomst van het onderzoek? Nee. Je kunt moeilijk alle vroeg pratende kinderen in behandeling gaan nemen of nauwkeurig gaan volgen. Bovendien mag je bij onderzoek ook wel wat meer rekening houden met de relevantie van het onderzoek. Wat kun je ermee doen? Verder is het te hopen dat koppenmakers niet verleid worden boven een artikeltje over dit onderzoek ‘Begaafde kinderen vroeger aan de drank’ te zetten.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Papa don’t preach
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

jia
jia20 sep. 2013 - 8:21

Ik dronk al eerder dan dat ik kon praten.

reijer2
reijer220 sep. 2013 - 8:21

Zonder het onderzoek gelezen te hebben (ik heb geen toegang) stel ik mijn vragen bij u bezwaren. Het lijkt me dat de vragen die u stelt juist in het onderzoeksrapport beantwoord zouden moeten worden. Alles wat u hierboven zegt kan naar aanleiding van de abstract zijn. Ik mag hopen dat u zorgvuldiger te werk gaat dan dat. Dat blijkt echter nergens uit. U stelt niet dat die bezwaren niet beantwoord zijn, u stelt aleen vragen zonder context. Verder vraagt u "wat kan ik er mee". Een weinig interessante vraag eerlijk gezegd. Voor veel onderzoek is dat gewoon niet te beantwoorden vooraf. Data wordt verzameld, verbanden worden gelegd en jaren soms decennia later blijkt dat nut te hebben. Ik vindt het een erg vreemde vraag van een hoogleraar. Te meer omdat je hier die vraag wel degelijk kan beantwoorden. Je legt hier verbanden tussen vaardigheden en gedrag. Dat kan bijdragen tot een beter begrip van sociale relaties en ontwikkeling. Dit is echter niet mijn expertise dus ik kan niet beantwoorden of dit onderzoek dat ook daadwerkelijk doet. Wat u doet lijkt me makkelijk schieten. Wat kan ik er mee? Niks, want u geeft geen inhoudelijke argumenten. U vindt hun verklaring te mager. Waarom? Het is wel heel goedkoop om gewoon te zeggen dat iets niet goed is. Als u dan daar geen reden voor geeft hoeft u ook niks te verdedigen. Denkt u. U denkt dat ze met het onderzoek naar iets anders op zoek waren. Dat weet ik niet en blijkt niet uit de abstract, maar data is gewoon data. Je kan een hoop gegevens voor een bepaald doeleind verzamelen. Als je er dan op een andere manier naar kijkt dan kan het heel goed dat je totaal ongerelateerde conclusies kan trekken. Dat is niet vreemd en niet bezwaarlijk. Ook al is het onderzoek specifiek voor dit doel met tweelingen gedaan, dat maakt de data nog niet verkeerd. U mag het vreemd vinden omdat het geen toegevoegde waarde heeft maar tenzij u beweert dat het de resultaten negatief beinvloed is dat totaal niet relevant. Ik zou graag een opinie zien met meer inhoud en minder venijn. Op dit moment ben ik geneigd om te denken dat u er andere motieven op na houdt met dit opiniestuk dan een oprechte mening verkondigen over een onderzoek.

JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2013 - 8:21

Als ik alcohol drink wordt mijn taalgebruik en schrijfstijl ook anders (...). Mijn eerste biertje, Stella Artois, dronk ik op mijn 17e op een warme zomerdag op de eerste dag op de Nijmeegse Vierdaagse en kwam er veel toffe peren tegen. ... Ik las een tijd geleden ergens in krant of op een site een artikel waar werd beweerd dat jongens waarvan de ringvingers korter zijn dan de wijsinger onvruchtbaar zijn. Dit zou iets te maken hebben met de blootstelling aan testosteron in de eerste veertien weken van de zwangerschap. Ik ben even gaan zoeken en vond dit nog.: http://www.medischemallemolen.nl/index.php/infertiliteit/oorzaken/oorzaken-bij-de-man/item/144-08-02-ivf-jongetjes-erven-onvruchtbaarheid-van-vader ... Bedankt Ivan. Leuke weetjes. : )

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2013 - 8:21

'... op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse ...' (Ik was onder Invloed.) Straks eerst een wandeling naar het Natiobaal Monument op de Dam maken. Kijken of Raven er staat.